Skip to Content

Dromen Over Vreemdgaan: Wat Betekent Het?

Dromen Over Vreemdgaan: Wat Betekent Het?

Dromen over vreemdgaan: het schijnt vaak voor te komen en dus niet ongewoon te zijn. Maar we begrijpen dat je er van kunt schrikken. En dan al helemaal als het tussen jou en je partner goed gaat. Droom jij wel eens over vreemdgaan? We zullen je uitleggen wat het betekent en waarom het gebeurt. 

Als je dromen hebt over vreemdgaan, kan dat je soms van je stuk brengen. Je bent misschien bang dat er toch iets mis is. Maar gelukkig hoef je je niet druk te maken. Door te dromen, voeren onze hersenen verschillende functies uit, zoals het oplossen van onze problemen of het verwerken van onze emoties. Het letterlijk interpreteren van je dromen, is echter niet nodig.

Waar sommige mensen het van zich afschuiven en vrolijk een nieuwe dag beginnen, zijn er ook mensen die er een beetje mee zitten. Als jij ooit hebt gedroomd over vreemdgaan, vraag je je wellicht af wat het betekent. 

Dromen over vreemdgaan: hoe vaak komt het voor?

Dromen Over Vreemdgaan Wat Betekent Het

Je wordt zwetend in de nacht wakker, omdat je droomde dat je vreemd ging met die knappe collega. Terwijl je partner lekker diep naast je ligt te slapen. Dromen over vreemdgaan betekent gelukkig niet dat jij een slecht persoon bent of dat het echt zal gebeuren.

In 2020 werden er in een onderzoek 1000 mensen geïnterviewd, en uit de resultaten bleek dat 21% ooit hebben gedroomd over vreemdgaan. Van die groep droomde 23% dat hun partner vreemdging. Uit hetzelfde ondergroep bleek dat 60% van de vrouwen wel eens dromen hebben over vreemdgaan.

Dromen over vreemdgaan komt zo vaak voor, dat het volgens droom-expert Theresa Cheung in de top 10 van de meest gemelde dromen staat. Wist je dat tijdens de Covid lockdown, die droom drie keer zo vaak voor kwam?

Dromen over vreemdgaan: betekenis

Sommige dromen lijken zo echt, dat je overstuur wakker wordt. Een voorbeeld van zo’n droom, eerder een nachtmerrie trouwens, is dat je zelf of je partner vreemdgaat. In het laatste geval besluiten hem of haar de volle laag geven, is natuurlijk niet eerlijk!

Je weet nu dus dat je niet de enige bent die dit soort vreemde dromen heeft over vreemdgaan. Maar wat betekent het nu precies? Als jij een wilde droom hebt over iemand anders dan je partner, kan dat verschillende dingen betekenen. Je kunt zo’n droom gebruiken om even te reflecteren op jezelf, je leven en je relatie. Wat zou vreemdgaan voor jou betekenen? 

Je mist iets

.. in je relatie

Dromen over vreemdgaan kan ten eerste simpelweg betekenen dat je dingen mist in je huidige relatie. Zo komen dit soort dromen geregeld voor in relaties waar er seksuele problemen zijn, er sprake is van een seksuele disfunctie, maar ook in het geval van niet-seksuele problemen.

Soms kan dromen over vreemdgaan wijzen op het hebben van seksuele fantasieën die afwijken van de norm. Het zou dan kunnen betekenen dat je aan deze kwestie wil werken, maar het niet perse in het echt wil doen.

Verder kan het dat je een bepaalde afstand voelt tussen jou en je partner, er onvervulde verlangens zijn, dat je je partner niet vertrouwt of jaloers bent. Of krijg je misschien niet genoeg bevestiging van je partner?

Voel je je al een tijdje ongelukkig? Soms kan het dus zijn dat dromen over vreemdgaan niet uit de lucht komt vallen. Wellicht twijfel je over je relatie en wil je onderbewuste je via dromen vertellen dat je iets met je emoties aanmoet. Interpreteer zulke dromen niet letterlijk, maar zie het meer als een reden om je relatie eens onder de loep te nemen. Als je erachter bent gekomen waar je precies mee zit, communiceer hier dan over met je partner. Misschien kom je te weten dat je partner met hetzelfde probleem zit. Als jullie bereid zijn om aan de relatie te werken, kunnen jullie samen oplossingen bedenken.

.. in je leven

Het kan zijn dat je wat spanning mist in je leven en niet zozeer in je relatie. Misschien probeert je onbewuste ik je duidelijk te maken dat er veel meer te ontdekken valt in je leven. Dat je wellicht niet alles uit jezelf aan het halen bent.

