Skip to Content

Het ENFJ Persoonlijkheidstype: Belangrijke Kenmerken, Sterke En Zwakke Punten

Het ENFJ Persoonlijkheidstype: Belangrijke Kenmerken, Sterke En Zwakke Punten

Mensen met het ENFJ persoonlijkheidstype (ook wel ‘Protagonisten’ genoemd) worden gekenmerkt als zorgzaam, motiverend, empathisch en inspirerend. Mensen met een dergelijk persoonlijkheidstype hebben bovendien een open kijk op de wereld.

ENFJ staat voor Extraverted, Intuition, Feeling and Judging en is afgeleid van de Myers-Briggs Indicator. Ieder Myers-Briggs persoonlijkheidstype kan worden gekenmerkt aan de hand van een hiërarchische lijst cognitieve functies. Deze functies geven weer hoe ieder mens informatie over de wereld verwerkt en hoe ze deze informatie vervolgens gebruiken om beslissingen te maken.

ENFJ: Extraverted, iNtuition, Feeling and Judging

 • Extroverten zijn energiek, opgewekt, expressief en gericht op actie. Ze brengen graag tijd door met anderen.
 • Intuitives richten zich meer op originele kennis en focussen zich liever op de toekomst dan op het heden.
 • Bij Feelers spelen gevoelens een belangrijke rol, en richten ze zich vaak op anderen en hun emoties.
 • Judgers willen het liefst een georganiseerd leven. Ze houden van structuur.

ENFJ in een notendop

Het ENFJ Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

ENFJ’s zijn enthousiast, zelfverzekerd, energiek, empathisch en genieten van het leven. Ze zijn productief en hebben hun leven goed georganiseerd. Over het algemeen zijn dit soort mensen werkelijk goed in alles, waardoor ze vaak in de belangstelling staan. ENFJ’s zijn bovendien zelfs in staat om met meerdere projecten tegelijk bezig te zijn.

Anderen zijn graag in de buurt van mensen met een ENFJ persoonlijkheid, wat deze groep erg populair maakt. Mensen raken geïnspireerd door hun passie en directheid. 

Ook zijn ENFJ’s sociaal en hebben ze belangstelling voor anderen. Dit kan echter ook een keerzijde hebben, en dan voornamelijk als ze de wensen van anderen boven hun eigen belangen verkiezen. Verder houden ENFJ’s er niet van om alleen te zijn. Ook in grote groepen kunnen ze zich soms eenzaam voelen.

Hoe zeldzaam is het ENFJ persoonlijkheidstype?

ENFJ is een van de minder voorkomende persoonlijkheidstypes. Onder mannen is ENFJ het op één na zeldzaamste type. 

Een ENFJ persoonlijkheid komt voor bij:

 • 3% van de algemene bevolking
 • 3% van de vrouwen
 • 2% van de mannen

“Protagonist” persoonlijkheid

De ENFJ persoonlijkheid wordt ook wel de “Protagonist” persoonlijkheid genoemd. Een Protagonist is iemand die van nature een leider is, zelfvertrouwen heeft en die passie en charisma laat zien. Slechts een klein deel van onze bevolking heeft de Protagonist persoonlijkheid, en dit zijn vaak politici, coaches en leerkrachten. Dit soort mensen motiveren anderen om beter te doen. Protagonisten vinden het prachtig om anderen te helpen en te begeleiden, en halen daar veel voldoening en trots uit.

Sterke en zwakke punten

De ENFJ persoonlijkheid heeft veel sterke punten, maar er zijn ook een aantal keerzijden van dit persoonlijkheidstype.

De sterke punten:

 • Charismatisch – Protagonisten zien we vaak terug in leiderschapsrollen. Dit kan in een bedrijf zijn, maar ook in de sport. Ze zijn standvastig en weten anderen te inspireren. Hun hoofddoel is anderen van dienst zijn.
 • Passie – Protagonisten hebben verschillende interesses en halen veel vreugde uit hun hobby’s (welke dat ook mogen zijn). Daarom vervelen ze zich eigenlijk nooit. Protagonisten zijn allesbehalve saaie goeddoeners. 
 • Betrouwbaar – Protagonisten houden zich aan hun beloften en verantwoordelijkheden, zelfs in moeilijke tijden.
 • Altruïstisch – Ze koesteren een sterk verlangen om een kracht voor positieve verandering te zijn. Ze geloven oprecht dat als ze mensen samenbrengen, ze veel goeds kunnen doen.
 • Ontvankelijk – Protagonisten mogen dan wel een uitgesproken mening hebben, maar dat betekent niet dat ze kortzichtig zijn. Ze vinden het belangrijk dat andere mensen zich volledig kunnen uitdrukken, zelfs als de mening van deze anderen niet overeenkomt met die van henzelf.

