Skip to Content

14 Signalen Dat Jij Een INTP Persoonlijkheid Hebt

14 Signalen Dat Jij Een INTP Persoonlijkheid Hebt

Een INTP persoonlijkheid staat voor:

  • Introvert (Introvert)
  • Intuitive (Intuïtief)
  • Thinker (Denker)
  • Perceiver (Waarnemer)

Er zijn een aantal eigenschappen die iemand met een INTP persoonlijkheid heeft die definiëren wie ze zijn.

Op deze pagina kan je lezen wat een INTP persoonlijkheid precies is en welke eigenschappen daarbij horen.

Over het algemeen worden woorden als bedachtzaam, gereserveerd, teruggetrokken, creatief, innovatief, fantasierijk en flexibel veel gebruikt om mensen met een INTP persoonlijkheid te beschrijven.

Iemand met een INTP persoonlijkheid is erg goed in analyseren en redeneren. Ze storten zich het liefst op complexe materie en kunnen zichzelf helemaal verliezen in hun eigen wereld.

Er zijn ook een aantal veel voorkomende misvattingen over INTP persoonlijkheden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze verlegen of arrogant zijn.

Dit klopt alleen niet altijd, omdat de teruggetrokken persoonlijkheid helemaal niks te maken heeft met verlegen zijn.

Over het algemeen heeft iemand met een INTP persoonlijkheid weinig interesse in de buitenwereld. Het liefst leeft iemand in zijn eigen hoofd, omdat daar nu eenmaal minder regels en limieten zijn.

In het hoofd van iemand met een INTP persoonlijkheid is het chaos, maar dat is helemaal geen probleem.

Herken je jezelf of iemand uit je omgeving in deze eigenschappen? Lees dan verder en kom erachter of je echt met een INTP persoonlijkheid te maken hebt!

Wat is een INTP persoonlijkheid?

14 Signalen Dat Jij Een INTP Persoonlijkheid Hebt

De kans is groot dat je nog nooit van een INTP persoonlijkheid hebt gehoord. Het is namelijk iets dat pas de laatste jaren erg populair is geworden.

Tegenwoordig gebruiken veel werkgevers de Myers-Briggs persoonlijkheidstest om vast te stellen wat voor persoonlijkheden werknemers hebben.

Op die manier kunnen er beter teams worden gevormd en is het gemakkelijker om iedereen een passende taak te geven.

Weten welke persoonlijkheid je hebt is niet alleen heel handig op de werkvloer, het kan ook zeker uitkomst bieden in je persoonlijke leven.

Je leert namelijk te begrijpen hoe je met anderen en met bepaalde situaties omgaat. Slechts 3% tot 5% van de bevolking heeft een INTP persoonlijkheid en daarom is het goed om je eigen persoonlijkheid goed te kennen.

Persoonlijkheidstypen die niet zo vaak voorkomen, worden namelijk vaak niet goed begrepen. Je reageert op de meeste situaties net iets anders dan de meeste personen, waardoor er verwarring kan ontstaan.

Voor jezelf is het goed om te weten dat niet iedereen je zal begrijpen. Je kunt er dan voor kiezen om dingen extra toe te lichten of om je gedrag aan te passen.

Er zijn meer mannen met een INTP persoonlijkheid dan vrouwen, maar dat betekent niet dat je als vrouw geen INTP persoonlijkheid kunt hebben.

Mensen met een INTP persoonlijkheid staan bekend als ‘De denker’. Het zal je dan ook niet verbazen dat bekende wetenschappers als Albert Einstein, Charles Darwin en Marie Curie een INTP persoonlijkheid hadden.

Wil je weten of jij ook een INTP persoonlijkheid hebt? Kijk dan eens naar deze signalen!

1. Je hebt een ingebouwde detector voor onzin

Voor iedereen met een INTP persoonlijkheid is logica een belangrijke waarde. Jij hebt het dus meteen door als iemand een verhaal vertelt wat van geen kant klopt.

Zodra iemand aan een verhaal begint waar geen logische draad in zit, haak jij meteen af. Het is voor anderen dan ook heel moeilijk om tegen jou te liegen.

Jij bent namelijk de eerste die het doorheeft als een verhaal gewoon niet logisch is. Dat is meteen je grootste troef, want de meeste mensen durven ook niet meer tegen je te liegen.

Inmiddels heb je iedereen er al zo vaak op aangesproken dat een verhaal niet klopt, dat ze wel twee keer nadenken voordat ze dezelfde fout begaan.

Mensen uit je omgeving vinden het ook lastig om jou te overtuigen of over te halen. Voor jou moet iets echt waterdicht zijn voordat je het echt kunt geloven.

Dat is meteen jouw valkuil. Mensen zijn in sommige gevallen niet langer bereid om die moeite te doen, omdat het vaak toch niet goed uitpakt.