Denk er eens over na. Misschien ben je toe aan een hele nieuwe baan, een verre reis of een nieuwe hobby. Die onrust en die gekke dromen hebben dus niet perse iets met je relatie te maken.

Probeer eens iets nieuws, of doe eens gek. Onderneem een nieuwe activiteit, probeer eten dat je nog nooit hebt geproefd, of ontdek eens een onbekende plek. Of wat dacht je de radio een keer hard te zetten, en helemaal los te gaan? Het kan een mens goed doen, en daarmee ook je relatie.

Je bewondert iemand

Dromen Over Vreemdgaan Wat Betekent Het

Als jij in je droom vreemdgaat met iemand uit je omgeving, kan het betekenen dat jij die persoon om bepaalde redenen bewondert. Bijvoorbeeld: als jouw collega ontzettend grappig is en jou altijd aan het lachen maakt – terwijl jij over het algemeen een serieus persoon bent – wil je onderbewuste je misschien vertellen dat je meer humor moet hebben. 

Ook gebeurt het wel eens dat we dromen van een bekende acteur (of actrice). Wat dat betekent? Niet per se dat je rijk wil worden of beroemd. Het gaat ook hier weer om een kenmerk van de persoon in kwestie. Niet perse het uiterlijk of de rijkdom, maar eerder een talent, of misschien omdat de persoon een geweldig rolmodel is. Dromen over vreemdgaan met iemand die je bewondert, kan dus betekenen dat jij een bepaalde eigenschap bij jezelf wil ontwikkelen.

De persoon met wie jij vreemdgaat, kan ook een kant van jezelf representeren die je eerder verworpen hebt, maar weer moet toelaten in je leven. Als de persoon over wie jij droomt bijvoorbeeld goed zijn zaken op orde heeft en jij juist heel ongeorganiseerd bent de laatste tijd, kan het betekenen dat je aan dat aspect moet werken.

Een mix van ervaringen

Behalve dat dromen ons een lesje kunnen leren, kunnen dromen soms ook een combinatie zijn van tv-shows die je voor het slapengaan hebt gekeken, dingen die er overdag gebeurd zijn en problemen waar je mee kampt. Dromen zijn dus niet per definitie ‘instructies’.

Andere problemen

Als jij droomt dat je vreemdgaat, en dat ook daadwerkelijk ooit is gebeurd, kan dat een manier zijn om je verleden te verwerken. Of andersom, als jouw partner (of ex) ooit is vreemdgegaan.

Soms duiden dromen angsten, verlangens, of zorgen aan die niet perse met liefde te maken hebben.

Een onderliggende factor kan bijvoorbeeld zijn dat je het moeilijk vindt om geconfronteerd te worden met huidige problemen in je leven. Je onderbewustzijn wil je vertellen dat er iets niet helemaal goed zit. Zo kun je je bijvoorbeeld rot voelen over een bepaalde gebeurtenis en is dat de reden waarom je dromen over vreemdgaan hebt. 

Of misschien voel jij je ondergewaardeerd voelen op je werk en wil je onderbewuste je vertellen dat je geen genoegen moet nemen met je situatie en dat verandering welkom is. 

Dromen over vreemdgaan kan ook gebeuren omdat je in het algemeen gewoon achterdochtig bent, vaak denkt aan vreemdgaan, of eerder een relatie hebt gehad die op emotioneel vlak niet in orde was.

Moet ik me zorgen maken over dromen over vreemdgaan?

Terwijl jij gewoon een fijne nachtrust wilde en ‘s morgens positief wilde opstaan, werd je ‘s nachts geconfronteerd met een droom over vreemdgaan. Tsja, dan voel je je wel even verward.

Dromen over vreemdgaan dien je over het algemeen niet letterlijk te nemen. Wat je beter kunt doen, is het zien als een teken om te reflecteren op je leven en te begrijpen of je ergens verandering in kunt brengen. Waar heb jij je de laatste tijd druk over gemaakt? Zit je even niet lekker in je vel, maar begrijp je niet waarom? Uiteindelijk moet je beseffen dat het ‘maar’ een droom was.

Moet jij je dus zorgen maken als je droomt over vreemdgaan? Nee. Dromen zijn geen feiten of waarheden. Je hoeft je niet druk te maken, want dit soort vervelende dromen zijn dus een manier om emoties te verwerken. Wanneer jij lekker ligt te slapen, zijn jouw hersenen juist heel actief. Ze zijn bezig met het verwerken van alle gebeurtenissen en emoties waar je die dag of recent mee te maken hebt gehad. Dromen over vreemdgaan betekent dus niet altijd perse iets. Behalve dat je hersenen emoties en gebeurtenissen verwerken, kun je dus ook dromen over een film of serie die je net voor het slapengaan hebt gezien.

