Skip to Content

Een Sociopaat Onthult 3 Manieren Om Een Narcist Onder Controle Te Houden

Een Sociopaat Onthult 3 Manieren Om Een Narcist Onder Controle Te Houden

Met een narcist omgaan, is geen gemakkelijke taak, vooral niet als je relatie met deze persoon extreem diep is. Zijn klauwen zitten waarschijnlijk diep in je huid en je worstelt om uit zijn omhelzing te breken.

Er is echter een manier om de rollen om te draaien en degene te worden die alle controle in handen heeft. En dat is door sociopathische en niet-empathische manieren te gebruiken om een narcist onder controle te houden.

Je moet vuur met vuur bestrijden. Laten we eens kijken wat de 3 manieren zijn om dit te doen.

Verschillen en overeenkomsten tussen een sociopaat en een narcist

Tegenwoordig gebruiken veel mensen termen als ‘sociopathisch’ of ‘narcistisch’ wanneer ze mensen beschrijven die extreem egocentrische en zelfingenomen gedragspatronen vertonen.

Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Gebruiken we ze op de juiste manier? Moeten we ze überhaupt benoemen en ze door elkaar gebruiken?

De sociopaat

Een Sociopaat Onthult 3 Manieren Om Een Narcist Onder Controle Te Houden

Een sociopaat is eigenlijk een label dat meestal wordt geplakt op een persoon met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD). Deze persoon worstelt om sociale normen te volgen en heeft de neiging om andermans gevoelens en rechten te negeren.

Een sociopaat heeft een oppervlakkig begrip van emoties, daarom wordt hij vaak als een zeer sympathiek en charmant persoon gezien. Hij gebruikt de mensen om hem heen meestal voor zijn persoonlijk gewin. En laat ze al snel in de steek als ze niet langer hun doel dienen.

Een sociopaat is niet in staat om empathie voor anderen te voelen. Hij is gevoelig voor gewelddadig en roekeloos gedrag, negeert vaak de veiligheid van anderen en heeft weinig tot geen spijt van zijn schadelijke acties en maakt zich niet druk om de gevolgen.

De narcist

Een narcist is een term die wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) is gediagnosticeerd. Deze persoon hunkert voortdurend naar bewondering van zijn omgeving en heeft een extreem opgeblazen zelfbeeld.

Hoewel hij een ego heeft dat groter is dan hijzelf, is een narcist meestal iemand die erg onzeker is en die niet goed omgaat met kritiek. In feite zal een narcist vaak alles doen wat in zijn macht ligt om kritiek ten koste van alles te vermijden.

Een narcist heeft intense stemmingswisselingen en heeft de neiging om erg jaloers te zijn op iemands succes. Hij gelooft dat hij echt uniek en speciaal is en dat andere mensen jaloers op hem zijn.

Een narcist hunkert de hele tijd naar macht en recht en droomt er altijd van om steeds succesvoller te worden.

Overeenkomsten en verschillen

Als het om hun overeenkomsten gaat, dan geloven zowel een sociopaat als een narcist echt dat ze speciaal en uniek zijn. Ze worstelen om zich op een dieper niveau met anderen te verbinden en ze hebben allebei een gebrek aan empathie.

Ze worstelen ook met hun zelfbeeld en ze kunnen zichzelf niet in hun ware aard zien.

Hun belangrijkste verschil is echter in de reden voor hun egoïstisch gedrag geworteld. Een narcist zal dingen doen omdat hij naar bewondering en validatie van anderen hunkert. Terwijl een sociopaat dingen zal doen gewoon omdat hij dat wil.

Sociopaten hebben ook de neiging om zich gelukkig te voelen als ze iemand pijn doen, terwijl dat bij narcisten niet zo is. Narcisten geven veel om hun imago en ze zullen nooit iets doen dat het in gevaar kan brengen.

Hoe een narcist onder controle te houden? Advies uit de eerste hand van een sociopaat

Nu we weten op welke manieren deze twee persoonlijkheidsstoornissen verschillen en op elkaar lijken, is het tijd om te bespreken hoe we methoden van de ene kunnen gebruiken om met de andere om te gaan. Of specifieker, hoe kunnen we een narcist met sociopathische middelen onder controle houden?

Narcisten moeten vaak een vals zelfbeeld creëren – iets dat het gebrek aan innerlijke kenmerken en persoonlijkheidskenmerken goedmaakt. Alles wat ze willen zijn, wordt in hun valse zelf getoond.

Ze hebben dit valse beeld gecreëerd omdat ze van binnen extreem fragiel zijn en ze op elk moment kunnen breken. Hun overbelaste ego is er om hun echte zelf te beschermen. Wat niet zo krachtig is als dat ze willen dat anderen geloven.

