Skip to Content

Daten Met Sociale Angst: 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Daten Met Sociale Angst: 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Ben jij een van die mensen die in de war raakt als ze met iemand anders moeten praten? Vooral als je die persoon leuk vindt, dan komen de woorden er gewoon niet goed uit. Hoe ziet daten met sociale angst er eigenlijk uit?

Sociale angst begint meestal tijdens de tienerjaren en het gaat bij sommige mensen gewoon niet weg. Bij anderen gaat het beter naarmate ze ouder worden.

Een aantal symptomen van deze aandoening zijn een constante angst om bekritiseerd te worden, een laag zelfvertrouwen en voortdurende zorgen dat er iets mis kan gaan of dat ze iets ongepasts zouden kunnen zeggen. Het kan een uiterst moeilijke taak zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, te socialiseren en tijd met een groep mensen door te brengen.

In sommige extreme gevallen kan iemand met sociale angst in een aantal van deze situaties paniekaanvallen van enkele minuten hebben. Ze kunnen beginnen te trillen en te zweten, en hun hart begint sneller te kloppen.

Tips om te daten met sociale angst

Als je iemand met sociale angst bent en je bent hier, omdat je wil uitzoeken hoe je met de problemen om moet gaan die je elke keer dat je wilt daten tegenkomt, proficiat! Je bent je terdege bewust van het probleem en je bent klaar om aan jezelf te werken en jezelf te verbeteren.

Ik ga niet liegen, het zal wat tijd en oefening kosten, maar ik weet zeker dat je het kunt. Ik bedoel, je hebt de eerste stap al gezet!

Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om de volgende keer dat je op een date gaat je sociale angst te bestrijden.

1. Oefening baart kunst

Daten Met Sociale Angst 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Dit is met een reden gezegd en het kan met gemak ook hier worden toegepast. Als je met sociale angst worstelt, probeer dan voor de date te oefenen. Net zoals experts uitleggen hoe je de angst voor spreken in het openbaar kunt overwinnen, door voor een spiegel te gaan staan en te oefenen wat je tegen iemand wil zeggen.

Een ander ding dat kan helpen, is als je gewoon met mensen gaat praten als het geen prioriteit is om een nieuw iemand te ontmoeten. Zie je angsten onder ogen en oefen met het benaderen van mensen.

Online dating is de laatste tijd een ding, dus gebruik het ook in je voordeel. Het kan gemakkelijker zijn om iemand persoonlijk te ontmoeten als je al een paar woorden hebt uitgewisseld. Wees voorzichtig, want de online wereld is niet altijd de veiligste plek.

2. Focus op het huidige moment

Als je op een date bent, concentreer je dan op wat er op dat moment gebeurt. Probeer niet aan het verleden of de toekomst te denken. Omarm het moment waar je in zit.

Concentreer je op het voedsel dat je eet, let op de kleuren om je heen en erken hoe je je voelt. Als het voelt alsof je angst omhoog komt, wees er dan eerlijk over. Iedereen waardeert eerlijkheid, daar ben ik zeker van, en je date is waarschijnlijk geen uitzondering.

3. Praat over de dingen die belangrijk voor je zijn

Daten Met Sociale Angst 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Om wat meer te ontspannen als je met iemand anders praat, praat dan over al die dingen die belangrijk voor je zijn. Praat over je hobby’s, avonturen die je hebt meegemaakt en alles waardoor je je kalm voelt. Die dingen definiëren je, niet je angst.

Op deze manier zal het in een nieuwe omgeving comfortabeler voor je zijn en zul je niet de behoefte voelen om weg te lopen. Wees echter niet degene die non-stop praat – laat je date ook iets delen wat hij of zij leuk vinden om te doen.

4. Stel een ontmoetingsplaats voor, in plaats van ergens heen te gaan waar je je niet op je gemak voelt

Als je bang bent dat je sociale angst weer een date gaat verpesten, neem het dan in de maling. Een paniekaanval gebeurt meestal wanneer je in een onbekende omgeving bent en in een situatie waarvan je denkt dat je die niet kunt beheersen. Pas de date dus aan jezelf aan.

