Skip to Content

Hoger Risico Op Depressie En Andere Mentale Ziekten

Hoger Risico Op Depressie En Andere Mentale Ziekten

Zijn er echt manieren waarop een giftige relatie je lichaam kan beïnvloeden?

Iedereen weet dat deze relaties een langdurige impact hebben op je mentale gezondheid. Je wordt veel gemakkelijker getriggerd, je geest verwacht dat anderen hetzelfde doen als je ex, enzovoort.

Maar wat als ik je zou vertellen dat je lichaam ook de effecten heeft gevoeld van een relatie die je duidelijk ongelukkig maakte? Het is moeilijk voor te stellen dat een deel van jou onaangeroerd is gelaten door deze man.

Dus als je het gevoel hebt dat er iets mis is in je lichaam, maar je weet niet wat de oorzaak is, wil je misschien terugkijken op je giftige relatie. Het is maar goed dat mensen zich elke dag meer bewust worden van deze nasleep. Je bent nooit alleen.

Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van de angstaanjagende uitdagingen waarmee je lichaam momenteel wordt geconfronteerd, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen.

1. Hoge bloeddruk

Hoger risico op depressie en andere mentale ziekten

Giftige relaties zijn als een zone van constant conflict. Je kunt op geen enkele manier ontsnappen aan dat gevoel van onbehagen en paniek. Het is moeilijk om het onder woorden te brengen, je weet gewoon dat je ofwel constant bang bent of constant boos bent.

Ben je ooit in een situatie terechtgekomen waarin je zwart zag van hoe boos je was? Dat was de reactie van je lichaam op hoge bloeddruk.

Een onderzoek uit 2016 laat zien dat het aantal negatieve emoties in een relatie of huwelijk op de lange termijn problemen kan en zal veroorzaken. De bloeddruk van de mensen die deelnamen aan dit onderzoek piekte op het moment dat ze in dezelfde kamer waren als hun partner.

Kun je je de woede en wrok voorstellen die mensen jegens hun partner voelden om blijvende schade aan hun lichaam te veroorzaken? Ik denk dat een giftige relatie dat doet met een persoon.

2. Ontstekingen in je lichaam

Zoals je nu al had kunnen raden, is stress de belangrijkste factor die bijna alles veroorzaakt dat op dit moment mis is met je lichaam. Helaas toont een onderzoek uit 2014 aan dat verhoogde hoeveelheden stress ook ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken.

Deze stress wordt veroorzaakt door de constante vecht- of vluchtmodus waarin je lichaam zich bevindt. Het wordt chronisch nadat je een tijdje hebt doorgebracht met iemand die het leven uit je zuigt.

De vecht- of vluchtreactie zou echter slechts een tijdelijke reactie op een zenuwslopende situatie moeten zijn. Het is niet natuurlijk dat je lichaam constant in deze staat verkeert.

Hierdoor wordt je immuunsysteem erg zwak, wat leidt tot veel ontstekingen in je lichaam. Dit wordt meestal veroorzaakt door zaken als conflicten, isolement, uitsluiting en zich bedreigd voelen.

Je hebt waarschijnlijk een aantal van die (of misschien zelfs al die) dingen meegemaakt in je giftige relatie. Misschien wil je ervoor zorgen dat je niet meer door deze dingen wordt beïnvloed; d.w.z. ga naar je arts.

3. Hoger risico op depressie en andere mentale ziekten

Hoger risico op depressie en andere mentale ziekten

Wanneer je constant wordt blootgesteld aan de afgunst van je partner, zul je problemen krijgen met je geestelijke gezondheid. Het gebeurt niet omdat je minder zelfvertrouwen had of omdat je zwak was.

Integendeel, enkele van de sterkste en intelligentste mensen ter wereld werden meer dan eens tot tranen toe geroerd door iemand waarvan ze dachten dat hij van hen zou houden. Ik weet dat je het gevoel hebt dat het jouw schuld is, maar dat is niet zo.

Dus, waarom heeft het zoveel invloed op je? Ten eerste, als we het over depressie hebben, kan het beginnen als eenvoudige lethargie. Daarna vergeet je je tanden te poetsen en heb je geen enkele motivatie meer om ‘s ochtends je bed uit te komen.

Je kunt in deze periode zelfs PTSS ontwikkelen. Omdat emotionele en fysieke mishandeling langdurige gevolgen kan hebben voor de manier waarop je naar de wereld kijkt.

Je wordt gemakkelijk getriggerd door dingen die je nog niet eerder hebben getriggerd, simpelweg omdat bepaalde momenten je op een heel donkere plek in je geest brengen.