Ze willen als perfecte en onberispelijke mensen overkomen met wie niets mis is. Maar we weten allemaal dat dat niet waar is. Ze zijn extreem berekend en egoïstisch. Er is echter een manier om uit hun controle te breken en ze in hun eigen spel te verslaan. En hier is hoe.

1. Ga niet mee in zijn emotionele golf als je een narcist onder controle wil houden

Een manier om een narcist onder controle te houden is om te stoppen met op zijn emotionele golf mee te gaan.

We hebben al gezegd dat narcisten de neiging hebben om een aantal grote stemmingswisselingen te hebben. Wat niet betekent dat je eraan mee moet doen, ongeacht de status van jullie relatie.

Zodra je merkt dat zijn emotionele achtbaan begint, spring er dan meteen af. Hij zal in de war zijn dat je niet deelneemt aan zijn zinloze en doelloze ruzies. En je desinteresse zal hem volledig van zijn stuk brengen.

2. Een narcist onder controle houden, neem dan zijn narcistische voorraad weg

Een Sociopaat Onthult 3 Manieren Om Een Narcist Onder Controle Te Houden

Narcisten vertrouwen op de narcistische voorraad die hen helpt zich levend te voelen en gemotiveerd te blijven om dit te doen. Hun narcistische voorraad komt van hun slachtoffer (met andere woorden van jou).

Dus, om een narcist onder controle te houden, moet je de narcistische voorraad van hem afpakken. Met andere woorden, je moet je volledig van hem distantiëren, want er is niets dat hem meer pijn zal doen.

Je narcistische voorraad kan bestaan uit complimenten, liefde, genegenheid en alle mooie woorden die je je narcist vertelt om hem een goed gevoel over zichzelf te geven.

Zodra je dat doet, dan zul je zijn woede voelen. Verwar deze intense emotie niet met gewone woede. Iedereen wordt weleens boos en dat is helemaal prima, maar narcistische woede is speciaal omdat het specifiek op jou is gericht.

Door hem af te snijden, breek je zijn valse zelf dat hij zijn hele leven heeft opgebouwd. Dat is grootschalige schade die je waarschijnlijk nooit zou kunnen begrijpen, hoe empathisch je ook bent.

Je aandacht is voor hem als een drug. En als je eenmaal zijn voorraad hebt afgesneden, dan zal hij als een drugsverslaafde zijn.

Dit zal hem in een neerwaartse spiraal brengen. Hij kan zo intens depressief worden. En omdat hij alleen op jouw mening over hem vertrouwt en niets in zichzelf heeft om hem op te krikken, zal hij verpletterd worden.

3. Ontwapenen en charmeren

Zijn intense depressieve episodes zullen geruime tijd duren, waarna hij wraak zal nemen. Als een gewond dier zal hij proberen je terug te kwetsen (ook al heb je jezelf alleen maar tegen hem beschermd).

Nadat je zijn voorraad hebt afgesneden, zal een narcist naar elke persoon gaan met de bedoeling om je imago te verpesten. Omdat hij geen eigen persoonlijkheid heeft, kan hij nu zijn hele karakter opbouwen door jou lastig te vallen.

Hij kan je laten ontslaan, al je vrienden tegen je laten keren, je kinderen van je afpakken… hij kan je letterlijk vernietigen – als jij hem niet eerst vernietigt.

Als je succesvol wilt omgaan met zijn woede en je zelfbeeld wilt behouden, dan moet je een meester worden in sociopathische charme.

Dit betekent dat je bevriend moet raken met alle mensen om je heen die dit verkeerde beeld over jou hebben gecreëerd (dankzij die ander). Je moet je stiekeme manieren gebruiken om ze de beste versie van jezelf te laten zien.

En je moet overdreven vriendelijk zijn, ze naar de mond praten en lief voor hen zijn. Je moet ze met complimenten overladen en ze zich elke keer dat ze met je praten ongelooflijk laten voelen.

Door dit te doen, laat je ze de realiteit in twijfel trekken. En zich afvragen of de dingen die de narcist over je heeft gezegd echt waar waren.

Wie zal het verhaal van de narcist geloven dat je meedogenloos en gemeen tegen hem bent als je de wereld laat zien hoe geweldig en oprecht aardig je bent?

Mensen zullen erg wantrouwig tegenover hem worden, en dat is wanneer je begint te winnen. Want op dat moment zul je niet alleen de narcistische voorraad wegnemen die je hem biedt, maar je zult hem ook van de voorraad beroven die andere mensen geven.