Skip to Content

De 6 Dingen Die Je Verliest Door Van Een Misbruiker Te Houden

De 6 Dingen Die Je Verliest Door Van Een Misbruiker Te Houden

We kunnen niet kiezen op wie we verliefd worden, maar onze gevoelens hebben grote invloed op ons leven. Ik weet zeker dat je het al een miljoen keer hebt gehoord, dus ik ga niet alle redenen noemen waarom je in de eerste plaats niet van een misbruiker zou moeten houden.

Sterker nog, mensen denken dat ze zo makkelijk kunnen oordelen en hebben geen idee waar je doorheen bent gegaan. Hoe kon je weten dat hij degene zal blijken te zijn die je pijn zal doen? Het is niet alsof hij een label droeg met de tekst “giftig”. Er waren zeker enkele tekenen, maar je werd verliefd voordat je ze zag.

Ik weet dat je in deze periode veel bent verloren, vooral sommige delen van jezelf die je misschien nooit meer terug krijgt. We zullen er vandaag over praten, maar je moet me beloven dat je je best zult doen om te genezen. Jij bent je grootste meesterwerk en daar moet je de rest van je leven aan werken.

Dit kan je emotioneel triggeren, dus haal diep adem voordat je begint met lezen. Als je het gevoel hebt dat je niet verder kunt, is dat oké. Je komt terug als je er klaar voor bent en ga terug naar het begin. Oké, daar gaan we.

1. Het vertrouwen in jezelf ben je verloren aan je misbruiker

Een van de eerste dingen die je verliest als je probeert van een misbruiker te houden, is je vertrouwen in jezelf. Als je een relatie had waarin hij je constant aan jezelf liet twijfelen en gaslighting zijn favoriete wapen was, was je zelfvertrouwen zeker kapot.

Gedurende deze periode liet hij je geloven dat je gek was, liet hij je meerdere keren twijfelen aan je gezond verstand en ‘vormde’ je tot een ideale vrouw voor hem. Maar je kunt jezelf nu niet herkennen. Wie is dit meisje dat je in de spiegel ziet? Zal je ooit in staat zijn om dat zelfvertrouwen terug te krijgen en te stralen?

Wat gebeurde er met het meisje wiens lach de kamer verlichtte als ze binnen kwam? Je gevoel van eigenwaarde lijkt op dit moment niet te bestaan, maar je blijft bidden om je oude zelf in die spiegel te zien. Heel even.

2. Het vermogen om anderen te vertrouwen

Hoe kun je iemand vertrouwen na wat hij je heeft aangedaan? Het maakt niet uit hoeveel anderen je proberen te overtuigen dat ze je geen pijn zullen doen, je gelooft ze niet. Het is geen gemakkelijke taak om nog een keer kwetsbaar te zijn en de pijn te riskeren.

Je neemt alles wat mensen je vertellen met een korrel zout en hoe hard ze je ook proberen te bewijzen dat niet iedereen zo is, je zult het niet geloven. Zelfs als hun acties in overeenstemming zijn met hun woorden, ontzeg je ze nog steeds je vertrouwen.

En dat komt allemaal door een misbruiker. Hij leerde je dat dit een van je grote fouten was – je vertrouwde hem te veel. Kijk waar het je gebracht heeft…

3. Je verloor een rustige geest aan een misbruiker

Er is geen vrede meer in je leven alleen omdat je probeerde van een misbruiker te houden. Hij bedwelmde je geest met zoveel angst dat je je eigen gedachten niet meer kunt horen. Zijn stem is constant in je hoofd en hij zal maar niet stoppen met je te vertellen wat je wel of niet moet doen.

Als je chocolade wilt eten, schreeuwt zijn stem in je hoofd hoe je dik zult worden en dat je in plaats daarvan aan jezelf moet werken, zodat hij zich tot je aangetrokken blijft voelen. Dat moment dat je een penseel in je hand nam om weer te schilderen, het enige dat je kon horen was dat hij zei dat je niet genoeg talent had.

Angst is slechts een woord in het vocabulaire van een misbruiker, maar het werd jouw realiteit. Je hebt er niet voor gekozen omdat hij degene was die belde.

4. Je stem

In deze strijd ben je ook je stem kwijtgeraakt. Je bent bang om je mening te uiten als er iets niet klopt, omdat hij je altijd zou afsluiten. Hij zou je uitschelden en je waarde verlagen. Je blijft conflicten vermijden, ook al geloofde je ooit dat ze belangrijk zijn in gezonde relaties.

Ik hoef je niet te vertellen dat je niet moedig genoeg zult zijn om te spreken voor degenen die je hulp nodig hebben. Hij vertelde je altijd dat je te veel bezig bent met dingen die niet jouw zaak zijn, dus draai je hoofd nu gewoon om en bid dat niemand oogcontact met je maakt in de hoop dat je ze een helpende hand zult bieden.

Je stopte met leren over anderen, simpelweg omdat je tijdens het proces over jezelf moet praten. Je stem verraadt je elke keer weer, dus op deze manier is het makkelijker.

5. Je verloor je vriendelijkheid aan een misbruiker

Hij behandelde je vriendelijkheid als een zwakte dus maakte hij er misbruik van. Zo denk je er nu ook over. Hij veranderde je in iemand van wie je nooit had gedacht dat je zou zijn – een harteloos monster.

Dankzij hem ken je nu de duistere kant van de liefde en kun je die roze bril nooit meer dragen. Je zult nooit dat meisje zijn dat dwaas in liefde geloofde en hoopte dat haar droomprins haar zou komen redden.

Simpelweg omdat degene van wie je dacht dat hij je held was, je vernietigde. Je wordt nu kwaadaardig, en het lijkt precies goed.

6. Je lichaam

In een relatie met een misbruiker ben je ook je lichaam kwijt. Niet alleen dat je stiekem elke centimeter ervan haat, maar als je naar jezelf kijkt, kun je je eigen huid niet eens herkennen. Het zit vol met littekens die een eeuwigheid nodig hadden om te genezen en het lijkt alsof sommige wonden constant bloeden.

Je lichaam was van hem om te nemen wanneer hij maar wilde, en zijn vingerafdrukken zitten er nu overal op. Zal je je ooit weer door iemand kunnen laten aanraken als elke slag pijn doet alsof iemand je uit elkaar scheurt?

In een relatie met een misbruiker verlies je alles wat jou tot jou maakt. Hij gaat zich niet verontschuldigen; daar kun je zeker van zijn. Na dit trauma moet je je leven opnieuw opbouwen en helemaal opnieuw beginnen. Wees alsjeblieft zacht voor jezelf. Je verdient zoveel. En blijf sterk.