Skip to Content

Dit Is Hoe Narcistische Mishandeling PTSS Bij Een Slachtoffer Kan Veroorzaken

Dit Is Hoe Narcistische Mishandeling PTSS Bij Een Slachtoffer Kan Veroorzaken

Als je een relatie met een narcist hebt gehad, dan weet je wat een puinhoop de dingen kunnen worden. Ik hoef je niets te vertellen over alles wat je hebt meegemaakt, omdat je je er al bewust van bent.

Je bent een slachtoffer geworden en helaas kan je daar nu niks meer aan veranderen. Geef jezelf niet de schuld dat je de rode vlaggen niet op tijd hebt gezien, hij had ze vrij goed verborgen. Hij had een perfect masker opgezet dat hem hielp zijn donkere kant te verbergen.

Hij liet je zijn woorden geloven en op een gegeven moment verloor je je eigen stem. Het is dus geen verrassing dat je je nu een ander persoon voelt. Dit is hoe narcistische mishandeling PTSS bij een slachtoffer kan veroorzaken.

Hoe narcistische mishandeling PTSS bij een slachtoffer kan veroorzaken

Dit Is Hoe Narcistische Mishandeling PTSS Bij Een Slachtoffer Kan Veroorzaken

1. Sociale situaties geven je stress

Je wordt helemaal gek als je moet socialiseren. Niemand begrijpt waarom sociale situaties je stress bezorgen wanneer het ten zeerste wordt aanbevolen voor een slachtoffer om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Maar diep van binnen heb je het gevoel dat niemand je begrijpt en dat ze je allemaal stiekem veroordelen.

Hij gebruikte zijn manipulatietechnieken om je bij je vrienden en familie weg te houden. Hoewel je heel goed weet dat je je ondersteuningssysteem nodig hebt om te genezen, blijf je onbewust bij mensen uit de buurt.

Misschien is het omdat hij je liet geloven dat je alles wat ze zeggen (en doen) met een korrel zout moet nemen, zodat hij je gemakkelijk kan beheersen. Je bent je nu goed bewust van alles wat hij deed, maar er is een klein stukje in je dat hem nog steeds vertrouwt.

2. Je bent je hyperbewust van je omgeving

Het lijkt alsof je constant geagiteerd bent, maar daar kun je niets aan doen. Luide geluiden en plotselinge bewegingen laten je terugdeinzen, ook al probeer je ze onder controle te houden. Je bent je hyperbewust van je omgeving en soms wordt het je te veel.

Je angst bereikt constant hoge niveaus, maar geen van de methoden helpt en je kunt niet kalm blijven. Is het mogelijk dat zoiets simpels als toeteren je op kan laten springen als je op straat loopt of dat je op je hoede bent als iemand zijn hand opsteekt? Hoe kun je dat aan mensen uitleggen?

Je denkt dat ze je misschien uitlachen en je vertellen dat alles wat je hebt meegemaakt voorbij is, maar je geest speelt nog steeds spelletjes met je en je doet je best doet om het onder controle te houden.

3. Je kunt je niet door een man laten aanraken

Moeten we het echt over de vertrouwenskwesties hebben die je hebt nadat je een relatie met een narcist hebt gehad? Het is niet alleen dat je niemand dicht bij je kunt laten komen, maar je kunt zelfs niet toestaan dat een man je aanraakt. Iets simpels als een handdruk laat rillingen langs je ruggengraat lopen.

Als je fysiek mishandeld bent, dan is dit nog erger voor je. Je geest laat je helemaal niet aan fysiek contact met mensen denken. Elke keer als iemand je benadert, probeer je je best te doen om bij hen weg te blijven.

4. Het maakt je bang als iemand aardig tegen je is

Er zijn momenten dat je je eigen schaduw niet eens kunt vertrouwen. En het maakt je helemaal bang als iemand aardig tegen je is. Wat willen ze? Zullen zij je ook pijn doen? Wat als je de rode vlaggen niet ziet?

Het is bijna onmogelijk voor je om bij mensen in de buurt te ontspannen, zelfs met degenen die het dichtst bij je staan. Het enige waar je aan kunt denken, is dat hij je eerst goed behandelde totdat hij je door de hel liet gaan.

Maar je bent teruggekomen, en eerlijk gezegd, zou je trots op jezelf moeten zijn. Na dat alles vecht je nog steeds en dat is het belangrijkste. Je zult leren om mensen weer te vertrouwen, maar om te beginnen moet je opnieuw leren om in jezelf te geloven.

5. Je hebt nog steeds nachtmerries

Dit Is Hoe Narcistische Mishandeling PTSS Bij Een Slachtoffer Kan Veroorzaken

Slapeloze nachten, flashbacks, nachtmerries – het klinkt allemaal veel te bekend, nietwaar? Het voelt alsof je het hele verhaal opnieuw beleeft.

Sommige kleine dingen triggeren je tijdens de dag. Zelfs als je ze niet veel aandacht wilt geven, kwellen ze je ‘s nachts als je helemaal alleen bent.

Het is niet zo moeilijk om dat allemaal onder ogen te zien als je je geest bezighoudt, maar als je teruggaat naar het lege appartement, begint het je allemaal te kwellen.

Hoewel je weet dat je jezelf van zijn klauwen hebt bevrijd en hij je geen pijn meer kan doen, lijkt het niet mogelijk om volledig van hem af te komen. Ik weet dat je dit al duizend keer hebt gehoord, maar geef jezelf de tijd. Je bent een slachtoffer van narcistische mishandeling en sterk genoeg om dit te overleven. Het ergste is voorbij.

6. Je kunt zijn stem nog steeds in je hoofd horen

Je kunt nog steeds zijn stem in je hoofd horen die al die leugens tegen je schreeuwt. Het is alsof hij je blijft vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je een lachertje bent. Zijn stem weerklinkt nog steeds in je geest dat je niets bent zonder hem…

Je hebt het gevoel dat hij nog steeds macht over je heeft, alsof hij je terug zal lokken in zijn web van leugens. Het vermijden van alle plaatsen die je aan hem herinneren en mensen die op de een of andere manier met hem verbonden zijn, of je gewoon herinneren aan wat je hebt meegemaakt, helpt helemaal niet.

Het lijkt erop dat hij je volgt wanneer je je dagelijkse activiteiten doet, of wanneer je eindelijk je comfortzone probeert te verlaten. Waarom heeft hij in godsnaam commentaar op alles wat je doet?

7. Paniekaanvallen zijn je niet meer vreemd

Wanneer er iets slechts gebeurt, dan voel je je hart bonzen en beginnen je handpalmen te zweten. Je kunt niet op adem komen en hoewel paniekaanvallen iets waren waar je eerder over had gelezen, zijn ze nu je realiteit.

Als je langs iemand loopt die zelfs maar een beetje op hem lijkt, komt alles terug. Wanneer herinneringen aan de gruwel die je hebt meegemaakt naar boven komen, kun je alleen maar je kussen knuffelen en proberen je snikken te onderdrukken.

Je hebt het moeilijk om je weer aan een ‘normaal’ leven aan te passen, maar je zult beter worden.

Ook al lijkt alles je te verstikken, je zult dit overwinnen. Ik beloof het.