Wat zijn de zwakke punten van de Protagonist?

Het ENFJ Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer
 • Intens –  Vooral als zichzelf willen ontwikkelen en verbeteren, hebben Protagonisten bijna nooit een gebrek aan vastberadenheid. Echter kunnen ze soms niet doorhebben dat niet iedereen dezelfde kwaliteiten heeft. Protagonisten kunnen op deze manier anderen soms dwingen veranderingen te maken waar ze niet klaar voor zijn, of gewoon helemaal niet geïnteresseerd in zijn.
 • Onrealistisch – Protagonisten willen alles fixen. Maar ieder mens begrijpt dat het gewoon niet realistisch is om alle problemen die er heersen op de wereld op te lossen.
 • Neerbuigend – ENFJ’s houden ervan om anderen iets te leren, vooral over zaken die voor hen belangrijk zijn. Maar dit soort pogingen om anderen te onderwijzen wordt niet altijd even positief opgevat en kan soms zelfs neerbuigend overkomen. 
 • Overdreven empathisch – Medeleven is een van de sterkste punten van de ENFJ. Maar Protagonisten hebben vaak de neiging om andermans problemen op te vatten als hun eigen, persoonlijke problemen; het gevolg is emotionele en fysieke uitputting.
 • Overdreven idealistisch – Protagonisten hebben vaak duidelijke meningen of ideeën over wat goed en fout is. Daarnaast gaan ze er regelmatig vanuit dat iedereen deze ideeën deelt. Ze zijn daarom vaak geshockeerd als anderen hun kernwaarden schenden.

ENFJ’s en vriendschappen

Contact met anderen maakt ENFJ’s gelukkig en geeft hun leven zin. Ze besteden dan ook veel tijd aan hun vrienden, en hun vriendschappen zijn een belangrijk onderdeel van hun gelukkige leven.

Fascinatie voor verschillende perspectieven 

Mensen met een Protagonist persoonlijkheid koesteren het oprechte verlangen om mensen te leren kennen. Ze vinden het daadwerkelijk mooi om iemands eigenaardigheden te ontdekken, of zijn/haar meningen, wensen en dwaasheden. 

Ze zijn vaak gefascineerd door andere levensbeschouwingen, ook degenen waar ze het totaal mee oneens zijn. Het bestaan van zoveel verschillende perspectieven en deze ontdekken; dat maakt het leven voor Protagonisten interessant. ENFJ’s zullen zich omringen door verschillende soorten mensen met verschillende ervaringen en ideeën.

Echter tolereren ENFJ’s het niet wanneer een persoon een ander niet respecteert. Ook hebben ze niks met mensen die niet de moeite nemen om de huidige stand van zaken – de ‘status quo’ – in twijfel te brengen. Ze maken daarom liever contact met individuen die hun idealen delen, waaronder de wil om goed te doen en de wereld te verbeteren.

Met deze, goede vrienden durven Protagonisten zichzelf bloot te stellen en hun kwetsbaarheden te delen. ENFJ’s onderhouden warme, zorgzame en ondersteunende relaties met hun vrienden.

De beste vrienden

Protagonisten kunnen de beste vrienden zijn die iemand zich kan wensen. Ze zijn vriendelijk en betrouwbaar en besteden veel energie in hun vriendschappen. 

Ze zullen er ook altijd voor hun vrienden zijn, zelfs na een slopende werkdag. Niets maakt mensen met een Protagonist persoonlijkheid gelukkiger dan te zien dat het goed gaat met de mensen om wie ze geven.

De keerzijde

Het ENFJ Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Hoewel Protagonisten graag alles doen om anderen te helpen, zijn ze niet altijd blij met de uitkomsten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld niet de energie of drang om de hulp van de Protagonist aan te nemen, of ze willen het simpelweg niet.

Protagonisten kunnen zich hierdoor niet gewaardeerd voelen of gefrustreerd raken. Naarmate Protagonisten zich verder ontwikkelen, leren ze om het gedrag van hun vrienden niet altijd persoonlijk op te vatten.

