Skip to Content

Stonewalling: Waarom Het Zo Gevaarlijk Is In Een Romantische Relatie

Stonewalling: Waarom Het Zo Gevaarlijk Is In Een Romantische Relatie

Ik denk dat jij en ik ons er goed van bewust zijn dat geen enkele relatie zonder problemen is. Het is gewoon zoals het is. Niets in het leven is perfect, en deze regel geldt ook in een romantische relatie.

Een ideale partnerschap komt niet uit de lucht vallen. Het kost veel hard werk, moeite en toewijding om het te laten werken en er volledig en volkomen van te genieten.

Het is misschien op zichzelf niet perfect – maar het is zeker niet onmogelijk om het enigszins perfect te maken.

Maar wat als een van de partners het gewoon niet wil laten werken? Wat als hij opzettelijk weigert samen te werken en compromissen te sluiten? Wat als stonewalling zijn favoriete spel is om te spelen?

Laten we eens kijken waarom dat in een romantische relatie gevaarlijk en schadelijk kan zijn.

Wat is stonewalling in een romantische relatie?

Stonewalling: Waarom Het Zo Gevaarlijk Is In Een Romantische Relatie

Stonewalling is een soort giftig gedrag dat in relaties voorkomt wanneer een persoon zich terugtrekt uit interactie en zijn partner volledig buitensluit.

Vaak aangeduid als iemand doodzwijgen, dient dit gedrag als een geweldige manier om iemand te manipuleren en te beheersen.

Door er opzettelijk voor te kiezen om de communicatie af te sluiten op het moment dat deze zou moeten worden doorgezet en ze weigeren om mee te werken.

Stonewalling houdt in dat je opzettelijk stil blijft, oogcontact vermijdt of zelfs de kamer helemaal verlaat.

Het is een erg naar copingmechanisme dat niet tot een oplossing voor het probleem leidt, maar eerder meer problemen creëert.

En de persoon die met stonewalling te maken krijgt het gevoel geeft genegeerd, onwaardig en ongeldig te zijn.

Rekening houdend met al het bovenstaande, concluderen we dat er twee soorten stonewalling zijn:

  • Opzettelijk – een effectieve methode van emotionele mishandeling, gebruikt om iemand te manipuleren, macht over hen te krijgen en hen vaak opzettelijk te vernederen.
  • Onbedoeld – meestal een aangeleerd gedrag in de kindertijd; een persoon die onbedoeld stonewalling gebruikt, weet niet hoe hij op de juiste manier moet communiceren, omdat zijn ouders ook nooit op de juiste manier hebben gecommuniceerd.

Waarin verschilt het van gaslighting?

Zowel stonewalling als gaslighting zijn een vorm van emotionele mishandeling. En een geweldige tactiek die sommige mensen gebruiken om gezonde communicatie te saboteren.

Ze zijn in de loop der jaren populair geworden en worden vaak samen gebruikt bij het beschrijven van giftige gedragspatronen.

Ze hebben natuurlijk wel hun verschillen.

Hoewel stonewalling een soort giftig gedrag is waarnaar een persoon verwijst wanneer hij het gesprek volledig wil vermijden en van zichzelf een “stenen muren” wil maken, houdt gaslighting de manipulatie van feiten en opzettelijke vervorming van de waarheid in.

Het belangrijkste doel achter stonewalling is om de ander te laten twijfelen aan hun geestelijke gezondheid en hun perceptie van de realiteit.

Een persoon die aan gaslighting doet wil dat zijn partner zich “de gek” voelt in de relatie. Door zijn gevoelens of klachten voortdurend af te wijzen of te minimaliseren.

Hoe kun je zien dat je partner je aan het stonewallen is?

Soms is het moeilijk om te zeggen of je partner je wel of niet aan het stonewallen is. Vooral als dit het soort gedrag is dat hij vaak vertoont, tot het punt dat je eraan gewend raakt.

