Skip to Content

12 Tips Voor Meer Positief In Het Leven Staan

12 Tips Voor Meer Positief In Het Leven Staan

Natuurlijk wil ieder persoon het liefst altijd positief in het leven staan, maar helaas is dat niet altijd even gemakkelijk. Sommige dagen zijn nu eenmaal wat zwaarder dan anderen, waardoor je meteen een negatieve houding in het leven krijgt.

Het dagelijks leven is namelijk erg overweldigend en soms is het even moeilijk om je te focussen op dat wat nog wel de moeite waard is. Je blijft dan hangen in een spiraal van negativiteit, die vervolgens doordringt in ieder aspect van je dagelijkse leven.

Je staat op en je bent een beetje chagrijnig en dat wordt naarmate de dag verder gaat eigenlijk alleen maar erger. Voor je het weet ben je rond een uur of vier in de middag helemaal uitgeput van je negatieve houding in het leven.

Een negatieve levenshouding kan heel snel over je heen komen en ook langer blijven hangen dan goed voor je is. Met een beetje pech infecteer je ook alle andere mensen uit je omgeving met je negativiteit.

Dit is natuurlijk een cyclus die je zo snel mogelijk wil doorbreken en gelukkig kan dat ook! Je hebt er misschien even de tijd voor nodig en je moet er ook wat moeite in steken, maar meer positief in het leven staan is altijd een optie.

Of het nu gaat om een korte periode van negativiteit of een langere periode waarin je het gewoon even wat zwaarder hebt, hier vind je allerlei tips die ervoor kunnen zorgen dat je weer positief in het leven kan staan.

1. Positief in het leven staan: focus je op de op de dingen die wel goed gaan

12 Tips Voor Meer Positief In Het Leven Staan

Een van de dingen die je moet doen als je positief in het leven wil staan is leren loslaten dat er ook negatieve dingen zijn.

Verschuif je focus naar de dingen die wel goed gaan. Soms kan het heel moeilijk zijn om voor jezelf te bedenken welke dingen dat zijn, maar geloof me, er is altijd wel iets.

Als je bijvoorbeeld de hele tijd bezig bent met het feit dat je vrijgezel bent, is de kans groot dat je uit het oog verliest dat je wel nog een heel stel leuke vrienden hebt die altijd voor je klaar staan.

Het is heel gemakkelijk om je te focussen op de negatieve dingen. Veel mensen vergeten dat er ook altijd nog dingen zijn waar je wel wat geluk uit kunt halen.

Zit dus eens even stil en denk goed na. Wat is er in jouw leven dat nog wel positief is? Waar zou een ander bij jou jaloers op zijn?

Bedenk je daarbij ook dat het bijna niemand lukt om altijd alles op een rijtje te hebben. In het leven werkt het nu eenmaal zo dat je succes hebt op het ene vlak, bijvoorbeeld je werk, maar dat iets anders even wat minder loopt.

Je kunt niet alles tegelijk hebben en niet altijd in alles op hetzelfde moment pieken. Wees gewoon blij en dankbaar als er een paar dingen in je leven zijn waar je je geen zorgen om hoeft te maken. Er is altijd iemand die het wat dat betreft veel slechter heeft!

2. Doe iets leuks voor een ander

Je kan ook wat meer positief in het leven staan door een keer om te kijken naar een ander. Zoals hierboven al aangegeven zijn er altijd genoeg mensen die het even wat minder hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld die vriendin eens een dagje voor zichzelf gunnen door een middag op haar kinderen te passen. Of kook vanavond eens wat extra’s en breng dat langs bij iemand die een wat kleiner budget heeft.

Hierdoor gebeuren er namelijk twee dingen. In de eerste plaats zal je meteen zien dat er altijd mensen zijn die het veel slechter hebben en dat plaatst voor jou alles weer een beetje in perspectief.

Daarbij voel je je een stuk beter omdat je een ander hebt kunnen helpen. Je zal zien dat je meteen weer een stuk positiever in het leven staat.

Een positieve levenshouding is namelijk iets wat niet alleen met jezelf te maken heeft. Er is echt veel wat je voor een ander kunt doen waardoor je eigen kijk op het leven ook weer verandert.

Zo sla je twee vliegen in één klap. Je wordt niet alleen zelf weer een beetje beter van deze actie, je hebt ook een ander geholpen.

Wat ze daar over zeggen is ook helemaal waar. Degene die je hebt geholpen zal positiever in het leven gaan staan en ook weer iemand helpen. Op die manier blijf je de positiviteit doorgeven en beïnvloed je heel veel mensen.

