Skip to Content

15 Redenen Waarom Je Blijft Dromen Over Je Ex

15 Redenen Waarom Je Blijft Dromen Over Je Ex

Dromen over je ex kan heel fijn zijn, maar ook heel vervelend. Als je warme herinneringen aan hem hebt, kan het fijn zijn om af en toe zijn gezicht weer te zien. Wanneer je nog niet over je ex heen bent, kan het juist vervelend zijn als je opeens weer aan hem moet denken.

Het is algemeen bekend dat dromen een manier zijn om te verwerken wat je overdag aan je hoofd hebt. Een simpele verklaring om dromen over je ex uit te leggen is dus dat je stiekem in je hoofd nog met hem bezig bent.

Dat kan natuurlijk zo zijn, maar er zijn ook nog tal van andere redenen die kunnen verklaren waarom je ex in je dromen opduikt.

Het is namelijk heel normaal dat je nog wel eens droomt over je ex. Iedereen droomt wel eens over en ex. Dat kan zelfs tien jaar na de breuk nog wel eens voorkomen.

De recente coronapandemie en de sociale afstand die daarbij kwam kijken, heeft er zelfs toe geleid dat mensen meer dan ooit over hun ex dromen.

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen tijdens de lockdown meer over hun ex droomde dan ooit. Je hoeft je dus helemaal niet gek te voelen als jij er daar een van bent!

Lees hier welke andere redenen er kunnen zijn dat jij nog dromen over je ex hebt:

1. Je hebt meer tijd om handen

15 Redenen Waarom Je Blijft Dromen Over Je Ex

Voornamelijk in de lockdown waren de meeste van ons een beetje verveeld. In plaats van dat je hele dagen bezig bent op je werk en met je sociale leven, zat je alleen maar thuis.

Hierdoor had je dus veel meer tijd om (onbewust) na te denken. Je gedachten kwamen weer eens op plekken waar ze al een hele tijd niet waren geweest.

Misschien heb je zelfs wel bewust nagedacht over je relaties uit het verleden en hoe deze invloed op je hebben gehad. Het feit dat je weer dromen over je ex hebt, is daar een simpel gevolg van.

Als je droomt gaat je hoofd gewoon even door met waar je overdag mee bezig was. Het is dus heel logisch dat je ex daarvan een onderdeel is.

2. Je slaapt meer dan normaal = meer tijd om te dromen over je ex

Een ander gevolg van de pandemie is dat mensen meer slapen dan ze voorheen deden. Nachtbrakers gingen door de avondklok ook opeens voor middernacht naar bed en zij hebben deze gewoonte nu aangehouden.

Dit zorgt ervoor dat je meer tijd hebt in je REM slaap, waardoor je dieper slaapt en meer droomt. Hoe meer je droomt, hoe meer je de kans hebt dat er dromen over je ex voorbij komen.

Een nadeel (of voordeel) hiervan is dat je dromen in je REM slaap over het algemeen beter kan onthouden. Als je wakker wordt, ben je je er dus heel bewust van dat je over je ex hebt gedroomd.

De kans is zelfs groot dat je de droom de volgende dag nog aan iemand na kunt vertellen.

3. Je bent in de rouw

Als je een fase in je leven afsluit of verandert, ben je in de rouw. Dat hoeft niet per se te betekenen dat er iemand overleden is, of dat je actief in de rouw bent.

Je geest heeft soms de tijd nodig om een oude fase af te sluiten en zich voor te bereiden op een nieuwe. Dat kan al zo zijn als je na een lange tijd van woning of van baan wisselt.

Tijdens dit proces kunnen je hersenen ook andere situaties en personen waarvan je afscheid hebt genomen weer voorbij laten komen.

Je kunt dromen over je ex hebben, maar ook dromen over je oude baan of woonplaats. Op deze manier probeert je brein zichzelf te overtuigen dat het eerder ook een verandering heeft doorstaan, waardoor het voor jou nu ook weer mogelijk moet zijn.

Op zich geeft dit aan dat je je relatie met je ex op een goede manier hebt verwerkt. Jouw brein gebruikt je ex als voorbeeld van een afgesloten fase, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

4. Je krijgt dromen over je ex omdat je alleen bent

Zeker als je ex en jij al een tijdje uit elkaar zijn en je in de tussentijd geen nieuwe liefde hebt gevonden, kan je dromen over je ex krijgen.