Dromen over vreemdgaan tijdens de lockdown

Dromen Over Vreemdgaan Wat Betekent Het

Dromen over vreemdgaan kwam tijdens de Covid lockdown vaker voor. Een verklaring hiervoor is dat partners – gedwongen – meer tijd met elkaar doorbrachten. Koppels kwamen hierdoor al snel in een sleur terecht. En dat klinkt ook best logisch. We zaten allemaal maar thuis, en de intimiteit nam vaak toch wat af. Te veel tijd samen doorbrengen is niet altijd goed. Ook in dit geval is dromen hebben over vreemdgaan niet iets om je zorgen over te maken. Sterker nog: het is gezond, en je onderbewuste probeerde het als het ware wat ‘spannender’ voor je te maken.

Dromen dat je partner vreemdgaat

Maar wat nu als we dromen over dat onze partner vreemdgaat? Heeft dat een andere betekenis, en moet ik me nu wel zorgen maken?

Dromen over je partner die je bedriegt; het zal voor de meeste mensen een nachtmerrie zijn. Gelukkig besef je je, bij het waken, dat het gelukkig maar een droom was. Toch kunnen er ook redenen zijn dat je dit soort dromen hebt. Hieronder een aantal voorbeelden:

Angsten

Laten we eerlijk zijn: het is toch iets minder leuk wakker worden als je hebt gedroomd dat je partner vreemdging. Heb je angsten die je overdag het liefst vermijdt? Heb je twijfels over je huidige relatie, of ben je bang dat de relatie vroeg of laat uit zal gaan? Zulke angsten kunnen terugkomen in je dromen, omdat je er overdag geen aandacht aan besteedt. 

Je doet tekort

Als jij droomt dat je partner vreemdgaat, kan dat betekenen dat je tekort doet in je je relatie, op je werk, of in je vriendschapsrelaties.

Je hebt twijfels over je relatie

Als je het gevoel hebt dat het niet helemaal lekker loopt in je relatie, en je daar wellicht vaak over nadenkt, dan kan je droom daar soms een ‘worst case scenario’ droom over maken. Het is niet de bedoeling dat je je zorgen gaat maken, maar je kunt wel even de tijd nemen om over je relatie na te denken. Bespreek het ook eens met je partner. Hoe gaat het nu met jullie? Zijn jullie gelukkig? Zit iets je dwars? En wat kunnen jullie eventueel doen om weer wat gelukkiger te worden?

Toch niet gelukkig

‘Helaas’ kan het soms ook betekenen dat je gewoon niet gelukkig bent in de liefde. Geeft je partner jou te weinig aandacht? Overweeg je om je relatie te beëindigen? Soms moeten we er nu eenmaal aan geloven en actie ondernemen om ons leven te beteren.

Je voelt je verraden

Dromen Over Vreemdgaan Wat Betekent Het

Dit hoeft niet altijd op romantisch gebied te zijn. Het kan zijn dat je respect of bepaalde steun mist in je relatie. Het is heel belangrijk om bij elkaars interesses en activiteiten betrokken te blijven. Daarnaast dienen jullie elkaars gevoelens en emoties serieus te nemen, en gesprekken te voeren als dingen niet helemaal lekker lopen.

Jij en je partner besteden weinig tijd samen

Je hebt het gevoel dat je niet meer zoveel aandacht van je partner krijgt. Misschien staat er iets (of iemand) tussen jullie in. En met ‘iemand’ bedoelen we niet meteen een andere lover. Het kan ook een kind zijn, vrienden, of misschien een huisdier dat veel aandacht vraagt. Het kan ook ‘iets’ zijn, zoals een drukke baan. Je voelt je er misschien eenzaam door. Als dat zo is, is het belangrijk om dat te bespreken en manieren te vinden om meer tijd met elkaar door te brengen.

Je vertrouwt je partner om bepaalde redenen niet

Dit kan, maar hoeft ook weer niet perse op romantisch gebied te zijn. Als jij droomt dat je partner vreemdgaat, schendt hij of zij je vertrouwen. Dit schenden van vertrouwen kan gaan om allerlei dingen, waaronder jullie financiën, maar ook jullie plannen voor de toekomst. Als jullie niet hetzelfde denken over zaken die voor jou belangrijk zijn, dan moet daarover gecommuniceerd worden.

Je bent eens eerder bedrogen

Als je partner ooit is vreemdgegaan, is het logisch dat je bang bent dat het weer gebeurt. Je partner dient er alles aan te doen om je vertrouwen weer terug te winnen. Het is daarbij belangrijk dat je aangeeft wat je behoeften zijn om aan een betere toekomst te werken samen. 

