Skip to Content

Dat Je Verliefd Bent Op Een Narcist, Betekent Niet Dat Je Zwak Bent

Dat Je Verliefd Bent Op Een Narcist, Betekent Niet Dat Je Zwak Bent

Als je de pech hebt verliefd te worden op een narcist, dan kun je je eigen gezond verstand in twijfel trekken. Wie zou er nou voor kiezen om bij iemand te blijven die denkt dat de hele wereld om hen draait?

Wie zou er kiezen om bij iemand te blijven die een liefdevolle relatie gebaseerd op wederzijds respect en intimiteit bijna onmogelijk maakt? Je kunt het niet helpen, maar je vraag jezelf af, of zo dol bent op straf? Ben je een masochist?

Hoe kun je anders de onverklaarbare aantrekkingskracht die je voor deze persoon voelt verklaren? Iedereen om je heen denkt dat je ontspoord bent, en je begint ze te geloven.

Je bent het zat om verstrikt te raken in een vicieuze cirkel van je emoties in twijfel trekken, zijn gedrag uitleggen en als zwak bestempeld te worden.

Maar wat als ik je vertel dat je niet de enige bent die er zo over denkt? Dat je niet de enige bent die ervoor kiest om van een man te houden die niet in staat lijkt te zijn om van iemand dan van zichzelf te houden? Dat je niet de enige bent die ervoor kiest om te blijven als iedereen om je heen denkt dat je weg moet gaan?

Veel mensen besluiten bij narcisten te blijven of op de een of andere manier met hen verbonden te blijven. Narcisten zijn in tegenstelling tot wat men denkt niet de belichaming van het kwaad. Vaker wel dan niet wegen hun positieve kwaliteiten zwaarder dan het negatieve, althans dat is wat ze willen dat je gelooft.

Er is een verschil tussen een echte narcist en iemand die van tijd tot tijd narcistische neigingen vertoont.

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal in situaties gezeten waar we hebben gehandeld alsof de hele wereld om ons draaide en niemand had het idee om een label met een persoonlijkheidsstoornis op ons te plakken.

Een ware narcist is egoïstisch, egocentrisch en alleen met zichzelf bezig. Een ware narcist is niet tot empathie in staat; de behoeften van de mensen om hem heen zijn triviaal en slechts een bijzaak. Het belangrijkste is dat een echte narcist een echte relatie met hem praktisch onmogelijk maakt.

Dat Je Verliefd Bent Op Een Narcist, Betekent Niet Dat Je Zwak Bent

Dat gezegd hebbende, dat je verliefd bent op een narcist, betekent niet dat je zwak bent.

Narcisten kunnen ongelooflijk charmant en charismatisch zijn. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door met je te verleiden om ze te geven wat ze willen. Wie zou daar niet in trappen?

Ze kunnen ook overtuigend zijn, regelbrekers (op de best mogelijke manier), en belachelijk goed met woorden. De kans is groot dat je voor deze narcist bent gevallen, omdat je nog in je hele leven nooit iemand als hem hebt ontmoet.

Je hebt geen schijn van kans gehad, daarom moet je jezelf geen verwijten maken.

Zou je jezelf zwak noemen, omdat je je best doet om zijn gebreken te begrijpen en te accepteren? Zou je jezelf zwak noemen omdat je hem tegen de wereld probeert te verdedigen en dat je probeert zijn schouder te zijn om op uit te huilen als hij zich pijnlijk bewust wordt van zijn onvolkomenheden?

Nee, dat zou je niet. Verliefd worden op een narcist maakt je nog geen zwakkeling. Het betekent dat je bereid bent om voorbij zijn zwakheden te kijken en lang genoeg te blijven om zijn sterke punten te zien.

Het betekent dat je bereid bent om te leren hoe je zijn gedrag moet tolereren en desondanks van hem moet houden. In tegenstelling tot wat de wereld wil dat je gelooft, kun je een echte relatie met een narcist hebben.