2. Je hebt een INTP persoonlijkheid als je bijna alles saai vindt

Het liefst vul jij al je tijd op een nuttige manier in en daardoor heb je een hekel aan dagelijkse klusjes. Als je je creativiteit er niet in kwijt kunt, heeft het voor jou geen enkele zin.

Opruimen, e-mails beantwoorden en andere organisatorische taken zijn aan jou niet besteed. Het liefst investeer je al je tijd alleen in het oplossen van problemen.

Dat kan je op werkgebied nogal eens in de weg zitten. Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren en het feit dat je er geen zin in hebt, is geen goed excuus.

Anderen kunnen de indruk krijgen dat je je werk probeert te ontlopen, waardoor ze niet zien dat je ook heel veel dingen wel goed doet.

In relaties kan het ertoe leiden dat je partner zich alleen voelt in het huishouden. Voor jou maakt het gewoon echt niet uit of de afwas er een dag of twee langer staat, waardoor het er bijna altijd op neer zal komen dat de ander het oplost.

Het zal iedereen met een INTP persoonlijkheid daarom goed doen om af en toe ook eens wat huishoudelijke taken op te pakken. Weet dat het de ander een plezier zal doen en dat het voor jou slechts een fractie van je tijd zal kosten.

3. Dagdromen is je grootste hobby

Je brein zit continu vol met ideeën en daar verlies je je wel eens in. Wat er in je hoofd gebeurt is nu eenmaal veel leuker dan het werkelijke leven en daardoor zone je uit.

Anderen kunnen hierdoor snel denken dat je geen interesse hebt. Het gebeurt je namelijk ook best vaak dat je in je eigen wereld terechtkomt op het moment dat je met anderen bent.

Voor jou heeft dat niks te maken met hoe boeiend het gesprek is. Je kunt er echt niks aan doen dat je soms gewoon helemaal in je eigen wereld beland.

In een sociale setting kan het voor mensen met een INTP persoonlijkheid goed zijn om hier soms eens op te letten. Voor anderen is het namelijk veel leuker als je er met je hoofd gewoon bij bent.

Haal jezelf niet altijd uit deze dagdroom. Wanneer je even wegdroomt is de kans namelijk het grootst dat je meest briljante plannen komen bovendrijven.

Op je werk kan dit een mooi excuus zijn. Het lijkt misschien alsof je niet productief bent, maar het tegenovergestelde is waar!

4. Je hebt een INTP persoonlijkheid als je niks zomaar aanneemt

14 Signalen Dat Jij Een INTP Persoonlijkheid Hebt

De meeste mensen nemen dingen gewoon aan voor wat ze zijn, ze stellen daar geen vragen bij.

Voor jou ligt dat wel anders. Eerst zoek je tot op de bodem uit waarom iets zo is en wat er wel en niet logisch aan is.

In je omgeving kan dit wel eens als vermoeiend worden ervaren. Anderen vinden het namelijk wel fijn dat sommige dingen gewoon zijn zoals ze zijn.

Bij de meeste mensen met een INTP persoonlijkheid kan het ook voor frictie zorgen. Mensen bevragen naar de dingen die ze doen en accepteren kan namelijk als vervelend worden ervaren.

Het is dus verstandig om je soms gewoon ergens bij neer te leggen. Als je beste vriendin veel houvast vindt in een bepaald geloof, is het echt niet nodig om te proberen om haar op andere gedachten te brengen.

Maar, laat je ook hier niet te veel in remmen. Bij sommige dingen die jij over-analyseert heb je zeker wel een punt!

5. Je hebt maar een paar mensen in je cirkel

Sommige mensen hebben een kleine vriendenkring omdat ze niet zo sociaal zijn, maar dat is bij jou niet het geval.

Mensen met een INTP persoonlijkheid hebben gewoon niet zo snel interesse in iemand anders.

Alleen de mensen waarmee jij bepaalde interesses deelt behoren tot jouw vriendenkring. Voor jou is het namelijk erg belangrijk dat je kunt praten over dingen die je leuk vindt.

Daarbij zoek je in je vrienden ook een bepaalde soort uitdaging. Je vindt het heel fijn als zij jouw mening kunnen aanvullen of juist proberen te weerleggen.

Zodra je iemand nieuws ontmoet die daarop aansluit, wordt je ook meteen enthousiast en praat je veel.

Anderen zullen denken dat je een beetje een nerd bent, omdat je verlegen bent als er mensen zijn waarmee je geen interesses deelt.

6. Iemand met een INTP persoonlijkheid kan heel goed luisteren

Jij analyseert alles, dus ook verhalen en gevoelens van anderen. Voor de mensen om je heen kan dit heel handig zijn, omdat je altijd een nieuw perspectief te bieden hebt.