Als jij eerder bent bedrogen door een ex, dan kan het ook verstandig zijn om daar met je huidige partner over te praten, omdat het bepaald gedrag van jou kan verklaren.

Je bent bang om verlaten te worden

Dromen over je partner die vreemdgaat, kan ook betrekking op jezelf hebben. Heb je misschien last van verlatingsangst? En waarom is dat dan zo? Als deze gevoelens je dagelijkse leven negatief beïnvloeden, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken bij een therapeut.

Jij gaat vreemd

Als jij droomt dat je partner vreemdgaat, kan dat ook betekenen dat jij degene bent die dingen achterhoudt en niet eerlijk is. Misschien heb jij een affaire met een ander, of heb je andere geheimen voor je partner. Het is toch belangrijk om altijd eerlijk te zijn, en dat is de boodschap die de droom in dit geval heeft. 

Je partner gaat vreemd

Dromen Over Vreemdgaan Wat Betekent Het

Helaas bestaat er toch altijd een kans dat je partner inderdaad vreemdgaat. Het valt je bijvoorbeeld op dat hij of zij zich al een tijdje anders gedraagt. En pas nu, na die droom, word je je daar meer van bewust en durf je het onder ogen te zien. Als jouw partner de neiging heeft om zijn telefoon te verstoppen, vaak afspraken te hebben buiten werkuren om, en emotioneel onbereikbaar lijkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Hoe moeilijk het ook kan zijn, het is tijd voor een serieus gesprek.

Verraad in de liefde is iets waar geen van ons graag over droomt. Het maakt ons onzeker, angstig en droevig.

Dromen over vreemdgaan met je ex

Heb jij wel eens gedroomd over vreemdgaan met je ex partner? Relatietherapeut Anne McKay geeft aan dat ook dit niet ongewoon is. Het kan een aanwijzing zijn dat we nog gevoelens hebben voor onze ex partner, die negatief of positief kunnen zijn. Ook als jij vaker droomt over vreemdgaan met je ex, is dat geen reden tot zorg. Het hoeft echt niet meteen te betekenen dat je huidige relatie niet goed zit of uit gaat. 

Wat doe je nu met zo’n droom?

Dromen over vreemdgaan kan je misschien aan het denken zetten over je huidige relatie. Ook kunnen zulk soort dromen ervoor zorgen dat je angsten naar boven komen, zodat ze bespreekbaar worden.

Wat je uiteindelijk met een droom over vreemdgaan doet, is aan jou. Als jij erg blij bent met je relatie en er niets mis lijkt te zijn, is het misschien beter om er niet zoveel waarde aan te hechten.

We hebben allemaal wel eens maffe dromen, bijvoorbeeld dat we ineens kunnen vliegen, en daar zoeken we ook geen betekenis achter. Maar als je niet meer helemaal gelukkig bent in je relatie, dan is het misschien toch eens goed om te bekijken wat de oorzaak daarvan is, en of je er iets aan wil en kunt doen samen.

Hulp zoeken bij relatieproblemen

Merken jullie dat de relatie bergafwaarts gaat en zijn jullie bereid hier iets aan te doen? Het is niet altijd makkelijk om over relatieproblemen te praten. Als jullie er samen niet uitkomen, is het soms beter om een therapeut in de arm te nemen. In het bijzonder kan een relatietherapeut jullie weer op de goede weg zetten. Deze therapeut zal jullie helpen beter met elkaar te communiceren en elkaars emoties te begrijpen.  

Conclusie: dromen over vreemdgaan

Dromen Over Vreemdgaan Wat Betekent Het

Wat dromen over vreemdgaan nu echt betekent, blijft een kwestie van raden. Feiten zijn het niet, en ieders onderbewustzijn werkt anders. Maar als je je niet helemaal op je gemak voelt in je huidige relatie, dan is het belangrijk om met je partner te praten en eventueel veranderingen door te voeren.

Als jij je in een relatie bevindt, en dromen hebt over vreemdgaan, kun je je beschaamd voelen. Maar nog een keer voor de duidelijkheid: maak je geen zorgen en voel je vooral niet schuldig. Dat je droomt over vreemdgaan, wil niet meteen zeggen dat je daadwerkelijk je partner wil verraden of dat er problemen zijn. Zoals je hebt kunnen lezen, dromen veel vrouwen (en mannen) wel eens over vreemdgaan.

Waar het uiteindelijk om draait bij dromen die gaan over vreemdgaan, is dat je even dient stil te staan bij je leven en je gevoelens. Leid je het leven dat je wil leiden? Ben je ergens ontevreden over en zit dat je dwars? Is het tijd voor een nieuwe ervaring, en zijn er dingen binnen je relatie die je anders of beter kunt doen?

PinFlight Image