Skip to Content

7 Harde Herinneringen Als Je Van Narcistische Mishandeling Herstelt

7 Harde Herinneringen Als Je Van Narcistische Mishandeling Herstelt

Als je van narcistische mishandeling herstelt, is het moeilijk om dingen duidelijk te zien. Je twijfelt aan alles en iedereen, omdat je gelooft dat het onmogelijk is om verder te gaan na wat hij jou heeft aangedaan.

Ik begrijp helemaal wat je nu denkt. Het is alsof je hersenen tegen je vechten in plaats van je te helpen genezen. Het helpt helemaal niet als je eigen geest vragen blijft stellen waar je de antwoorden niet op hebt.

Op deze momenten heb je iemand nodig die je eraan herinnert dat je op het juiste pad bent en die ongewenste gedachten buitensluit. Ik weet dat je vriendinnen hun best doen, maar soms is het gewoon niet goed genoeg.

Je hebt hun advies al iets te vaak gehoord, en dat is precies waarom een nieuwe set herinneringen je een heel nieuw perspectief op de dingen zal geven. Ik ben hier om je tijdens dit hele proces bij te staan.

1. Ik ben zoveel meer dan wat er met mij is gebeurd

7 Harde Herinneringen Als Je Van Narcistische Mishandeling Herstelt

Zoveel overlevenden van narcistische mishandeling vergeten dat ze zoveel meer zijn dan de mishandeling die ze hebben meegemaakt. Iedereen vindt het zoveel gemakkelijker om een overlever als iemand te zien die daardoor gebroken en gekneusd is, dus je begint te denken dat je ook in die mal past.

Dat is echter niet waar. Je bent zo veel meer! Dit is een herinnering die je zeker nodig hebt als je van narcistische mishandeling herstelt, omdat je anders vast kunt komen te zitten in een constante lus van ongewenste gedachten.

Je bent een sterk persoon die zich op de verkeerde plaats op het verkeerde moment bevond. Het is niet jouw schuld dat hij dacht dat jij de perfecte kandidaat was voor zijn spelletjes. Je emoties waren echt en er is geen excuus voor zijn gedrag.

Stop alsjeblieft met denken dat dit voor de rest van je leven zal bepalen wie je bent. Je verleden is slechts een les waar je van kunt leren, maar je hoeft het niet tot het einde der tijden met je mee te dragen.

2. Ik heb het niet verzonnen, het is echt gebeurd

Narcisten hebben een geweldige manier om hun slachtoffers te gaslighten. Daarom vraag je je nog steeds af of wat er met je gebeurd is wel of niet echt is. Je vraagt je af of hij zo’n slecht mens is geweest of dat je het je gewoon verbeeldde.

Hij had verschillende soorten excuses voor zijn gedrag, dus je vroeg je af of jij de echte slechterik in dit hele verhaal was. Als hij iets deed om je aan het huilen te maken, dan zei hij dat jij degene was die manipulatief was. Zelfs als hij je emoties tegen je gebruikte, dacht je nog steeds dat het niet zijn schuld was.

Je hersens houden je voor de gek. Dat is precies waarom gaslighten zo gevaarlijk is! Je hebt het gevoel alsof je gek wordt, omdat je weet dat iets niet goed voelt, maar hij laat je aan jezelf twijfelen.

Dit is je herinnering dat het echt gebeurd is en dat je emoties volledig terecht zijn. Elke ervaring die je had is echt en de vervormde realiteit die hij creëerde, zal verdwijnen zodra je aan je mentale gezondheid begint te werken.

3. Ik had gelijk om hem te verlaten

7 Harde Herinneringen Als Je Van Narcistische Mishandeling Herstelt

Dit is een zeer belangrijke herinnering voor iemand die van narcistische mishandeling herstelt. Je moet je herinneren waarom je hem verliet, zelfs als het triggerend is, het is nog steeds de meest pijnlijke beslissing die je moest nemen.

Zodra je vriendinnen zich realiseerden wat er aan de hand was, deden ze alles wat in hun macht lag om je daar weg te krijgen. Je voelde diep in je botten dat er iets mis was, maar je kon de kracht niet vinden om weg te lopen.

Dus toen je het niet meer aankon, koos je ervoor om al je spullen in te pakken en uit zijn leven te lopen. Hij probeerde je waarschijnlijk te manipuleren om te geloven dat er niets mis was en dat je overdreef. Gelukkig had je genoeg kracht om weg te lopen.

Zoveel mensen kunnen het nooit in zichzelf vinden om te doen wat jij deed. Dit is een duidelijke openbaring van je kracht die altijd een groot deel van je was en altijd zal zijn. Zelfs als hij geen narcist was, zou alleen de gedachte om te vertrekken genoeg moeten zijn om je acties te rechtvaardigen.

