Skip to Content

Hoe Kun Je Weer Vertrouwen Nadat Je Bent Bedrogen?

Hoe Kun Je Weer Vertrouwen Nadat Je Bent Bedrogen?

Bedrogen worden is zeker een van de ergste dingen die je kan overkomen. Hoe moet je omgaan met het feit dat een persoon die beweerde van je te houden, besloot je zo te verraden?

Dit kan ernstige emotionele wonden veroorzaken, een zware tol van je geestelijke gezondheid eisen en ertoe leiden dat je het vertrouwen in je partner verliest, en mogelijk in andere mensen om je heen.

Maar vertrouwen is belangrijk en voor elke vorm van menselijke relatie zeer nodig, vooral een romantische. Of je nu besluit om bij je vreemdgaande partner te blijven of het met hem uit te maken, je moet iemand weer kunnen vertrouwen.

Hoe kun je dan leren om weer te vertrouwen? Laten we het samen ontdekken!

Hoe kun je leren om weer te vertrouwen nadat je bedrogen bent?

Hoe Kun Je Weer Vertrouwen Nadat Je Bent Bedrogen?

1. Geef jezelf de tijd om goed te genezen

Ik geloof echt dat er niet één persoon in deze wereld is die er van de ene op de andere dag overheen kan komen om bedrogen te worden. Iedereen heeft tijd nodig om te verwerken wat er is gebeurd. En om te gaan met het feit dat een persoon die zogenaamd van hen hield, besloot om hen zo te kwetsen.

Dus, het is helemaal goed als je wat tijd nodig hebt om ermee om te gaan. Het wordt zelfs aanbevolen om zoveel tijd te nemen als je nodig hebt om met je emoties om te gaan, zodat je goed kunt genezen.

Het is belangrijk om je gevoelens te voelen, of het nu gaat om angst, verdriet, woede, wanhoop of een combinatie van al deze gevoelens. Alleen door dat te doen, kun je weer vertrouwen.

Als je hebt besloten om bij een persoon te blijven die je heeft bedrogen, dan moet je hem laten weten dat alleen omdat je hem hebt vergeven, dit niet betekent dat je je oude zelf zult zijn. Hij moet je nieuwe grenzen respecteren en je wat ruimte geven om te genezen.

En als je besluit om het uit te maken, spring dan niet meteen in een andere relatie om iets te bewijzen. Omdat je dan misschien nog meer gekwetst raakt. Je hebt wat tijd nodig om weer te vertrouwen, en dat is volkomen normaal.

2. Blijf jezelf eraan herinneren dat het niet jouw schuld was

Veel vrouwen hebben, nadat ze erachter zijn gekomen dat ze zijn bedrogen, de neiging om zichzelf de schuld te geven van die gruwelijke daad.

Vaak zullen ze zeggen: “Het is omdat ik niet goed genoeg voor hem ben.” of, “De andere vrouw is mooier.” of, “Hij heeft het waarschijnlijk gedaan omdat ik mijn kilo’s na de zwangerschap nooit ben kwijtgeraakt.”

Deze manier van denken en jezelf de schuld geven kan je alleen maar in een neerwaartse spiraal sturen. Dat is niet iets waar je doorheen moet.

Je moet jezelf er elke dag aan herinneren dat het nooit jouw schuld was. Je partner heeft er bewust voor gekozen om je te bedriegen. En er is vrijwel niets dat zijn doen en laten kan rechtvaardigen.

Zelfs als jullie twee problemen hadden in je relatie, is het nog steeds geen goed genoeg excuus.

Dus blijf jezelf vertellen dat het niet jouw schuld was dat hij een misstap heeft gemaakt. Je moet lief zijn voor jezelf. En eerst van jezelf houden en jezelf vertrouwen, zodat je weer van iemand anders kunt houden en vertrouwen.

3. Breng veel tijd door met je beste vrienden en familieleden

Onze naaste geliefden kunnen de beste remedie zijn die we nodig hebben nadat we zijn bedrogen. Die mensen zijn meestal degenen die ons nooit pijn zouden doen en die ons nooit pijn willen doen.

