Skip to Content

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde: Een Andere Relatie

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde: Een Andere Relatie

Is liefde de manier om je een beter leven te bezorgen?

Er zijn veel mensen die geloven dat dit het geval is en dat er maar weinig mogelijk is zonder liefde als motivator.

De liefde is veelzijdig en komt in veel vormen voor: ouderlijke, zakelijke, romantische en platonische liefde. 

Maar wat bedoelen we als we het hebben over “platonische vrienden” of over “platonische liefde”? 

Hoe ziet een moderne en gezonde platonische relatie eruit, en hoe houden we die goed?

Wat Is Platonische Liefde? 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Platonische liefde werd voor het eerst genoemd door de bekende Grieks filosoof en schrijver Plato (428-427 of 424/423 – 348/347 v. Chr.). 

Plato schreef in zijn werk, het symposium, een dialoog waarin banketgasten een speech hielden ter ere van de god Eros en ze over de ware betekenis van de liefde discussieerden. 

Eerst was Plato’s dialoog gericht op relaties tussen hetzelfde geslacht, seksueel en anders, maar vanaf de Renaissance, begon platonische liefde de non-seksuele, heteroseksuele relatie die we tegenwoordig kennen te omvatten. 

Van origine was platonische liefde niet vulgair, wat inhield dat het niet om lust ging of over het behartigen van oerdriften.

In plaats daarvan was het liefde die geïnspireerd werd door nobelere bezigheden en de liefde die iemand dichterbij het goddelijke bracht.

Het bracht het beste in beide mensen naar boven. 

Het is duidelijk dat dit tegenwoordig niet helemaal meer het geval is.

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

In onze seculaire wereld, is een platonische relatie eigenlijk geheimtaal geworden voor “we zijn alleen vrienden” (zonder de voordelen). 

In veel gevallen kan diegene iemand zijn voor wie je alles over zou hebben, maar voor wie je gewoon geen romantische gevoelens hebt, of tot wie je je gewoon niet aangetrokken voelt op een seksuele manier. 

Moderne ideeën wat betreft platonische relaties hebben nog steeds gedeeltelijk een verband met de oorspronkelijke betekenis; net als het originele idee kan platonische liefde, zoals romantische liefde,  diep en intens zijn en kan het zorgen voor de beste en langste vriendschappen.

En net als de eeuwenoude oorsprong, is de verwachting van een platonische relatie tegenwoordig relatief hetzelfde: dat je diegene behandelt zoals je een hechte vriend van hetzelfde geslacht zou behandelen.

Het is een ruimte waar jaloezie niet de kop opsteekt, en verborgen bedoelingen en onbeantwoorde liefde wegblijven.

Het vindt zijn oorsprong in oprechte eerlijkheid en het vermogen om jezelf te kunnen zijn bij diegene, zonder dat je bang moet zijn voor censuur of dat de ander je in de steek zal laten. 

De 4 Karakteristieken Van Platonische Liefde

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Een simpele manier om het op te sommen: wees een goede vriend, punt uit.

Dit is echter niet het antwoord waar mensen naar op zoek zijn; zeker in de eeuw dat relaties en machtsstructuren veranderen en nodig toe zijn aan grenzen.

De volgende drie eigenschappen van platonische liefde zullen je helpen om het te herkennen, je verwachtingen bij te stellen en de relatie gelukkig en gezond te houden en ervoor te zorgen dat die de komende jaren op zal blijven bloeien.

1. Platonische Liefde Moedigt Ongefilterde Eerlijkheid Aan 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Er is weinig behoefte aan misleiding in een puur platonische relatie. 

Anders dan in een romantische relatie, is er geen angst dat de ander je zal verlaten, want ze hadden überhaupt nooit een relatie met je. 

Jullie zijn geen stel, dus valt er niet zoveel te verliezen. Dezelfde oplettendheid of drang om de ander emotioneel in de gaten te houden is afwezig.  

Jullie kunnen ruziemaken, elkaar een maandlang niet spreken, het daarna weer goed maken en alles zal weer bij het oude zijn.

Platonische liefde hoeft geen gevoelens te sparen. Je hoeft geen façade vol te houden. 

Op de een of andere manier is dit doodeerlijke geweldig; het is zelfs een opluchting.

