Skip to Content

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

In plaats van te proberen wraak op ze te nemen of te proberen hun leven in een hel te veranderen zoals ze bij jou hebben gedaan, probeer iets anders.

Als je met een narcist te maken hebt, zullen geen van deze dingen ooit werken. Ze zetten elke strategie altijd op de een of andere naar hun hand. Ze draaien het verhaal altijd om en manipuleren je om hun kant te accepteren.

Narcisten hebben een vals gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan empathie. Ze kunnen niet begrijpen hoe je je voelt en het kan ze ook niet schelen. Ze denken dat ze de belangrijkste mensen zijn en niets zal dat ooit veranderen.

Ze willen maar één ding van je. Het is je energie, je vermogen om ze gelukkig te maken. Het wordt een ‘narcistische voorraad’ genoemd en zolang ze het van je krijgen, blijven ze in de buurt.

Als je de voorraad afsnijdt, dan gaan ze door naar het volgende slachtoffer en doen ze alsof ze je nog nooit ontmoet hebben, iets waar je heel blij van zou worden.

Na zoveel pesterijen, omdat narcisten inderdaad pestkoppen zijn, is het enige wat je zou willen dat ze je met rust laten.

Waarom bevoorraad je een narcist?

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

Je doet het niet met opzet. Het ligt in de menselijke natuur (in ieder geval bij de meeste mensen) om anderen te helpen wanneer ze het nodig hebben, vooral als we het over iemand hebben die dicht bij je staat, een geliefde.

Je gaat je behoeften volledig negeren en gaat rennen om iemand van wie je houdt te redden. Of het nu je kind is of een van je familieleden, dat is wat je instinct je zal laten doen.

Nu is de man waar je helaas verliefd op bent geworden een narcist. Dat zag je natuurlijk niet aankomen. Hij was charmant, echt een stuk. En dat veranderde natuurlijk ook in de loop van de tijd.

Al die charme en soort verdacht goed gedrag verdwenen van de ene op de andere dag en toen toonde hij zijn ware aard. Maar toen was het al te laat. Je hield al van hem en je kon niet zomaar weglopen.

Dit is hun spel. Dit is waar ze het beste in zijn. Ze houden je lang genoeg voor de gek om voor hen te vallen en dan beginnen ze je te terroriseren, omdat ze weten dat je niet zo gemakkelijk weg zal gaan.

Omdat je van hem hield, dacht je dat je hem kon helpen. Dit was je grootste fout en zo heb je hem van voorraad voorzien.

Elke keer dat hij iets vreselijks deed, elke keer dat hij je pijn deed, deinsde je terug en toonde je medeleven. Je hebt hem genoeg energie gegeven om te blijven leven tot hij niet meer heeft. Dan zal hij het zo weer doen.

Om hem te ontwapenen en bij hem weg te komen, moet je slimmer zijn dan hij. Je moet beter voorbereid zijn en ik bedoel op alles voorbereid.

1. Wat voor soort narcist hij is

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

Er zijn een paar soorten narcisten en ze handelen niet allemaal op dezelfde manier.

Geloof het of niet, er zijn narcisten die bij de eerste indruk verlegen lijken, narcisten die alleen een relatie voor het geld hebben of de traditionele, klassieke narcisten die zich voordoen als iets dat ze niet zijn.

Je moet definiëren met wat voor soort narcist je te maken hebt om alles over zijn gedrag te weten te komen, om te proberen te begrijpen waarom hij bepaalde dingen doet en waarom hij handelt zoals hij handelt.

Je moet zijn spel leren spelen als je hem wilt verslaan. Je moet hem een stap voor zijn.

2. Doen alsof alles in orde is

Dit is geen gemakkelijke stap om te nemen. Je zult je trots in moeten slikken en veel shit moeten verdragen om deze te voltooien. Het is niet gemakkelijk en niet iedereen heeft het lef en de moed om het te voltooien.

Wat je moet doen is je mond houden, het eens zijn met alles wat hij zegt, hem praktisch laten denken dat alles in orde is en zijn spel blijven spelen, maar laat hem niet aan je toewijding aan hem twijfelen.

