Skip to Content

Hoe Met Een Narcist In Discussie Te Gaan – 8 Nuttige Tips Om Door Een Argument Heen Te Komen

Hoe Met Een Narcist In Discussie Te Gaan – 8 Nuttige Tips Om Door Een Argument Heen Te Komen

Met een narcist omgaan is op zichzelf al een marteling, maar wat gebeurt er als er een discussie ontstaat? Moet je vechten voor waar je in gelooft, of moet je het gewoon loslaten? Zijn er tips om met een narcist in discussie te gaan?

Laten we duidelijk zijn, omdat je bekend bent met de manier waarop narcisten zich gedragen, weet je dat hij verschillende technieken zal gebruiken om een discussie te winnen. Gaslighting, tegenwerken, je een schuldgevoel geven zijn slechts enkele van hen, en als hij je fysiek mishandelt, dan kan de hele zaak snel escaleren.

Daarom is het heel belangrijk dat je weet wat zijn tool kan zijn. Alleen dan kun je jezelf beschermen en de verhitte situatie helemaal verlaten. Het is ook aan jou om die discussies te kiezen die echt belangrijk zijn, in plaats van je tijd en energie aan dingen te verspillen die er niet toe doen.

Over het algemeen zijn discussies met narcisten niet productief, omdat ze het niet met je eens zullen zijn en het onmogelijk is om ze van gedachten te laten veranderen. Het is waar dat ze van ruzies houden, maar winnen is iets waar ze nog meer van houden.

Dus, hoe kun je met een narcist in discussie gaan zonder je eigen gevoelens te kwetsen? Ik heb hier wat advies voor je.

8 tips om met een narcist in discussie te gaan

1. Blijf kalm

Gezien het feit dat discussies met narcisten vaak extreem verhit zijn, probeer er afstand van te houden. Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn, vooral als ze de emotionele kaart beginnen te spelen. Verhef je stem niet, zelfs niet als je partner dat wel doet. Probeer liever kalm en beheerst te blijven.

Als jij ook begint te schreeuwen, dan zal hij je ervan beschuldigen dat jij degene bent met een humeur. Hij kan je iets zeggen als, “Schat, je moet kalmeren. Je gedrag is zorgwekkend!” en zijn manipulatie begint opnieuw.

2. Doe geen moeite om jezelf uit te leggen

Om het simpel te zeggen, de narcist luistert niet. Dus waarom zou je de moeite nemen om jezelf uit te leggen? Houd in gedachten dat zijn enige doel is om dat argument te winnen, wat er ook gebeurt. Hij blijft bij zijn punt en probeert het vervormde beeld dat hij creëerde te behouden.

Elke poging om te rationaliseren wat er gebeurt zal tijdverspilling zijn. Als hij je ergens de schuld van geeft en je probeert jezelf te verdedigen, dan zal hij je afwijzen en je gevoelens ook verwaarlozen. Doe wat moeite om afstand te nemen van het argument en besluit koelbloedig te blijven.

3. Twijfel niet aan je realiteit

Als je een hechte relatie met een narcist hebt gehad, dan weet je dat hij van je twijfel je werkelijkheid zal maken. Door de leugens die hij je vertelt, alle gaslighting en trucs die hij gebruikt, zal je zeker aan jezelf beginnen te twijfelen. Maar doe dat niet. Zorg dat je niet weer in zijn manipulatieve valstrikken trapt.

Ik weet dat de meeste van deze dingen gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn, maar zeker zijn van wat de waarheid werkelijk is, kan je veel helpen. Zelfs als hij je vertelt dat je gevoelig bent of dat je overdrijft, negeer het gewoon. Laat je niet door hem provoceren.

4. Verlaag jezelf niet tot zijn niveau

Een ander belangrijk advies dat ik met je moet delen is om jezelf niet tot zijn niveau te verlagen. Een narcist zal je naar het niveau willen slepen waar hij zich comfortabel voelt. Hij zal je aan discussies uit het verleden herinneren en oude grieven ter sprake brengen.

Trap niet in een val waar hij je in probeert te lokken. Probeer het onderwerp volledig te veranderen of stop gewoon met de discussie. Je kunt iets zeggen als “Ik ben me heel goed bewust van wat er eerder is gebeurd, maar ik zou graag het probleem dat we nu hebben oplossen.”

Dit kan hem een beetje in verwarring brengen, omdat hij zeker had verwacht dat je iets anders naar voren zou brengen en in een andere vicieuze cirkel zou eindigen.

5. Blijf terugkomen op het hoofdonderwerp

Narcisten proberen altijd van het hoofdonderwerp van het gesprek af te dwalen, dus dit zal ook geen uitzondering zijn. Als je ruziemaakt met je partner, dan zal hij proberen het huidige probleem te vermijden dat de discussie heeft veroorzaakt. Om die reden zal hij vermelden dat je altijd te laat bent, en boem – de discussie gaat over jou.

Een andere techniek die hij kan gebruiken is de term woordsoep. Dit betekent dat hij gewoon onzin gaat zeggen. Hij kan over het huidige probleem beginnen te praten, dan het met iets verbinden dat volledig willekeurig is, voeg daar nog wat gebrabbel aan toe, en viola – je bent helemaal de weg kwijt.

Om al deze redenen moet je steeds terugkomen op het hoofdonderwerp, anders los je de discussie niet op. Als waar je ruzie over maakt echt belangrijk voor je is, keer dan terug en begin er opnieuw over te praten. Knik bij zijn gebabbel en ga terug naar het eerste probleem.

6. Doe alsof je akkoord gaat tijdens het plannen van een ontsnapping

Soms kan een discussie hebben met een narcist in mishandeling veranderen. Daarom is het nooit goed om nieuwe methoden te testen of terug te vechten. Dat kan hem bovendien irriteren en dan kan hij nog gewelddadiger worden.

Dus, als je het gevoel hebt dat de dingen op het punt staan te escaleren, doe dan alsof je het met alles wat hij zegt eens bent. Probeer daarbij uit te zoeken welke vluchtroutes je kunt gebruiken in het geval dat het moeilijk wordt. Denk rustig aan je mogelijke antwoorden en stap langzaam van hem weg.

Je kunt hem iets zeggen als “Dit is geen productieve discussie, het is beter om hier te stoppen.” Dit zou de situatie ietsje moeten kalmeren. Als je daarna wilt doorgaan waar je was gebleven, dan kun je dat doen. Maar houd er rekening mee dat het weer op hetzelfde punt kan eindigen.

In discussie gaan met een narcist is nooit een goed idee. Als er geen andere keuze is, herinner jezelf er dan voortdurend aan dat hij bezig is om een discussie te winnen, niet om te luisteren naar wat je te zeggen hebt. Hij zal alles doen wat in zijn macht ligt om op een troon te zitten en eerlijk gezegd, is er niets wat je eraan kunt doen.

Geef hem niet het genoegen om je gekwetst te zien. Als je de kans krijgt, probeer dan niet eens met hem in discussie te gaan. Waarom zou je je tijd en energie aan iemand verspillen die het helemaal niet verdiende?