Skip to Content

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben

Niet iedereen wil een goede vent zijn. Als je nog nooit te maken hebt gehad met manipulators, vreemdgangers en gaslighters, dan ben je een bofkont.

Maar als je iemand hebt ontmoet die een beetje vaag lijkt, stel ik voor dat je uit hun buurt blijft. Misschien begint je vriend meer op iemand anders te lijken en gaat er een alarmbelletje rinkelen?

Hij gedraagt zich ineens raar, maar je weet niet wat je ervan moet denken. Je weet niet zeker of hij je bedriegt. Hij liegt de laatste tijd en verzint allerlei smoesjes. Je kunt zijn nieuwe gedrag niet helemaal begrijpen, dus misschien is dit het?

Als je in dit soort situaties vastzit waarin je oneerlijk wordt behandeld, dan is het moeilijk om onderscheid te maken tussen vreemdgangers, manipulators en gaslighters.

Wat zijn enkele eigenschappen die ze gemeen hebben? Als je ooit eerder bent bedrogen, dan ben je waarschijnlijk op de hoogte van een aantal van de duidelijke tekenen.

1. Leugens

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben

Ze hebben alle drie deze gemeenschappelijke eigenschap die hen helpt om je voor gek te zetten. Ze doen dit efficiënt door constant tegen je te liegen.

Dit kunnen kleine, leugentjes om bestwil zijn die voor hen betekenisloos zijn, maar die jou heel erg beïnvloeden. Een vreemdganger zal altijd vermijden de waarheid te vertellen, zoals waar hij is geweest of wie die persoon is die hij constant appt.

Waarom? Nou, hij bedriegt je. Een manipulator zal leugens gebruiken als zijn sterkste troef om te doen wat hij het beste kan – manipuleren.

Aan de andere kant, is gaslighting wanneer hij probeert om je perceptie van de werkelijkheid te veranderen. Dus een gaslighter zal leugens gebruiken om je ergens van te overtuigen. Hij zal dat doen om je het gevoel te geven dat je gek bent. Het is ook een poging om je ervan te overtuigen dat je je dingen verbeeldt zodat hij de geschiedenis kan herschrijven.

Een verzonnen geschiedenis van gebeurtenissen om je te laten denken dat je je verstand verliest terwijl dat eigenlijk niet zo is. Wanneer je constant door deze leugens omringd bent, dan kan het zijn tol van je eisen.

Wat je ook denkt dat waar of echt is, het zal verkeerd eindigen. In de nasleep kan dit je behoorlijk geïsoleerd achterlaten van de rest van de wereld, omdat je jezelf onbetrouwbaar vindt.

Het heeft niet alleen invloed op je relatie met de buitenwereld, maar het kan je ook tot hun gevangene maken. Op deze manier krijgen ze volledige controle over jou en je gedachten.

Je wordt heel erg afhankelijk van hem en vraagt voortdurend naar zijn mening. Dit is wat hij in eerste instantie wilde, aan alle touwtjes trekken.

Zodra het gedrag intenser wordt, zul je je afgesneden voelen van de rest van de wereld. Je ziet hem als de enige persoon die je in vertrouwen kunt nemen.

2. Defensief gedrag

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben

Als je te maken hebt met iemand die je probeert te manipuleren, dan zullen ze dat nooit toegeven. Zelfs als je de moed op hebt geroepen om ze te confronteren en met ze te praten over hoe je je voelt.

Ze zetten altijd muren om zich heen en laten je niet eens aan hun keuzes twijfelen, want wat zij doen is altijd goed.

Jij bent degene die altijd dingen verzint, denk er maar eens over na. Als je vermoedt dat je vriend je bedriegt en je probeert hem te ondervragen, dan raakt hij helemaal opgewonden.

Het werkt altijd averechts, omdat de persoon die misbruik van je maakt, je altijd de schuld zal geven dat jij hetzelfde met hen doet.

Het voelt alsof je in dit soort situaties nooit kunt winnen, omdat ze nooit de schuld voor eventuele fouten op zich willen nemen. Bovendien maken ze volgens hen nooit fouten.

Defensief gedrag is een van de dingen die bedriegers, manipulators en gaslighters gemeen hebben. Op die manier kun je niet eens aan hun acties en beslissingen beginnen te twijfelen.

Het is hun manier om het veilig te spelen.

3. Schuldverschuiving

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben

Als je een van deze drie soorten mensen tegen bent gekomen, dan heb je gemerkt dat ze nog iets gemeen hebben – ze hoeven nooit te boeten.

Ze zullen altijd proberen om iemand anders de schuld te geven. Wat het probleem ook is, jij bent altijd degene die schuldig wordt bevonden, omdat zij het probleem niet kunnen zijn.

Alle dingen die vreemdgangers, manipulators en gaslighters gemeen hebben die ik eerder noemde, zullen hun zaak alleen maar helpen.

Wanneer je probeert om met dit gedrag om te gaan resulteert dit altijd in falen en meer pijn voor jou. Daarom besluit je het op een gegeven moment op te geven, omdat het het niet waard is.

Dit is het ergste wat je kunt doen, omdat het alleen brandstof aan het vuur toevoegt. Het versterkt ze meer en ze zien het als toestemming om door te gaan.

Je kunt zelfs de schuld op je nemen voor alles wat er met je gebeurt. Dit kan je aan de schuld aan het slachtoffer geven herinneren, waarin jij de schuldige bent, dat dit allemaal met jou gebeurt.

Ze kunnen je ervan overtuigen dat je gewoon niet goed genoeg bent en dat je het verdient om zo behandeld te worden, wat niet waar is!

4. Emotionele afwezigheid

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben

Als je een relatie met iemand hebt die je bedriegt, dan zul je merken dat hij meestal emotioneel afwezig is.

Het betekent dat hij fysiek aanwezig is, maar als je wilt dat hij er voor je is, dan is hij nergens te vinden.

Manipulators en gaslighters kunnen doen alsof ze emotioneel betrokken zijn bij de relatie terwijl ze dat eigenlijk niet zijn.

Dit is een andere tactiek die ze gemeen hebben – ze zullen een aanpak vinden om je op hen te laten vallen en voordat je het weet, ben je emotioneel aan hen gehecht geraakt.

Je geeft ze al je liefde, maar je krijgt er niets voor terug, omdat ze je alleen maar voor de gek houden. Als je er eindelijk achter komt dat ze niet de persoon zijn die ze altijd deden voorkomen te zijn, dan zul je op zijn zachtst gezegd verpletterd worden.

Het ontdekken dat iemand je de hele tijd heeft gebruikt, kan je mentale gezondheid enorm beïnvloeden. Het kan leiden tot een depressief gevoel, je kan angst- en paniekaanvallen gaan krijgen.

Je zult ook het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, wat alleen voor verdere achteruitgang zal zorgen. Om nog maar te zwijgen van je gebrek aan zelfvertrouwen dat alleen maar dieper wordt.

4 Dingen Die Vreemdgangers, Manipulators En Gaslighters Gemeen Hebben