Laat hem niet twijfelen dat je dit allemaal doet om zijn gedachten af te leiden van het feit dat je hem zou kunnen verlaten.

Je moet hem voor de gek houden door hem te laten denken dat alles in orde is en dat het nog nooit zo goed is geweest.

3. En op het juiste moment vertrekken

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

Als je alles gepland hebt en als je vastbesloten bent dat je hem kunt verlaten en hem nooit meer wilt zien, doe het dan.

Maar eerst moet je een plek vinden om te wonen en zorgen dat je steun hebt en dat je door de mensen omringd bent die van je houden.

4. Stel grenzen

Bepaal wat je grenzen zijn, maar er is nog één ding dat je moet doen.

Aangezien narcisten de macht hebben om alles wat je hebt gezegd te verdraaien en je ervan te overtuigen dat sommige dingen die echt zijn gebeurd niet zijn gebeurd – of dat ze anders zijn gebeurd dan je beweert – het slimste zou zijn als je je grenzen opschrijft, zodat hij je niet kan verleiden om iets anders te denken.

Op deze manier heb je op een stuk papier geschreven wat je precies hebt gezegd en niemand kan je dan van het tegendeel overtuigen.

Als je hem verlaat, dan zal hij bij je zeuren om terug te komen.

Dat is wanneer je die grenzen moet stellen en geloof me, hij zal proberen om ze allemaal te doorbreken. Hoe sterker je bent als het om je grenzen gaat, hoe sneller hij je zal verlaten.

5. Laat alle ‘sorry’ weg

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

Deze woorden zouden niet meer in je vocabulaire moeten voorkomen, tenminste zolang hij in beeld is.

Je hebt niets om medelijden mee te hebben als het om hem gaat. Jij bent niet degene die misbruik van hem heeft gemaakt. Jij bent niet degene die hem pijn heeft gedaan. Hij heeft jou al deze dingen aangedaan.

De dingen die hij je aan heeft gedaan zijn niet rationeel en iemand met gezond verstand kan het moeilijk begrijpen. Het is niet jouw schuld dat hij zo is. Dus ja, sorry zeggen is uitgesloten.

Als je je excuses aan hem aanbiedt om ervoor te zorgen dat hij je niet langer lastigvalt of om met hem te redeneren, zodat een verontschuldiging slechts een middel is om de situatie te kalmeren, doe dat niet.

Het zal de zaken alleen maar erger maken, omdat hij het daar niet bij zal laten.

Hij zal iets tevoorschijn halen dat hij zich herinnert en dat maanden geleden is gebeurd, alleen om je een rotgevoel te geven.

Er is geen manier om in deze situatie te winnen, behalve om hem de voldoening van een verontschuldiging te geven.

6. Accepteer dat het voorbij is

Geen valse hoop meer, niet denken dat hij zal veranderen. Er is geen weg terug als je hem eenmaal hebt verlaten. In het begin ben je misschien bang en de meeste vrouwen zijn dat ook.

Het is niets om je voor te schamen of boos over te zijn, want het is normaal dat je naar iemand hunkert met wie je samen bent geweest, iemand van wie je hebt gehouden, vooral als je dacht dat hij zou veranderen en dat het maar een fase was.

Sluit dat hoofdstuk van je leven en sta jezelf toe om naar de toekomst te kijken.

7. Leer hoe je verder kunt gaan

7 Stappen Om Een Narcist Terug Op Zijn Plek Te Zetten

Vergeef jezelf en werk aan jezelf. Je moet begrijpen dat je eerst jezelf moet herstellen en dan terug naar het echte leven moet gaan.

Als je nog maar net uit je relatie komt, dan is het onmogelijk voor je om je aan het leven aan te passen dat je ooit had, het leven voor hem.

Je bent veranderd, omdat hij jou heeft veranderd en je hebt wat tijd nodig om jezelf terug te vinden. Je hebt tijd nodig om te leren hoe je verder moet.

PinFlight Image