3. Zorg goed voor jezelf

Het is veel gemakkelijker om positief in het leven te staan als je ook goed voor jezelf zorgt. Slaap voldoende, eet goed en blijf bewegen.

Wanneer je dit namelijk niet doet, gaat je lichaam na een tijdje protesteren. Een vermoeid lijf komt veel minder makkelijk uit bed, waardoor je eigenlijk al meteen op een negatieve manier aan je dag begint.

Daarbij is het ook niet zo heel moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kost namelijk niet veel geld en als je het slim aanpakt ook niet te veel moeite.

Het gaat er meer om dat je jezelf een paar dingen gunt. Dat je er in de supermarkt voor kiest om eens een appel te pakken in plaats van een zak snoep.

Dat je ervoor kiest om niet die ene Netflix serie in één avond helemaal uit te kijken, maar dat je lekker op tijd naar bed gaat.

Pak eens de fiets in plaats van de auto of loop juist in plaats van dat je de fiets neemt. Je zal dan niet alleen merken dat je al heel snel veel fitter wordt, maar ook dat je meteen meer positief in het leven zal staan. Tijdens zo’n wandeling vallen je namelijk veel meer mooie, kleine dingen op.

De meeste van deze veranderingen kosten je niks, maar ze zullen wel een hele grote invloed op je mentale en fysieke gezondheid hebben.

4. Omring jezelf met leuke mensen

Jezelf omringen met leuke mensen is ook iets wat je gemakkelijk kunt doen. Maak eens wat ruimte in je schema vrij en bel die ene persoon waar je zo’n goede klik mee hebt, maar die je eigenlijk te weinig ziet.

In de drukke levens van vandaag de dag komt het namelijk te vaak voor dat mensen elkaar wel willen zien, maar dat het er simpelweg niet van komt.

Dit moet door een van de twee onderbroken worden. Ik stel voor dat jij het heft in eigen handen neemt. Stel gewoon eens een paar data voor en er moet ongetwijfeld een keer een moment zijn dat jullie allebei kunnen.

De verhalen en inzichten van een ander kunnen voor jou echt goud waard zijn. Iemand anders kan namelijk weer een hele andere en vaak meer positieve kijk op dingen hebben.

Van een enkele afspraak met een leuk iemand kun je weer zo veel nieuwe energie krijgen. En zodra de eerste afspraak weer goed is verlopen, komt de tweede veel gemakkelijker op gang.

Je zal al snel door hebben dat er zo veel leuke mensen in je leven zijn die je eigenlijk veel te weinig ziet. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt zal je die steeds meer en steeds vaker gaan opzoeken.

Het enige wat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat je deze contacten niet weer verliest. Blijf die stroom van positieve invloeden in je leven aanhouden en je zal zien dat je hele houding anders wordt.

5. Positief in het leven staan: Houd niet op met je verwonderen

12 Tips Voor Meer Positief In Het Leven Staan

Door de drukte van alledag vergeten zo veel mensen om af en toe even stil te staan en zich gewoon eens te verwonderen over iets.

Op een mooie zonnige dag die je nog steeds iedereen door de straten vliegen. Iedereen lijkt te vergeten om even te stoppen en eens te genieten van het prachtige uitzicht.

We zijn allemaal de hele dag alleen maar bezig met haasten of op onze telefoon kijken. Daardoor vergeten we dat er zo veel positiviteit in onze omgeving te vinden is.

Mijn advies is dus om je weer eens te verwonderen. Kijk eens naar iets in de natuur of iets in je omgeving en waardeer hoe mooi het eigenlijk allemaal is.

Op het moment dat je namelijk stopt om dat te doen, zal je ook meteen een stukje positiviteit in het leven missen.

Jezelf ergens over verwonderen zal namelijk nooit het tegenovergestelde effect hebben. Je kunt je toch niet voorstellen dat je even stopt om naar een mooie lucht te kijken en dat je daar geen goed gevoel van krijgt?

Daarbij kost het je ook helemaal niks, alleen een heel klein beetje van je tijd. En als je er dan toch staat, kan je net zo goed even de moeite nemen om een ander ook op al het moois te wijzen.

6. Luister eens echt naar iemand

Een andere vorm van jezelf verwonderen is eens echt naar een ander luisteren. Iemand kan namelijk iets te zeggen hebben wat ook een hele positieve invloed op je eigen leven kan hebben.

