Skip to Content

Proberen Te Daten Met PTSS: 7 Verschrikkelijke Dingen Die Je Kunt Ervaren

Proberen Te Daten Met PTSS: 7 Verschrikkelijke Dingen Die Je Kunt Ervaren

Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt of gezien en nu triggeren een aantal bizarre dingen je als je probeert te daten met PTSS? Het is nooit gemakkelijk om na het ondergaan van een verschrikkelijke ervaring door het leven te navigeren. De meeste mensen begrijpen je niet en denken dat je overdrijft.

Hoe kun je het aan hen uitleggen? Het antwoord is simpel: niet doen. Als ze je niet geloven, dan doen ze dat niet. Je hebt belangrijkere dingen waar je mee te maken hebt.

Je hoeft jezelf aan niemand uit te leggen en je hoeft je verhaal ook niet overal te vertellen. Het kan zelfs moeilijk zijn om naar die verschrikkelijke dingen te luisteren die iemand anders heeft meegemaakt als er iets soortgelijks met je is gebeurd.

Maar je moet dapper en moedig zijn. Laat je niet door je trauma bepalen. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar je bent niet die slechte dingen die je overkomen zijn. Je bent zo veel meer.

Daten met PTSS

In een romantische relatie zitten, is vaak uitdagend, en daten met PTSS kan lastig zijn, om het maar lichtjes uit te drukken. Hier zijn enkele van de verschrikkelijke dingen die je kunt ervaren als je probeert te daten met PTSS.

1. Gebrek aan controle

Proberen Te Daten Met PTSS 7 Verschrikkelijke Dingen Die Je Kunt Ervaren

Soms heb je het gevoel dat je de controle over simpele dingen verliest. Je kunt gemakkelijk afgeleid raken en problemen hebben met je concentreren op een gesprek of de taak die voor je ligt. Isolatie kan in deze overweldigende situaties de enige oplossing zijn.

Als iets niet gaat zoals je het gepland had, dan word je nerveus. Je hebt grenzen die voor de meeste mensen irrationeel lijken en je voelt je niet veilig als ze worden overschreden. Maar dit is jouw manier om jezelf te beschermen en controle over je leven te hebben.

2. Flashbacks

Flashbacks zijn extreem gevaarlijk. Je kunt ze ervaren wanneer je het het minst verwacht, waardoor angst of paniekaanvallen ontstaan. Je kunt rillen bij de eerste beat van een specifiek nummer dat op de achtergrond speelde terwijl je werd mishandeld.

Of misschien is die nieuwe cologne die je vriendje net heeft gekocht dezelfde als die je aanrander vroeger had. Je voelt je ziek en trekt je terug, meestal zonder uitleg. Ik denk dat ik niet hoef te vermelden hoe een specifieke locatie je een ongemakkelijk kan geven.

Van alle symptomen van PTSS die je leven sterk beïnvloeden, laat deze je kronkelen van de pijn.

3. Discussies zijn eng

Proberen Te Daten Met PTSS 7 Verschrikkelijke Dingen Die Je Kunt Ervaren

Als je in een huishouden bent opgegroeid waar verhitte discussies zouden ontstaan gewoon omdat iemand niet in de stemming was, dan kun je je ongemakkelijk voelen als je je in deze situatie bevindt. Het zal niet makkelijk voor je zijn om je mening te geven uit angst dat je partner zijn stem tegen je verheft.

Conflicten zullen eng zijn, maar je hebt iemand nodig die begrijpt waar je angsten vandaan komen en die geduld met je heeft.

4. Je wordt emotioneel

Heeft je partner iets gezegd dat je pijn heeft gedaan en nu heb je jezelf in de badkamer opgesloten, waar je je tranen weg zit te vegen? Natuurlijk word je emotioneel. Je hebt een traumatische ervaring doorgemaakt en je lijdt constant. Zelfs als je geneest, kan het gebeuren dat je van tijd tot tijd te emotioneel wordt.

Haal diep adem en neem de tijd om erover na te denken. Het was zeker niet zijn bedoeling om je pijn te doen, dus je moet de kracht vinden om hem te vergeven. Neem de tijd om je situatie uit te leggen en waarom je je soms onbegrepen voelt.

5. Je bent constant onrustig

Proberen Te Daten Met PTSS 7 Verschrikkelijke Dingen Die Je Kunt Ervaren

Triggers voor je PTSS kunnen overal om je heen zijn, dus het is geen wonder dat je constant op scherp staat. Je weet nooit wanneer een flashback kan optreden. Hoe kun je weten of een film die je met je vriendje gaat kijken verontrustende scènes heeft?

Volgt iemand je terwijl je naar huis loopt na een avondje uit met je vriendinnen? Je kunt de angst niet van je afschudden om de traumatische ervaring te herbeleven die je ooit hebt meegemaakt.

6. Bepaalde zinnen kunnen je PTSS triggeren

Huil je elke keer als je partner die vier mooie woorden tegen je zegt? Voel je je ongemakkelijk elke keer als iemand je outfit complimenteert of hoe als ze iets over je haar zeggen?

Bepaalde woorden en zinnen kunnen je PTSS activeren, zelfs als iemand een grapje maakt. Je kunt niet “Ik hou van je” zeggen zonder een trilling in je stem te hebben, en er is gewoon niets wat je eraan kunt doen, hoe hard je het ook probeert.

7. Je hebt een afkeer van aanraking

Proberen Te Daten Met PTSS 7 Verschrikkelijke Dingen Die Je Kunt Ervaren

Als je aan PTSS lijdt nadat je bent misbruikt, dan heb je waarschijnlijk een afkeer om aangeraakt te worden. Elke keer als je iemand de hand schudt, tril je. Het is echt eng voor je als iemand je tijdens een gesprek terloops aanraakt en je gewoon niet van die mooie spontane knuffels van achteren kunt genieten.

Misschien voel je je zelfs een tijdje ongemakkelijk totdat je gewend raakt aan je partner en zijn aanraking. Maar doe het rustig aan met jezelf. Genezing gebeurt niet van de ene op de andere dag.

Je partner moet veel begrip hebben

Het hebben van een romantische relatie tijdens het hebben van PTSS kan voor wat problemen bezorgen. Daarom heb je iemand nodig die veel begrip heeft voor alles wat je hebt meegemaakt. Iemand die elk litteken dat je hebt waardeert en die je niet dwingt om dingen te doen die niet prettig voor je zijn.

Je hebt een partner nodig die je de ruimte geeft wanneer je die nodig hebt en die je stevig vasthoudt wanneer je uit elkaar valt. Hij moet je helpen om je angsten te overwinnen, niet om ze te verdiepen. Het is niet jouw schuld en er zullen momenten zijn dat hij je er aan moet herinneren.

Onthoud dat je volledig van jezelf moet houden en je gebreken en trauma’s moet omarmen. Omdat je klaar moet zijn om je partner te leren hoe hij van je moet houden. Raap al je verbrijzelde stukken bij elkaar en maak er een meesterwerk van.

PinFlight Image