Skip to Content

Een Zwak Voor Iemand Hebben: Wat Zijn De Tekens?

Een Zwak Voor Iemand Hebben: Wat Zijn De Tekens?

Iemand die steeds maar weer je zwakke plek weet te raken: heb jij het ook wel eens meegemaakt? Een zwak voor iemand hebben is heel normaal. Wanneer je een zwak voor iemand hebt, betekent het dat je vaak alles voor die persoon over hebt. Je zult bij hem/haar sneller toegeven en de persoon maakt je ‘zwakker’ omdat hij/zij er eigenlijk (onbewust) voor zorgt dat jij niet zo sterk in je schoenen staat. Hoe herken je een zwak voor een ander en waar krijgen mannen knikkende knieën van bij vrouwen? Hoe ga je om met een zwak voor iemand buiten je relatie?

Een zwak voor iemand hebben, wat betekent het precies?

Een Zwak Voor Iemand Hebben: Wat Zijn De Tekens?

Veel mensen hebben een zwak voor ‘iets’. Dit kan bijvoorbeeld chocola zijn, puppies of zelfs een bepaald concept. Dit soort dingen worden dan een zwakke plek voor de persoon. Maar naast een zwakke plek te hebben voor ‘iets’ kun je ook een zwak voor iemand hebben.

Een zwak hebben voor iemand betekent soms dat je simpelweg verliefd bent op die ene persoon. In andere gevallen kun je die persoon niet weerstaan, of heb je alles voor die persoon over. Als jij een zwak hebt voor iemand, kan die persoon alles maken bij jou en kun je eigenlijk niet hard zijn tegen hem/haar. Hij/zij maakt je letterlijk zwak.

Een zwak hebben voor een ander gaat vaak over een bepaalde aantrekkingskracht. De uitdrukking wordt daarom het vaakst gebruikt wanneer we het hebben over liefde en relaties. Toch kun je ook een zwak hebben voor bijvoorbeeld een vriend(in).

Tekens dat je een zwak voor iemand hebt

Hoe weet je nu of je een zwak voor iemand hebt? Het kan soms een beetje lastig zijn om te begrijpen wat voor emoties een ander bij je opwekken. Is er iemand die altijd jouw zwakke plek weet te raken? Hieronder een aantal tekens die erop wijzen dat je een zwak hebt voor iemand.

Je kunt op hem/haar niet boos worden

Wanneer een ander je iets heeft aangedaan, is het normaal om je kwaam te voelen. Maar wanneer de persoon waar je een zwak voor hebt iets vervelends heeft gedaan, lukt het vaak niet om boos op hem/haar te worden. In plaats van boos te worden, zul je dan begrip tonen, zelfs als het vaker voorkomt. De persoon maakt je dus zwak en je zult minder goed in staat zijn om voor jezelf op te komen. 

Tegen deze persoon kun jij geen ‘nee’ zeggen

Misschien sta jij normaal gesproken sterk in je schoenen en heb je er geen moeite mee om ‘nee’ te zeggen. Je weet altijd goed je grenzen aan te geven. Echter, kun je tegen die ene persoon geen ‘nee’ zeggen. Voor die persoon heb je namelijk een zwak, en hij/zij kan bij jou alles maken. In dit geval betekent ‘nee’ dus gewoon ‘ja’. Pas daar wel een beetje mee op, want als je je daarmee constant je grenzen overschrijdt, kan het je mentaal uitputten. 

Je wil constant met die persoon kletsen 

Een zwak voor iemand hebben betekent ook vaak dat je steeds met die persoon wil praten of in contact wil zijn. Je hebt het gevoel dat de gesprekken die je met die persoon voert moeiteloos verlopen. Je vindt het heerlijk om met die persoon te kletsen en je kunt helemaal jezelf zijn bij deze bijzondere persoon. 

Ook zal deze persoon steeds in je gedachten zijn. Bijvoorbeeld net voor je naar bed gaat, of wanneer je ‘s ochtends opstaat. Je gedachten gaan steeds richting die ene persoon. Je kunt er niets aan doen!

Hem/haar altijd willen verdedigen

Voor deze persoon ga jij door het vuur. Je staat altijd klaar om hem/haar te verdedigen of de persoon te beschermen. Het is een natuurlijke reactie van ons lichaam om iemand waar we een zwak voor hebben altijd te willen beschermen. 

Jij behandelt de persoon anders dan anderen

Wellicht – of beter gezegd, hopelijk – vind jij het van belang om anderen altijd goed te behandelen. Als jij mensen goed behandelt, is de kans ook groter dat zij jóu goed zullen behandelen. Echter, wanneer we het hebben over een zwak voor iemand hebben, dan zul jij die ene persoon anders behandelen. Deze persoon mag bijvoorbeeld dichterbij komen dan anderen en je zult bij hem/haar ook meer toelaten. 

