Skip to Content

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

Het is normaal dat je pijn hebt na een relatiebreuk. Het is volkomen normaal dat je huilt, je rot voelt en rouwt om het verlies van je romantische partner.

Het is echter heel anders als je met iemand te maken hebt die giftig is. In feite laat dit type man je meer dan één schadelijke emotie voelen en hier zijn er 10.

1. Gebroken hart

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

Het eerste dat elke giftige man die je in je leven binnenlaat, met je zal doen, is je hart breken en er onuitwisbare littekens op achterlaten.

Hij zal het met elke beweging die hij maakt verbrijzelen tot het punt waarop je denkt dat het volkomen onmogelijk is om het weer aan elkaar te lijmen.

Ja, elke breuk geeft je waarschijnlijk een gebroken hart. Het verschil tussen deze man en alle andere mannen met wie je ooit te maken hebt gehad, is dat een giftige man niet alleen je hart zal breken als je uit elkaar gaat – hij zal het tijdens de hele relatie doen.

Ik zeg niet dat jullie geen gelukkige momenten zullen hebben, maar ik kan je verzekeren dat de pijn helaas zal zegevieren.

Hij zal je pijn doen op manieren die je je niet had kunnen voorstellen en hij zal je kwetsbare hart in een miljoen stukjes breken.

2. Emotioneel uitgeput

Na enige tijd naast een giftig persoon doorgebracht te hebben, zal je moe worden.

Toch heb ik het hier niet alleen over lichamelijke vermoeidheid, ook al is dat ook een van de bijwerkingen die je waarschijnlijk zult krijgen.

Ik heb het over dat gevoel wanneer je emotioneel leeg en uitgeput bent. Over het verliezen van de wil om te leven en niet de kracht hebben om door te gaan.

Een giftige man zal je je depressief laten voelen en je zult het gevoel hebben alsof je niet uit bed kunt komen. Hij zal ervoor zorgen dat je alles op wil opgeven waar je je zinnen op hebt gezet.

Zie je, met een man zoals dit, zullen de constante ruzies die hij uitlokt en de constante tranen die hij bij je laat vloeien je tot het punt uitputten waarop je de rest van je leven in je kamer opgesloten wil doorbrengen, met een deken over je hoofd.

Je zult het gevoel hebben dat je te zwak bent om je dagelijkse klusjes af te maken, laat staan om daadwerkelijk iets met je leven te doen.

3. Krankzinnig

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

Reageer ik overdreven? Is het allemaal echt gebeurt zoals ik het me herinner of beeld ik me dingen echt in?

Ben ik degene die gek is? Is hij aan het gaslighten of heb ik ons hele gesprek verkeerd geïnterpreteerd?

Als dit enkele van de vragen zijn die je jezelf de laatste tijd hebt gesteld, dan ben je op weg om je helemaal gek te voelen.

En dat is precies wat deze man wil: je manipuleren door te denken dat jij de gek bent en je aan je eigen verstand gaat twijfelen.

Natuurlijk zal hij dit niet vanaf het begin allemaal bereiken.

Maar na een tijdje naast hem te hebben doorgebracht, zul je een klein stemmetje in je hoofd hebben dat je vertelt dat hij misschien toch gelijk heeft en dat jij degene bent die zich druk maakt om niets.

Na een tijdje ga je je eigen geheugen en kijk op de dingen onderzoeken.

Je zult aan jezelf en je eigen reden gaan twijfelen.

4. Dom

Een ander ding dat een giftige man je zal laten voelen, is dom.

Behalve dat je je intelligentie ondermijnt en doet alsof hij slimmer is dan jij en dat hij het tijdens de relatie altijd beter weet, zul je je zo blijven voelen, zelfs nadat je van hem bent losgebroken.

Op het moment dat je uit deze giftige romance komt en het moment dat je het van een afstand begint te observeren, zul je je afvragen hoe het komt dat je sommige dingen niet eerder hebt gezien.

Hoe komt het dat je zo’n dwaas was die in de leugens van deze man geloofde en hoe had je kunnen denken dat hij zou veranderen?

Nadat je met hem door een hel bent gegaan, begin je al je keuzes in twijfel te trekken.

Ben je eigenlijk volwassen genoeg om je eigen leven te leiden en kun je op je beoordelingsvermogen vertrouwen?

5. Niet genoeg

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

Als je in de buurt bent van een giftige vriend, dan ben je nooit mooi, slim, aantrekkelijk of interessant genoeg.

Wat je ook doet, hoe hard je ook je best doet, welke grote opofferingen je ook maakt en hoe diep je ook om hem geeft – niets wat je ooit doet, zal goed genoeg zijn.

In eerste instantie probeert hij ‘je te verbeteren’ en is het ‘voor je eigen bestwil’. Zijn beledigingen worden door adviezen gemaskeerd en je merkt niet dat hij zijn best doet om je te vernederen.

Je ziet niet hoe hij je constant behandelt alsof jij de onderdanige bent.

Hoe hij altijd doet alsof hij boven je staat en dat je jezelf gelukkig mag prijzen dat een vangst als hij zijn ogen op je heeft gericht.

Als je eenmaal beseft wat er aan de hand is, dan is het te laat. Je hebt al met heel veel onzekerheden te maken die hij diep in je heeft weten te wortelen.

Voordat je het weet, begin je je eigen waarde in twijfel te trekken en begin je jezelf ook als niet goed genoeg te beschouwen.

