Skip to Content

Jaloezie Opwekkend Gedrag Waaraan Een Narcist Voortdurend Zal Deelnemen

Jaloezie Opwekkend Gedrag Waaraan Een Narcist Voortdurend Zal Deelnemen

Een van de meest voorkomende narcistische gedragingen is degene die de relaties van een narcist het meest bedreigt.

Natuurlijk hebben onderzoekers geprobeerd het verband te vinden tussen het schadelijke gedrag van een narcist en de neiging van een narcist om aandacht, bewondering en gezelschap te eisen.

Aan de ene kant willen narcisten dat iedereen denkt dat ze zelfverzekerd en zelfvoorzienend zijn. Zij zijn degenen die iedereen wil zijn en zij zijn degenen die waar ze ook gaan een menigte aantrekken. Zij hebben alles waar iedereen alleen maar van kan dromen.

Aan de andere kant hebben narcisten constante geruststelling nodig. Ze zijn zelfverzekerd als ze een kudde fans hebben die alles prijzen wat ze doen.

Ze zijn zelfverzekerd als ze een partner hebben die manipulatie, gaslighting en mishandeling als onderdeel van de relatie accepteert. Niet alleen dat, maar ze zijn zelfvoorzienend als ze triomferen met hun tactieken, strategieën en plannetjes.

Waarom bedreigen narcisten hun relaties door hun toevlucht te nemen tot jaloezie opwekkend gedrag? Waarom nemen narcisten de gok om hun partner te verliezen die hun narcistische neigingen mogelijk maakt?

Hoewel er misschien andere redenen zijn die we tot nu toe niet hebben ontdekt, is de grootste toevallig dat narcisten zichzelf gewoon nog gewilder willen maken dan ze al zijn.

We zullen je over wat jaloezie opwekkend gedrag vertellen waar de meeste narcisten vroeg of laat hun toevlucht toe nemen. Dit is om je te helpen om erachter te komen of dat iets is waar je nu doorheen gaat.

Jaloezie opwekkend gedrag van een narcist

Jaloezie Opwekkend Gedrag Waaraan Een Narcist Voortdurend Zal Deelnemen

1. Niet gehecht en niet toegewijd lijken te zijn aan anderen

Of jullie nu een paar maanden aan het daten zijn, of dat jullie al een paar jaar een relatie hebben, narcisten veranderen niet de manier waarop ze je alles laten overdenken en overanalyseren.

Hoewel je misschien moeite hebt om te begrijpen waarom een narcist je achterna zou willen zitten en vervolgens doet alsof jullie niet eens samen zijn, is dat vrijwel een van de meest voorkomende manipulatietactieken die er zijn.

Aan de ene kant is hij het gelukkigst als hij bij je is. Hij komt onaangekondigd opdagen om je met bloemen en chocolaatjes te verrassen. En hij stemt ermee in om naar de klefste romcoms te kijken die er zijn.

Aan de andere kant lijkt hij afstandelijk en vrijblijvend te zijn als je met vrienden en familie samen bent. Dit is het ding. Narcisten laten het slachtoffer vaak met een beetje hulp van gaslighting denken dat hij of zij degene is die iets verkeerd doet.

Slachtoffers van narcisten zijn vaak zelfverzekerd, slim en aantrekkelijk. En dat is iets dat narcisten proberen te veranderen. Door hun toevlucht te nemen tot jaloezie opwekkend gedrag (dat onvermijdelijk tot onzekerheden leidt).

2. Het achternazitten van andere mensen omwille van het manipuleren en gaslighten van het slachtoffer

Wanneer je aan het begin van een relatie met een narcist staat, dan denk je misschien dat “er niet aan gehecht en niet toegewijd uitzien” niet zo slecht klinkt.

Hoewel je er de voorkeur aan geeft dat jullie allebei open zijn over je relatie, ben je bereid om het gedrag van de narcist te excuseren. Er is namelijk niets mis mee om vanaf het begin niet toegewijd te zijn.

Maar narcisten stoppen daar niet noodzakelijkerwijs mee. Vaker wel dan niet zitten narcisten openlijk iemand achterna die objectief aantrekkelijk is. Dit is om het slachtoffer te manipuleren en het karakter van het slachtoffer af te breken.