Je brein geeft aan dat het tijd is om weer iemand te zoeken om fysiek contact mee te hebben. Het is namelijk heel gezond voor je om een gezonde liefde in je leven te hebben.

Dat betekent niet dat de relatie met je ex ook echt gezond was. Het kan nog steeds zo zijn dat je alleen droomt over de periodes dat het wel goed met jullie ging.

Je droomt natuurlijk ook niet altijd over dingen die echt waar zijn. Er is een grote kans dat je brein de hele situatie romantiseert en het veel mooier maakt dan het in de werkelijkheid was.

Laat je dus niet in de war maken door je dromen. Als jij hebt besloten dat het beter is dat jullie niet meer bij elkaar zijn, dan heb je daar waarschijnlijk gelijk in gehad.

5. Je bent angstig

15 Redenen Waarom Je Blijft Dromen Over Je Ex

In de pandemie hebben veel meer mensen dan normaal last gekregen van angsten. Er was opeens veel onzekerheid over alle aspecten van het leven.

Veel mensen waren bang dat ze hun baan of inkomsten zouden verliezen. Tijdens je dromen gaat je brein dan op zoek naar een periode waarin je wel veel zekerheid had.

Als je een liefdevolle relatie had met je ex, waarin je je geborgen voelde, is dit voor je brein een perfecte plek om de veiligheid op te zoeken.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als je juist een hele stressvolle relatie had, kan je brein ook weer worden getriggerd om dit terug te halen.

De stress die je nu ervaart, roept oude momenten van stress op, waardoor je opeens weer dromen over je ex hebt. Waarschijnlijk weet je zelf heel goed welke situatie er op jou van toepassing is.

6. Je bent ontevreden over je huidige partner en daardoor ga je dromen over je ex

Het klinkt misschien een beetje cru, maar het gras is altijd groener aan de overkant. Zodra het tussen jou en je huidige partner even niet lekker loopt, dwalen je gedachten af naar wat je mist aan je ex.

In je dromen wordt je gewezen op de dingen die tussen jullie anders waren, waardoor je aan je huidige relatie kan gaan twijfelen.

Daarbij maakt het niet uit op wat voor manier je ontevreden bent over je huidige relatie. Het kan zijn dat het tussen jou en je ex lichamelijk veel beter ging of dat je juist beter met hem kon praten.

In de dromen over je ex wordt een gevoel opgeroepen zoals je dat bij je huidige partner niet hebt. Probeer jezelf er dus aan te blijven herinneren dat jij en je ex niet voor niks uit elkaar zijn.

Praat met je huidige partner over de punten waar je ontevreden over bent en dan komen jullie er samen zeker uit!

7. Je moet nog iets goed maken met je ex

Soms wordt een relatie gewoon niet goed afgesloten. Na de breuk hebben jullie ervoor gekozen om het contact te verbreken.

Je brein probeert achteraf alsnog deze relatie te verwerken. Je hebt geen afsluiting gehad en je brein geeft aan dat er een onopgelost probleem ronddwaalt.

Door te dromen over je ex wordt je eraan herinnerd dat er nog iets is dat je moet doen. Het is te vergelijken met die keren dat je droomt dat je je belastingaangifte nog moet invullen.

Het is aan jou om te besluiten of je ook iets met deze wens van je brein gaat doen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je ex eens op te bellen en jullie problemen alsnog op te lossen.

Laat je echter niet te veel door je dromen afleiden. Als je voelt dat het nu niet het moment is om het gesprek met je ex aan te gaan, dan doe je er waarschijnlijk beter aan om de situatie te houden zoals die is.

8. Dromen met je ex moeten je een nieuwe les leren

Je kunt met vragen in je hoofd zitten die gek genoeg worden beantwoord door je ervaringen met je ex. Het maakt daarvoor niet uit wat precies je probleem is, je brein denkt dat het antwoord bij je ex ligt.

Stel bijvoorbeeld dat je een vervelende aanvaring met je baas hebt gehad, waar je voor het slapengaan over ligt te malen. Tijdens het dromen kan je brein dan verder denken over een oplossing en bij je ex uitkomen.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ex altijd heel goed voor zichzelf kon opkomen. Je brein probeert je nu te vertellen dat dat misschien wel de oplossing is voor het probleem dat je nu met je baas hebt.