Een meer flexibele houding kan Protagonisten helpen om de mensen om wie ze geven nog doeltreffender te steunen. De meest duurzame vriendschappen zijn gebaseerd op wederzijdse groei, maar ook op acceptatie, empathie en oprecht respect.

Romantische relaties

Mensen met het ENFJ persoonlijkheidstype kunnen vaak intens overkomen als het gaat om de liefde. Daarnaast zijn ENFJ’s maar zelden tevreden met iets dat niet aan hun idealen voldoet, en dat geldt dus ook in romantische relaties.

Hoewel mensen met een Protagonist persoonlijkheid af en toe extravert of zelfs flirterig kunnen overkomen, zijn ze niet erg geïnteresseerd in kortstondige verleidingen.

Ze hebben hoge eisen. Het komt maar zelden voor dat ze een echte vonk bij een ander voelen. Nog zeldzamer en specialer is het dan wanneer die vonk uitgroeit tot een ware en blijvende liefde.

De ‘first move’

Op het moment dat een Protagonist verliefd is, is hij/zij écht verliefd. Protagonisten hebben geen enkel probleem met het uiten van hun gevoelens, en zijn het vaak dus degenen die de eerste move maken of stap zetten in een nieuwe relatie. Ze zullen geen tijd verliezen met afwachten op de andere persoon hetzelfde voelt.

Protagonisten zijn dus 100% bereid om zich bloot te stellen, en dit in combinatie met hun intense passie is ongelofelijk aantrekkelijk voor veel mensen. Maar omdat ze zo vaak de eerste stap zetten, komt ook afwijzing wel eens voor.

Protagonisten willen graag hun toewijding bewijzen, en laten zien dat ze eerlijke en betrouwbare partners zijn.

Aanmoedigen tot groei

Zelfs al bij de eerste ontmoeting, kunnen ENFJ’s vragen naar de dromen en doelen van de ander en wat voor impact ze op de wereld willen maken. Naarmate de relatie vordert, zijn ENFJ’s er trots op dat ze de ander kunnen steunen in het najagen van hun dromen.

Sommige mensen met een Protagonist persoonlijkheid overschrijden hiermee wat grenzen, en zien de doelen van hun partner als hun eigen doelen. Dit kan problematisch zijn, want als de Protagonist te veel betrokken raakt bij het helpen van zijn/haar partner, kan dat ertoe leiden dat hij/zij de eigen zelfzorg, hobby’s en vriendschappen verwaarloost. 

Daarnaast kunnen partners een bepaalde druk voelen wanneer de ander hen probeert te dwingen hun leven te veranderen terwijl de partner daar helemaal niet klaar voor is.

Dit kan er vervolgens toe leiden dat de partner zich onzeker gaat voelen en bang is dat hij/zij niet goed genoeg is. Of de partner kan juist boos worden, verontwaardigd dat hij/zij zomaar moet veranderen. 

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat Protagonisten hun partners aanmoedigen tot groei, maar zonder hun daarmee onder druk te zetten.

Op de lange termijn

Het ENFJ Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

ENFJ’s zijn erop gericht om een liefdevolle verbintenis met hun gekozen partner aan te gaan. Ze nemen dit erg serieus. Ze zullen zich al gauw willen focussen op de lange termijn, en ook zullen zij er alles aan doen om dat de relatie in stand te houden.

Dit kan erg prettig zijn. Mensen met een Protagonist persoonlijkheid geven om hun partner, en dankzij hun gevoeligheid kunnen ze de stemmingen en verlangens van hun partner goed aanvoelen. Zolang ze hun eigen behoeften niet verwaarlozen, kunnen ENFJ’s genieten van ongelooflijk lonende relaties die gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen, steun en eerlijkheid – en natuurlijk liefde.

Carrière

Als het aankomt op het kiezen van een baan of carrière, zoeken ENFJ’s meestal iets waarin ze anderen kunnen helpen, want dat is wat ze zo belangrijk vinden.

En met hun creativiteit en gedrevenheid kunnen ze altijd manieren vinden om anderen te helpen en op te beuren in wat voor werkomgeving ze zich ook bevinden.

Sociaal en leidinggevend

Omdat Protagonisten sociale skills en een hoge emotionele intelligentie hebben, zullen ze goed zijn in bijna ieder persoonsgericht werkveld, waaronder HR, event management en PR.

Maar ze voelen zich vooral geïnspireerd in rollen waarin ze anderen begeleiden en helpen om te groeien. Daardoor kiezen Protagonisten vaak meer altruïstische carrières, zoals counseling, lesgeven of werk in de gezondheidszorg.