Jij kunt degene zijn die de plek voorstelt waar jullie elkaar ontmoeten, en ervoor zorgen dat het een plek is waar je graag bent en waar je graag tijd doorbrengt. Het zal gemakkelijker voor je zijn om te ontspannen en je te concentreren als je je in een vertrouwde, comfortabele ruimte bevindt.

5. Vraag een vriend of vriendin om hulp

Daten Met Sociale Angst 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Daar zijn vrienden voor, toch? Om je in moeilijke situaties te helpen. Wees in dit geval niet bang om morele steun van je vrienden te vragen.

Ze kunnen je ondersteunende berichten sturen voor de date – omdat soms een eenvoudige eenvoudig berichtje met “Je kunt het!” wonderen kan doen.

Als je echt naar dat feest wilt, maar je sociale angst je tegenhoudt, pak dan de hand van je bestie en denk er gewoon aan als een nieuw avontuur met hen. Klinkt leuk, hè?

6. Luister naar je lichaam

Als je angst omhoog komt, dan betekent dat dat er iets mis is. Luister gewoon naar je lichaam. Je hebt bepaalde grenzen die je zullen bewegen als je als persoon groeit, maar als je je op enig moment ongemakkelijk voelt, breek dan je missie af.

Dwing jezelf niet om dingen te doen die anderen willen dat je doet, zodat je er beter bij past. Je bent perfect zoals je bent, dus omarm jezelf volledig. Je hebt anderen veel te bieden, vergeet dat niet.

7. Trek geen overhaaste conclusies

Daten Met Sociale Angst 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Alsjeblieft, trek geen overhaaste conclusies. Wanneer we een episode van angst ervaren, dan hebben we de neiging om alles te overdenken en te analyseren. Daar is geen reden voor.

Alleen omdat de persoon met wie je uitging je outfit of kapsel niet complimenteerde, betekent dat niet dat ze je niet leuk vinden. Wie weet, misschien waren ze gewoon sprakeloos!

8. Leer ademhalingstechnieken die paniekaanvallen kunnen helpen voorkomen

Wanneer je ernstige angstsymptomen hebt, dan kan hyperventilatie optreden. Dit betekent dat je snel begint te ademen en dus krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan het eigenlijk nodig heeft. Je kunt pijn op de borst en duizeligheid ervaren, alsof je op het punt staat om flauw te vallen.

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je op deze momenten kunnen helpen en je kunt ze elke keer toepassen als je het gevoel hebt dat er problemen kunnen optreden.

Adem bijvoorbeeld 5 seconden in door je neus, houd je adem gedurende 3-4 seconden in en adem dan ongeveer 7-8 seconden door je mond uit. Hierdoor verdwijnt hyperventilatie niet zomaar, maar het kan paniekaanvallen voorkomen en de symptomen verminderen.

9. Blijf na de date bezig

Daten Met Sociale Angst 10 Eenvoudige Tips Om Je Te Helpen Om Je Angsten Te Bestrijden

Denk niet te veel na over hoe je date is gegaan of dat de ander je wel of niet leuk vindt. Het belangrijkste is dat het voorbij is en dat je het hebt overleefd. Wanneer je met sociale angst worstelt, kunnen je gedachten door alle dingen worden bezet die je anders had kunnen zeggen.

Dus, probeer je hoofd na de date bezig te houden. Ga met je vrienden uit, kijk iets op Netflix of lees eindelijk dat boek dat op je nachtkastje ligt.

10. Wees volhardend

De laatste tip die ik je kan geven is om volhardend te zijn. Geef niet op na de eerste mislukking. Iedereen zal op een gegeven moment falen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat een andere persoon vertrekt. De juiste zal je volledig accepteren, met angst en al.

Dus wees zelfverzekerd, begin je tussen de mensen te mengen, en misschien ontmoet je op het volgende feest je zielsverwant. Voor zover jij weet, vecht hij misschien wel gewoon dezelfde gevechten.

Je weet nooit wie er om de hoek staat te wachten. Wees dapper en overwin je angsten, prinses!

PinFlight Image