Je hebt het geweldig gedaan! Ik ben zo trots op je!

4. Ik hoef hem geen enkele vorm van afsluiting te geven

Dit is het moment waarop je in serieuze problemen kunt komen. Een narcist gelooft dat hij je aandacht verdient of dat hij een afsluiting van je verdient. Dat je bij hem weg bent gegaan, wil nog niet zeggen dat hij je met rust zal laten.

Hij zal alles doen om weer je aandacht te krijgen. Met dat gezegd hebbende, zal hij zelfs proberen om je je schuldig te laten voelen om hem afsluiting te geven. Je gaat hem er echter geen geven!

Was het niet genoeg dat hij je vertrouwen in de liefde vernietigde en dat hij je elke dag in je relatie aan het huilen maakte? Hij verdient geen enkele afsluiting! Hij had het moeten snappen op het moment dat hij thuiskwam en jij er niet was.

Is hij echt zo stom dat hij zelf niet in staat was om dingen uit te vogelen, of gelooft hij dat er iets anders is dat hij kan doen om je in de buurt te houden? Het doet er niet meer toe.

Als hij het moet afsluiten, dan moet hij dat zelf maar doen. Net zoals jij in je eentje geneest.

5. Ik ben geen van de dingen waar hij me voor uitschold

7 Harde Herinneringen Als Je Van Narcistische Mishandeling Herstelt

Narcisten hebben de neiging om je vreselijke uit te schelden. Soms kwamen die beledigingen echt binnen, omdat hij je onzekerheden kende, en hij ze tegen je gebruikte. Hij gebruikte ze om je onder controle te houden en om je te laten geloven dat je niet goed genoeg was, dus dat je blij moest zijn dat hij jou had gekozen.

Je kunt nog steeds zijn stem in je hoofd horen. Je kunt die beledigingen nog steeds horen alsof hij ze de hele tijd in je oor fluistert. Het doet pijn!

Stop! Schat, het is voorbij. Zijn woorden hebben geen macht meer over je en je kunt beginnen met genezen. Alleen omdat hij je egoïstisch noemde, wil dat niet zeggen dat je dat ook echt bent.

Al die keren dat hij je uitschold, projecteerde hij zijn eigen onzekerheden op jou. Die dingen hebben niets met jou te maken! Ze waren niets meer dan zijn stomme poging tot controle.

6. Ik hou van mezelf, dus ik zal vroeg of laat genezen

Je zult genezen. Vroeg of laat zal er een hele dag voorbijgaan waarop je niet eens aan hem zult denken. Je zult niet het gevoel hebben dat je instort als je alleen maar aan hem denkt.

Zelfs je triggers zullen niet meer hetzelfde zijn als voorheen, omdat ze niet zoveel impact op je zullen hebben. Zijn macht over jou zal weg zijn, en je zult niet het gevoel dat je van binnenuit afbrokkelt.

Je houdt van jezelf en je bent niet egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten! Het maakt niet uit wat hij van je vond, je hield genoeg van jezelf om van hem weg te lopen. Hierdoor zul je genezen, zelfs als het lijkt alsof het je eeuwen kost om dit te doen.

En als de dingen weer op hun plaats vallen, kun je zelfs iemand anders van je laten houden op de manier waarop je altijd voorbestemd was om van gehouden te worden.

Aan het eind van de dag is genezing een zeer lang proces, dus haast je niet. Gun jezelf de tijd.

7. Het is oké om hulp te zoeken

7 Harde Herinneringen Als Je Van Narcistische Mishandeling Herstelt

Als je van narcistische mishandeling herstelt, is het niet altijd gemakkelijk om hulp te zoeken. Hij liet je geloven dat het niets meer is dan een zwakte en dat je in staat zou moeten zijn om zelf met dingen om te gaan.

Wist jij veel, dat zit zijn manier was om je te isoleren en te voorkomen dat je iemand zou vinden die hem op zijn vreselijke gedrag zou aanspreken. Je hoeft hem niet meer tegemoet te komen. Je kunt, en je moet iemand vinden die je door dit genezingsproces zal leiden.

Hierdoor moet je zeker een therapeut en een ondersteuningssysteem vinden dat op de lange termijn nuttig zal zijn. Als je hecht bent met je vrienden en familie, zullen ze begrijpen dat je professionele hulp nodig hebt en zullen ze je ondersteunen.

Je hebt het recht om hulp te zoeken en je moet het gebruiken. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen.

PinFlight Image