Je kunt inzichten en perspectieven krijgen die je van je romantische partner niet krijgt. 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Je kunt vragen stellen die normaal niet gesteld kunnen worden en je hoeft je niet druk hoeven maken over de staat van jullie relatie. 

Jullie kunnen openlijk over je problemen in de liefde praten en je eigen blunders delen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoe je overkomt.

Platonische liefde is recht voor zijn raap en kan dingen accepteren die een romantische relatie niet kan, want het is niet zo ingewikkeld als je niet steeds probeert om de schijn op te houden en indruk op iemand te maken. 

Je zet de ander niet op de eerste plek zoals je dat zou doen als jullie een romantische relatie hadden.

Dit houdt niet in dat je de gevoelens van de ander niet overweegt buiten die van jezelf of je romantische partner, maar er is sprake van een ander niveau van overweging als we er een romantisch streven op nahouden. 

Een romantische relatie is minder een steen en meer een bloem. Het moet voorzichtig geplant en verzorgd worden; het is kwetsbaar en kan makkelijk (zoals een bloem) verwelken als het niet de juiste aandacht krijgt. 

Dit is zeker waar wanneer de eerste verliefdheid verdwijnt, de vlinders zijn vervlogen en je samen een comfortabel patroon hebt gevonden.

Dit is wanneer het echte werk begint. Platonische liefde is veel minder delicaat en kan deze ups en downs weerstaan. 

2. Platonische Liefde Respecteert Grenzen

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Hoewel er aan puur platonische relaties misschien geen regels verbonden zitten (aangezien we van onze vrienden andere verwachtingen hebben dan van onze geliefden), betekent dit niet dat er geen grenzen zijn.

Platonische relaties vereisen (zeker aan het begin) sterke grenzen.

Deze worden normaal niet besproken en er wordt niet over onderhandeld op de manier zoals dat in romantische relaties gebeurt, maar ze blijven niettemin op de achtergrond hangen.

Naarmate er tijd voorbij gaat, zul je te weten komen hoe ver je kunt gaan en wanneer je je in moet houden. 

Als jullie bijvoorbeeld samen op reis gaan, delen jullie dan een kamer? Als dat zo is, zou dat veranderen als een van jullie een relatie krijgt?

Platonische liefde vergt veel vertrouwen. Dit is zeker waar wanneer jij (of je beste vriend) een romantische relatie krijgt. 

Je moet ervoor zorgen dat je vertrouwen ontwikkelt om er zeker van te zijn dat je partners de aard van je relatie snappen en dat het geen dreiging gaat vormen voor je romantische relatie. 

Als je wederhelft een platonische vriend heeft, wat zou dat dan voor jou betekenen? Wat is oké? Wat zou niet oké zijn?

Stel jezelf deze vragen en luister naar je gevoel. Je voorgevoel zegt je vaak het best wat te ver gaan inhoudt en wat acceptabel is. 

3. Het Heeft Geen Verwachtingen 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Hoewel vriendschap een partnerschap is van geven en nemen, als het op platonische liefde aankomt moet je opletten dat je niet meer van diegene verwacht of eist dan je in een normale vriendschap zou doen. 

Wat platonische liefde anders maakt dan romantische liefde is de verwachtingen die je hebt.

We verwachten veel van onze romantische partners want tijdens elke date laat je de ander eigenlijk auditie doen voor de rol van levenspartner of echtgenoot. 

Als iemand hun leven met jou wil delen, moeten ze van hoge kwaliteit zijn en in de beste staat verkeren.

We vergeven minder vaak fouten in romantische relaties en dat is eigenlijk goed; we moeten kieskeurig zijn als het aankomt op het investeren van zoveel tijd in een eeuwige metgezel. 

Voor platonische liefde gelden niet dezelfde regels. Je deelt geen huis, kinderen, huisdieren, bankrekening etc. – je bent close en (waarschijnlijk) vrienden voor altijd.

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Je kan ’s avonds naar huis en je hoeft je niet druk te maken over wat diegene aan het doen is, met wie ze zijn, of ze de stroomrekening hebben betaald, de maaltijd hebben opgegeten die je voor hen achter hebt gelaten in de koelkast, of of ze de was hebben opgehangen. 

