Skip to Content

Van Pijn Wordt Je Een Beter Persoon (Zelfs Als Je Niet Wil)

Van Pijn Wordt Je Een Beter Persoon (Zelfs Als Je Niet Wil)

Ik weet dat het voelt alsof je alleen maar iemand bent geworden die gekwetst is. Iemand die elke dag pijn heeft en het gevoel heeft dat het nooit meer weggaat. Maar wat als ik je vertel dat pijn je een beter persoon maakt, ook al voelt het niet zo? Zou je me geloven?

Wat je antwoord hierop ook is, ik zal proberen je te laten zien dat het waar is. Je wordt niet bepaald door je pijn, maar het heeft de kracht om je te vormen tot een persoon die iedereen zou moeten willen zijn. In een persoon die goed is voor zichzelf en voor de rest van de wereld.

Als je bent zoals ik, dan hou je echt niet van motiverende sprekers. Het voelt gewoon nep. Je zet een video aan en er is een man die dingen vertelt als: “Ik geloof in jou. Je kunt doen wat je wilt doen. Er is niets in deze wereld dat je zou kunnen tegenhouden.”

En ook al voelt het misschien een paar seconden motiverend, de realiteit slaat toe en je realiseert je dat niets zo eenvoudig is.

Maar wat heeft dat met pijn te maken? Welnu, ik wil dat je je realiseert dat ik je geen motiverende verhalen ga vertellen over wat je kunt bereiken in je leven.

In plaats daarvan wil ik je ogen openen en je alle manieren laten zien waarop je pijn je een beter persoon heeft gemaakt.

Ben je klaar om te zien welke positieve veranderingen het in je leven heeft gebracht? Ik weet dat het ongelooflijk klinkt, maar er is altijd een vonk van iets positiefs, zelfs in de donkerste situaties. Dus laat me je vertellen over de glimmende vonken die je hebt.

Allereerst heeft je pijn je medelevender gemaakt. Als je een moeilijke periode doormaakt, word je empathischer. Je wilt niet dat andere mensen zich voelen zoals jij je ooit voelde. Je wilt niet dat ze met dezelfde problemen worden geconfronteerd. En je krijgt meer begrip voor degenen die dat al deden.

Pijn heeft de kracht om je te leren ruimdenkender te zijn, wat je een beter persoon maakt. En het laat je zien dat je nooit echt weet wat er gaande is in het leven van iemand anders. Ik weet zeker dat je hebt geglimlacht alsof er niets aan de hand was toen je op je dieptepunt was, en nu begrijp je dat andere mensen dat waarschijnlijk ook doen.

Pijn helpt je te begrijpen dat er enkele relaties in je leven zijn die je meer moet koesteren. Denk aan het moment waarop je je neerslachtig voelde en er iemand was om je hand vast te houden. Misschien was het je beste vriend, een familielid of zelfs een huisdier.

Maar het is ook waarschijnlijk dat het iemand was van wie je nooit zou verwachten dat hij er voor je zou zijn als de tijden moeilijk werden. Nu weet je dat er mensen zijn die oprecht van je houden en die er altijd voor je zullen zijn. En jij kunt hetzelfde voor hen doen.

Maar dat niet alleen, pijn maakt je ook wijzer.

Je leert naar het grotere geheel te kijken. Weet je nog dat je je druk maakte over de kleinste dingen in het leven? En toen gebeurde er op een dag iets ongelukkigs dat je liet zien dat je je geen zorgen hoeft te maken over kleine ongemakken.

Ik weet zeker dat je mensen hebt horen zeggen: “Daar waar je niet dood van gaat, maakt je sterker”. Toen ik net diepbedroefd raakte, dacht ik dat dit de ergste zin in de geschiedenis van de wereld was. Maar naarmate de tijd verstreek, dacht ik dat het echt waar was.

Pijn maakt je een beter persoon op een manier dat je beter voorbereid bent op alles wat komen gaat. Bekijk het vanaf deze kant. Toen je voor het eerst kipnuggets maakte, was je waarschijnlijk gestrest of het vlees gaar was of niet.

Je was waarschijnlijk bang om salmonella te krijgen, dus misschien heb je het vlees zelfs in kleine stukjes gesneden om te kijken of het veilig is om te eten. Maar toen je voor de tweede keer dezelfde maaltijd maakte, wist je precies wanneer je het van het fornuis moest halen.

Het is hetzelfde met het leven. Je leert hoe je bepaald gedrag, situaties en eigenlijk alles wat je hebt meegemaakt kunt herkennen. En het geeft je de kans om op tijd te reageren of weg te komen voordat het slecht wordt.

Ik weet zeker dat je je bewust bent van het feit dat enkele van ‘s werelds grootste werken eigenlijk producten van inspiratie waren die voortkwamen uit pijn. Soms kan het je motiveren om een liefdadigheidsinstelling te starten, eindelijk een boek te schrijven waarvan je hebt gedroomd, of een kunstproject te starten. Allerlei dingen die je een beter persoon maken.

Veel mensen hebben moeite om zich uit te drukken nadat iets hun rust verstoort. En het vinden van de juiste woorden lijkt een onmogelijke missie.

Het is dus geen verrassing dat velen van hen zich tot kunst wenden als hun vorm van communicatie wanneer ze zich gebroken voelen.

En tot slot maken je littekens je nog mooier. Die kunnen van binnen of van buiten zitten, maar ze zijn even mooi. Ze zijn het bewijs dat je een leven hebt geleefd. Je leefde vol leven. Sommige waren goed, andere niet. Maar het waren allemaal lessen.

Ze zijn er om je eraan te herinneren dat je je door de pijn heen hebt gevochten, dat je liefhad, en dat hoewel er blauwe plekken over je hele lichaam zijn, je nog steeds overeind staat. Eigenlijk, niet alleen staan, je gaat vooruit. Wees trots op jezelf, want je dierbaren zijn dat zeker.

Ja, iets heeft je pijn gedaan, maar laat het je niet bepalen wie je bent. Houd in plaats daarvan in gedachten dat het je tot een beter persoon heeft gevormd. Iemand die nu de zin van het leven begrijpt. Het is niet allemaal zwart en wit, maar een mix van beide, en vele andere kleuren.

Je bent sterker dan je denkt, en ik hoop dat je nu begrijpt hoe en waarom pijn je een beter persoon maakt.