Skip to Content

8 Angstaanjagende Tekenen Dat Hij Een Emotionele Manipulator Is

8 Angstaanjagende Tekenen Dat Hij Een Emotionele Manipulator Is

Wat is emotionele manipulatie? En hoe weet je of je partner een emotionele manipulator is?

Je hoort deze term tegenwoordig steeds vaker, maar weet je wat het precies betekent? Weet je wat er met je gebeurt als je emotioneel gemanipuleerd wordt?

Nou, emotionele manipulatie is een gedrag dat ervoor zorgt dat iemand zijn houding en de manier waarop hij denkt door middel van mishandeling verandert.

Als je ooit in een situatie bent beland waarin je niets verkeerd hebt gedaan, maar na een harde discussie en schadelijke woorden merk je dat jij je op de een of andere manier verontschuldigt bij de persoon die verkeerd zat, dan ben je emotioneel gemanipuleerd.

Je bent het slachtoffer geweest van psychologische controle.

Jullie zijn waarschijnlijk allemaal op een bepaald moment in je leven emotioneel gemanipuleerd. Geef jezelf niet de schuld, want het is niet jouw schuld – je zag het niet aankomen.

De meesten van ons zien dat niet, omdat een emotionele manipulator erg sluw is en zo’n manipulator moeilijk te herkennen is. Ze verschuilen zich achter hun ‘goede gezichten’ zolang het hen uitkomt. En zodra ze jou onder controle hebben, laten ze hun echte gezichten zien.

Maar maak je geen zorgen, er is een manier om te proberen te voorkomen dat iemand je dit toch aandoet. Lees deze tekenen die je waarschuwen dat hij een emotionele manipulator is die de controle over je leven wil nemen.

8 tekenen dat hij een emotionele manipulator is

8 Angstaanjagende Tekenen Dat Hij Een Emotionele Manipulator Is

Hij zal je eerst respect tonen

Hij zal aangenaam en charmant zijn. Deze man zal je laten spreken en over je leven praten, over de dingen die je wel en niet leuk vindt. En hij zal heel goed naar je luisteren en elk woord dat je zegt in zich opnemen. Dit is de truc.

Je denkt dat hij naar je luistert, omdat hij om je geeft. Eigenlijk luistert hij naar je om het patroon van je gedrag en de manier waarop je denkt te absorberen, zodat hij daar later van kan profiteren.

Hij zal naar je luisteren, omdat hij moet weten hoe hij zich bij je moet gedragen om je later onder controle te kunnen houden.

Een emotionele manipulator doet het ene en zegt het andere

Hij zal je iets beloven, maar hij zal er nooit mee doorgaan. Hij zal het ene zeggen en het andere doen.

En als je hem confronteert omdat hij een ezel is, dan zal hij je verzekeren dat wat je ook van hem vraagt krankzinnig en onmogelijk is. Dus je zult tevreden zijn met zijn antwoord. En je misschien zelfs verontschuldigen bij hem dat je het in de eerste plaats hebt gevraagd.

Dit is hoe hij je geloof in je geestelijke gezondheid wil ondermijnen. Als hij daarin slaagt, dan zal hij je eindeloze vertrouwen hebben, omdat je het vertrouwen in jezelf bent kwijtgeraakt.

Hij zal je een schuldgevoel geven

Als je iets voor jezelf wilt doen, bijvoorbeeld: uitgaan met je vriendinnen, dan zal hij daar geen bezwaar tegen hebben, maar hij zal je verleiden om thuis te blijven.

Hij zal helemaal verdrietig zijn. En doen alsof zijn wereld instort, alleen maar omdat je iets doet waar hij geen deel van uitmaakt. Natuurlijk, het volgende wat je doet is thuis blijven, omdat je medelijden met hem hebt. Maar laat je vooral niet om de tuin leiden.

Dit is zijn favoriete tactiek om je precies te laten doen wat hij wil. Je thuis laten blijven was wat hij altijd al wilde, en hij manipuleerde je om het te doen.

Een emotionele manipulator is indirect

Je partner heeft niet het lef om je dingen in je gezicht te zeggen. Dus hij zal achter je rug om praten. Hij zal je vrienden en mensen die je kent manipuleren om je dingen te vertellen die hij je eigenlijk wil vertellen.

Hij zal je nooit confronteren, omdat hij het lef niet heeft om dat te doen. En hij zal zich achter zijn manipulaties verschuilen, want dan is hij de sterkste.

Deze man zal doen alsof hij behulpzaam is

Hij zal zijn charme aanzetten en je aanbieden om je te helpen, maar alleen als hij zeker weet dat je geen hulp nodig hebt en je nee gaat zeggen.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat hij alleen maar aan zichzelf denkt, hij is volkomen egoïstisch. En hij zal je manipuleren, opnieuw om iets te doen wat hij wil.

Een ander scenario is dat hij zich vrijwillig zal inzetten voor meer werk, maar terwijl hij doet wat jij hem hebt opgedragen, zal hij laten zien dat hij er niet blij mee is.

Toch zal hij het toch doen en als je hem vertelt om ermee te stoppen, dan zal hij je verzekeren dat hij het echt wil doen en op de een of andere manier zal hij zijn zin krijgen.

Hij zal humor gebruiken om je pijn te doen

8 Angstaanjagende Tekenen Dat Hij Een Emotionele Manipulator Is

Hij zal sarcasme of nare opmerkingen gebruiken om je naar beneden te halen. Dit is zijn manier om je onzeker en minder waardig te maken. Hij zal elke kans die hij heeft aangrijpen om je een slecht gevoel te geven.

Door je er slecht uit te laten zien, lijkt hij beter te zijn dan jij. Na een tijdje begin jij dat ook te geloven.

Een emotionele manipulator zal je constant beoordelen

Hij zal proberen zijn superioriteit te behouden door je een slecht gevoel te geven en je het gevoel te geven dat je nergens goed genoeg voor bent. Je krijgt het gevoel dat bij alles wat hij doet, hij het beter doet dan jij.

Na een tijdje zul je niet eens de moeite nemen om iets te doen, omdat je er zeker van zult zijn dat je zult falen. Dit is wat hij je zal laten denken door je te manipuleren.

Hij zal het slachtoffer spelen

Wat er ook tussen jullie twee gebeurt, hij zal op de een of andere manier een manier vinden om jou de schuld te geven. In elke discussie die je hebt, zal hij degene zijn die het slachtoffer is.

Hij zal je manipuleren om te denken dat je hem een slecht gevoel hebt gegeven. En dat je misschien de grens hebt overschreden.

Na een tijdje ben je helemaal vergeten waar je ruzie over had en zul je je verontschuldigen bij de man die jou aanviel en in het nauw dreef.