Tegenwoordig hebben we het namelijk veel te druk om nog eens echt goed naar elkaar te luisten. De meeste gesprekken die we hebben gaan via berichtendiensten zoals Whatsapp.

Op de momenten dat we wel fysiek met elkaar in dezelfde ruimte zitten, worden we ook te veel afgeleid door alle andere dingen om ons heen.

Neem dus eens de tijd om je helemaal te richten op een ander. Zoek samen een gezellig cafe op en laat je telefoon eens in je jaszak zitten.

Wanneer heb je nou eens voor het laatst aan iemand gevraagd hoe het echt met diegene gaat? En, belangrijker misschien, wanneer heeft iemand oprecht aan jou gevraagd hoe het met je gaat?

Je zal merken dat je meteen veel meer positief in het leven staat op het moment dat je de moeit doet voor iemand anders.

Die moeite zal je op een dag ook weer terug krijgen en op het moment dat je merkt dat je ergens echt je verhaal kwijt kunt, valt er een last van je schouders. Soms wist je niet eens dat je die last ook echt op je schouders had!

7. Accepteer dat je niet altijd perfect kan zijn

Positief in het leven staan begint met de lat niet hoger leggen dan nodig is. Je moet beseffen dat het fijn is als alles in je leven op rolletjes loopt, maar dat de realiteit vaker is dat het simpelweg niet haalbaar is.

Accepteer dus dat dat helemaal niet erg is. Probeer om de schoonheid in imperfectie te vinden. Dat het niet erg is dat niet alles precies zo gaat als je wil.

De uitdaging in het leven zit hem precies daar in. In leren accepteren dat je niet alles onder controle kunt hebben. Perfectie is een streven wat niet kan worden uitgevoerd in alles wat je doet.

In de meeste gevallen is de reis naar perfectie toe ook juist wat het leven leuk maakt. Het vallen en opstaan waar je zo veel van leert. Zonder dit proces is perfectie ook helemaal niet haalbaar.

Je zal zien dat je meteen meer positief in het leven staat zodra je dit hebt kunnen accepteren. Vanaf dat moment hoef je je namelijk meteen minder zorgen te maken over van alles.

Perfectie is iets dat vanzelf komt. Vaak verandert de manier waarop je naar perfectie kijkt ook. Je merkt dan dat iets voor jou eigenlijk perfect is op een ander moment dat je had verwacht.

Zo kun je de perfecte relatie vinden bij iemand die totaal het tegenovergestelde is van wat je ooit verwacht had. Maak je zoektocht naar perfectie dus eens veel gemakkelijker door je wensen een beetje te laten varen. Je zal zien dat je perfectie dan vanzelf een keer bereikt.

8. Positief in het leven staan: Verander eens van omgeving

Elke dag hetzelfde doen in dezelfde omgeving kan een positieve manier van leven echt in de weg staan. Probeer dus eens om van omgeving te veranderen.

Dit betekent echt niet meteen dat je alles achter je moet laten en naar een ander land moet verhuizen. Het kan al zo simpel zijn als eens je kopje koffie halen op een andere plek.

Nieuwe impulsen zorgen ook weer voor nieuwe inzichten en die kunnen veel positiviteit met zich meebrengen. Ook dit is een hele kleine moeite.

Doorbreek je dagelijkse sleur en kies voor een andere weg. Als het je dan niet bevalt, kun je altijd nog terug naar je oude gewoontes.

Zoiets simpels als gewoon eens via een andere weg naar huis fietsen, kan al zorgen voor een positieve verandering die je kijk op het leven weer een beetje verandert.

Zet je bureau aan de andere kant van je werkkamer, deel je woonkamer anders in. Allemaal kleine aanpassingen die een grote invloed kunnen hebben.

Jouw omgeving bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je in het leven staat en daarom kan zo’n kleine ingreep als deze een heel groot effect hebben.

9. Ga na wat jouw negatieve emoties veroorzaakt

12 Tips Voor Meer Positief In Het Leven Staan

Soms komen de negatieve gevoelens en de daarbij behorende levenshouding vanuit jezelf, maar het kan ook zo zijn dat er iets of iemand is die het veroorzaakt.

Als je bijvoorbeeld een partner of een collega hebt die hele dagen negativiteit verspreidt, dan is de kans groot dat dat ook bij jou terecht zal komen.

Wanneer je meer positief in het leven wil staan, is het dus belangrijk dat je de bron van de negativiteit zoekt en deze waar mogelijk ook uitschakelt.

