Skip to Content

Omstreden Mening: Je Partner Zal Nooit Je Beste Vriend Zijn (En Hier Is Waarom)

Omstreden Mening: Je Partner Zal Nooit Je Beste Vriend Zijn (En Hier Is Waarom)

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als het om relaties gaat, dan is het ding dat me het meest irriteert wanneer koppels elkaar beste vrienden noemen. En ik zie dit meestal als een bijschrift geschreven onder de meest perfecte Instagramfoto van een bruiloft die zegt, “Ik heb zoveel geluk. Ik ben met mijn beste vriend getrouwd.”

Is dat wel zo?

Persoonlijk gaat de titel ‘beste vriend’ in mijn leven naar het meisje dat ik ontmoette toen ik ongeveer 13 jaar oud was. Dit meisje was degene met wie ik mijn verliefdheid deelde met Ian Somerhalder en Henry Cavill. En degene met wie ik in mijn leven het hardst heb gelachen.

Dit meisje is iemand die me heeft geleerd wat zelfvertrouwen en zelfliefde echt zijn en welke wonderen ze kunnen doen. Ze heeft me aangemoedigd om te allen tijde mezelf te zijn; om vrij, spontaan en authentiek te zijn.

Zij is degene die op een avond, drie jaar geleden, een man in de pub benaderde door te zeggen, “Neem me niet kwalijk, maar mijn vriendin daar denkt dat je echt knap bent.”

Zij is degene die er verantwoordelijk voor is dat ik momenteel een relatie met dezelfde man heb. En degene die het bruidsmeisje zal zijn op onze bruiloft die over 6 maanden plaatsvindt.

Dus nee. Mijn partner is niet mijn beste vriend. Ik hou van hem, we hebben een sterke en onbreekbare band en we koesteren onze vriendschap ook. Maar hij is zeker niet mijn beste vriend.

En dit is waarom je partner niet je beste vriend zou moeten zijn.

Dit zijn de redenen waarom je partner nooit je beste vriend kan zijn

Omstreden Mening: Je Partner Zal Nooit Je Beste Vriend Zijn (En Hier Is Waarom)

Vriendschap en partnerschap zijn twee verschillende soorten relaties

Wanneer we stoppen om er echt over na te denken, dan zijn vriendschap en partnerschap twee verschillende soorten liefde.

Een vriendin is meestal iemand met wie je een hechte band en genegenheid vormt. En is vaak iemand buiten je familie of romantische relaties. Met deze persoon ben je vrij om je meest authentieke zelf te zijn. En haar in vertrouwen te nemen over je familie- of liefdegerelateerde problemen.

Een romantische partner, is aan de andere kant, iemand met wie je ook een hechte en persoonlijke relatie vormt, maar met wie je, als de sterren uitgelijnd zijn, je uiteindelijk een eigen gezin vormt.

Je kunt ook met deze persoon praten, maar er is meestal een lijn die je niet vaak overschrijdt.

Meestal hebben we vriendschappen met iemand van hetzelfde geslacht en zoeken we romantische partners van het andere geslacht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar over het algemeen, zoeken we in de liefde iemand die anders is dan wij, geslacht is het meest voor de hand liggende verschil.

Maar zelfs als we dit geslachtsverschil uitsluiten, zijn de relaties tussen vrienden en geliefden nog steeds heel verschillend. Zowel je beste vriendin als je partner houden enorm veel van je. Je vriendin zou echter geen zeggenschap hebben in je specifieke zakelijke of levensplannen.

Het verschil

Dit is wat ik hiermee bedoel. Laten we zeggen dat je op een dag wakker wordt om te beslissen dat je je fulltime baan gaat opzeggen om een zeer riskant idee voor een zelfstandig bedrijf na te streven. Je vriendin vindt dit misschien verrassend, roekeloos of zelfs dom, maar uiteindelijk zal ze je volledig steunen.

