Skip to Content

Een Serieus Risico: Hoe Gevaarlijk Situationships Echt Zijn

Een Serieus Risico: Hoe Gevaarlijk Situationships Echt Zijn

Als je een vrouw bent en onderdeel bent van de moderne dating wereld (wat ik zeker weet), dan ben je waarschijnlijk al bekend met de term ‘situationships’. Waarschijnlijk heb je zelfs (on)geluk gehad om er al één gehad te hebben.

Als dat het geval is, dan komt de gedachte: “Mannen zijn verschrikkelijk”waarschijnlijk meerdere keren per dag in je op, toch?

Ja, we hebben het helaas allemaal wel eens meegemaakt. We waren romantisch betrokken bij iets met iemand dat zo vaag, ongedefinieerd en op de grens van giftig was.

We weten dat situaties slecht zijn. Dus we blijven tegen onszelf herhalen dat we meer verdienen – maar hoe sterk geloven we eigenlijk als we dat zeggen?

Zijn we ons er werkelijk van bewust hoe ernstig de situatie voor vrouwen kan zijn? Of doen we maar alsof? Laten we onze ogen open hebben en zien hoe gevaarlijk situatiesschepen eigenlijk zijn!

De kenmerken van situationships

Een Serieus Risico: Hoe Gevaarlijk Situationships Echt Zijn

Hoe weet je zeker dat je in een situationship zit? Soms is het moeilijk om een situatie te definiëren, omdat niet iedereen het over dezelfde uitgangspunten eens is.

Er zijn echter enkele grondbeginselen die zeker op situationships van toepassing zijn. Hier zijn zes signalen die je kunnen vertellen dat je er in zit.

1. Jullie hebben de neiging om alleen last minute plannen te maken

Als jij en je ‘partner’ elkaar pas na acht uur ‘s avonds ontmoeten, nadat hij je een bericht heeft gestuurd met ‘Wat doe je?’ of: “Wil je hangen?” en het nooit lukt om langetermijnplannen te maken, dan zit je zeker in een situationship.

2. Jullie missen consistentie

Elke gezonde relatie staat gelijk aan consistentie. Dus als je je man om de week ziet, of je raakt eraan gewend hem één keer per week te zien, waarna hij verdwijnt om enkele maanden later weer te verschijnen – er is absoluut geen spoor van ernst en toewijding.

3. In een situationship is er geen emotionele band

Je weet wat zijn favoriete film is en naar welke muziek hij luistert, maar je hebt geen idee hoe zijn relatie met zijn ouders is? Als hij geen diepgaande en persoonlijke informatie met je deelt, zit je zeker in een situationship.

4. Je kent geen van zijn vrienden

Als hij je regelmatig voor zichzelf houdt, je alleen privé ziet voor een beetje “Netflix en chill” en niet de moeite doet om je in zijn persoonlijke leven te betrekken, neemt hij je absoluut niet serieus.

5. In situationships voel je je steeds verward

Ik weet gewoon niet waar ik met hem aan toe ben. Het ene moment is hij heel aardig en lief. Het andere moment doet hij alsof hij niet eens om mij geeft.” Ja, dat is precies zoals situationships voelen.

6. Jullie zien elkaar vaak, maar het mag geen naam hebben

“Ik ben niet op zoek naar iets serieus.”, “Ik ben nog niet helemaal klaar voor een relatie.” of “Laten we eens kijken waar dit ons naartoe brengt.”. Dit zijn slechts enkele van de excuses van jongens die meesters zijn in het vermijden van verplichtingen

Waarom situationships giftig en schadelijk voor je zullen zijn

Situationships zijn niet noodzakelijkerwijs allemaal slecht. Voor sommige mensen (als beide partijen op dezelfde lijn zitten) kunnen ze behoorlijk stressverlichtend, bevrijdend zijn en een geweldige manier zijn om plezier te hebben zonder veel toewijding.

