Skip to Content

De Kunst Van Narcistische Mishandeling: 8 Dingen Die Hij Zal Doen Om Je Te Ontwapenen En Te Vernietigen

De Kunst Van Narcistische Mishandeling: 8 Dingen Die Hij Zal Doen Om Je Te Ontwapenen En Te Vernietigen

Heb je je ooit afgevraagd op welke manieren narcisten hun slachtoffers mishandelen? Is er een vastgesteld gedragspatroon?

Hebben ze een gids die ze volgen voor hun narcistische mishandeling? Of zitten de stappen in hun narcistische kern ingebakken?

Narcisten functioneren op een diepgeworteld principe. Ze kunnen op bepaalde manieren verschillen. De meerderheid van hen gebruikt hetzelfde type tactiek om hun slachtoffer te manipuleren, te ontwapenen en volledig te vernietigen.

Als je je afvraagt of je misschien het slachtoffer bent van narcistische mishandeling, dan is dit hoe je daar zeker achter kunt komen.

De kunst van narcistische mishandeling

De Kunst Van Narcistische Mishandeling: 8 Dingen Die Hij Zal Doen Om Je Te Ontwapenen En Te Vernietigen

Narcistische mishandeling begint met liefdesbombardementen

Om ervoor te zorgen dat je hem leuk vindt, zal een narcist je overladen met liefde waarvan je dacht dat je die nooit in je hele leven zou ontvangen. Hij zal zijn uiterste best doen om je je speciaal te laten voelen. Niet omdat het hem echt iets kan schelen, maar omdat zijn einddoel is om je hem te laten vertrouwen, zodat hij je onder controle kan houden.

Je relatie met hem zal heel snel vorderen; je zult je waarschijnlijk raar voelen om zo snel te gaan, maar hij zal je kalmeren door iets te zeggen als, “Ik weet dat we elkaar net hebben ontmoet, maar ik voel een vonk tussen ons. Je bent zo’n goed persoon en perfect voor me, en ik weet dat we voor elkaar bestemd zijn.”

Al dat zoete gepraat zal je ego en zelfvertrouwen stimuleren en ervoor zorgen dat je je tot hem aangetrokken voelt en hunkert naar zijn liefde en lof.

Dan lokt hij je in zijn val met behulp van shock, ontzag en schuldgevoel

Maar na de periode van ‘grooming’ zal er onvermijdelijk een tijd komen dat je hem op de een of andere manier onrecht zult aandoen en zijn kostbare gevoelens zult kwetsen.

Het hoeft niets bijzonders te zijn, maar dat is niet belangrijk. Je narcist is een geweldige acteur en hij zal weten hoe hij zich beledigd moet voelen. Zelfs door de meest onbelangrijke dingen.

En omdat hij zich meestal op codependente en empathische individuen richt, voel je je schuldig en verantwoordelijk voor zijn pijn. En probeer je alles te doen om het goed te maken. Dat is wanneer je recht in zijn val zult trappen!

Narcistische mishandeling en de beruchte gaslighting

Nu je in zijn ban bent en zo hard werkt om hem op geen enkele manier van streek te maken, zul je de kracht van zijn narcistische charme beginnen te voelen.

Je zult merken dat hij je vriendelijkheid als vanzelfsprekend beschouwt. En je mishandelt wanneer hij de kans krijgt om dit te doen.

En je zult waarschijnlijk klagen, want waarom zou je dat niet doen, toch? Je hebt een ‘gezonde’ relatie en je moet alles openlijk bespreken. Maar je zult snel ontdekken dat je narcistische partner niet in staat is om een open gesprek aan te gaan.

Dit is het moment waarop hij je zal gaan gaslighten.

“Dat is nooit gebeurd!”, “Je hebt het je verkeerd herinnerd.”, “Dat heb ik nooit gezegd.”, “Het spijt me dat je denkt dat ik je ooit zo heb gekwetst.” En andere stomme zinnen zullen iets worden dat je dagelijks hoort.

Hij zal je perceptie van de realiteit onbeschaamd verdraaien. En je aan je herinneringen en je eigen gezond verstand laten twijfelen.

Dan is het tijd voor alle schuld en schaamte

Op die momenten dat hij je niet direct gaslight, zal hij je de schuld geven. En je voor zijn eigen tekortkomingen en fouten beschamen.