Je partner zal je beslissing echter serieuzer nemen. Als je een hypotheek op je huis moet betalen, of als je kinderen hebt die moeten studeren en wiens activiteiten moeten worden gefinancierd, dan heeft je partner misschien het gevoel dat zijn vaste inkomen misschien niet genoeg is voor dat alles.

Dus, voordat je je definitieve beslissing neemt, moet je alles met hem bespreken en zijn volledige steun krijgen.

Of, laten we zeggen dat je altijd alles hebt willen laten vallen en de wereld rond wilt reizen. Je kunt het je veroorloven om je baan op te zeggen en het jaar door te brengen met reizen. Waarna je graag teruggaat naar de realiteit.

Je vriendin kan dit idee vieren en om veel foto’s en souvenirs van je reis vragen. Maar je partner? Ongeacht de fase waarin je relatie zich bevindt, kan je partner het moeilijk vinden om 365 dagen lang afscheid van je te nemen.

Daarom zijn deze twee relaties enorm verschillend en kunnen ze nooit als hetzelfde worden beschouwd.

Eén persoon kan gewoon niet je alles zijn

Laat me één ding duidelijk maken: je beste vriend is geweldig en waarschijnlijk het beste wat je is overkomen, en je partner ook. Het zijn (of moeten zijn) twee totaal verschillende mensen.

Als je zegt, “Mijn partner is mijn beste vriend!” en je meent echt, dan spijt het me om het je te vertellen, maar je hebt jezelf ofwel volledig van de wereld geïsoleerd en afstand genomen van je vrienden, of je mist serieus iets in het leven en hebt heel veel dingen om in te halen.

Er is echt geen enkele reden om zoveel druk en verantwoordelijkheid in de handen van één persoon te leggen.

Je partner kan niet degene zijn waar je naartoe gaat als je haarstylingadvies nodig hebt of als je je afvraagt wat je naar een bepaald evenement moet dragen. Hij zou je nooit kunnen helpen zoals je beste vriendin dat kan.

En dat kun je ook niet voor hem doen. Natuurlijk zijn we allemaal krachtige en capabele vrouwen. En we kunnen alles doen wat we willen, maar er is echt geen reden voor jou om betrokken te zijn bij mannelijke onderwerpen met je partner.

Ik zeg niet dat je een strikt persoonlijke relatie met je partner moet hebben. Helemaal niet. Jullie kunnen en moeten de vriendschappelijke kant van jullie relatie koesteren, maar jullie kunnen nooit beste vrienden zijn. En eerlijk gezegd, zul je dat nooit zijn.

Door je partner je beste vriend te noemen, devalueer je in zekere zin beide relaties. Het ene is niet superieur aan het andere – ze zijn gewoon anders.

Je kunt van zowel je beste vriendin als je partner houden, maar je kunt nooit verliefd worden op je beste vriendin. En dat is het.

Je hebt je beste vriendin nodig om over je partner te ventileren

Een beste vriendin is als je onbetaalde (en amateur) therapeut. Je gaat naar haar toe om te ventileren over alle domme dingen die je partner (opnieuw) heeft gedaan. Ze is er om je te troosten, je te vertellen dat je het recht hebt om boos op hem te worden, en ook om je een realiteitsklap te geven en je weer tot bezinning te brengen.

Natuurlijk kun je proberen om met je partner over het leven te praten, het gedrag van verwende kleine zusjes of onbeleefde collega’s. Hij zal je echter nooit kunnen helpen zoals je bestie. Hij zal je bijna altijd een vrij voor de hand liggende, maar niet gevraagde oplossing bieden. Terwijl je in werkelijkheid alleen maar hoeft te worden gehoord en begrepen.

Daarom moet je het woord beste vriend van je partner scheiden – zodat je beide kunt krijgen.

Omstreden Mening: Je Partner Zal Nooit Je Beste Vriend Zijn (En Hier Is Waarom)