Er zijn echter bepaalde tekenen van stonewalling die je zeker in de gaten moet houden, waaronder:

  • je partner die midden in het gesprek de kamer uitloopt zonder enige uitleg
  • weigeren om een bepaald probleem met je te bespreken
  • passief-agressief gedrag vertonen
  • afwijzen van je klachten en zorgen
  • opzettelijk van onderwerp veranderen of beschuldigingen uiten om het hoofdprobleem te vermijden

Welke effecten kan stonewalling hebben op een romantische relatie hebben?

1. Stonewalling kan je de hele tijd boos maken

Ruziemaken met je partner is van elke relatie een normaal onderdeel. Het is normaal dat je je aan de gewoonten van je partner ergert. Net zoals het normaal is dat hij zich aan de jouwe ergert.

Die kleine meningsverschillen kunnen gemakkelijk worden aangepakt met gezonde communicatie.

Als je partner er echter voor kiest om je in plaats daarvan dood te zwijgen, dan groeit die ergernis en prikkelbaarheid die je voelt alleen maar uit tot iets groters.

En evolueert het uiteindelijk naar echte woede en boosheid.

En als je elke keer je woede wilt aanpakken, dan trekt je partner zich weer terug – het bouwt zich dus alleen maar op.

2. Het kan ervoor zorgen dat je je geïsoleerd voelt

Stonewalling: Waarom Het Zo Gevaarlijk Is In Een Romantische Relatie

Om een gezonde relatie te laten werken, moeten beide partijen zich verbonden en hecht met elkaar voelen. Zo is het gewoon!

Maar als je partner de neiging heeft om je te stonewallen wanneer er enige vorm van ruzie ontstaat, dan kan dat giftige gedrag van hem ervoor zorgen dat je je geïsoleerd voelt. En alsof je helemaal alleen bent in je relatie.

Die muur die je partner creëert, beschermt hem misschien tegen conflicten, maar het doet niets voor je relatie. In plaats van je dichterbij elkaar te brengen, duwt het je alleen maar ver van elkaar vandaan.

Elke relatie komt met bepaalde gevechten, maar ze moeten samen worden uitgevochten, waarbij beide partners naast elkaar staan.

3. Het kan tot een laag zelfbeeld leiden

Vaak gestonewalled worden kan je gevoel van eigenwaarde verminderen. Je vraagt je misschien af, hoe dan?

Nou, als we in een romantische relatie met iemand zitten, dan hebben we de neiging om er trots op te zijn dat deze persoon van ons houdt en bereid is zich aan ons te binden.

Maar als die persoon voortdurend faalt om met ons te communiceren en laat zien dat hij niet geïnteresseerd is in onze wensen en behoeften door ons te stonewallen, dan eist dat een grote tol van ons zelfvertrouwen en zelfrespect.

Deze giftige tactiek kan ervoor zorgen dat je je onwaardig voor liefde voelt en alle slechte dingen verdient die je partner je opzettelijk aandoet.

4. Stonewalling kan in een romantische relatie tot wrok en vertrouwensproblemen leiden

Die bovengenoemde woede verandert na verloop van tijd meestal in wrok.

Wanneer je partner regelmatig aan stonewalling doet, dan wordt hij onvermijdelijk de persoon die je haat. Dat is best triest, want je hebt ooit echt van hem gehouden.

Maar voordat je volledig een hekel aan hem begint te krijgen, ontwikkel je eerst bepaalde vertrouwensproblemen.

Stonewalling laat geen ruimte voor vertrouwen. En als je je partner niet kunt vertrouwen, dan heeft het letterlijk geen zin om bij hem te zijn.

5. Het kan het verlangen om intiem te zijn verminderen

Een ander groot neveneffect van stonewalling is dat het de intimiteit tussen jou en je partner kan verminderen.

De giftige eigenschap van je partner kan je laten denken: “Waarom zou ik intiem zijn met de persoon die nooit met me wil communiceren?”

6. En uiteindelijk kan het je romantische relatie beëindigen

En natuurlijk, als stonewalling de reguliere handeling van je partner is, dan is het alleen een kwestie van feit wanneer dat gedrag van hem je relatie tot een einde zal brengen.

Het is triest maar waar – als je niet openlijk met je partner kunt communiceren, dan is er geen toekomst waarin jullie twee samen zijn.