Spreek een persoon aan op de negatieve houding of stap uit een situatie die veel negativiteit in jouw leven brengt.

Zo kun je bijvoorbeeld werken in een team waar iedereen de hele tijd klaagt. Voor je het weet is dit doorgedrongen in iedere vezel van je eigen leven, waardoor je hele houding in het leven ook negatief wordt.

Dat is erg gevaarlijk, omdat je zo gemakkelijk vergeet wie of wat de bron is. Je denkt dat de negativiteit bij jezelf vandaan komt, maar je kunt er zeker wel wat aan doen.

Denk dus eens goed na over de bron van negativiteit in jouw leven en de manier waarop je deze kunt elimineren.

10. Pak een nieuwe hobby op

Een nieuwe (of oude) hobby oppakken is een van de beste manieren om meer positief in het leven te staan. Je krijgt namelijk weer nieuwe impulsen die de negativiteit wegdrijven.

Bezig zijn met je verstand of met je handen is namelijk genoeg afleiding van alles wat negatief is. Een hobby geeft je weer een doel in het leven.

Voor een teamsport moet je bijvoorbeeld zeker twee á drie keer in de week de deur uit. Anders zou je misschien thuis zitten en balen over het feit dat alles zo negatief is.

Het maakt niet precies uit wat voor hobby je zoekt. De bedoeling is dat je bezig bent met iets anders. In het beste geval zijn daar ook weer andere mensen bij betrokken.

Je zal meer positief in het leven staan als je een beetje nut in het leven hebt. Daarbij brengen hobby’s natuurlijk niet alleen nut, maar ook plezier met zich mee.

Als je veel plezier uit je hobby kunt halen, is het bijna onmogelijk om niet ook een positieve levenshouding te accepteren.

Bedenk dus eens wat je graag zou willen doen, waar je dat kunt doen en of er misschien iemand is die ook interesse heeft om met je mee te gaan.

11. Positief in het leven staan: houd op met de hele tijd haasten

Haast veroorzaakt een hoop ongeluk. Overal waar je bent, ben je steeds bezig met hoe en wanneer je op de volgende plek gaat komen.

Zo zie je op vakantie wel eens mensen lopen die amper de tijd nemen om iets te bekijken, omdat ze eigenlijk meteen weer door moeten naar de volgende locatie.

Door al die haast krijg je niet alleen ontzettend veel stress en negativiteit, maar laat je ook minder ruimte over voor positieve ervaringen.

Je hele leven zal er door worden beïnvloed en de kans is groot dat je het niet eens zelf door hebt. Plan dus eens een dag wat minder in, waardoor je je minder hoeft te haasten.

Zo kun je wat langer bij die gezellige lunch blijven, zonder dat je alweer moet gaan op het moment dat het net gezellig wordt.

Minder haast zorgt ook voor minder ongelukken. Niet alleen in het verkeer is haast ontzettend gevaarlijk, je zal ook zien dat je minder vaak dingen uit je handen laat vallen.

Het geeft een soort rust in je hoofd die bijna automatisch ruimte maakt voor meer positiviteit. Uiteindelijk zal je ook merken dat het helemaal niet zo erg is als je op een dag wat minder doet dan je gewend bent.

12. Leef meer minimalistisch

Het is misschien niet het eerste wat er in je opkomt als je er over nadenkt om meer positief in het leven te staan, maar minder spullen maken je echt gelukkiger.

Ontspullen, consuminderen, minimaliseren – het zijn allemaal begrippen die met name in de laatste jaren erg aan populariteit hebben gewonnen.

Marie Kondo is een begrip binnen de meeste huishoudens en veel mensen hebben haar methodes al gevolgd.

Zij is een van de eersten die aan een groot publiek duidelijk heeft weten te maken dat je van minder spullen echt gelukkiger wordt.

Veel spullen kunnen namelijk voor een onbehaaglijk gevoel zorgen. Nieuwe spullen zorgen namelijk kortstondig voor een gevoel van geluk, maar op de lange termijn zorgen ze voornamelijk voor negatieve emoties.

Spullen hebben namelijk aandacht nodig en dat zorgt voor een ophoping van stress. Ze moeten namelijk worden onderhouden, schoongemaakt en gebruikt, wat voor extra druk zorgt.

Denk dus eens goed na voordat je weer eens iets nieuws koopt en probeer eventueel wat van de spullen die je al hebt weg te gooien. Je zal zien dat je meteen meer positief in het leven staat.