Skip to Content

11 Tekenen Dat Je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

11 Tekenen Dat Je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Heb je ooit het gevoel dat niemand begrijpt hoe je je voelt en dat het soms lijkt het alsof het je allemaal gewoon te veel raakt? Misschien ben je een hoogsensitief persoon (kortweg HSP) en ben je je er niet van bewust. Weet je wat het betekent?

Als je een van die speciale mensen bent, dan is het een absoluut genoegen om je te ontmoeten. Ik weet dat deze wereld je niet goed behandelt, maar blijf lachen. Een hoogsensitief persoon zijn is een zegen, je hoeft het alleen maar te accepteren voor wat het is en voor jezelf te zorgen.

Als je nog steeds niet zeker weet wat je een hoogsensitief persoon maakt, laten we dan eerst bespreken wat het betekent om een HSP te zijn!

Wat is een hoogsensitief persoon?

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Ten eerste, zie dit als je deugd. Het is een van de mooiste persoonlijkheidskenmerken die mensen kunnen hebben en je moet er trots op zijn dat je deel uitmaakt van een kleine groep. Ik weet dat het niet makkelijk is om met alles om te gaan wat het leven naar je toe gooit, maar met de tijd zul je leren om je emoties te beheersen.

Je bent een hoogsensitief persoon als je echt gevoelens hebt voor anderen (ik bedoel niet alleen met hen sympathiseren). Hun pijn en problemen worden van jou, of je nu hecht met die persoon bent of dat ze gewoon een kennis zijn. En het trekt je energie volledig leeg.

Je bent iemand die tijd alleen nodig heeft om je sociale batterijen op te laden. Tijd doorbrengen met je vrienden is iets waar je absoluut dol op bent, maar het vermijden van drukke plekken is een must als jullie iets gaan doen. Hoewel een hoge sensitiviteit vaak geassocieerd wordt met introverten, maakt dat je er niet noodzakelijk een.

Dit betekent ook niet dat je een empaat moet zijn om deel uit te maken van de HSP-groep, maar elke empaat past zeker in deze beschrijving. Dus, wat zijn de tekenen die bewijzen dat je een hoogsensitief persoon bent in deze gekke wereld?

11 tekenen dat je een hoogsensitief persoon zou kunnen zijn

Juist, nu we hebben opgehelderd wie een hoogsensitief persoon is en wat het betekent, is het tijd om door tekenen te gaan die duidelijk maken of je een van hen bent. Als je jezelf in de meeste van hen herkent, dan is de kans groot dat je tot de HSP-groep behoort. Ben je klaar om uit te zoeken of je de uitverkorene bent?

1. Onrecht maakt je van streek

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Wanneer je geweld ziet of hoort dat er iets ergs gebeurt met een ander mens (zelfs dieren), dan gaat je empathie in overdrive. Onrecht maakt je zo van streek dat je alles zou doen om het te stoppen.

Het is echt moeilijk voor je om slecht nieuws te lezen of te horen. Aangezien je een HSP bent, kun je acuut de pijn en het lijden van anderen voelen. Je zult proberen om manieren te vinden om iedereen in nood te helpen, zelfs als dat betekent dat je je eigen behoeften moet verwaarlozen.

2. Je emoties krijgen gemakkelijk de overhand

Of het nu een stressvolle situatie is of een drukke plek, je emoties krijgen gemakkelijk de overhand. Al je zintuigen werken tegelijkertijd en je verliest de controle over hen. Angst- of paniekaanvallen kunnen op komen zetten tot het punt dat je overweldigd bent.

Stress zoals deze kan vaak tot fysieke problemen leiden zoals hoofdpijn, spierspanning en zelfs spijsverteringsproblemen.

3. Je bent emotioneel uitgeput

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Je brein reageert anders op externe prikkels; het absorbeert alles uit je omgeving. Daarom voel je je vaak emotioneel en fysiek uitgeput en heb je wat tijd alleen nodig om tot jezelf te komen.