Ze zullen het hun levensmissie maken om je gedachten af te leiden van alles wat er is gebeurd. En een oprechte glimlach op je gezicht te toveren.

Praat met hen over alles, ze zullen in staat zijn om je een ander perspectief te geven. En je te helpen de dingen te realiseren zoals ze in werkelijkheid zijn. Niet zoals je ze in je hoofd ziet.

Je vrienden en familieleden zullen je gebroken hart stukje bij beetje herstellen. Ze zullen je helpen herinneren dat er nog steeds echt goede en vriendelijke mensen in deze wereld zijn die je zeker kunt vertrouwen.

4. Als de pijn te moeilijk is om aan te kunnen, overweeg dan om in therapie te gaan

Als je te veel pijn hebt en zelfs je naaste kan je niet helpen om je beter te voelen en je gedachten eraf te halen, overweeg dan om professionele hulp te zoeken.

Een externe bron van ondersteuning kan zeer nuttig en voordelig voor jouw situatie zijn. Natuurlijk kunnen je vrienden je helpen en je wat advies geven op basis van hun persoonlijke ervaring. Een een echt onbevooroordeelde mening kan echter alleen van een professional komen.

Een therapeut zal je een objectieve mening geven die niet door emoties en liefde voor jou wordt beïnvloed.

Hij of zij zal een intrapersoonlijke evaluatie aanmoedigen. Je helpen enkele van je goede en slechte gewoonten en destructief gedrag te bepalen. En je in het algemeen helpen om te gaan met bedrogen worden en het vertrouwen terug te krijgen.

In therapie gaan zal zeker een goede zelfzorgpraktijk zijn om op te nemen. Niet alleen om het verraad het hoofd te bieden, maar ook met veel andere dingen in je leven.

5. Laat jezelf nooit een politieagent worden in je relatie

Hoe Kun Je Weer Vertrouwen Nadat Je Bent Bedrogen?

Als je besluit om je vreemdgaande partner te vergeven, dan moet je er absoluut zeker van zijn dat je niet overdreven angstig, achterdochtig en twijfelachtig zult zijn.

Voortdurend de telefoon of laptop van je partner controleren, elke beweging van hem volgen, hem na het werk bespioneren en hem in het algemeen in de gaten houden, zal niet in het opbouwen van het verloren vertrouwen resulteren, maar zal een heel ander resultaat hebben.

Natuurlijk zal het moeilijk zijn om niet achterdochtig te zijn. Als je een gelukkige en gezonde relatie wilt opbouwen, dan moeten jullie allebei wat werk verzetten.

Het is het beste om openlijk met je partner over je gevoelens te praten. En een aantal nieuwe regels vast te stellen die voor jullie beiden werken.

Als jullie twee niet met een wederzijds aanvaardbare oplossing kunnen komen en uiteindelijk verdrietig en boos worden, dan is het misschien het beste om afstand te nemen.

Soms is het vertrouwen niet terug te winnen en dat is oké. Je moet prioriteit geven aan je innerlijke rust en erkennen dat sommige dingen vergeven kunnen worden, maar nooit vergeten.

6. Wees niet overdreven negatief: niet iedereen is een vreemdganger

En het belangrijkste dat je voor jezelf kunt doen, is niet om deze vreselijke situatie je licht te laten dimmen en je optimistische vonk weg te nemen.

Net zoals je jezelf eraan moet herinneren dat het verraad niet jouw schuld was, dus je moet onthouden dat niet iedereen een vreemdganger is. In feite zijn mensen die vreemdgaan eigenlijk een minderheid.

Dit is belangrijk omdat, als je besluit om het uit te maken met iemand die je heeft bedrogen, de persoon die de volgende in je leven is, een schone lei en een vertrouwende partner verdient.

Natuurlijk zul je voorzichtig zijn, maar je moet jezelf ook optimistisch en ontspannen laten zijn.