Je maakt je wellicht zorgen om hen als ze een zware tijd doormaken, zoals goede vrienden natuurlijk doen, maar je bent niet zoveel bezig met hun dagelijkse bezigheden en andere relaties.

Ze staan gewoon niet op de eerste plaats. 

Als je begint te merken dat zij op de eerste plaats komen, of als hun gedrag je vaak teleurstelt omdat ze niet aan je verwachtingen voldoen, moet je misschien een stapje terug doen en jezelf afvragen of je misschien romantische gevoelens voor hen krijgt. 

Worden er grenzen overschreden? Waarom eis ik dit? Je hebt wellicht te hoge verwachtingen.  

4. Platonische Liefde Is Onbaatzuchtig

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Romantische liefde is enigszins egoïstisch. Het wil wat in het algemeen het beste is voor het partnerschap.

Huwelijken of andere serieuze relaties vereisen soms dat we ons anders gedragen dan we normaal zouden doen. 

Deze daden lijken op het eerste gezicht misschien onbaatzuchtig omdat je iets voor je partner doet. 

Maar als je beter oplet zul je je realiseren dat ze egoïstisch zijn omdat je deze dingen doen om de harmonie te bewaren en de relatie goed te houden. 

De vooruitgang van een gelukkige relatie is net zo goed in jouw voordeel als in dat van de ander. 

De relatie komt eerst en de behoeftes van het individu moeten soms worden opgeofferd. 

In platonische vriendschappen willen beide partijen wat het beste is voor de ander, ongeacht wat het misschien betekent voor de relatie. 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Misschien geef je de ander ruimte en tijd als ze aan een nieuwe relatie beginnen.

Je wilt misschien tijd met hen doorbrengen, maar je accepteert dat wat beter voor hen is niet per se fijn voor jou is. 

Dus laat je hen los in de hoop dat zodra hun nieuwe relatie wat rustiger is geworden, jullie weer contact met elkaar zullen opnemen. 

Of misschien realiseer je je dat je aanwezigheid een nadelige invloed heeft op de ander.

Misschien functioneer je als een steun om op te leunen, zodat ze niet over hun problemen hoeven te praten. 

Je hebt hen misschien een paar keer geholpen met geld, maar je bent je er bewust van dat ze nog steeds niet zuinig met geld omgaan. 

Dus zeg je de volgende keer nee en houd je voet bij stuk, zelfs als daar ruzie door ontstaat. 

Uiteindelijk weet je dat het voor hen beter is om te leren hoe ze zuinig met geld kunnen omgaan en om financieel verantwoordelijk te worden. 

Als het tijdelijk een wig drijft tussen jullie – of zelfs permanent – doe je het nog steeds omdat dat beter voor hen is. 

Die daad is onbaatzuchtig omdat je het jou verder niets oplevert, maar je doet het omdat je hoopt dat je platonische vriend er de vruchten van zal plukken. 

Samengevat: Het Is Niet Ingewikkeld… 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde Een Andere Relatie

Platonische liefde zal altijd deel uitmaken van de menselijke aard – we behandelen iedereen die we ontmoeten op een andere manier en we houden op een unieke manier van elkaar. 

Die verschillen herkennen en respecteren zal ons dichterbij Plato’s eerste idee van platonische liefde brengen – een die ons tot een hoger niveau tilt en ons hele leven als anker zal fungeren. 

Hoewel de liefde misschien veel moeilijkheden kent, is de wederzijdse platonische genegenheid de enige plek waar je echt kunt zeggen: het is niet ingewikkeld. 

Platonische relaties bieden een belangrijke kijk op hoe we liefhebben en hoe we bemind worden. 

Ze kunnen vervullende, levenslange vriendschappen ontwikkelen, ons nieuwe perspectieven geven en een broodnodige uitlaatklep om stoom af te blazen en helemaal los te gaan. 

Dit zijn de mensen die van ons houden zonder de bagage, de vrienden die onze steun en toeverlaat zijn, het beste in ons naar boven halen en ons vertellen wat we moeten horen als we van het padje af dreigen te raken. 

Houd je relatie eerlijk, respecteer elkaars grenzen, laat verwachtingen los en doe wat voor hen het beste is. 

Het onthouden van deze drie essentiële dingen zal veel betekenen voor een gezonde en gelukkige relatie. 

4 Karakteristieken Van Platonische Liefde: Een Andere Relatie