Skip to Content

8 Manieren Om Zelfverwijt Na Misbruik Te Genezen

8 Manieren Om Zelfverwijt Na Misbruik Te Genezen

Maak je geen zorgen. Zelfverwijt is een natuurlijke reactie op misbruik van bijna elke persoon in deze wereld. Vooral als het misbruik in de loop van enkele maanden of zelfs jaren heeft plaatsgevonden.

De meerderheid van de mensen internaliseert de woorden van hun misbruiker en begint zich na een tijdje ermee te identificeren. Ze beginnen al het negatieve gepraat dat ze over zichzelf hebben gehoord te geloven. Ze beginnen zichzelf op dezelfde manier aan te spreken als hun misbruiker.

En omdat hen keer op keer werd verteld dat iets hun schuld was, begonnen ze natuurlijk op oneerlijke wijze de verantwoordelijkheid voor het misbruik te dragen. Ze begonnen zichzelf daarvoor de schuld te geven.

Genezing van zelfverwijt na misbruik kan een uitdagend en langdurig proces zijn. Maar met de tijd, de broodnodige ondersteuning en veel zelfzorg kan dit wel worden bereikt.

Hier zijn 8 efficiënte dingen die je kunt doen om een einde te maken aan het jezelf de schuld geven van het misbruik dat nooit jouw schuld was.

1. Herken de ‘triggers’ uit je dagelijkse leven

8 Manieren Om Zelfverwijt Na Misbruik Te Genezen

Het is jammer dat we lang nadat we misbruik hebben meegemaakt opnieuw in het trauma kunnen worden getriggerd. Iemand kan iets zeggen of doen wat ons terug kan brengen naar onze vroegere relatie. Dat alle negatieve emoties die in ons opgeslagen liggen wakker kan maken.

Daarom is het uiterst belangrijk om de triggers te herkennen en het verleden van het heden te scheiden.

Hoe kan je dit doen? Nou, als iets je triggert, kun je tegen jezelf zeggen: “Het is maar een slechte herinnering.” of “Het is nu niet echt.” En geef jezelf de tijd om alles te verwerken.

Herinneringen aan misbruik kunnen erg lastig zijn en kunnen onze perceptie van het huidige moment enorm verstoren. Daarom is het belangrijk om bekend te zijn met de dingen die slechte herinneringen oproepen. Alleen zo kun je ze gemakkelijk weer bestrijden.

2. Oefen zelfcompassie om zelfverwijt te genezen

Slachtoffer zijn van welke vorm van misbruik dan ook betekent dat de persoon in wie we zoveel vertrouwen stelden, nooit vriendelijk tegen ons was. Daarom is het te verwachten dat we gewend raken aan negatief gepraat. Dat we het zelfs op ons nemen en het zelf gaan doen.

Daarom is het belangrijk om zachtaardig te zijn voor jezelf. Natuurlijk ben je eraan gewend om van alles de schuld te krijgen, maar moet je het echt zelf doen? Ik denk het niet.

Probeer elke dag zelfcompassie te oefenen. Hoe moeilijk het ook is, wees volhardend en onvermurwbaar en geef nooit de vrouw op waarvan je weet dat je die kunt worden: de vrouw die zelfverzekerd, liefdevol en aardig voor zichzelf is.

Elke keer dat je jezelf de schuld geeft en negatief bent, vraag jezelf dan af: zou ik ooit een van mijn dierbare vrienden behandelen die op deze manier door misbruik worden getroffen? Als het antwoord nee is (en ik ben er zeker van dat dit het geval is), waarom zou je jezelf dan anders behandelen?

3. Schrijf erover

Schrijven over je traumatische ervaring kan enorm helpen bij het proces om te genezen van je zelfverwijt.

Wanneer we schrijven over de dingen die ons pijn hebben gedaan, proberen we ons alle details te herinneren en alles te onthouden wat er is gebeurd. Waarbij we ervoor zorgen dat we niets weglaten.