Ook in andere situaties kan je brein je herinneren aan een situatie waarin je met je ex zat. Misschien had je in de tijd met hem wel een andere baan en probeert je brein je duidelijk te maken dat je met die baan gelukkiger was.

Ga er dus niet zomaar vanuit dat dromen over je ex voor niks is. Misschien kan je er een wijze les uit trekken, die een situatie in je leven tot een nieuw einde kan brengen.

9. Je bent bang om een nieuwe relatie aan te gaan

15 Redenen Waarom Je Blijft Dromen Over Je Ex

Zeker als je op het punt staat om je aan iemand anders te binden, kan het voorkomen dat je opeens veel gaat dromen over je ex.

In je dromen ben je je oude en je nieuwe geliefde met elkaar aan het vergelijken. Je wil weten of je met je nieuwe liefde niet dezelfde fouten zal maken als je ooit met je ex hebt gedaan.

De voor- en nadelen van je ex worden tegenover elkaar gezet en hetzelfde gebeurt met je nieuwe vlam. Er is dus ook een grote kans dat je je nieuwe geliefde ook iets vaker in dromenland zal tegenkomen.

Op deze manier weegt je brein voor je af wat voor jou de beste optie is. Het doel hiervan is dat je niet voor een tweede keer dezelfde fout maakt.

Als je deze droom over je ex hebt gehad, is het misschien een goed idee om ook eens bewust na te denken over wat voor jou handig is.

Ga er voor zitten en vergelijk je nieuwe geliefde met de voorgaande. Kijk welke overeenkomsten en welke verschillen er zijn en maak dan je keuze.

10. Dromen over je ex staan symbool voor een ander probleem

Dromen moet je natuurlijk nooit te serieus nemen. Dat geldt ook voor dromen waarin je ex een hoofdrol speelt. Je kunt er middels je dromen aan herinnerd worden waarom jij en je ex in de eerste plaats uit elkaar zijn gegaan.

Als je over je ex droomt, moet je dus eens nagaan over wat er is gebeurd en wat je anders had kunnen doen. Ga na of het jouw fout was en als dat niet zo was, wie er dan wel fout zat.

Zo voorkom je dat je in de toekomst dezelfde soort fouten zal maken. Niet alleen op het gebied van liefdesrelaties, maar ook bij alle andere soorten relaties.

Stel bijvoorbeeld dat jullie relatie ten einde is gelopen omdat je moeite had met het uitdrukken van je emoties. Via je dromen probeert je brein je dan te vertellen dat het tijd is om hier aan te werken.

In je relaties met vrienden of collega’s kan het namelijk ook behoorlijk in de weg zitten als je niet in staat bent om over je emoties te praten.

Analyseer dus eens goed wat er precies in je droom gebeurde. Denk na over de reden dat jullie relatie stuk is gelopen en repareer jezelf op dat gebied.

11. Je ex staat voor een deel van jezelf

In een relatie is het heel normaal dat je dingen van jezelf opgeeft. Voor je relatie genoot je misschien wel heel veel van een bepaalde hobby, die je tijdens jullie relatie verwaarloosd hebt.

Je dromen over je ex proberen je te vertellen dat je dit gedeelte van jezelf weer terug moet vinden. In de relatie heb je te veel van jezelf opgegeven en het is tijd dat je dat terug gaat halen.

Het kan ook betekenen dat je jezelf op een andere manier aan het verwaarlozen bent. Hoe dan ook kan het geen kwaad om te analyseren wat voor gedrag je vertoonde op het moment dat je met je ex was.

Hierbij kan je ook de hulp van vrienden inschakelen. Wat vinden zij dat er aan jou veranderd is in de tijd dat je met je ex was? Zij kennen je vaak beter dan je denkt, waardoor zij dit probleem gemakkelijk voor je kunnen oplossen.

Pas als je jezelf weer helemaal hebt hersteld, zal je brein je met rust laten en zullen de dromen over je ex verleden tijd zijn.

12. Dromen over je ex symboliseren een breuk met jezelf

Een ex in je droom kan symbool staan voor allerlei soorten dingen. Misschien vertoon je de laatste tijd trekjes die je brein doen denken aan je ex en je droom is een waarschuwing.

Je moet niet langer dit gedrag vertonen, want het is giftig en zal je weinig goeds brengen. Het is letterlijk je brein dat tegen je zegt dat het tijd is om te breken met die kant van jezelf.