Dit soort arrangementen wordt vaak ‘friends with benefits’ genoemd.

De nadruk ligt hier echter op het belang dat beide partijen hetzelfde gevoel hebben over hun situationship.

Omdat deze vrijblijvende relatie er voor het grootste deel van de tijd toe leidt dat één kant – bijna altijd de vrouwelijke kant – gevoelens ontwikkelt. En dat zij bijna onvermijdelijk teleurgesteld en diepbedroefd eindigt.

In dat geval kunnen situationships zeer gevaarlijk en giftig zijn voor de vrouw wier behoeften niet worden vervuld.

Hier zijn de 5 belangrijkste redenen waarom situatieschepen een ernstig risico vormen voor vrouwen.

1. Situationships zijn slecht voor je geestelijke gezondheid

Geloof het of niet, eindigende situationships kunnen net zoveel pijn doen als breuken in ‘normale’ relaties, zo niet meer.

Omdat er geen serieuze betrokkenheid is en geen duidelijke grenzen, en omdat één kant uiteindelijk meer gevoelens ontwikkelt, veroorzaakt het gebrek aan zekerheid veel verwarring, stress en angst.

Het is bewezen dat elke relatie zonder serieuze toewijding nooit goed kan zijn voor de geestelijke gezondheid.

De onzekerheid ervan zorgt ervoor dat de vrouw spijt krijgt van het investeren van haar tijd en moeite in iets dat zo zinloos is. Het zorgt ervoor dat ze zich emotioneel niet gesteund voelt, wat een negatieve invloed kan hebben op haar geestelijke gezondheid.

2. Het vernietigt je zelfrespect

Wanneer een vrouw gevoelens voor haar situationship begint te krijgen, zorgt dit er vaak voor dat ze zich onzeker voelt over haar eigen lichaam, intellect en persoonlijkheid.

“Waarom ziet hij mij niet zoals ik ben?”

“Waarom wil hij niet met mij gaan?”

“Ben ik wel goed genoeg?”

“Is er iets mis met mij?”

Al deze en soortgelijke vragen zijn een product van het gebrek aan emotionele gehechtheid. Zodra een vrouw zichzelf deze vragen begint te stellen, wordt het uitzonderlijk moeilijk voor haar om ze kwijt te raken en haar perceptie van zichzelf te veranderen.

Dit heeft daarom een grote invloed op haar zelfvertrouwen en eigenwaarde. Aangezien twijfelen aan haar eigenwaarde haar belangrijkste taak wordt.

3. Na situationships blijf je altijd met lege handen achter

Situationships houden de vrouw altijd aan het lijntje. Omdat het zo onzeker is, weet ze niet zeker of ze er een einde aan moet maken of niet. Want hoe maak je überhaupt een einde aan iets dat niet eens echt is?

Met situationships krijgen vrouwen nooit de afsluiting die ze willen.

4. Je investeert je tijd en energie tevergeefs

Een Serieus Risico: Hoe Gevaarlijk Situationships Echt Zijn

De vrouw beseft meestal pas laat dat ze al haar energie en tijd heeft geïnvesteerd in iets dat nooit serieus bedoeld was.

Ze houdt vast aan het potentieel dat haar partner zal veranderen en dat hij gewoon tijd nodig heeft om dingen uit te zoeken. Soms wacht ze zelfs jaren op hem.

Maar de waarheid is: hij heeft tijd nodig. Als mannen iemand leuk vinden, zijn ze daar zeker van. En ze doen er alles aan om bij die persoon te zijn.

5. Situationships weerhouden je ervan om de ware te vinden

Trouw zijn aan een situationship en wachten tot de man van gedachten verandert, weerhoudt de vrouw er alleen van de man te ontmoeten die weet hoe een vrouw behandeld moet worden.

Ze riskeert de liefde van haar leven te ontmoeten door in een situationship te blijven met een man die de toekomst niet eens in haar ogen ziet.