Skip to Content

Aan Alle Moedige Kinderen Die Het Contact Hebben Verbroken Met Hun Toxische Vaders

Aan Alle Moedige Kinderen Die Het Contact Hebben Verbroken Met Hun Toxische Vaders

Het gaat meer dan goed met je komen. Of het nu was vanwege een verslaving, herhaalde smoezen voor zijn afwezigheid, een onweerstaanbare neiging om je neer te halen, een onverschilligheid of geen vermogen om liefde te geven en te ontvangen, zijn verleden, trots, egoïsme, het feit dat hij te zwak of te bang is, of gewoon het verdriet dat komt kijken bij het omgaan met een gebroken man, je hebt de moeilijkste beslissing genomen die je ooit hoeft te maken. Je moet beseffen hoe moedig je bent.

Hij heeft je gemaakt, maar zijn taak hield zoveel meer in dan dat. Hij had veel meer moeite moeten doen – om je op te voeden en te kneden.

Om je te beïnvloeden met zijn kracht, liefde en vriendelijkheid. Het was zijn taak om je te leren dat mensen niet wegrennen als het leven moeilijk wordt. 

Dat mensen vechten voor wat waardevol is. Het was zijn taak om degene te zijn die jou nooit en te nimmer zou kwetsen.

Een vader zou je moeten leren om niet bang te zijn, om je vol passie, enthousiasme, en acceptatie open te stellen voor alles wat het leven te bieden heeft. Een vader zou je het gevoel moeten geven dat alles uiteindelijk goed komt.

Je gaf niet op – je wist dat je mensen niet kunt veranderen. Je was aan het eind van je Latijn en zei, hij kan doodvallen, net als zijn duisternis.

Je hebt geleerd hoe makkelijk het was om ontwricht te raken door te proberen om een relatie in stand te houden met een toxisch iemand. Je hebt geleerd dat het niet jouw taak is.

En nee, het is ook zeker niet jouw fout. Jij bent het kind; het is juist de taak van de vader om er altijd voor jou te zijn, en niet andersom.

Je moet begrijpen dat hij zijn best had moeten doen om je trots te maken. Om er voor je te zijn toen je hart voor het eerst werd gebroken en de laatste keer dat dat gebeurde.

Om je weer op je benen te krijgen. Om je te kennen: van wie je houdt, wat je gelukkig maakt, wat je ontroert, wat je dromen en passies zijn. Om je door en door te kennen – en jij hem.

Je vader heeft je gemaakt, maar hij mag je nooit kapot maken. Je hebt je gerealiseerd dat van jezelf houden betekent dat je sterk genoeg bent om het contact met hem te verbreken, en je al je talenten kan omarmen.

Ik weet dat de invloed van een toxische vader een kwelling kan zijn – zelfs tot op het bot. Ik weet dat je dit voelt wanneer je dichtbij iemand komt. Je voelt je ontzettend ongemakkelijk als je je meest kwetsbare kanten moet laten zien.

Hoeveel je ook van iemand houdt, je beschermt je hart om jezelf te behoeden voor mogelijke pijn. Maar je zal dat niet snel toegeven. Je wilt geen medelijden van anderen. 

Je grote, moedige hart heeft een man laten gaan die je ooit echt nodig had toen je nog niet zonder hem kon. Want je weet dat je zoveel meer waard bent dan steeds om te moeten gaan met teleurstellingen.

Je verdient zoveel meer schouderklopjes dan je tot nu toe hebt gekregen.

Door hem te laten gaan, door het contact te verbreken met je toxische vader, heb je jezelf compleet opengesteld voor de liefde van anderen.

Zonder het toxische gedrag zal niets je tegenhouden om zonder angst te leven, en het leven en jezelf te omarmen. Omring jezelf met mensen die je steunen en die je een veilig gevoel geven – die jouw moeite en liefde waard zijn.

En wees nooit gefrustreerd dat je nog steeds van hem houdt, zorg er gewoon voor dat je dit op afstand doet.