Het kan best even duren voordat je er zelf achter bent gekomen welke eigenschappen dat zijn. Misschien is het een kant van jezelf die hetzelfde is als je ex.

Je brein kan je proberen te vertellen dat hij altijd heel kwaad was en dat jij dat nu ook bent. Daarentegen kan het ook gaan om een eigenschap die je ex juist niet had.

Op dit moment ben jij juist erg kwaad en licht prikkelbaar, terwijl je ex altijd een heel lief persoon was. Misschien staat het wel voor de dingen die je ex deed.

Als je ex iemand was die altijd doorpakte bij zware momenten, wil je brein je misschien wel vertellen dat het voor jou ook tijd is om dat te gaan doen.

Denk dus goed na over het gedrag dat jij op dit moment vertoont en de gedragingen van je ex. Het kan zomaar zijn dat je hierdoor een hele ingrijpende verandering in je persoonlijkheid zal maken.

13. Je bent bezig om je ex te vergeven

15 Redenen Waarom Je Blijft Dromen Over Je Ex

Vooral bij een slechte breuk kan het zijn dat je je ex nog niet volledig hebt vergeven. Als hij is vreemdgegaan of je op een andere manier heeft bedrogen, kan het soms heel lang duren voordat je het punt van vergeving hebt bereikt.

Dromen over je ex laten je zien dat je brein nog steeds bezig is met het vergeven van je ex. Wanneer je droomt over de tijd dat jullie het nog goed hadden samen, wil je brein je laten zien dat het tijd is om die negatieve gedachten aan je ex aan de kant te zetten.

Vanaf nu zal je ex niet langer alleen maar haatdragende emoties oproepen, maar je zal ook terugdenken aan alle liefdevolle momenten.

Hopelijk wordt je na het dromen over je ex wakker met een warm en liefdevol gevoel. Je bent steeds dichter bij het punt waarop je vrede hebt met je ex en daar zal je als persoon alleen maar van groeien.

Zodra je je ex vergeeft als je bij je volle bewustzijn bent, zullen de dromen over je ex ook meteen ophouden.

14. De dromen over je ex zijn een waarschuwing

Ken je die situatie waarbij je net met een vriendin over iemand hebt zitten praten en opeens kom je diegene een paar dagen later tegen?

Hetzelfde als wanneer je een nieuw woord hebt geleerd en het daarna opeens overal leest. Met dromen over je ex kan het hetzelfde gaan.

Een droom kan betekenen dat een ex zich binnenkort weer in het echte leven zal openbaren. Sta er dus niet van te kijken als je opeens een berichtje krijgt van je ex of als hij ergens opduikt.

Soms heeft je brein gewoon voorspellende gaven, waardoor jij gewaarschuwd wordt voor wat er komen gaat. Je doet er verstandig aan om na de droom wat alerter te zijn.

Op die manier wordt jij niet overrompeld door het plotselinge verschijnen van je ex. Ongeacht wat hij van je wil, jij bent er klaar voor om hem tegen te komen!

15. Je wil vooruit kijken

Iedereen is in het leven altijd bezig met persoonlijke groei. Dromen over je ex geven je de kracht om verder te gaan met waar je mee bezig bent.

Je brein geeft je als het ware een flashback van wat er is geweest en hoe goed het nu met je gaat. Voor jou betekent dit dat je er weer even aan wordt herinnerd hoe goed het leven kan zijn.

Soms is het namelijk moeilijk om je te beseffen dat alles wel weer goed zal komen. Na een breuk lig je vaak mentaal in de kreukels en heb je het idee dat je er nooit meer uit zal komen.

Door dromen over je ex wordt je eraan herinnerd dat je zo’n obstakel al eens eerder hebt overwonnen en dat je daar ook sterker uit bent gekomen.

Het maakt niet uit waar je nu in je leven mee worstelt, een herinnering aan je ex kan altijd dat juiste duwtje in de rug zijn.

Laat het in ieder geval duidelijk zijn dat het van alles kan betekenen als je nog wel eens dromen over je ex hebt. Veel mensen denken dat het betekent dat je je ex mist en dat jullie weer bij elkaar moeten komen, maar dat is slechts zelden zo!

Analyseer iedere droom en iedere situatie individueel, dan zal je vanzelf zien welke reden er op jou van toepassing is.

PinFlight Image