Skip to Content

5 Manieren Om Jezelf Te Vergeven Dat Je Ervoor Hebt Gekozen Om Gelukkig Te Zijn

5 Manieren Om Jezelf Te Vergeven Dat Je Ervoor Hebt Gekozen Om Gelukkig Te Zijn

Toen we opgroeiden, hebben we geleerd om ons op de vergeving te concentreren die we anderen bieden. We moesten op de basisschool pestkoppen de hand schudden, want dat was wat onze leraren als de juiste straf beschouwden. We moesten stilletjes knikken naar onze collega’s die de eer opeisten voor presentaties die wij de hele nacht hadden voorbereid.

God, we moesten doen alsof woorden die uit de mond van onze partner kwamen onze gevoelens niet kwetsten, omdat ze dat niet hadden willen zeggen. En we moesten doen alsof we niet boos waren toen ze midden in de nacht thuiskwamen omdat ze met vrienden samen waren geweest. Oh, de eindeloze cyclus van het vergeven van de mensen die geen vergeving verdienden!

Maar we hebben nooit geleerd om onszelf te vergeven voor fouten die we hadden gemaakt. We hebben nooit geleerd dat we vergeving verdienden. We vergaten, ergens onderweg, ons eigen geluk boven dat van iemand anders te kiezen, want dat is wat we verdienden.

En dan, jaren na jaren, komen gedachten en gevoelens weer naar boven omdat je jezelf nog niet hebt vergeven voor iets dat eeuwen geleden is gebeurd. Misschien heb je jezelf niet vergeven voor die ene keer dat je tegen je vriend schreeuwde omdat je geïrriteerd was. Misschien heb je jezelf niet vergeven voor het verlaten van een situatie die je geluk afbrak.

Oh, je weet dat je jezelf moet vergeven! Maar niemand heeft je ooit geleerd hoe. En daarom brengen we je deze 5 manieren om jezelf te vergeven dat je ervoor hebt gekozen om gelukkig te zijn.

5 manieren om jezelf te vergeven dat je ervoor hebt gekozen om gelukkig te zijn

5 Manieren Om Jezelf Te Vergeven Dat Je Ervoor Hebt Gekozen Om Gelukkig Te Zijn

1. Begrijp dat je niet jouw fout bent

Toegegeven, wat je ook hebt gedaan om jezelf uit iets te krijgen dat je geen geluk bracht, was misschien helemaal geen vergissing.

Oh, we hebben de neiging om hard te zijn voor onszelf, omdat niemand ooit de tijd heeft genomen om ons te leren dat we het geluk waard zijn. We zijn geconditioneerd om vrijwel alles te doen om andere mensen te behagen. Om ons op een bepaalde manier te kleden, ons op een bepaalde manier te gedragen, en relaties te hebben die aan de standaard voldoen die een kale man van middelbare leeftijd eeuwen geleden heeft ingesteld.

Maar het is niet jouw schuld dat je jezelf uit een situatie hebt gehaald waardoor je je ongemakkelijk voelde. Of je nu bevriend was met iemand die misbruik van je maakte of een relatie had met iemand die je niet goed behandelde, je bent nu vrij en je mag verdergaan.

2. Schrijf alles op wat je voelt

Psychologen van de wereld kunnen met een reden niet stoppen met het benadrukken van de ernst van het opschrijven van je gedachten, gevoelens en angsten! Er is iets ongelooflijk bevrijdends aan het kunnen schrijven over dingen die je niet met andere mensen durfde te delen. En te weten dat ze geen mogelijk hebben om tussen de pagina’s door te glippen.

Probeer iets te schrijven in de trant van “Ik heb mijn eigen geluk gekozen boven het geluk van mijn vriend. Ik ben de slechtste persoon die ooit op aarde heeft gelopen!” en lees dat keer op keer.

Probeer nu iets te schrijven dat bewijst dat je gelijk hebt. Probeer iets te schrijven dat bewijst dat je de slechtste persoon op aarde bent, omdat je je geluk boven iemand hebt verkozen die je niet verdiende – kun je dat doen? Dat kan niet, want dat is niet het geval. Maar nu zie je hoe het opschrijven van je gevoelens en het analyseren van je woorden kan helpen.

3. Kom in het reine met de gevolgen van je acties

Acties komen niet zonder gevolgen. Er is niets mis mee om met die van jezelf in het reine te komen. Of je nu eenzaam bent omdat je afstand hebt genomen van mensen die geen goede vrienden voor je waren of je bent alleen op een vrijdagavond omdat je jezelf hebt verwijderd van een relatie die je niet van dienst was, je hebt niets onvergeeflijks gedaan.

We zijn geconditioneerd om te denken dat we ongelukkig zijn als we geen dingen te doen hebben, mensen om mee om te gaan, of plaatsen om te bezoeken. Maar dat zijn we niet. Eigenlijk zouden we veel ongelukkiger zijn om dingen te doen die we niet willen doen of om om te gaan met mensen met wie we niet willen omgaan. Begrijp je wat ik probeer te zeggen?

Vergeef jezelf dat je ervoor kiest om gelukkig te zijn, ongeacht de gevolgen van je acties. Wees niet te hard voor jezelf omdat je het gevoel hebt dat je een straf verdient, omdat je jezelf door een traumatische situatie hebt laten gaan.

4. Stop met jezelf te straffen, omdat je jezelf op de eerste plaats hebt gezet

5 Manieren Om Jezelf Te Vergeven Dat Je Ervoor Hebt Gekozen Om Gelukkig Te Zijn

Oh, nog iets waar we in geconditioneerd zijn om te geloven! Toen we opgroeiden, vertelden mensen ons dat lijden, straffen en ontberingen ons karakter beter maakten en ons sterker maakten. Mensen straften ons elke keer als we iets niet deden (mevrouw McMillan, ik kijk naar u!). Ze lieten iedereen geloven dat ze ons onder druk zetten omdat we dat verdienden.

Maar je moet begrijpen dat je niets verdient als je jezelf straft omdat je iets gedaan hebt. Geloof me, je groeit niet of wordt geen beter mens, omdat je jezelf niet het geluk laat voelen waar je keihard voor gevochten hebt. Kom op, vind de kracht om jezelf te vergeven dat je ervoor hebt gekozen om gelukkig te zijn.

5. Wees lief voor jezelf

Er is nauwelijks iets dat meer vrede in je leven brengt dan lief voor jezelf zijn, van jezelf houden en jezelf tijd geven om te genezen. Wat je ook doormaakt, waar je jezelf ook de schuld van geeft, dat is de schade die je aan je hart veroorzaakt niet waard.

Geloof me, je gaat nog meer fouten maken. Je gaat meer keuzes maken die op dat moment egoïstisch of egocentrisch lijken. Je gaat jezelf teleurstellen, jezelf pijn doen en je eigen vertrouwen beschamen. En je moet die dingen niet laten bepalen wat je voor jezelf voelt.

Tuurlijk, je kunt een plotselinge drang krijgen om jezelf te veranderen, te groeien of een beter persoon te worden. En misschien hou je niet in elke fase van je leven van jezelf. Maar elke relatie die je hebt (of ooit zult hebben) begint met de relatie die je met jezelf hebt. Wil je niet dat die relatie goed is?

Vergeef jezelf dat je je geluk verkiest boven dat van iemand anders. Vergeef jezelf dat je jezelf op de eerste plaats plaatst. In plaats van de behoeften van iemand anders boven die van jezelf te stellen. En vergeef jezelf voor het doorbreken van de eindeloze cyclus van verwachtingen die iemand anders je heeft gegeven.