Skip to Content

Hoe Te Voorkomen Om Een Narcist Te Daten En Je Rust Te Beschermen

Hoe Te Voorkomen Om Een Narcist Te Daten En Je Rust Te Beschermen

Er is nauwelijks iets dat je meer zal beschadigen dan met een narcist te daten. Alleen degenen die dit soort relaties hebben doorgemaakt, weten hoe moeilijk het kan zijn om te vertrekken, maar ook hoe moeilijk het kan zijn om weer iemand te vertrouwen nadat je dat hebt gedaan.

Het kan in het begin moeilijk zijn om een narcist te herkennen. Ze vermommen zich meestal als perfecte partners. Narcisten overladen je met geschenken en complimenten waardoor je je het meest speciale meisje ter wereld voelt.

Het kan aantrekkelijk zijn hoe zelfverzekerd hij is. Je merkt dat je gemakkelijk verliefd wordt op de manier waarop hij door het leven gaat. Alles lijkt in het begin ideaal te zijn, je voelt je geliefd, gewaardeerd en speciaal – totdat het plotseling stopt.

Zodra zijn masker begint af te glijden, begin je tekenen van manipulatie en controle op te merken. Het wordt dan moeilijk voor je om te vertrekken. Je begint je gezond verstand in twijfel te trekken en allerlei vragen beginnen je geest te overspoelen.

Waarom doet hij het ineens zo koud? Heb je iets verkeerds gedaan? Verliest hij zijn gevoel? Heb je hem pijn gedaan? Ben je een slechte vriendin? Ben je niet genoeg voor hem? Mind games worden je realiteit, en je merkt dat je vastzit bij een man die je aan jezelf laat twijfelen.

Wanneer je eindelijk vertrekt, dan zul je een golf van vrijheid voelen die je nog nooit eerder hebt gevoeld. Je zult nooit meer hetzelfde willen meemaken. Laten we eens kijken wat je kunt doen om je rust te beschermen en narcisten uit je leven te houden.

Zo voorkom je het om een narcist te daten

Hoe Te Voorkomen Om Een Narcist Te Daten En Je Rust Te Beschermen

1. Let op vroege tekenen

Als het gemakkelijk was om er een te herkennen, dan betwijfelen we ten zeerste of iemand bereid zou zijn om met een narcist te daten. Toch zijn er enkele vroege tekenen die je kunnen vertellen dat de man die voor je zit niet precies is wat hij lijkt.

We zeggen niet dat je paranoïde moet worden en moet geloven dat elke man met wie je uitgaat een narcist kan zijn. Je moet echter altijd voorzichtig zijn. Mannen zoals deze lijken vaak charmant en verleidelijk te zijn. Ze maken het heel gemakkelijk om met hen te praten.

Hun ontspannen karakter kan ervoor zorgen dat je je open wilt stellen. En ze zullen hun best doen om je het gevoel te geven speciaal en gewaardeerd te zijn. Ze zullen je met complimenten overladen en altijd de juiste dingen zeggen. Ze voelen bijna te goed om waar te zijn – en dat komt waarschijnlijk omdat ze dat zijn.

Als alles ideaal lijkt vanaf het moment dat je elkaar ontmoet, dan is het waarschijnlijk gewoon een façade. Wees voorzichtig en haast je niet in dingen. Let op of ze interesse in je leven en hobby’s tonen. Als ze dat niet doen, zie het dan als een teken om te vertrekken.

2. Geef je hobby’s niet op en blijf close met je vrienden en familie

Narcisten zullen altijd proberen om je helemaal voor zichzelf te houden. Ze willen controle over jou en je leven. En ze zullen altijd een manier vinden om te voorkomen dat je de dingen doet waar je van houdt.

Verwar controle niet met liefde. Als een man elk moment met je wil doorbrengen, dan is dat een enorme rode vlag die je niet moet negeren. Laat hem geen spelletjes spelen of je manipuleren om elk beetje van je vrije tijd met hem door te brengen.

Als je dat wel doet, dan zul je al snel merken dat je bent gestopt met de dingen te doen waar je van houdt. Je hobby’s zullen tot het verleden behoren en je zult steeds minder tijd met je vrienden doorbrengen. In een mum van tijd zal je relatie je uitputten en dan begin je jezelf te verliezen.

Dat wil niemand! Dus, hoe hard hij ook probeert om dat van je af te pakken – behoud je vrienden, familie en hobby’s. Ze zijn een groot deel van wie je bent, en niemand is het waard om dat te verliezen.

3. Wil je voorkomen een narcist te daten, haast je dan niet in dingen

Wanneer je voor het eerst uitgaat met een narcist, dan zal hij je het gevoel geven dat hij het meest speciale meisje is waar hij ooit mee is geweest. Al dat charmante gepraat en die liefdesbombardementen kunnen je laten geloven dat je eindelijk de liefde ervaart waar je van hebt gedroomd.

Denk niet dat hij dat niet in zijn voordeel zal gebruiken. Hij zal in een mum van tijd over langetermijnplannen beginnen te praten. Wees niet verbaasd als hij na slechts 2 maanden van dating over het huwelijk begint te praten! Narcistische mannen zijn koningen van manipulatie, dus misschien betrap je jezelf er ook op dat je erover nadenkt.

Hij zal er snel op wijzen dat het jouw keuze was om deze relatie aan te gaan, dus waarom zou je hier zijn als je niet van plan bent om het voor op de lange termijn te maken? Ga je gewoon zijn o zo kostbare tijd verspillen?

Als je dit opmerkt, houd je poot dan stijf. Vertel hem dat je niet vooruit moet lopen op jezelf. En dat je het dag voor dag zou willen nemen en zien hoe het gaat.

Laat hem je niet het gevoel geven dat daar iets mis mee is! Het is een normale en gezonde aanpak, en als hij het niet als zodanig ziet, dan is het voor jou tijd om te gaan. Respecteer je eigen grenzen als hij dat niet kan.

4. Houd je persoonlijke ruimte

Het is nog maar een paar maanden geleden dat jullie samen zijn gekomen. En je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst alleen in je appartement was. Het voelt alsof zijn frequente logeerpartijtjes veranderde in hem die bij je woont. Je hebt het gevoel dat je de fase van daten volledig hebt overgeslagen.

Er is niets mis met het behouden van je persoonlijke ruimte! Hij die erop staat om elke nacht in je appartement te blijven slapen, heeft niets te maken met het feit dat hij van je houdt. Het heeft alles te maken met het feit dat hij volledige controle over je leven wil.

Stel grenzen, maak plannen met andere mensen of weiger gewoon om hem elke avond te zien. Door elke dag met hem door te brengen, wordt het bijna onmogelijk om je relatie en andere aspecten van je leven in evenwicht te brengen.

5. Stel je niet te snel open

Hoe Te Voorkomen Om Een Narcist Te Daten En Je Rust Te Beschermen

Narcisten vinden altijd een manier om je het gevoel te geven gehoord te worden. Ze zijn er geweldig in om je te laten weten dat je je voor hen kunt openstellen. Sterker nog, ze kunnen erop aandringen. Als je merkt dat je wordt aangespoord om je open te stellen en persoonlijke details met hem te delen, neem dan even de tijd om er eerst over na te denken.

Wees voorzichtig met de dingen die je deelt. Een narcist houdt ervan om dingen die je hebt gedeeld tegen je te gebruiken, meestal als je kwetsbaar bent. Stel je pas open wanneer je denkt dat het goed is. En haast je niet om hem elk detail van je persoonlijke leven te vertellen.