Hier is een voorbeeld. Laten we zeggen dat je met je vriendinnen bent uitgegaan nadat je ze maanden niet hebt gezien. Je hebt een geweldige meidenavond, maar bij thuiskomst kijk je op je telefoon om te zien dat er een melding is dat iemand heeft geprobeerd je Instagram-account te hacken.

En je ziet dan dat je verschillende gemiste oproepen van je partner hebt en honderden onaangename berichten. Je vermoedt dat hij het was die toegang tot je account probeerde te krijgen. Als je hem er echter mee confronteert, vecht hij automatisch terug.

“Nou, natuurlijk was ik het. Wat verwacht je dan dat ik doe? Je beantwoordde mijn telefoontjes niet. Ik dacht dat je me bedroog, dus ik moest controleren of je iemand anders had geappt! Het is allemaal jouw schuld.”

En nu, in plaats van een verontschuldiging van hem te krijgen, ben jij degene die zich moet verontschuldigen… voor iets dat je niet eens hebt gedaan.

Aantrekken en afstoten met je spelen

De Kunst Van Narcistische Mishandeling: 8 Dingen Die Hij Zal Doen Om Je Te Ontwapenen En Te Vernietigen

Het spelen van aantrekken en afstoten is iets waar elke narcist het beste in is. Dit is zijn favoriete manier om zijn slachtoffer te beheersen en volledig te vernietigen.

Het ene moment zal hij aanhankelijk, zorgzaam, liefdevol en de meest perfecte partner ter wereld zijn, om in het volgende moment het nageslacht van de duivel te zijn.

Hij zal zijn goede en slechte dagen zo goed naast elkaar zetten, dat je in het begin niet eens zult merken dat hij je manipuleert.

De enige manier om veilig te zijn, is om altijd voorzichtig te zijn. En alles wat hij zegt of doet met een korreltje zout te nemen. Maar als je in zijn liefdesbombardementspreuk zit, dan is dat misschien moeilijk voor je om te doen.

Een narcist zal proberen om je van je vrienden te isoleren

Een ander ding dat hij zeker zal doen, is je van je vrienden en naasten isoleren. Hij zal dit doen met de bedoeling om je ondersteuningsnetwerk te beperken. Er is dus in principe niemand om je op zijn giftige gedrag te wijzen.

Onthoud: je bent het gemakkelijkste doelwit als je alleen bent.

Maar hij zal zelf een derde partij inschakelen om jaloezie uit te lokken

Je narcistische partner kan je isoleren, maar hij zal ervoor zorgen dat hij altijd een derde persoon van zichzelf heeft, iemand die hij in het spel kan brengen wanneer het hem het beste uitkomt.

Deze tactiek wordt triangulatie genoemd. En hij gebruikt het wanneer hij je emoties wil beheersen en zijn dominantie en controle over je wil laten gelden.

Die derde persoon kan een ex of een vriendin zijn om jaloezie bij je uit te lokken, of het kan iedereen zijn die aan zijn kant staat en je bewijst dat hij gelijk heeft, en jij het mis hebt.

Bedreigingen en geweld zijn een favoriet bij narcistische mishandeling!

Op het moment dat je uit zijn handen begint te glippen en hij de controle over je begint te verliezen – dan voel je het volledige spectrum van narcistische woede.

Wanneer je zijn giftige daden enigszins begint te doorzien en jezelf begint te beschermen, weet dan dat hij het zal opmerken en gefrustreerd zal raken door het feit dat de dingen niet precies gaan zoals hij had gepland.

Hij zal je zelfbewustzijn als een bedreiging zien. En hij zal ervoor zorgen dat hij jou ook bedreigt.

Hij kan je beledigen, je uitschelden en je op vele manieren degraderen. Afgezien van het emotioneel mishandelen van je, kan hij zich echter ook tot fysieke mishandeling wenden.

Omdat hij er op geen enkele manier mee kan omgaan dat je onafhankelijk bent, zal hij er alles aan doen om zijn controle te behouden en je volledig te vernietigen.

Dit is het moment waarop je ofwel volledig instort en elk greintje zelfbewustzijn verliest dat overblijft, of je zult de kracht vinden om te zeggen: “Nee!”, een aantal stevige grenzen stellen en hem helemaal verlaten.