Als je zo ondergedompeld bent in zo’n productieve vaardigheid, kun je gefocust blijven. Het kan je helpen het verleden te herinneren zoals het was (niet zoals je trauma je dwong te geloven). Ook kan het ertoe leiden dat je de schijnwerpers van de schuld verlegt van jezelf naar de werkelijke dader, oftewel je misbruiker.

En uiteindelijk kan schrijven je helpen om van al die negatieve emoties af te komen.

4. Praat met iemand over je zelfverwijt

Als schrijven niet jouw sterkste kant is, en het lijkt erop dat je jezelf er niet toe kunt dwingen, dan is het beste wat je kunt doen praten met iemand in je omgeving.

Als je iemand hebt die oprecht naar je luistert, kun je je eindelijk begrepen voelen. En natuurlijk kan die persoon je helpen beseffen dat het misbruik nooit jouw schuld was.

Een andere, nog grotere dienst die je jezelf kunt bewijzen, is professionele hulp zoeken. Dat betekent met een therapeut praten.

Het vinden van een therapeut die gespecialiseerd is in misbruik en trauma kan een geweldige oplossing zijn. Je zal alles wat er is gebeurd verwerken, de juiste copingvaardigheden te ontwikkelen en effectief om leren gaan met alle negatieve emoties die na misbruik komen.

5. Informeer jezelf over misbruik om zelfverwijt te genezen

Als je een einde wilt maken aan zelfverwijt en echt wilt genezen van je misbruikervaring, hoef je jezelf er alleen maar over te informeren.

Als je leest over welke vorm van misbruik dan ook, vooral degene die je hebt meegemaakt, kan dit je eraan herinneren dat je niet de enige bent. Dat er veel andere mensen zijn die met dezelfde emoties moesten vechten als waarmee jij worstelt.

Door jezelf over dit onderwerp te informeren, krijg je de kracht om het misbruik in zijn volle glorie te herkennen en te leren hoe je er op de juiste manier van kunt genezen en het in de toekomst mogelijk zelfs kunt vermijden.

6. Stel grenzen

8 Manieren Om Zelfverwijt Na Misbruik Te Genezen

Mensen die op enig moment in hun leven zijn misbruikt, hebben meestal moeite om voor zichzelf op te komen. Ze vinden het moeilijk om ‘Nee!’ te zeggen. Het zijn vaak mensenliefhebbers of passief-agressieve individuen.

Dit soort gedrag is allemaal een reactie op hun gebrek aan vermogen om openlijk hun wensen, behoeften, wensen, gevoelens en klachten te uiten.

Om te leren hoe je de dingen kunt vragen (en verwachten!) die je wilt en verdient, moet je stevige grenzen stellen en je daaraan houden. Je grenzen zijn je eerste verdedigingslinie – vergeet dat nooit.

7. Investeer in zelfcare om van je zelfverwijt af te komen

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste dat je voor jezelf kunt doen. Als je zelfverwijt wilt genezen nadat je misbruik hebt meegemaakt, moet je aan zelfcare doen, wat dat ook voor je mag betekenen.

Mediteer, doe yoga, lees, schrijf, schilder, kook, kijk sitcoms, investeer in huidverzorging, meld je aan bij een sportschool… Wat je maar wilt, zolang je maar je eigen prioriteit nummer één bent.

8. Leg alle verantwoordelijkheid weer bij de misbruiker

En last but not least: neem afstand van de verantwoordelijkheid voor het misbruik en leg deze terug bij de misbruiker. Te lang ben jij degene geweest die het kruis van schuld droeg. Terwijl het nooit aan jou was om het te dragen.

Zoek een manier om vrede te sluiten met je reacties op het misbruik dat je hebt meegemaakt. Het was een natuurlijke menselijke reactie, maar nu is het tijd om de bladzijde om te slaan. Tijd om het verleden voorbij te laten gaan.