Skip to Content

5 Veelvoorkomende Fasen Die Je Doorloopt Als Je Een Narcist Probeert Te Verlaten

5 Veelvoorkomende Fasen Die Je Doorloopt Als Je Een Narcist Probeert Te Verlaten

Het is nooit gemakkelijk om een relatie te beëindigen en iemand te verlaten. Je hebt te maken met het schuldgevoel van die persoon kwetsen (als ze niet iets onvergeeflijks hebben gedaan). Tegelijkertijd moet je jezelf helpen om alles af te handelen.

Als je een relatie hebt gehad met een narcist, dan weet je dat dit probleem op zijn minst gezegd is verdubbeld. Een relatie met hem hebben was geen gemakkelijke taak en als je een narcist probeert te verlaten kan het nog erger zijn. Hij zal je nog een keer proberen te manipuleren, maar probeer weerstand te bieden en jezelf op tijd te redden.

Om dit te doen, moet je voorbereid zijn. Je moet vol vertrouwen zijn over je beslissing en je moet hem je niet laten raken. Het zal niet makkelijk worden, maar ik weet zeker dat je het kunt. Bereid jezelf van tevoren goed voor en probeer soepel door deze periode te gaan.

Om je te helpen, heb ik besloten om over 5 veelvoorkomende fasen te schrijven die je zult doorlopen als je probeert een narcist te verlaten. Zijn gedrag kan van grote invloed zijn op jou en je geestelijke gezondheid, maar blijf fel. Wees moedig en sterk genoeg om voor jezelf te vechten. Veel succes en ik hoop dat dit je op zijn minst een beetje zal helpen!

5 fasen die je doorloopt als je een narcist probeert te verlaten

1. De eerste fase: jouw vastberadenheid en zijn schok

Dit is de fase waarin je je vastberaden en zeker zult voelen over je beslissing om hem te verlaten. Je hebt er genoeg van en concludeert dat het tijd is om de relatie te beëindigen. Ook al probeerde hij je zelfvertrouwen te ruïneren, je hebt het versterkt en je bent voorbereid om het onvermijdelijke te doen.

Zodra je hem je beslissing vertelt, zal hij in een staat van complete shock verkeren. Dit is iets totaal nieuws voor hem, omdat niemand hem ooit eerder heeft afgewezen. Hij verliest de controle over jou en over de relatie, en dat is niet iets wat hij leuk vindt.

Hoewel je weet dat de regel van geen contact je zou helpen om sneller door deze breuk te gaan, zal hij je verklaringen negeren. Hij zal proberen nog steeds toegang tot je te hebben door je op social media te stalken. Zelfs als je hem probeert te blokkeren, zal hij altijd een manier vinden om te zien wat je doet.

2. De tweede fase: een rollercoaster van emoties voor jullie beiden

De tweede fase is eigenlijk de fase waarin je het meest fragiel en kwetsbaar bent. Hij zal schijnbaar de breuk accepteren en je begint je af te vragen wat er echt gebeurt. Er zal een wervelwind van emoties in hem woeden, maar op het eerste gezicht zal hij er kalm uitzien.

Op die momenten zul je je afvragen of hij je echt zal verlaten, of dat dit gewoon een ander soort van zijn manipulatie is. Je kunt beginnen te twijfelen aan je beslissing uit de angst dat hij je zal mishandelen of iets gaat doen om je dierbaren te kwetsen.

Aan de andere kant zal hij proberen te accepteren dat zijn narcistische voorraad hem net heeft verlaten. Hij zal dan zo snel mogelijk brandstof voor zijn ego moeten vinden. Dit zal ertoe leiden dat hij op zoek gaat en een heleboel andere vrouwen verleidt, of hij zal zijn aandacht weer op jou richten en je proberen te overtuigen.

Je moet klaar zijn om tegen zijn liefdesbombardementen en andere verdedigingsmechanismen (lees: zijn manipulatietechnieken) te vechten, voor het geval hij voor het laatste kiest.

3. De derde fase: verdergaan

Na deze twee kritieke fasen kom je eindelijk in de fase van verdergaan. Je zult hem alles voor de laatste keer proberen uit te leggen, hem vertellen dat de dingen tussen jullie eindelijk voorbij zijn. Je zult ook proberen een aantal gezonde grenzen te stellen en de relatie voorgoed te beëindigen.

Het probleem hier is dat je het gevoel hebt dat hij niet eens naar je luistert. Het lijkt alsof je gewoon aan de zijkant staat (of zelfs in een parallel universum) en kijkt hoe de dingen zich voor je ontwikkelen zonder ze direct te kunnen beïnvloeden.

Er zijn twee uitkomsten mogelijk: hij zal je ofwel van hem wegduwen, of hij zal je blijven misbruiken. Als hij de eerste kiest, zul je eindelijk beseffen dat hij toch nooit van je heeft gehouden. Hij wilde gewoon dat je er voor hem was, om zijn ego te stimuleren en zijn narcisme te voeden.

Aan de andere kant kan het hele uit elkaar gaan hem zo erg kwetsen, tot het punt waarop hij je leven tot een hel wil maken met zijn spelletjes. Je moet echt voorzichtig zijn en proberen om zo ver mogelijk uit zijn buurt te blijven.

4. De vierde fase: verdriet en depressie

In deze fase ga je door verdriet en depressie. Het zal niet gemakkelijk zijn en het is waarschijnlijk de ergste die je zult overleven. Je zult eindelijk beseffen dat je de hele tijd bent misbruikt. Ook al was je je er gedeeltelijk van bewust toen je nog een relatie met hem had, dit is wanneer het bij je binnen zal komen.

Je zult proberen het te accepteren en er zo goed mogelijk mee om te gaan. Soms heb je flashbacks uit het verleden die zo echt zijn dat alles weer pijn begint te doen. Een incidentele paniekaanval is hier ook onvermijdelijk. Zelfs de sterkste onder ons kunnen zich in de greep van zijn klauwen bevinden.

Sommigen kunnen zelfs zoveel problemen hebben met het omgaan met wat ze hebben meegemaakt dat het constante triggeren en het openhalen van hun wonden de ontwikkeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan veroorzaken.

5. De vijfde fase: de genezingsfase

De laatste fase die je doormaakt als je een narcist probeert te verlaten, is de genezingsfase. Dit zal je weg naar vrijheid zijn en je zult jezelf eindelijk van alle toxiciteit in je leven bevrijden. Op je weg naar genezing zul je opnieuw evalueren wie je zonder hem bent en die persoon volledig omarmen.

Je zult aan jezelf werken, zowel mentaal als fysiek, om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn. Of het nu gaat om het opnieuw lezen van boeken, schilderen of naar de sportschool gaan, je accepteert de verandering met liefde en gaat verder.

Na de hel die je hebt doorgemaakt, als je eenmaal in deze fase bent, zal niets je ervan weerhouden om te proberen je geloof in de liefde weer te vinden. Je bent je er heel goed van bewust dat er iemand bestaat die van je houdt zoals je bent en die je zal behandelen zoals je het verdient om behandeld te worden.

Een slechte ervaring betekent niet noodzakelijk dat liefde pijn doet, of dat je alleen beter af bent. Dus ga je gang, durf weer lief te hebben en leef je leven ten volle. Ik weet dat je het kan!