Skip to Content

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Hoe vaak heb je excuses gemaakt voor zijn gedrag dat geen liefde laat zien? Hoe vaak heb je zijn acties gerechtvaardigd door het feit dat hij van je houdt en je niet opzettelijk pijn zou doen?

Je liet hem aardiger lijken dan hij is, omdat je niet aan jezelf kon toegeven dat zijn gedrag geen teken van liefde is. Het is eigenlijk een teken van misbruik.

Velen van ons hebben dezelfde fouten begaan, waaronder ikzelf.

Ik viel voor een misbruiker en leefde in de overtuiging dat deze man van me hield en het beste voor me wilde. Niemand kon me ervan overtuigen dat dit geen liefde was, hoe hard ze ook probeerden.

Ik verwierp de mening van andere mensen, omdat ik dacht dat ik zijn bedoelingen het beste kende. Deze man gaf om me en alles wat hij deed was zijn manier om me zijn liefde te tonen.

Tenminste, dat dacht ik.

Maar enige tijd later realiseerde ik me dat ik een dwaas was geweest. Ik had mezelf voor de gek gehouden om dingen te geloven die allesbehalve gezond verstand waren.

De hele tijd dat we een relatie hadden, liet hij geen liefde zien, het was misbruik.

Nu ik mijn lessen heb geleerd, wil ik jou helpen hetzelfde te doen. Ik wil je de beledigende patronen laten herkennen die we geneigd zijn te negeren, door ze te beschouwen als tekenen van liefde.

Het is niet gemakkelijk om toe te geven dat je daadwerkelijk emotionele mishandeling ondergaat. Het is niet gemakkelijk om zijn gedrag te identificeren en het als beledigend te classificeren.

Maar met wat hulp kun je weer helder zien en de realiteit accepteren die zich onder het masker van liefde heeft verborgen.

Als je partner een van deze dingen doet, kun je maar beter inzien dat zijn gedrag geen liefde laat zien. Omdat hij je eigenlijk mishandelt.

Hij heeft het tot nu toe kunnen verbergen, maar het is tijd om de waarheid naar buiten te brengen.

1. Hij controleert je

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Je zou kunnen denken dat je een dominant vriendje zou kunnen herkennen. Je zou toch zeker kunnen zien of hij je slecht behandelt en hem ermee confronteren, toch?

Maar wat als ik je zou vertellen dat besturing in alle soorten en maten komt, en soms is het onmogelijk om het op te merken.

Misschien heeft je vriend je de hele tijd onder controle gehad en heb je het niet kunnen zien.

En zo ziet het eruit.

Hij belt je de hele tijd om te vragen hoe het met je gaat. Zorgzaam, toch? Is dit een teken van liefde of laat het zien dat hij je misbruikt?

Nou, als je je realiseert dat zijn telefoontjes alleen vaak zijn omdat hij wil weten wat je doet, met wie je nu bent en wanneer je weer naar huis komt. Dan is dat gedrag controleren en dan is dat geen liefde.

Als je hem vertelt dat je een beetje gaat ontspannen en hij je nog steeds FaceTimet omdat hij je verhaal niet vertrouwt, is dat misbruik.

Als je ervoor kiest om met je vrienden uit te gaan en hij doet dan helemaal ziek en overtuigt je om bij hem thuis te blijven omdat hij er niet op kan vertrouwen dat je zonder hem uitgaat, dat is misbruik.

Misschien lijken deze dingen in eerste instantie op een teken van liefde. Misschien lijken het alsof ze om je geven, maar diep van binnen zijn zijn bedoelingen anders.

2. Het is geen liefde als hij doet alsof je zijn bezit bent

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Heb je ooit een bericht van hem gekregen waarin staat: “Je hoort bij mij. Niemand anders kan je hebben.”

Je dacht eerst dat het romantisch was, toch?

Maar als je erover nadenkt, toont dit bericht zijn bezitterigheid over jou. Het laat zien dat hij jou beschouwt als iets dat hem toebehoort.

Daarna begint hij je vorm te geven volgens zijn normen en zorgt hij ervoor dat hij je zijn waarden en overtuigingen opdringt. Op die manier kan hij je vormen zoals hij wil dat je bent.

Na een tijdje begin je jezelf te verliezen en heb je geen idee meer wie je bent.

In het begin leek het misschien op liefde, maar het is een manier van emotioneel misbruik die je niet moet verdragen.

3. Hij begint je te stalken

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Betrap je hem op stalken? En gaf hij je toen een slap excuus en veegde hij het probleem van tafel?

Je wilde hem niet kwijt, dus negeerde je zijn gedrag en je ging verder met je leven. Niet langer stond je erbij stil dat dit geen liefde kan zijn.

Maar naarmate de tijd verstrijkt, realiseer je je dat stalken een deel van zijn dagelijks leven is geworden.

Wanneer je iemand nieuw volgt op Instagram, heeft hij dat meteen door. Wanneer je met vrienden afspreekt, stuurt hij je een bericht of stelt hij zelfs voor om te zien met wie je bent.

Eerst dacht je dat hij gewoon om je geeft en wil dat je veilig bent. Maar zijn gedrag overschrijdt de grenzen van zorg en liefde. Dit is geen liefde.

4. Hij blijft je overal de schuld van geven

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Eerst dacht je dat je man de problemen tussen jullie twee wilde oplossen. En aangezien hij je de schuld bleef geven, begon je eigenlijk te geloven dat veel van de dingen jouw schuld waren.

Toen hij zag dat je ervoor viel, begon hij je dag na dag meer en meer de schuld te geven. Je hebt het punt bereikt waarop je het gevoel hebt dat je alle haatdragende woorden verdient die uit zijn mond komen, aangezien dit gedrag jouw realiteit is geworden.

Maar geloof me, dit is geen liefde. Het is misbruik in zijn puurste vorm.

Hij weet dat je niets verkeerd hebt gedaan, maar hij moet zijn heerschappij over je uitoefenen door je te behandelen alsof hij gelijk heeft en jij niet.

Als hij het opgeeft en de echte bedoelingen achter zijn gedrag toegeeft, dan zal hij het enige wat hij echt kent opgeven – slecht zijn.

5. Het is geen liefde als hij je blokkeert

Als Hij Een Van Deze Dingen Doet, Is Het Geen Liefde, Maar Misbruik

Elke keer dat je een gesprek met hem probeert te voeren, blokkeert hij je. Hij behandelt je alsof je niet bestaat en negeert je woorden ronduit.

Hoe hard je ook probeert tot hem door te dringen, hij is een harde noot om te kraken en hij weigert je binnen te laten – tenzij dat is wat hij wil.

Hierdoor krijg je het gevoel dat je emoties niet kloppen en twijfel je aan jezelf. Je begint te denken dat jij degene bent die hem pijn heeft gedaan en dat jij de reden bent dat hij je blijft negeren.

Maar als hij echt van je hield, zou hij je nooit zo laten voelen. Hij zou nooit met je gevoelens spelen en je op zo’n sluwe manier mishandelen dat je het moeilijk vindt om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is.

Als je bekend bent met een van deze situaties, weet dan dat er geen liefde en vertrouwen in je relatie is. In plaats daarvan is het gebaseerd op misbruik en haat.

En dat is niet iets waar je mee hoeft te dealen.

PinFlight Image