Het is een manier van naar dingen kijken die de meeste mensen niet toepassen, waardoor het extra waardevol is. Er zijn al veel problemen die jij met je unieke kijk hebt kunnen oplossen.

Je moet wel toegeven dat het wat moeite kan kosten om naar de problemen van anderen te luisteren. Zelf heb je namelijk niet zo veel met je gevoelens.

Voor jou zitten ze meer in de weg dan dat je er iets mee kunt. Logica is jouw ding en emoties zijn nu eenmaal niet altijd zo logisch.

Ze zitten voornamelijk je denkproces in de weg, waardoor je ze het liefste wegstopt. Het kan voor jou dus heel handig zijn om over de gevoelens van anderen te praten.

Op die manier leer je namelijk ook weer heel veel over jezelf. Door anderen te helpen, help je jezelf eigenlijk nog het meest.

7. Je vindt relaties moeilijk

Op dit moment heb je een paar leuke mensen in je leven, maar je moet er niet aan denken om die groep uit te breiden.

Voor jou is de angst om door iemand afgewezen te worden altijd aanwezig, waardoor nieuwe mensen ontmoeten niet op je lijstje met favoriete bezigheden staat.

De vrienden die je nu hebt, zijn vaak degene die het initiatief hebben genomen. Zij hebben de moeite gedaan om jou beter te leren kennen en zij hebben altijd activiteiten samen georganiseerd.

Als je eenmaal een relatie met iemand hebt, gaan die wel lang door. Alleen het begin is wat moeilijk, maar daarna ga je er volledig voor.

Jouw vrienden zullen je bestempelen als een van de meest loyale vrienden die ze hebben. Je staat altijd voor ze klaar en je bent echt toegewijd in je relaties.

Liefdesrelaties duren bij jou ook altijd heel lang. Als je eenmaal de juiste persoon hebt gevonden vind je het niet de moeite om na te denken over of er misschien nog betere opties zijn.

9. Iemand met een INTP persoonlijkheid geeft om meer dan alleen het eindresultaat

14 Signalen Dat Jij Een INTP Persoonlijkheid Hebt

Voor jou is de reis net zo belangrijk als de bestemming. Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar het is voor jou echt waar.

Je kunt gemakkelijk heel lang bezig zijn met het oplossen van een probleem. Onderweg ontdek je allerlei nieuwe dingen, wat voor jou het leukste aan het hele proces is.

Soms vind je het zelfs jammer dat een proces is afgerond. Wat jou betreft had het allemaal nog wel even mogen duren voordat een project is afgerond.

Qua werk is bijvoorbeeld een PHD heel geschikt voor iemand met een INTP persoonlijkheid. Hierbij krijg je jaren de tijd om een bepaalde vraag te onderzoeken en dat is heel bevredigend.

Ook als er helemaal geen antwoord of oplossing komt, kun je daar heel goed mee omgaan. Het feit dat er nog iets te leren en te bevragen valt, is voor jou perfect.

Iedereen kan er bij jou op rekenen dat je nooit iets zal afraffelen, het komt eerder voor dat je ergens veel langer over zal doen dan een ander.

10. Sociale regels zijn voor jou niet zo belangrijk

Door jou logica schop je graag tegen de gevestigde orde. Begrippen zoals tijd en roosters zijn voor jou iets waar de meeste mensen in geloven, maar wat nooit echt bewezen is.

Je vindt het niet echt nodig om je hier ook aan te houden. Niet zo zeer om een statement te maken, maar gewoon omdat het niet past bij jouw levensstijl.

Hierdoor passen mensen met een INTP persoonlijkheid er niet altijd bij in sociale situaties zoals werk of een opleiding.

Opdrachten lever je eigenlijk altijd te laat in, jij vindt het veel belangrijker dat je een opdracht inlevert die alles omvat en dat past nu eenmaal niet altijd binnen het gegeven tijdsframe.

Je zal de originaliteit van een project nooit ten koste laten gaan van de tijd die je ervoor hebt. Het proces is hier veel belangrijker dan het feit dat iets op tijd af moet zijn.

Daarbij is het erg fijn dat je er niet om geeft wat andere mensen daarvan vinden. Je staat heel erg achter je eigen overtuiging, waardoor je niet van je stuk raakt door kritiek op je punctualiteit.

11. Iemand met en INTP persoonlijkheid heeft veel onafgeronde projecten

Je zit veel in je hoofd en daarbij komen er soms wel meer dan tien ideeën tegelijk aan bod. Dit zorgt er regelmatig voor dat je een eerder project even laat voor wat het is en doorgaat met iets nieuws.

Op een dag zullen deze projecten zeker wel afgemaakt worden, maar nu is er gewoon even iets anders dat jouw prioriteit heeft.

