Skip to Content

Dit Is Hoe Het Voelt Als Je In Een Nieuwe Relatie Geneest

Dit Is Hoe Het Voelt Als Je In Een Nieuwe Relatie Geneest

In een nieuwe relatie genezen, is iets waar niet veel mensen het over eens kunnen worden. Sommigen zijn er helemaal voor, terwijl anderen vinden dat het helemaal gedaan moet worden als ze vrijgezel zijn.

Wat je standpunt hierover ook is, niemand kan ontkennen dat genezing in feite een zeer complex en emotioneel uitdagend proces is.

Sommige mensen noemen het zelfs een emotionele achtbaan. Het kan een persoon tot extreme hoogtepunten brengt (vanwege pieken in de nieuwe relatie). En nog extremere dieptepunten (vanwege veel slechte en pijnlijke herinneringen aan de laatste relatie).

Niemand verwacht dat je je ex volledig uit je geheugen wist. Het is natuurlijk om dingen te hebben die je aan hem herinneren. En nog natuurlijker om die dingen te willen vermijden.

Dit betekent niet dat je niet over hem heen bent, maar dat je nog steeds alles aan het verwerken bent wat er met je is gebeurd.

Tijdens die momenten kan een andere persoon – een andere liefdesinteresse – van grote hulp zijn en in dit artikel gaan we zien hoe.

Moet je niet genezen voordat je een nieuwe relatie aangaat?

Dit Is Hoe Het Voelt Als Je In Een Nieuwe Relatie Geneest

Een nieuwe relatie aangaan voordat je volledig geneest, is een zeer controversieel iets.

Sommige mensen geloven dat dat niet het beste idee is. De andere persoon kan namelijk alle gevolgen ondervinden. Anderen geloven dat het goed is om het te doen, omdat genezing sowieso een complex proces is. En bij een nieuw iemand zijn je aanzienlijk kan helpen verbeteren.

En hoewel het waar is dat genezing niet lineair is, is die hele situatie niet alleen zwart-wit.

Naar mijn mening hangt het van deze drie dingen af of genezing wel of niet in een nieuwe relatie moet plaatsvinden:

  • hoelang duurde je vorige relatie
  • op welk moment je er emotioneel gezien uit bent gestapt
  • en hoe erg de breuk was

Hoelang was de relatie

Als je laatste relatie maar een paar maanden heeft geduurd, dan is er meestal niet veel genezing nodig. Wanneer de relatie echter een langdurige relatie was, dan heeft deze waarschijnlijk een veel grotere impact op je gehad. En heeft het daarom meer genezing nodig.

Hoe zat je emotioneel gezien

Als het op het tweede aankomt, dan hebben we soms de neiging om emotioneel gezien uit de relatie te stappen lang voordat we hem zelfs maar beëindigen. Met elke ruzie drijven we steeds verder weg van onze partner. Om uiteindelijk emotioneel gezien kilometers bij hem vandaan te zijn.

In die gevallen houden we die relatie puur uit gewoonte vast. En als we uiteindelijk uit elkaar gaan, voelen we ons meer opgelucht dan gebroken.

Hoe erg was de breuk

En tot slot, als je relatiebreuk in feite heel erg en pijnlijk was, dan heb je waarschijnlijk wat tijd nodig om over alles na te denken. Vooral over jezelf, voordat je een nieuwe relatie aangaat.

Wat ik probeer te zeggen is dat een deel van de genezing zeker buiten de relatie moet plaatsvinden. Je moet nooit serieus met iemand uitgaan als je gewoon wat afleiding nodig hebt om met je pijn om te gaan.

Je moet er eerst voor zorgen dat je vrede hebt met wat er met je is gebeurd. Dat je ex niet iemand is voor wie je nog steeds sterke gevoelens hebt (zowel liefde als wrok). En dat je zowel hem als jezelf volledig hebt vergeven.

Alleen dan moet je een nieuwe relatie aangaan en de genezende krachten ervan ervaren.

Hoe weet je dat je geneest in je nieuwe relatie?

1.   Zelfzorg voelt niet als iets fout doen

Als je met een nieuw iemand bent, dan kun je het meestal niet helpen om je nieuwe partner met je ex te vergelijken. Dat is heel normaal en iets waar je nauwelijks controle over hebt.

Dingen als prioriteiten stellen en voor jezelf zorgen, kunnen daarom verkeerd en triggerend aanvoelen, omdat ze in je laatste relatie de oorzaak waren van een conflict tussen jou en je ex.

Dus als je niet het gevoel hebt dat je partner boos zal worden als je jezelf af en toe op de eerste plaats zet (omdat hij dat echt niet doet!), dan ben je zeker met hem aan het genezen.

2.   Je voelt je vrij om in je nieuwe relatie open te communiceren

Als jij en je partner een open en gezonde communicatie hebben, waarbij je niet bang bent dat iets wat je zegt, hem zal beledigen of boos zal maken, maar hem eerder aanmoedigt om de dingen vanuit jouw perspectief te zien, dan ben je ongetwijfeld met iemand die je waardig is.

Open en eerlijk met elkaar over verschillende onderwerpen praten, vooral over je vroegere relaties en giftige ervaringen, kan een grote impact op je relatie hebben.

Het kan je helpen om elkaar op een dieper niveau te leren kennen, meer te weten te komen over de dingen die je leuk of niet leuk vindt in een relatie en jullie allebei op je helende reis te helpen.

Soms is er alleen een gesprek met een heel speciaal persoon nodig om te zien dat er nog steeds goede en liefdevolle mensen in deze wereld zijn. En dat je gewoon ongelukkig genoeg was om iemand tegen te komen die niet zo goed voor je was.

3.   Je grenzen worden gerespecteerd (en aangemoedigd)

Dit Is Hoe Het Voelt Als Je In Een Nieuwe Relatie Geneest

Je kunt er zeker van zijn dat je in je relatie geneest als de persoon met wie je bent je grenzen respecteert en je aanmoedigt om ze te hebben.

Het stellen van persoonlijke grenzen betekent niet noodzakelijkerwijs dat je mensen geen deel van je leven laat uitmaken. Het is een manier om jezelf te respecteren en jezelf veilig te houden. Vooral na een pijnlijke breuk wanneer je nog steeds enigszins kwetsbaar bent.

Dus als je partner dit begrijpt en je met geduld behandelt, dan neemt hij zeker deel aan je genezingsreis.

4.   Je hebt een gevoel van vrede met hem

Wanneer je nog steeds geneest van je laatste breuk, hoe goed je het ook doet, dan zullen er nog steeds momenten zijn waarop je je een pijnlijke herinnering zult herinneren die dan je hele dag zal verpesten.

Op die momenten speelt je nieuwe partner een belangrijke rol. Als zijn aanwezigheid je verlicht en je helpt om je beter over jezelf te voelen, dan ben je zeker met hem aan het genezen.

Genezing is een lang en complex proces en het kan niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Dus zolang je iemand hebt die je op je regenachtige dagen kunt knuffelen, dan komt het goed.

5.   Je merkt dat je ten goede verandert

En tot slot, als je naast je nieuwe partner in staat bent om te groeien, te verbeteren en de beste versie van jezelf te worden. Dan is dat een duidelijke indicator dat je in een zeer helende en inspirerende relatie zit. Houd het vast en laat het niet los. Na verloop van tijd zal het je helpen om volledig te genezen.