Het kan even duren voordat je je realiseert dat je een pauze nodig hebt, maar je zult er zeker naar hunkeren.

4. Deadlines geven je stress

Zelfs het lezen van deze titel gaf je stress, nietwaar? Je werkt niet erg goed onder druk, omdat je een detailgericht persoon bent en alles perfect moet zijn. Wanneer je een korte periode hebt om een taak af te maken, dan heb je niet genoeg tijd voor de details en dat irriteert je echt.

Daarom probeer je stressvolle situaties te vermijden en belangrijke opdrachten ruim voor de deadline af te ronden. Op die manier voorkom je dat je fouten maakt of andere mensen op stang jaagt en heb je genoeg tijd voor kleine correcties.

5. Hard geluid schrikt je af

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Als je een deur dicht hoort slaan of als er plotseling iets breekt, dan kun je een beetje opschrikken. Het harde geluid laat je schrikken, vooral als je het niet verwacht. Soms kun je ook niet met vuurwerk omgaan, ook al weet je dat je van hun schoonheid zult genieten.

Je raakt gemakkelijk door luid geklets overweldigd, dus je bent liever niet op drukke plaatsen.

6. Je zoekt antwoorden op “grote vragen”

Hoe is ons universum geschapen? Was er echt een oerknal? Zijn we alleen of zijn er ergens daarbuiten buitenaardse wezens? Heb je je ooit dingen over die ‘grote vragen’ afgevraagd, over ons bestaan en de wereld om ons heen?

Als dat zo is, en je blijft naar antwoorden zoeken, dan is dat nog meer bewijs dat je een hoogsensitief persoon bent.

7. Je denkt veel te veel na

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Wat kan ik hierover zeggen wat je niet al weet? Als je jezelf meerdere keren hebt betrapt op het overdenken van je eigen overdenking, dan ben je een HSP. Het is onmogelijk om dat brein van je uit te schakelen, en je moet gewoon elke beslissing die je neemt in twijfel trekken.

8. Je bent een natuurlijke verzorger

Je bent gul en je zorgt echt voor alles en iedereen. Het is echt belangrijk voor je dat de mensen die het dichtst bij je staan het goed hebben en dat je alles doet wat in je macht ligt om ze te helpen. Je zorgt er altijd voor dat je iemand niet onbedoeld pijn doet en je probeert degenen die lijden te troosten.

9. Je bent een zeer intuïtief persoon

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Je kunt de “sfeer” van een kamer voelen zodra je binnenkomt. Er hoeft geen enkel woord te worden gezegd om te weten hoe de aanwezigen zich op dat moment voelen. Als het positieve energie is, dan zal het zeker een goed effect op je hebben; anders kan het je veel moeite kosten en wil je zo snel mogelijk vertrekken.

10. Verandering is niet prettigvoor je

Begrijp me niet verkeerd, je bent je er terdege van bewust dat verandering onvermijdelijk is en je accepteert het met liefde als het komt. Je houdt je echter liever aan je routine als dat mogelijk is. Het is minder stressvol en je weet wat je kunt verwachten. Niets zal je verbazen aangezien je alles onder controle hebt.

11. Je probeert conflicten te vermijden

11 Tekenen Dat je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent

Je bent geen fan van conflicten, dus je zult altijd een manier vinden om er een te vermijden. Hoewel het in een gezonde relatie onvermijdelijk is, vind je het nog steeds niet leuk. Angst dat je de persoon met wie je praat tijdens een conflict kwetst, of dat zij jou kwetsen, leidt je in de tegenovergestelde richting.

Hoewel een hoogsensitief persoon zijn een mooie eigenschap is, kan het soms echt vermoeiend zijn. Zorg ervoor dat je jezelf als iemand behandelt van wie je houdt en omarm je sensitiviteit volledig.

11 Tekenen Dat Je Misschien Een Hoogsensitief Persoon In Een Harde Wereld Bent