Elke traumatische ervaring kan en zal acute of blijvende gezondheidsproblemen veroorzaken.

4. Verschillen in het gewicht van je lichaam

Om helemaal eerlijk te zijn, geloof ik niet dat er zoiets bestaat als “het perfecte gewicht” voor een persoon.

Vooral omdat al onze lichamen anders zijn gemaakt. We hebben ook verschillende hoeveelheden voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Voor sommige mensen betekent dit dat ze van nature een kleinere eetlust hebben dan anderen. Zelfs als iemand een grotere eetlust heeft, is dat helemaal goed. Zo lang het maar geen gezondsheidsproblemen veroorzaakt.

Het moment waarop we de grens moeten trekken, is wanneer een persoon in een zeer korte tijd enorme schommelingen in zijn gewicht ervaart. Bijvoorbeeld als iemand in een paar weken tijd veel afvalt.

Geloof je echt dat zoiets normaal is? Gewichtsverlies of gewichtstoename moet over een langere periode plaatsvinden. Als je gestrest en/of depressief bent, heb je de neiging om je eetgewoonten te veranderen.

Dit geldt vooral als je met iemand bent die je het idee geeft dat er iets mis is met je lichaam. Desalniettemin is het extreem gevaarlijk voor je lichaam om zo snel door deze veranderingen te gaan.

5. Verergerde symptomen van andere ziektes in je lichaam

Hoger risico op depressie en andere mentale ziekten

Heb je een chronische ziekte? Is het erger geworden sinds je in deze giftige relatie bent gestapt? Als je bijvoorbeeld astma hebt, kan het zijn dat je meer symptomen ervaart dan normaal.

Of zelfs als we het hebben over lichamelijke ziekten zoals artritis of diabetes type 2, kunnen hun symptomen op elk moment ernstiger worden.

Natuurlijk zal een relatie op zich deze gezondheidsproblemen niet veroorzaken. Het is het soort relatie dat je hebt.

Sommige mensen getuigen zelfs dat ze zich zo kalm voelen bij hun nieuwe partner dat ze zelfs geen astma-aanvallen meer krijgen.

Andere mensen praten over een heel ander soort ervaring. Simpelweg omdat ze de verschuiving in hun lichaam kunnen voelen gebeuren en ze weten niet waarom.

Er zijn echter veel onderzoeken hierover gedaan en ik zou je ten zeerste aanbevelen om meer informatie te zoeken.

6. Een verzwakt hart

Heb je last van hartkloppingen? Tot het punt dat het je de adem beneemt? Het laat je hele lichaam tintelen en het lijkt maar niet te stoppen.

Een giftige relatie kan je lichaam zodanig beïnvloeden dat je zelfs hartaandoeningen kunt krijgen. Geloof je me niet?

Welnu, een studie gepubliceerd door Perspectives on Psychological Science zegt dat mensen die uit elkaar zijn gegaan of gescheiden zijn, meer kans hebben om eerder te overlijden als gevolg van hartaandoeningen.

Er is zelfs onderzoek gedaan naar het onderwerp hoe gezonde relaties ervoor kunnen zorgen dat je hart een veel sterkere spier wordt.

Je hart zal altijd reageren als je gestrest bent, dus als er geen stress is, heb je eigenlijk een helende ervaring.

7. Een kortere levensverwachting

Hoger risico op depressie en andere mentale ziekten

Ik snap het. Je wilt niet geloven dat je man, zo’n impact op je leven zou hebben. Hoe meer je echter over dit onderwerp leest, hoe meer je zult begrijpen.

Onderzoek dat over een tijdspanne van twee decennia werd gedaan, toonde een significant verband aan tussen gelukkige relaties (platonisch of romantisch) en sterfte.

Het menselijk lichaam is vatbaarder voor ontstekingen als gevolg van stress en hartaandoeningen. Als gevolg daarvan kunnen we bepaalde ziekten ontwikkelen.

Nu je dit allemaal weet, ben je nog steeds van plan om in een relatie te blijven met iemand die duidelijk niet goed voor je is? Je compromitteert niet alleen je wensen en behoeften. Je brengt ook je gezondheid in gevaar.

Hij zou niet zoveel macht over je moeten hebben. Het maakt niet uit hoeveel je van hem houdt. Je moet altijd meer van jezelf houden.

Kies jezelf boven een giftige relatie die altijd slecht is geweest voor elk aspect van je leven.

PinFlight Image