Narcisten moeten zichzelf als superieur zien. Het is onnodig te zeggen dat de beste manier om dat te doen toevallig is om het karakter van de ene persoon te breken die groter, leuker en beter lijkt dan zij.

Narcisten gaan altijd voor partners die superieur zijn omdat ze geloven dat ze het beste van het beste verdienen. Maar ze gaan dan verder met het manipuleren en gaslighten hun partners. Ze streven naar aantrekkelijke alternatieven met hun partners aan hun zijde, en ze laten hun partners stralen van de onzekerheden.

3. Het bespreken van andere aantrekkelijke mensen als een manier om het slachtoffer te bedreigen

Een narcist zal niet noodzakelijkerwijs iemand anders achternazitten omdat hij je wil bedriegen. Hij wil zeker weten dat je weet dat hij je kan bedriegen als hij dat wil.

Hij wil ervoor zorgen dat je begrijpt dat hij bij iedereen kan zijn die hij wil, maar dat hij jou heeft gekozen. Wat betekent dat je alles moet doen wat hij wil dat je doet om de relatie gaande te houden.

Hoewel een narcist zijn toevlucht kan nemen tot het achternazitten van iemand anders om dominantie te claimen, kan hij ook zijn toevlucht nemen om andere aantrekkelijke mensen met jou of met iemand die dicht bij je staat te bespreken, of zelfs met iemand anders terwijl je aanwezig bent.

Hij zou kunnen zeggen, “Wauw, zij ziet er geweldig uit” als jullie over straat loopt. Hij zou een hele discussie over iemands uiterlijk kunnen beginnen. En iets in de trant kunnen zeggen van “ze is zo heet omdat ze aan het trainen is, en ze laat iedereen op kantoor blozen als ze de kamer binnenkomt.”

4. Gebruik maken van “narcistische triangulatie” als middel om het slachtoffer onder controle te houden

Jaloezie Opwekkend Gedrag Waaraan Een Narcist Voortdurend Zal Deelnemen

Hij kan zelfs verder gaan dan dat. Iemand achternazitten die aantrekkelijker is om je over je relatie te laten nadenken en harder te werken aan alles wat hij wil dat je doet, klinkt slecht.

Het bespreken van aantrekkelijke vrouwen om je te laten denken dat je de aandacht die hij je geeft niet waard bent. En om je te laten denken dat hij de enige is die je kan accepteren zoals je bent, klinkt nog erger.

Maar je met een derde persoon presenteren waarmee je moet concurreren, indruk op moet maken en een relatie mee op moet bouwen, biedt een ander perspectief op de betekenis van het woord ‘slecht’.

Voordat je de kans krijgt om de problemen die hij heeft veroorzaakt te overwinnen, presenteert hij je een derde persoon die alles ondersteunt wat hij zegt. En die in discussie gaat met alles wat je zegt.

Narcistische triangulatie dient niet alleen het doel om je alles te laten overdenken en overanalyseren. Narcistische triangulatie dient ook het doel om de narcist sterker en superieur te maken dan eerst (omdat hij nu iemand heeft om alles wat hij doet te verdedigen).

5. Het gebruik van het ‘hondenfluitje’ als middel om het slachtoffer te triggeren, te vernederen en onderuit te halen

Natuurlijk mogen we het hondenfluitje niet vergeten. Wat toevallig de favoriete tactiek van een narcist is om je te manipuleren als je in de buurt van andere mensen bent.

Aan de ene kant wil de narcist niet dat anderen merken hoe hij je behandelt. Aan de andere kant wil hij de kans niet laten schieten om je te triggeren, te degraderen of te vernederen als je kwetsbaar bent.

Wat hij dan doet? Hij maakt gebruik van het ‘hondenfluitje’. Wat kan worden omschreven als een geheime manier om je te manipuleren, vergelijkbaar met gaslighting.

Een narcist triggert je door iets te zeggen dat niemand om je heen begrijpt. En het zorgt ervoor dat niemand om je heen de manipulatieve en kwaadaardige ondertoon kan detecteren van wat hij ook zegt.

Hoe het ook zij, hij weet dat je een emotionele reactie gaat krijgen en ervaren. En dat is precies wat hij wil.