Skip to Content

Traumatische Binding: Dit Is Waarom Je Je Misbruiker Niet Los Kunt Laten

Traumatische Binding: Dit Is Waarom Je Je Misbruiker Niet Los Kunt Laten

Traumatische binding is als een spook; je ziet het niet, maar je voelt zeker zijn aanwezigheid en gevolgen. Waarom is het zo moeilijk om je misbruiker los te laten?

Je bent je eigenlijk nooit volledig bewust van het feit dat je in een gewelddadige relatie vastzit. Op een gegeven moment kun je het gevoel hebben dat er iets mis is, maar het besef zal pas veel later toeslaan.

Helaas gebeurt dit vaak en om verschillende redenen. We denken nooit dat het ons kan overkomen tot we in zo’n situatie terechtkomen.

De misbruiker is als een magneet; hoe dichter je bij hem bent, hoe strakker hij je vasthoudt. Maar als je genoeg afstand neemt, zal er geen enkele band met hem zijn.

Sommige dingen zijn makkelijker gezegd dan gedaan, en dat weten we allemaal. Het is gemakkelijk om naar dit soort verhalen te luisteren als ze iemand anders overkomen. Maar als het jou gebeurt, dan wordt het heel echt.

Situaties als deze moeten in de kiem gesmoord worden, maar soms is het bijna onmogelijk. We weten nooit waar we aan beginnen.

Op een dag ga je met een perfecte jongen uit met wie je wil trouwen. En voor je het weet heb je spijt van de dag dat je elkaar ontmoette. Het is duidelijk dat hij je pijn wil doen, maar je kunt hem niet laten gaan.

Hierdoor voel je elke emotie tegelijkertijd. Je bent vooral boos op jezelf, omdat je niets hebt gedaan. Wat is het dat je vertelt te blijven en je niet vrij te laten van de ketenen van deze gewelddadige relatie?

Wat betekent traumatische binding?

Traumatische binding dit is waarom je je misbruiker niet los kunt laten

Ken je dat gevoel wanneer je iets niet wilt loslaten dat je pijn doet? Nou, soms doet loslaten minder pijn dan vasthouden.

Dit is moeilijk om aan jezelf toe te geven, maar zodra je dat feit accepteert, is het vanaf dat punt makkelijker. Als je ooit een gewelddadige relatie hebt gehad, dan zul je het begrijpen.

Traumatische binding is wat er gebeurt als je je misbruiker niet los kunt laten. Om de een of andere reden ben je aan hem gehecht, zelfs na alle emotionele of fysieke mishandeling die hij je heeft aangedaan.

Het is een patroon dat zich keer op keer herhaalt. Je doorloopt een cyclus van mishandeling die in lof en genegenheid eindigt. Wat betekent dit?

Waarom kun je je misbruiker niet gewoon loslaten?

Je misbruiker zal je pijn doen, emotioneel of fysiek, om je vervolgens met liefde en toewijding te overladen. Vaak worden de slachtoffers ook met de verklaringen van spijt van de misbruiker geconfronteerd.

Deze herhaalde cirkel lijkt gedoemd te zijn. Je weet dat het verkeerd is, maar je kunt geen uitweg vinden. Wanneer je jezelf aan je misbruiker hecht, vertegenwoordigt het de geboorte van een traumatische binding.

Maar toch, waarom gebeurt het?

Relaties uit het verleden

Je ziet misschien niet dat er iets mis is met de manier waarop je partner je behandelt. Een van de redenen daarvoor is je eerdere toxische relaties.

Je bent aan dit soort behandelingen van je partners gewend, dus je hebt gewoon geleerd hoe je ermee om moet gaan. Diep van binnen weet je dat het niet goed is, maar zo hoort het gewoon te zijn.

Fout!

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat dit je enige keuze is, is het dat niet. Ervaringen uit het verleden kunnen een grote invloed hebben op ons standpunt, maar we moeten ze niet onze toekomst laten bepalen.

Liefde is blind

Traumatische binding dit is waarom je je misbruiker niet los kunt laten

Je bent stapelverliefd op je partner, waardoor je je niet bewust bent van zijn slechte bedoelingen. Misschien kom je net uit de wittebroodsweken en ben je nog steeds onder de indruk.

Het kan echter zijn dat je vrienden en familieleden over je nieuwe vriend zeuren. Ze zeggen dat je niet meer dezelfde bent als vroeger.

Je misbruiker vertelt je dat het komt door al de liefde die hij je geeft. Het is makkelijk voor de gek gehouden te worden door iemand van wie je houdt, omdat, zoals we allemaal weten, liefde blind is.

Daarom ben je niet in staat om de mishandelende aard van je partner te herkennen. Het zijn meestal mensen om je heen die de rode vlaggen eerder zullen opmerken dan jij.

Het spijt hem

Als kinderen werd ons geleerd dat sorry zeggen niet genoeg is als we iets verkeerd doen. Maar het lijkt alsof dit uit ons geheugen is gewist.

Je misbruiker zal je pijn doen en dan berouwvol handelen. Zijn manipulatieve manieren zullen je erin lokken om er keer op keer in te trappen.

Hij hoeft alleen maar te zeggen hoe erg het hem spijt en dat het niet meer zal gebeuren. Je hebt het gevoel dat hij oprecht is en omdat je weet hoe hij eerst was – dus je gelooft hem.

Later zal hij zijn liefde blijven belijden en zeggen dat hij je nooit opzettelijk pijn heeft willen doen. Het is gemakkelijk om hem te vertrouwen, omdat hij zo overtuigend klinkt… tot de volgende keer.

Hij doet een belofte

Traumatische binding dit is waarom je je misbruiker niet los kunt laten

Een van de redenen waarom je je misbruiker niet los kunt laten is zijn beloftes. Hij geeft je zijn woord dat hij ten goede zal veranderen, hoewel het nooit gebeurt.

Net op het moment dat je de zon op je voelt schijnen, worden de wolken donker en somber. Het patroon herhaalt zich en voor je het weet, zijn de beloften gebroken.

Naast de garantie dat hij je nooit meer pijn zal doen, belooft hij ook van je te houden zoals niemand anders dat heeft gedaan. Dit geeft je misschien wat hoop, maar het is maar tijdelijk.

Hij garandeert dat alles wat hij doet uit pure liefde en aanbidding is. Helaas ben je weer eens misleid. Toch laat je hem niet los, omdat je uitkijkt naar zijn volgende belofte.

Je bent bang

In een gewelddadige relatie heb je het gevoel dat je nooit veilig bent. Je vreest het moment dat de mishandeling weer begint.

Misschien voel je je helemaal alleen en heb je geen hulp. Het voelt zinloos om uit deze relatie te stappen, omdat je te zwak bent.

Je hebt het gevoel dat het geen zin heeft om je ontsnapping te plannen, omdat je er te diep in zit. Dit is helemaal niet waar, want er is altijd iemand die je kan en wil helpen.

Je bent misschien te bang om de eerste stap te zetten, maar je moet ergens beginnen. Met een vriend, familielid of een professional praten, kan je op weg helpen naar herstel.

Angst is gerechtvaardigd, maar sta niet toe dat het je ervan weerhoudt om los te breken. Wat is anders het alternatief?

PinFlight Image