Skip to Content

Hoe Empathischer Te Zijn Naar Je Partner: 9 Bewezen Manieren

Hoe Empathischer Te Zijn Naar Je Partner: 9 Bewezen Manieren

Als je een gezonde relatie hebt, dan moet je er altijd aan blijven werken, zodat het zo blijft. Niets is perfect, maar als je het hard probeert, kun je er vrij dicht bij in de buurt komen. Maar om dit te doen, moet je erachter te komen wat enkele van de dingen zijn waar je aan kunt werken.

De meeste koppels zeggen dat ze soms wensen dat hun partner iets meer empathischer zou zijn. Soms zijn we ons er niet eens van bewust dat onze partners dat misschien wensen, en zijn we er zeker van dat alles wat we doen geweldig is!

In deze drukke en snelle wereld waarin we leven, is het echter gemakkelijk om een beetje afgeleid te raken en je alleen zorgen te maken over je eigen problemen. Gelukkig zijn er enkele tips en trucs die je kunnen helpen om een nog betere partner en empathischer te zijn. Laten we ze eens bekijken.

Hoe empathischer te zijn naar je partner

1. Communiceer met hem

Hoe Empathischer Te Zijn Naar Je Partner 9 Bewezen Manieren

We weten allemaal dat een goede communicatie de sleutel is tot een succesvolle en gezonde relatie. Hoe groot het probleem ook is, als je het op de juiste manier communiceert, dan kun je proberen om het samen op te lossen. Het is belangrijk dat jullie allebei eerlijk zijn.

Een van de beste manieren om empathischer te zijn, is om met je partner over je gevoelens te praten. Ja, hem laten zien dat je van hem houdt, is een geweldige manier om dat punt te bewijzen. Maar mensen willen soms gewoon iets leuks horen.

Dus verras hem, vertel hem wat voor gevoel hij je geeft en hoe de hele kamer oplicht als hij binnenkomt. Daarnaast kun je hem ook vragen of hij iets wil veranderen. Het zou veel voor hem betekenen, dat beloof ik je.

2. Leer hoe je minder veroordelend kunt zijn

Natuurlijk hebben we allemaal een mening over bijna alles om ons heen. Misschien vind je horrorfilms geweldig, maar haat je moeder ze.

Het is volkomen normaal om over in principe alles verschillende meningen te hebben. Maar er is iets waar we voorzichtig mee moeten zijn. Soms worden mensen veroordelend als iemand over iets praat wat ze leuk vinden. En dat kan die persoon echt pijn doen.

Als je denkt dat je misschien een beetje veroordelend naar je partner bent geweest, dan moet je zeker proberen om dat te veranderen. Stel je voor hoe saai een wereld met miljoenen van dezelfde mensen zou zijn.

Onze verschillen maken ons interessanter, en door dat te begrijpen zul je veel empathischer zijn.

3. Onthoud altijd zijn wensen en behoeften

Er is niemand in deze wereld die je partner beter kent dan jij, vooral als je al een lange tijd samen bent. Dus je kunt me niet vertellen dat je zijn favoriete maaltijden, drankjes, pillen die hij neemt niet kent, of de dingen die hij voor zijn werk gebruikt.

Gebruik die kennis om hem te verrassen voordat hij zegt dat hij iets nodig heeft. Als je weet dat hij een drukke week heeft, ga dan naar de winkel en koop zijn favoriete sap voor hem. Of misschien is het je opgevallen dat zijn post-its op zijn, koop ze en laat ze als een klein cadeautje op zijn tafel liggen.

Kleine dingen doen er altijd toe en verrassingen zoals deze zullen altijd iemand vertellen dat je om ze geeft. En dat is hoe je bewijst dat je eigenlijk empathisch bent!

4. Plaats jezelf in zijn schoenen

Ik weet zeker dat je bekend bent met de zin “Zet jezelf in hun schoenen en je zult het beter begrijpen.” Soms klinkt het zelfs een beetje vervelend, omdat we het zo vaak horen. Maar het is wel waar.

Er is geen betere manier om iemand te begrijpen dan je voor te stellen wat ze doormaken. Vraag je partner wat hem verdrietig of boos heeft gemaakt en denk na over hoe jij je in die situatie zou voelen. Zo kun je hem helpen en de juiste woorden vinden.