Je doet tenslotte je best en deze man is nooit blij, dus jij moet het probleem zijn.

6. Jaloers

Wanneer je je hele relatie besteedt aan het vergelijken van jezelf met elk meisje dat langs je ex loopt en vooral met zijn exen, dan is het normaal dat je jaloezie een hoogtepunt bereikt.

Als je jarenlang hoort dat al die andere meisjes beter zijn dan jij en dat je nooit zoals zij zou kunnen zijn, dan is het normaal dat je ze gaat haten, zonder te weten dat ze niets te maken hebben met het feit dat je met een giftige man uitgaat die je met zijn nare opmerkingen alleen maar naar beneden haalt.

Wanneer je wordt verteld dat je vervangbaar bent en dat je niets bijzonders bent, wanneer je meer dan eens wordt bedrogen, wanneer het uiterlijk en de eigenschappen van elk ander meisje onder je neus zijn gewreven, dan is het normaal dat je jaloezie ongezond wordt.

Als je in een hel op aarde leeft terwijl je naar al je vrienden in gelukkige relaties kijkt, die de tijd van hun leven hebben, dan word je jaloers.

En dat is precies wat je giftige partner wil: je veranderen in een veel slechter persoon dan je in werkelijkheid bent.

7. Schuldig

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

Ook al ben jij het slachtoffer van dit verhaal, op de een of andere manier slaagt je giftige vriend erin om de rollen om te draaien en je eruit te laten zien als de slechterik.

Ook al is hij degene die je als stront behandelt, hij slaagt erin om jou de schuld te geven.

In plaats van verantwoordelijkheid te nemen en achter zijn acties te staan, is het veel gemakkelijker voor hem om jou te beschuldigen van het feit dat jullie relatie stukloopt.

Het is gemakkelijker om je als de schuldige te laten voelen dan de realiteit onder ogen te zien en aan jullie beiden toe te geven dat hij de enige schuldige is.

Als hij je bedriegt, dan deed hij dat omdat je hem seks hebt ontnomen, omdat je er niet meer uitziet zoals vroeger of omdat deze andere vrouw hem iets gaf wat jij niet kon.

Hoe dan ook, het komt erop neer dat jij hem in de armen van iemand anders hebt geduwd en dat hij er nooit aan zou hebben gedacht een affaire te hebben als jij hem niet had gedwongen.

Als hij je mishandelde, dan maakte je hem nerveus, keek je hem verkeerd aan of schreeuwde je terwijl jullie ruzie hadden. De lijst gaat maar door.

8. Niet in staat om lief te hebben

Als je eenmaal klaar bent met een giftige vriend, dan ben je ervan overtuigd dat je nooit van een andere man kunt houden zoals je van hem hield.

Je denkt dat hij je vermogen om om iemand van het andere geslacht te geven heeft gedood, om een nieuwe man binnen te laten of om ooit nog iemand anders te vertrouwen.

Niet alleen dat – hij laat je geloven dat alle andere mannen net als hij zijn.

Dat het absoluut geen zin heeft om naar iemand te zoeken die beter is, omdat elk vriendje je nog slechter zou behandelen dan hij.

Het is dus veel beter om in je comfortzone te blijven, waar je weet wat je kunt verwachten.

Per slot van rekening weet je tenminste dat je ooit van deze giftige man hield en dat is beter dan met iemand te zijn waar je totaal onverschillig tegenover staat.

9. Niet bedoeld om geliefd te worden

10 Schadelijke Manieren Die Een Giftige Man Je Laat Voelen

Een giftige man zal je echter niet alleen overtuigen dat je na hem niet van iemand anders kunt houden. Hij zal ook zijn best doen om je te laten geloven dat geen enkele man ooit van je zou kunnen houden zoals hij deed.

Wie wil er tenslotte een emotioneel beschadigde vrouw aan zijn zijde? Wie zou het geduld hebben om te wachten tot je je openstelt en hem binnenlaat?

Welke man zou klaar zijn om je wonden te helen en met je littekens te leven?

Welke man zou zijn tijd aan een vrouw verspillen die gerepareerd moet worden en die zo beschadigd is?

Trouwens, als deze man die je al zo lang kent beweert dat je zoveel gebreken hebt en als hij je onvolkomenheden blijft aanwijzen, wat zou deze nieuwe man dan nog meer kunnen zien?

Als hij je niet kan tolereren en als hij denkt dat je niet genoeg bent, dan zal elke man die in je leven komt je zeker beschouwen als iemand die niet geliefd moet worden.

10. Bang

Een andere emotie die alle giftige vriendjes in hun slachtoffers wakker maken, is angst.

En ik heb het hier over irrationele, verlammende angst waardoor je niet goed kunt functioneren.

In het begin ben je bang voor alles waar deze man toe in staat is. Wat zal hij hierna met je doen?

Als je daarna je roze bril afdoet, dan ben je bang om hem te verlaten. Heb je het in je om zonder hem te leven?

Als je eenmaal klaar met hem bent, ben je bang om terug te gaan naar de echte wereld. Zal het je lukken?

Je bent bang om je voor altijd zo te voelen. Zul je ooit genezen en echt verder gaan?

En tot slot, je bent bang om verder te gaan. Zal je volgende ervaring op dezelfde manier eindigen als deze?

PinFlight Image