Je geeft veel om die ene persoon

Het is normaal om te geven om andere mensen, waaronder onze familie, vrienden maar ook om onze huisdieren. Als je een zwak hebt voor een ander, geef je nét iets meer om die persoon. Daarnaast zul je ook wat meer je best doen om de ander te laten merken dat je zoveel om hem/haar geeft. 

Je wil stiekem een beetje indruk maken

Je wil zo goed mogelijk overkomen op de persoon voor wie je een zwak hebt. Bijvoorbeeld, je vindt kaartspellen echt dodelijk saai, maar, als die persoon vraagt of je een potje wil kaarten, dan zul je geen ‘nee’ kunnen zeggen. Je wil indruk op hem/haar maken, en je wil ook dezelfde interesses hebben. 

Je ziet zijn/haar gebreken niet

Een Zwak Voor Iemand Hebben: Wat Zijn De Tekens?

Heb je een zwak voor iemand, dan is alles aan die persoon geweldig. Je zult zijn/haar gebreken negeren of misschien niet eens zien. Wat jou betreft kan deze persoon eigenlijk niets fout doen. Die gebreken neem je dan maar voor lief.

Voor die persoon heb je altijd tijd

Je hebt het onwijs druk, maar als die ene persoon iets nodig heeft of jou om een gunst vraagt, dan maak je altijd tijd vrij. Voor hem of haar is er altijd wel een plekje over in je oh zo drukke agenda. 

Mensen om je heen zien het ook

Als je familie en hechte vrienden ook zien dat jij een zwak hebt voor die persoon, dan is dat natuurlijk een heel duidelijk teken. Deze mensen kennen jou waarschijnlijk goed genoeg om te kunnen concluderen dat die ene persoon voor jou wel heel speciaal is!

Waar hebben mannen een zwak voor bij vrouwen?

Zoals eerder genoemd, kunnen mensen ook een zwak hebben voor ‘iets’. We kunnen ons voorstellen dat jij wel zou willen weten waar mannen nu knikkende knieën van krijgen bij vrouwen!

Volgens de acht mannen die ondervraagd werden door Beautify, zijn dit de dingen waar zij in het geval van vrouwen een zwak voor hebben:

Jouw mooie billen

Billen worden vrijwel direct genoemd. Mannen zien jouw prachtige billen het liefst in een paar ‘skinny jeans’ met een mooie sneaker eronder of – nog beter – een paar elegante hakken. Misschien is jouw eerste reactie hierop ‘ja hè hè’, maar mannen houden hier écht van. En het is eigenlijk wel handig om dit nogmaals goed in je oren te knopen als je weer eens een gezellige date hebt gepland. 

Je spontane glimlach

Mannen vallen als een blok voor jouw lieve, spontane glimlach. Aarzel dus niet en kijk je man aan in de ogen en geef hem jouw beste glimlach. Vrouwen kunnen prachtig zijn, maar als ze niet kunnen glimlachen, dan houdt het voor veel mannen al snel op.

Dat je jezelf bent

Een man vindt het over het algemeen belangrijk dat jij jezelf bent, vooral als je bij hem bent. Wees niet bang om te doen wat je hart je ingeeft. Want als hij into you is, dan maakt het allemaal niets uit. Klets lekker een eind weg, lach samen en laat zien dat je trots bent op wie je bent. Neem jezelf vooral niet te serieus, en wees ook niet bang om af en toe iets fout te doen. Wees lekker authentiek!

Jij in je comfortabele kleding

Strakke broeken vinden mannen geweldig, maar net zo aantrekkelijk vinden ze je in je veel te grote trui en joggingbroek. Want in die joggingbroek komen je billen eigenlijk ook wel mooi uit, volgens veel mannen. En ja, een lekkere, grote trui vinden ze ook helemaal prima. Ze hebben er een zwak voor, die mannen. Gelukkig maar! Want je wil ook in je comfortabele setje gewoon aantrekkelijk blijven voor je man.

Verzorgd uiterlijk

Een zwak voor iemand, hebben mannen al gauw als de vrouw zichzelf verzorgd. Een lekker luchtje, verzorgde handen en voeten.. Verzorgd voor de dag komen wordt vaak erg belangrijk gevonden. En andersom willen wij natuurlijk ook dat onze man een beetje zijn best doet om er goed en verzorgd uit te zien. Het beste is nog er goed uit zien, maar tegelijkertijd niet teveel bezig zijn met hoe je eruit ziet. Als je dat een beetje logisch kan laten klinken, ten minste. Geef om je uiterlijk, maar draai er niet in door. Lekker jezelf blijven en jezelf vooral niet al te serieus nemen, nogmaals!