ENFJ’s staan bekend om hun leiderschap en je vindt dit soort mensen vaak terug in invloedrijke posities. Denk aan bestuursfuncties en als leidinggevende van allerlei soorten organisaties of in management.

Protagonisten zullen nooit hun kern missie vergeten, namelijk het leven van mensen verbeteren. Ze voelen de behoeften van hun klanten aan, en gebruiken hun creativiteit om op innovatieve manieren aan deze behoeften te voldoen. Daarmee zijn ENFJ’s in staat om oprechtheid en integriteit te brengen in werkgebieden als marketing, klantenservice, reclame en productontwikkeling.

Een positieve impact maken

Protagonisten zijn altijd wel in voor een uitdaging. Maar werk dat herhalend is of op een andere manier beperkend, kan deze mensen frustreren. Ze willen zien en voelen wat voor impact ze hebben op anderen.

Ook vinden ze het vaak prettig om afstand te kunnen nemen en na te denken over het geheel. Wat voor hen het belangrijkst is, is een positieve impact maken. Ze zijn daarmee vaak in staat om ten minste enkele van de diepere problemen op te lossen waarmee hun klanten of collega’s kampen.

Protagonisten brengen veel goeds in hun carrière. Soms vervelen ze zich, en zouden ze willen dat hun taken een duidelijker verschil zouden maken in de wereld. Maar ze vinden altijd manieren om middels hun werk bij te dragen aan het grotere goed.

Gewoonten op de werkvloer

Het ENFJ Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Zoals we hebben kunnen lezen, zijn Protagonisten (ENFJ’s) warm, idealistisch, charismatisch, creatief en sociaal. Dit maakt ze geschikt om succesvol te zijn in veel verschillende rollen op de werkvloer. Daarnaast zijn ze over het algemeen sympathiek en goedaardig.

ENFJ werknemers

Werknemers met een Protagonist persoonlijkheid doen er vaak alles aan om zichzelf te bewijzen en een goede indruk te maken op hun leidinggevenden. Ze zijn toegewijd en in staat op diverse verantwoordelijkheden op zich te nemen. Ze doen dit met veel plezier en deskundigheid.

ENFJ werknemers werken hard, zijn betrouwbaar en willen graag helpen. Helaas kan dit ook averechts werken, wanneer managers misbruik maken van deze werkethiek. Zo kunnen ze dit soort werknemers overbelasten met werk en gewoonweg veel te veel van hun vragen.

ENFJ’s kunnen over het algemeen goed voor zichzelf opkomen, maar om anderen niet in de steek te willen laten en discussies te voorkomen, zullen ze al snel deze extra taken aanvaarden.

ENFJ collega’s

Heb jij een Protagonist als collega? Dan mag jij jezelf gelukkig prijzen! Ze staan er namelijk om bekend om goed samen te kunnen werken, en ze gaan altijd op zoek naar mogelijkheden om win-win situaties te creëren. Ook helpen ze graag hun collega’s om het beste uit hunzelf te halen.

Protagonisten bevorderen aangename team omgevingen waarin iedereen zich comfortabel genoeg voelt om zijn/haar mening en ideeën te uiten.

Omdat Protagonisten zo tolerant zijn en gemakkelijk zijn in hun sociale omgang, is het voor hun geen probleem om banden te creëren met hun collega’s.

Maar omdat Protagonisten vaak de neiging hebben om de leiding te nemen, kan dat soms verkeerd vallen bij collega’s. Zo kunnen ENFJ’s bijvoorbeeld beslissingen nemen die hun bevoegdheden te boven gaan – waardoor hun collega’s zich afvragen: “Wacht even, wie heeft jou de leiding gegeven?”

ENFJ managers

Omdat Protagonisten geboren leiders zijn, voelen ze zich vaak geroepen tot een rol als manager of leider. 

En omdat deze mensen zo charismatisch zijn en inspirerend, zijn ze helemaal in hun element wanneer ze de kans krijgen om een team te leiden. Ze zullen er tevens voor zorgen dat hun team succesvol is.

Als managers zorgen Protagonisten ervoor dat hun werknemers zich gemotiveerd voelen, maar nog belangrijker: geïnspireerd.

Protagonisten als managers zijn vaak geneigd om iedere werknemer te zien als een uniek persoon met belangrijke vaardigheden. Mensen die voor een Protagonist werken, vinden hun werk daarmee vaak zinvol en zien het als een kans om zich te ontwikkelen als persoon en als werknemer.