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen mishandeling tolereert, dat je de juiste grenzen stelt en je je op je behoeften richt.

Wees lief voor jezelf

Dat Je Verliefd Bent Op Een Narcist, Betekent Niet Dat Je Zwak Bent

Een relatie hebben met een narcist kan ongelooflijk vermoeiend en gekmakend zijn. Er zijn zoveel dingen die je moet leren te tolereren – zijn perfectionisme, zijn problemen met eigenwaarde en zelfvertrouwen, en zijn innerlijke worstelingen en gevechten.

Dus, om je gezond verstand te beschermen, moet je jezelf van veel liefde voorzien. Je moet lief zijn voor jezelf als je je zwak voelt en je niet genoeg hebt gedaan.

Je moet je op jezelf concentreren en jezelf uit elke situatie verwijderen die je stress geeft.

Stel wat grenzen en eis verantwoordelijkheid

Een van de ergste dingen aan het hebben van een relatie met een narcist moet zijn gebrek aan verantwoordelijkheid zijn wanneer hij in negatieve patronen terugvalt.

Hij kan moeite hebben met het respecteren van je grenzen, maar… Je moet ervoor zorgen dat je zijn verantwoordelijkheid eist, ongeacht zijn reactie.

Geloof me, een narcist rekent erop dat je stopt met dingen van hem te verwachten, omdat hij weet dat dat de enige manier is waarop hij weg kan komen met zijn gedrag. Dus, ontneem hem die voldoening!

Kies je gevechten

Dat Je Verliefd Bent Op Een Narcist, Betekent Niet Dat Je Zwak Bent

Narcisten gedijen op het gevoel van macht en controle dat ze krijgen als ze betrokken zijn bij een persoonlijk conflict. Het is niet ongewoon voor een narcist om uit pure verveling een ruzie te beginnen.

Het is dus aan jou om te kiezen welke problemen de moeite waard zijn. Laat hem zijn kinderachtige driftbuien hebben zonder er zelf bij betrokken te raken en zie wat er gebeurt.

Vaker wel dan niet, zal dat genoeg voor hem zijn om zich van de opgebouwde woede te ontdoen en zonder jouw hulp met zijn problemen af te handelen. Het is niet jouw taak om zijn gevechten te vechten, en het is zeker niet jouw taak om hem te repareren.

Focus op de positieve dingen

Als je leert om een stap terug te doen en merkt hoe ronduit belachelijk je narcist kan zijn, dan heb je straks misschien pijn in je buik pijn van het oprechte lachen.

Probeer humor in zijn woorden te vinden, in de ik ben-beter-dan-iedereen verhalen, in zijn gebrek aan zelfbewustzijn, en gebrek aan empathie voor de rest van de wereld (geloof het of niet, dat kan grappig zijn). Probeer humor te vinden in de rommelige wereld die hij in zijn eigen hoofd heeft gecreëerd.

Geloof me, dat je verliefd bent op een narcist, betekent niet dat je zwak bent. Je moet de percepties van anderen je niet laten manipuleren om te denken dat er iets mis is om met een narcist in een relatie te zitten.

Er is niets zwaks aan om te kiezen om van iemand te houden die door de rest van de wereld is gemeden en afgewezen. Er is niets zwaks aan om voor een reis te kiezen die geduld, empathie en veel doorzettingsvermogen vereist.

Zolang je eraan denkt om jezelf op de eerste plaats te zetten en jezelf uit de relatie te verwijderen op het moment dat je je onveilig begint te voelen, dan word je misschien beloond met de meest authentieke ervaring ooit!

PinFlight Image

4 Manieren Waarop Een Narcist Je Charmeert Om Van Hem Te Houden

Friday 3rd of June 2022

[…] het liefdesbombardementen zijn. Je bent zo verstrikt in zijn charmante persoonlijkheid en hoe deze narcist je charmeert dat je er niet bij […]