Hese, zwoele stem

Ah, deze. Ja, mannen hebben ook een zwak voor vrouwen met een hese stem. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet de schorre stem van de vrouw die de hele dag loopt te schreeuwen of iedere minuut een sigaret opsteekt. Maar een prettige stem met een rauw randje doet het ‘em. Subtiel, maar wel hoorbaar. Tsja, die mannen zijn nogal specifiek.

Je humor

Als mannen een zwak voor iemand hebben, heeft dat ook vaak te maken met de humor van die persoon. Dat jullie samen kunnen lachen en lol kunnen maken, is voor mannen een must. Mannen vinden het heerlijk dat ze grappig kunnen zijn en af en toe een beetje dom kunnen doen in jouw bijzijn. 

Jouw gezelschap

Mannen vinden het fijn als vrouwen lekker sociaal zijn en ook goed met hun vrienden overweg kunnen. De man vindt het prettig als jij een keer meegaat naar een feestje waar ook zijn vrienden zijn, dat je daar relaxt onder bent en dat het niet automatisch uitloopt op een ruzie. Ze vinden het heerlijk als jij met hun vrienden kan lachen, ook als zij even niet in de buurt zijn. Ook vindt een man het belangrijk dat zijn vriendin lekker met anderen kan kletsen als ze samen ergens zijn, en niet constant zijn aandacht wil. Vrouwen die niet de moeite doen om op te vallen, hun eigen ding doen, zelfverzekerd zijn en zelfrespect hebben. Daar hebben mannen écht een zwak voor.

Een zwak hebben voor iemand buiten je relatie

Een Zwak Voor Iemand Hebben: Wat Zijn De Tekens?

Een zwak voor iemand hebben terwijl je in een relatie zit, wat nu?! Tsja, niet bepaald de gemakkelijkste situatie. Maar het blijkt dat het soms nu eenmaal onvermijdelijk is om ook bepaalde gevoelens te hebben voor een persoon buiten je relatie om. 

Verliefd worden kan zomaar ineens gebeuren, en die verliefde gevoelens kun je gaan ontwikkelen bij iedereen met wie je vaker te maken hebt, of met iemand die je interessant vindt.

Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan. We kunnen begrijpen dat als dit je overkomt, je even niet zo goed weet wat je moet doen. Hieronder een aantal tips in het geval je een zwak voor iemand anders ontwikkelt.

Waarom we verliefd worden

Om je vragen te kunnen beantwoorden, is het van belang om eerst te begrijpen waar verliefdheid vandaan komt. In verliefdheid is timing een belangrijke factor. De kans dat jij verliefd wordt op iemand neemt toe wanneer je een grote verandering meemaakt, veel stress hebt, of een periode doormaakt met veel emoties. Voorbeelden van dit soort situaties zijn het verlies van iemand dierbaar, relatieproblemen of een nieuwe baan. 

Bovendien worden mensen sneller verliefd op mensen die ze vaak zien. Daarom is het ook niet gek dat mensen soms verliefd worden op hun collega of misschien zelfs hun baas.

Daarnaast hebben we allemaal een plaatje in ons hoofd van hoe volgens ons de ideale partner eruit ziet. Dit gebeurt onbewust. Zo vinden we bijvoorbeeld de zorgzaamheid van onze moeders wel fijn, die handige technische vaardigheden van onze grote broer, en waarderen we de humor van onze vader. Als we nou al die eigenschappen terug konden vinden in één persoon, dan wordt dat al gauw de ideale partner.

Waarom heb ik een zwak voor iemand anders?

Veel mensen die in een stabiele relatie verkeren, hebben wel eens een zwak voor iemand anders. Maar bedoelen we eigenlijk met ‘veel mensen’? Nou, wel 70 procent! Het komt dus veel vaker voor dan je misschien denkt. Echter zouden die gevoelens voor een ander tegelijkertijd het verlangen naar de eigen partner versterken. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de University of Kentucky-Lexington, de Columbia University en Indiana University. Uit een onderzoek van Neuroport is bovendien gebleken dat een zwak voor iemand hebben anders dan je partner praktisch onvermijdelijk is. Het bewijs dat we ons hierover niet schuldig hoeven te voelen. 