Maar dit heeft ook weer een keerzijde. Het idealisme van mensen met een Protagonist persoonlijkheid kan hen soms verhinderen om de beperkingen van hun werknemers te erkennen. Zo kunnen ze hun teamleden opdrachten geven waar ze gewoon nog niet klaar voor zijn – en dit kan averechts werken. 

Maar over het algemeen gebruiken Protagonisten hun emotionele intelligentie en gezonde verstand om een evenwicht te vinden tussen hun medewerkers aanmoedigen tot groei en het uitoefenen van te veel druk.

Hoe kun je het beste omgaan met ENFJ’s?

Het ENFJ Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Heb jij iemand met het ENFJ persoonlijkheidstype in je omgeving? Dan kun je hieronder een aantal tips lezen om interacties met deze persoon te vergemakkelijken.

Vriendschappen

Heb jij een vriend(in) met een ENFJ persoonlijkheid? Als jij voor deze persoon een goede vriend(in) wil zijn, is het belangrijk om de steun die de Protagonist jou aanbiedt te accepteren. Omdat ENFJ’s graag hun vrienden helpen, is het belangrijk om te laten zien dat jij de hulp waardeert. Daarnaast is het van belang dat ook jij jouw steun aanbiedt. Vooral omdat ENFJ’s vaak moeite hebben met om hulp vragen wanneer ze het zelf nodig hebben. Soms is een luisterend oor bieden al genoeg.

Relaties

ENFJ’s zijn erg gevoelig voor de emoties van anderen. Voor de ENFJ is het cruciaal dat zijn/haar partner zich gelukkig voelt. Het komt zelfs vaak voor dat deze persoon zijn/haar eigen gevoelens en behoeften een beetje negeert, om ervoor te zorgen dat er aan de wensen en behoeften van zijn/haar partner wordt voldaan. Het is wel belangrijk dat je jouw ENFJ partner laat weten hoe erg je de steun en zorg die hij/zij biedt waardeert. Verder is het belangrijk dat jij jouw partner ook zo goed mogelijk probeert te steunen.

Ouders en kinderen

Heeft een van jouw ouders een ENFJ persoonlijkheid? Dan kun je het soms moeilijk vinden om aan de hoge verwachtingen van je vader of moeder te voldoen. 

Ben jij de ouder van een kind met een Protagonist persoonlijkheid ? Dan is het van belang om in te zien dat je kind extreem empathisch is, met als gevolg dat hij/zij zich soms overweldigd voelt door de sterke emoties van anderen. Kinderen met een Protagonist persoonlijkheid zijn zorgzaam, maar willen het liefst niemand lastigvallen met hun eigen problemen.

Heeft jouw kind dus een Protagonist persoonlijkheid? Moedig hem/haar dan aan om voor anderen te (blijven) zorgen terwijl het ook rekening houdt met zijn/haar eigen emotionele welzijn.

Bekende ENFJ’s

ENFJ’s die je wellicht kent:

 • Barack Obama, U.S. president
 • Peyton Manning, football speler
 • Bono, U2 muzikant
 • Abraham Maslow, psycholoog
 • Oprah Winfrey, Amerikaanse talkshowhost, televisieproducent, actrice, schrijfster
 • Martin Luther King, Jr., Amerikaanse baptistendominee, politiek leider

Conclusie

Je hebt in dit artikel kennis kunnen maken met het Protagonist (ENFJ) persoonlijkheidstype. Het kan zijn dat je het gevoel hebt gehad dat bepaalde dingen op jou van toepassing zijn. 

Voel je je nu ineens begrepen? Dan is dat mooi! Studies die over de jaren zijn uitgevoerd hebben ons nieuwe inzichten gegeven in de kenmerken, sterke eigenschappen en zwakkere elementen van Protagonisten zoals jij. 

We weten nu dat jij je passie en creativiteit gebruikt om goed te doen. Maar ook weten we dat jouw persoonlijkheid uitdagend kan zijn: je zult vaak het gevoel hebben dat je misschien niet je volledige potentieel bereikt of niet het beste haalt uit je leven. 

Protagonisten zijn idealistisch en vastberaden om hun gaven te gebruiken om een groter doel te dienen.

Leren over je persoonlijkheidstype is interessant, maar er zit ook een dieper doel achter. Zelfinzicht kan je namelijk helpen je passies te ontdekken en datgene te doen waarvoor je op deze aarde bent gezet!

PinFlight Image