Skip to Content

Dit Is Hoe Een Hoogfunctionerende Depressie Invloed Heeft Op Je Romantische Relatie

Dit Is Hoe Een Hoogfunctionerende Depressie Invloed Heeft Op Je Romantische Relatie

Alleen omdat een hoogfunctionerende depressie verschilt van een zware depressie, maakt het het niet minder echt. Het beïnvloedt de persoon die eraan lijdt en het kan ook je romantische relatie beïnvloeden.

Dit type van depressie is minder ernstig dan zijn belangrijkste tegenhanger. De naam spreekt voor zich – je kunt normaal functioneren, maar toch worden beïnvloed.

Een persoon die aan een hoogfunctionerende depressie lijdt, ziet er voor anderen misschien prima uit. We weten echter dat schijn bedriegt.

Aan de binnenkant leiden ze een strijd die hen in het dagelijks leven laat worstelen. Anderen zijn zich er misschien niet van bewust, omdat de symptomen niet zo duidelijk zijn als die van een ernstige depressie.

Toch beïnvloedt het de persoon die het ervaart. Logischerwijs kan het op mensen reflecteren die het dichtst bij hen staan, zoals een partner of familielid.

Als je een hoogfunctionerende depressie moet ondergaan, dan kan ik geloven dat het leven soms moeilijk voor je is. Hoewel het niet de meer bekende depressie is, ervaar je nog steeds extreem verdriet.

Je vriend is waarschijnlijk de persoon die je tijdens je strijd ondersteunt en je helpt. Daar zijn partners voor, toch?

Hoewel liefde over jullie twee gaat en jullie genegenheid voor elkaar, kunnen dingen vrij snel veranderen. Als je met een depressie te maken hebt, eist het niet alleen zijn tol van jou.

Je geliefde wordt er helaas ook door beïnvloed, of je het nu wel of niet erkent. Een depressie kan de persoon die je bent veranderen en je gedrag kan op hem reflecteren.

Het is niet makkelijk voor je om je zo te voelen, maar geloof me, voor je partner zal het niet veel beter zijn. Het is zwaar voor hem om zijn geliefde depressief te zien.

1. Jullie brengen niet zoveel tijd samen door

Dit Is Hoe Een Hoogfunctionerende Depressie Invloed Heeft Op Je Romantische Relatie

Als iets je zwaar op je hart drukt, dan voel je je meestal verslagen. Het zuigt je energie weg en je bent niet bereid om deel te nemen aan bepaalde activiteiten zoals je dat eerst wel deed.

Je hebt geen zin meer om het middelpunt van het feest te zijn en je vermijdt vaak uitnodigingen van jullie gemeenschappelijke vrienden. Er zijn dagen dat je geen zin hebt om te socialiseren en dat is prima.

Je partner begrijpt je echter niet volledig, ook al wil hij dat wel en hij dat ook probeert. Hij weet niet hoe noodzakelijk het voor je is om soms gewoon binnen te blijven en afhaalmaaltijden te bestellen.

Hij heeft zin in bijeenkomsten van familie of vrienden, maar hij zit vast tussen jou alleen achterlaten en met hen samen zijn. Hoe graag hij je ook wil helpen om je uit bed te krijgen, sommige dagen kun je beter met rust gelaten worden.

Je gaat niet zo vaak uit als je eerst deed en jullie chemie lijkt met de dag te vervagen. Je sluit jezelf langzaam af en begint afstand te nemen van de enige persoon die je in vertrouwen kunt nemen.

2. Je denkt dat je niet goed genoeg bent

Dit Is Hoe Een Hoogfunctionerende Depressie Invloed Heeft Op Je Romantische Relatie

Hoewel jullie al een tijdje samen zijn, beginnen je aan jezelf te twijfelen. Je ziet jezelf of je relatie niet meer zoals vroeger.

Het voelt alsof je alleen maar een last bent voor je vriend en hem tegenhoudt. Misschien denk je dat je de plannen die jullie samen hebben gemaakt verpest.

Je annuleert lunchafspraakjes en een diner met hem, omdat je geen zin hebt om de buitenwereld onder ogen te zien. In de nasleep begin je je eigenwaarde in twijfel te trekken.

Tonnen vragen overspoelen je geest, maar een van hen steekt er het meest boven uit: ben ik nog steeds goed genoeg om zijn vriendin te zijn? Je hebt vaak het gevoel dat hij beter af zou zijn geweest zonder jou, wat niet waar is.

Al je goede herinneringen worden door de trieste realiteit vervangen waarmee je op dit moment wordt geconfronteerd. Hoe meer hij probeert tot je door te dringen, hoe meer je het gevoel hebt dat je hem niet verdient.

3. Je haalt naar hem uit

Dit Is Hoe Een Hoogfunctionerende Depressie Invloed Heeft Op Je Romantische Relatie

Misschien is deze moeilijk toe te geven, maar het gebeurt. Wanneer je aan een hoogfunctionerende depressie lijdt, dan kan het een uitdaging zijn.

Op sommige dagen kun je doen waar je je zinnen op hebt gezet. Op andere dagen speelt het verhaal zich iets anders af. Omdat het een hoogfunctionerende depressie is, ben je in staat om boodschappen te doen, naar je werk te gaan, enz.

Het is de innerlijke strijd en het is moeilijk voor je om die te beschrijven. Het is bovendien voor anderen moeilijk om zelfs maar te herkennen dat je het moeilijk hebt.

Je vriend is zich misschien niet volledig bewust van je toestand, dus je kunt een beetje boos op hem zijn. Ook al weet je dat het niet jouw schuld is om op deze manier te lijden, of zijn schuld dat hij het niet ziet, maar je kunt er niets aan doen.

De stemmingswisselingen die je hebt laten je naar hem uithalen over de meest triviale dingen. Je weet dat hij het niet verdient om zo behandeld te worden, wat je alleen maar ongelukkiger maakt.

4. Je negeert hem

Dit Is Hoe Een Hoogfunctionerende Depressie Invloed Heeft Op Je Romantische Relatie

Je doet het waarschijnlijk niet expres, maar je vriend denkt er misschien anders over. Hij kan alleen maar aannemen hoe jij je voelt, maar hij kan het nooit 100% zeker weten.

Helaas kan hij je gedachten niet lezen, dus moet je je openstellen en met hem praten. Ik weet hoe moeilijk een simpel gesprek voor je kan zijn als je met een hoogfunctionerende depressie te maken hebt.

Het gaat niet zo natuurlijk als voorheen en je bent niet in staat om hem in vertrouwen te nemen zoals je gewend bent. Je bent bang dat iemand je eigen bubbel zal laten barsten die zelfs je vriend uitsluit.

Je romantische relatie kan heel erg beïnvloed worden door je aandoening. Hij kan zich ongewenst voelen door de stille behandeling die je hem geeft.

Hij denkt misschien dat hij iets verkeerd heeft gedaan en zichzelf de schuld geven. Het enige wat hij wil is je helpen en doordat je dit weet, heb je uiteindelijk een nog groter schuldgevoel over je koude reacties op hem.

Samengevat…

Een hoogfunctionerende depressie is niet zo ernstig als een zware depressie. Dit betekent niet dat het niet serieus moet worden genomen en dienovereenkomstig moet worden behandeld.

Helaas heeft het niet alleen invloed op jou, maar ook op de mensen van wie je het meest houdt. Degenen om je heen kunnen zich in een benarde situatie bevinden.

Ze willen hulp bieden, maar weten niet hoe. Je vriend kan het gevoel hebben dat je je relatie opgeeft, terwijl dat in feite niet zo is.

PinFlight Image