5. Toon geduld en begrip

Hoe Empathischer Te Zijn Naar Je Partner 9 Bewezen Manieren

We missen allemaal wel eens wat geduld en begrip. Het komt doordat we gewend zijn om alle informatie zo snel te krijgen.

Als je wilt weten wat het weer morgen wordt, dan zal Google je vraag in een seconde beantwoorden. Je moet iets over de bevolking van Nieuw-Zeeland weten, Google zal er weer voor je zijn! Door die snelle reacties zijn we het grootste deel van ons geduld in het echte leven verloren.

Dus als je empathischer wilt zijn voor je partner, dan moet je hem laten zien dat je altijd geduld met hem zult hebben. Misschien heeft iets hem pijn gedaan, maar wil hij er nog niet over praten. Geef niet op, geef hem de tijd om zich open te stellen.

6. Stel veel vragen

Een van de beste manieren om iemand te laten zien dat je om hem geeft, is door veel vragen te stellen. En nee, ik bedoel geen quizvragen als “Hoe heet de Griekse God van dromen?”. Ik heb het over vragen over je partner.

We besteden zoveel tijd aan het focussen op onszelf dat we vergeten onze geliefden te vragen hoe het met hen gaat. Als je hem wilt laten zien dat je van hem houdt, vraag hem dan hoe zijn dag is verlopen, vraag hem naar iets wat hij leuk vindt en je zult zien hoe dat zijn stemming zal verbeteren.

We praten allemaal graag over iets wat we interessant vinden, vooral als de ander daadwerkelijk actief naar ons luistert.

7. Probeer er te zijn wanneer je partner je nodig heeft

Is er iets ergers dan je verdrietig te voelen en dan is je favoriete persoon in de wereld er niet om je te knuffelen? Ja, ik denk niet dat er veel gevoelens zijn die meer pijn doen dan dat.

Dus als je hem wilt laten zien dat je om hem geeft, probeer er dan te zijn wanneer hij je nodig heeft. Natuurlijk kun je dat niet elke keer doen als hij verdrietig is. Maar als je wat vrije tijd hebt, gebruik het dan om bij hem te kijken. Het zal veel voor jullie beiden betekenen, dat zul je zien.

8. Neem een deel van zijn verantwoordelijkheden over

Wanneer iemand zich overweldigd voelt, vinden ze het moeilijk om zelfs de gemakkelijkste dagelijkse taken uit te voeren. En als ze ze niet doen, dan voelen ze zich alsof ze gefaald hebben, zodat het gevoel van angst nog meer toeneemt.

Als je je partner wilt laten zien dat je empathischer kunt zijn, dan kun je een deel van zijn verantwoordelijkheden overnemen als je erachter komt dat het niet goed met hem gaat. Je kunt de afwas doen die hij moest doen.

Misschien het huis stofzuigen, of iets anders doen wat hij die dag moest afmaken. Voel je niet verplicht om al zijn verantwoordelijkheden af te maken. Hem helpen met tenminste één van hen is een geweldige manier om hem te laten zien dat je om hem geeft.

9. Beoefen actief luisteren

En ik heb deze voor het einde bewaard, omdat ik wil dat je het onthoudt (niet dat je de andere tips die ik voor je heb voorbereid moet vergeten). Actief luisteren is een van de belangrijke componenten van goede communicatie.

Stel je partner geen vragen als je niet klaar bent om actief naar zijn antwoorden te luisteren. Soms doen we alsof we naar iemand luisteren, maar we denken op dit moment eigenlijk aan onze eigen problemen. Doe dat niet.

Als je echt iemand wilt helpen, help jezelf dan eerst. En laat dan wat tijd over om te luisteren en er te zijn voor degenen die je nodig hebben. Het kan echt pijn doen om te zien dat iemand niet oplet bij wat je zegt. Wees niet die persoon.

Je hoeft niet al deze tips en trucs in één keer toe te passen. Introduceer ze geleidelijk aan in je relatie en je zult zien dat het snel zal verbeteren. Empathie is een van de sleutels tot een gezonde relatie, en je hebt net die sleutel gekregen. Gebruik het verstandig!