Sommige projecten zal je nooit afronden. Je bent er ooit heel enthousiast aan begonnen, maar nu vind je ze niet meer relevant.

Toch zal je er nooit helemaal afstand van nemen. Alles wat je hebt verzameld blijft wel bewaard, want wie weet komt het ooit nog eens van pas.

Je vind het een fijn idee dat het niet verloren raakt en dat al de tijd die je er in hebt gestopt niet voor niks was. Samen met je rommelige karakter kan dit er nog wel eens voor zorgen dat het bij jou thuis een grote puinzooi is.

In ieder geval, zo lijkt het voor een ander. Jij weet prima waar je alles kan vinden in deze chaos. Stoor je er dus vooral niet aan, want dat is nergens voor nodig.

12. Je brengt veel tijd alleen door

Iemand met een INTP persoonlijkheid is een echte introvert, dus je brengt graag tijd alleen door. Sociaal doen kost jou heel veel energie en eerlijk gezegd verspil jij je energie liever aan iets productiefs.

De meeste van je tijd breng je door met jezelf. Je verkent nieuwe ideeën en theorieën en daar kan je uren zoet mee zijn.

Anderen kunnen nog wel eens denken dat je misschien eenzaam bent, maar dat is helemaal niet nodig. Jij brengt je tijd het liefst alleen door.

Per week plan je het liefst 4 a 5 avonden in waarin je helemaal geen sociale verplichtingen hebt. Zeker als je overdag in een kantoor met veel collega’s werkt, heb je die tijd in de avonden alleen echt nodig.

In de weken dat je die tijd voor jezelf niet hebt, merk je dat je niet op je normale niveau zit. Je bent veel sneller moe en je kunt ook een beetje geprikkeld reageren.

Wees dus niet te schuw om die tijd voor jezelf ook echt te nemen. De mensen die echt dicht bij je staan zullen weten dat ze anders niks aan je hebben.

13. Iemand met een INTP persoonlijkheid vergeet soms de rest van de wereld

14 Signalen Dat Jij Een INTP Persoonlijkheid Hebt

Als je echt in een diepe trance zit, kan die soms wel dagen duren. Je bent zo bezig met een bepaald idee of project, dat je alle dingen om je heen vergeet.

In de eerste plaats vergeet je voornamelijk jezelf. In het begin schieten de maaltijden er nog wel eens bij in, maar na een paar dagen kom je erachter dat je ook niet hebt gedoucht.

Het is een focus die veel mensen niet begrijpen en waar veel mensen ook erg jaloers op kunnen zijn. Voor de meeste mensen is het namelijk niet gemakkelijk om zich op zo’n manier niet te laten afleiden.

Daarbij vergeet je ook de mensen om je heen. De verjaardag van je vriendin, moederdag, belangrijke evenementen waar je echt bij moet zijn, je vergeet ze allemaal.

Wanneer je in een trance zit weet je niet eens welke dag van de week het is, laat staan wat andere mensen op die dag aan het doen zijn.

Hierdoor kom je regelmatig in conflicten terecht. Op sociaal vlak voldoe je niet altijd aan de dingen die er van je verwacht worden en op werkgebied mis je wel eens belangrijke zaken.

Gelukkig weten de mensen om je heen wanneer ze wel en niet op je kunnen rekenen. Met een beetje geluk, kun je daar bij je werkgever ook vanuit gaan.

14. Je vrienden vinden het moeilijk om je te doorgronden

Ik heb al eerder aangegeven dat emoties voor jou een beetje vreemd zijn. Je hebt heel veel moeite om je eigen emoties te begrijpen, waardoor het voor de mensen om je heen al helemaal een raadsel is wat er in je omgaat.

Vrienden vragen hoe het met je gaat, maar komen het nooit echt te weten. Heel vaak zullen ze ook denken dat het heel slecht met je gaat, terwijl je eigenlijk nergens last van hebt.

Wat voor jou heel comfortabel is, bijvoorbeeld alleen thuis zitten, zien anderen als een slecht teken. Andersom geldt hetzelfde. Als je wordt gezien in een grote groep mensen, zullen veel mensen denken dat het goed met je gaat.

Niet veel mensen weten dat dat juist helemaal niet jouw ding is. In een relatie kan dit je nog wel eens in de weg zitten. Het is voor je romantische partner heel moeilijk om te doorgronden wat je voelt.

De ander kan hierdoor heel snel het idee krijgen dat de relatie eenzijdig is en dat je geen interesse hebt. Het is belangrijk dat je regelmatig tegenover je partner laat weten dat het wel goed zit tussen jullie.

In een goede relatie zal de ander begrijpen dat jullie beide verschillende manieren van liefde uiten hebben. De zorgen over jouw gevoelens zullen vanzelf verdwijnen.