Het is dus niet ongewoon dat mensen die zich in een stabiele relatie bevinden, wel eens nadenken over hoe het met een ander zou zijn. Vooral relaties die al wat langer aan de gang zijn, kunnen op een gegeven moment een beetje voorspelbaar worden, of ‘gewoontjes’. Natuurlijk zorgt een stabiele relatie over het algemeen voor een veilig gevoel, maar het neemt soms wel de spanning en spontaniteit weg. En dit zijn dingen die je juist wel weer bij een ander kan vinden, waardoor we dus bepaalde gevoelens kunnen gaan ontwikkelen. 

Daarnaast hebben mensen soms een zwak voor een ander omdat die persoon bepaalde eigenschappen heeft die hun partner ‘mist’. Als je het wel leuk vindt dat die ene collega je steeds plaagt en die humor een beetje mist bij je huidige partner, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment gevoelens gaat ontwikkelen voor de collega.

Een zwak voor iemand anders: wat doet het met je?

Oké, we mogen dus accepteren dat het normaal is om iets te voelen voor een ander, ook al zit je in een relatie. Maar hoe ga je om met zulke gevoelens? De meeste vrouwen geven aan dat zo’n zwak voor een ander weinig of anders helemaal geen invloed heeft op hun huidige relatie. Integendeel: het versterkt het verlangen naar hun eigen partner. Onderzoekers hebben dit concept ‘emotionele overdracht’ genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat het verlangen van die nieuwe ‘verliefdheid’ toegepast wordt in de eigen relatie. Dezelfde studie vond dat veel vrouwen die gevoelens voor een ander niet uitspreken. 

Is het echt wel allemaal zo onschuldig?

Maar ja, verliefd zijn op een ander is toch niet zo gewenst binnen een relatie. Niet gek ook dat ongeveer 50% van de mensen verliefdheid op een ander onacceptabel vindt en het zelfs beschouwd als ontrouw. Dit is gebleken uit een studie van het blad Evolutionary Psychology. Sommige mensen vinden dat het hebben van gevoelens voor een ander sowieso geen goed nieuws betekent voor de huidige relatie. Het kan namelijk het gevolg zijn van problemen in de eigen relatie.

Als jij iemand bewondert, maar dat op een afstandje blijft doen, dan hoeft er inderdaad niks aan de hand te zijn. Echter, als jij bewust die ene persoon blijft opzoeken, dan kan dat op een gegeven moment schadelijk worden voor je huidige relatie. Ook is het niet eerlijk tegenover je partner. Een zwak voor iemand hebben kan onschuldig beginnen, maar kan ook schadelijk worden wanneer de persoon nieuwsgierig blijft naar die ander. Als daar vervolgens acties uit voortkomen die de gevoelens versterken, bijvoorbeeld samen dingen gaan doen of op je werk steeds die persoon opzoeken, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je relatie. 

Een zwak voor iemand hebben buiten je relatie: hoe ga je ermee om?

Een Zwak Voor Iemand Hebben: Wat Zijn De Tekens?

Een zwak voor iemand hebben buiten je relatie: tsja, wanneer het echt sterke gevoelens zijn, is het belangrijk om je huidige relatie eens te analyseren. Ben je nog steeds gelukkig? Hoe zou je je voelen als jullie uit elkaar zouden gaan? Zijn de gevoelens die je voor de ander hebt serieus, of zit je nu bijvoorbeeld in een spannende periode? Als je voor jezelf deze dingen nagaat, zul je wat beter kunnen begrijpen hoe serieus die zwak voor een ander is. 

Henriëtte Vogelaar, relatietherapeut, gelooft dat je het niet per se over je gevoelens voor de ander hoeft te hebben, als het onschuldig lijkt te zijn. Echter, zijn deze gevoelens wél significant, dan is het wel belangrijk om te begrijpen waarom je dat voelt. Wanneer dat duidelijk is, dien je dit te bespreken met je partner. En als jullie hier samen uit weten te komen, zal dat jullie relatie een flinke boost geven!

Blijf eerlijk

Merk je dus dat je echt gevoelens aan het ontwikkelen bent voor iemand anders dan je partner, dan dien je daar iets mee te doen. Als je jouw huidige relatie belangrijker vindt en de situatie een halt wil toeroepen, probeer de andere persoon dan niet meer bewust op te zoeken, of verbreek het contact compleet. Kun je het contact niet helemaal verbreken, omdat het een collega is bijvoorbeeld, vermijd dan om je crush tegen het lijf te lopen en houd je gesprekken kort en formeel. Daarnaast is het belangrijk om wat meer aandacht te hebben voor je partner en zijn/haar goede punten te benadrukken. Die verliefde gevoelens voor de andere persoon zullen op een gegeven moment verdwijnen. 

Zit je huidige relatie niet meer goed en denk je al een tijdje aan het verbreken van de relatie, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Desondanks dien je altijd eerlijk te zijn tegenover je partner.