Skip to Content

5 Kleine (Maar Grote) Manieren Waarop Je Jezelf Gaslight

5 Kleine (Maar Grote) Manieren Waarop Je Jezelf Gaslight

Een vriendin van mij kwam onlangs uit een relatie met iemand die dacht dat “je had het toch druk?” een goede reden was om met een ander te gaan. Terwijl we aan onze drankjes nipten, blies ze mijn sokken van mijn voeten omdat ze tekeer ging over hoe zij de schuldige was voor het einde van de relatie. Typisch een geval van dat je jezelf gaslight, toch?

“Wacht wat!?” zei ik, omdat ik niet begreep hoe ze een excuus kon vinden voor alles wat hij had gedaan.

Hij schuwde het niet om dingen te zeggen als “Je weet niet wat het beste voor je is”, “Je zou meer moeten lachen”, of mijn persoonlijke favoriet “Was je niet op je gewicht aan het letten?”. Zelfs nadat ze een reactie van mij had gekregen, ging ze maar door over hoe hij niet zo slecht was. Hoe zij degene was die het slechtste in hem naar boven bracht.

Dat klopt, ze was zichzelf aan het gaslighten en daar was ze zich niet eens van bewust! Misschien heb je nog nooit het genoegen gehad om kennis te maken met de term gaslighting. We zijn er om je te helpen. Gaslighting is een gevaarlijke vorm van psychologische manipulatie waarbij de ene persoon de realiteit van de ander minimaliseert en ondermijnt.

En, tot ieders ondergang, is het dat je jezelf gaslight door jezelf de schuld te geven van alles. Je eigen emoties en je eigen ervaringen te ondermijnen. Het gedrag van anderen te verontschuldigen. Dus, hier zijn 5 kleine (maar grote) manieren waarop je jezelf gaslight om je te helpen uit de schadelijke cyclus te komen.

1. Je bedenkt excuses voor andere mensen

5 Kleine (Maar Grote) Manieren Waarop Je Jezelf Gaslight

Argh, hoe vaak betrappen we onszelf niet op het verzinnen van excuses voor vriendjes? Zij die geen tijd hadden om te sms’en, vrienden die vergeten waren te vragen hoe het met ons gaat, of zelfs ouders die niet wisten dat ze onze gevoelens kwetsten door ons neer te halen!?

In plaats van iemands schadelijke gedrag te erkennen, geef je jezelf de schuld. In plaats van iemand te confronteren met alles wat ze hebben gedaan om je pijn te doen, overtuig je jezelf ervan dat ze niets verkeerd hebben gedaan. En in plaats van jezelf te distantiëren van iemand die je blijft kwetsen, moedig je hen aan om door te blijven gaan.

“Oh, hij heeft me niet gebeld omdat hij het druk had”. “Nee, hij was niet aan het hangen met een ander meisje, hij had een zakendiner”. Zelfs “Hij heeft me niets voor mijn verjaardag gegeven omdat ik geen cadeau heb verdiend” klinkt als iets dat je zou zeggen, toch?

2. Je geeft jezelf overal de schuld van, dat is hoe je jezelf gaslight

Je kunt niet anders dan denken dat jij de schuldige bent als er iets misgaat. Ook zeg je geen dingen als “Misschien heeft hij niet gebeld omdat hij een dwaas is”. Liever denk je dat je hem wegjaagde met iets dat je zei of deed.

We hoeven niet eens te razen over waarom dat verkeerd is, toch? Als je jezelf de schuld geeft van alles wat er tussen jullie twee gebeurt, zul je zeker instorten. Je sluit je ogen voor alles wat er mis is met hem.

Oh, je twijfelt aan jezelf, aan je waarde en aan je emoties als je je afvraagt waarom hij niet voor drie uur ‘s nachts thuiskomt van een zakelijke bijeenkomst. “Ik had dat niet moeten zeggen omdat ik hem irriteerde” en “Ik had moeten doen wat hij me vroeg te doen, ik ben schuldig” ondermijnt jou als persoon volledig. Het lift mee op het in diskrediet brengen van je emoties.

3. Je haalt jezelf naar beneden

God, heb je jezelf ooit betrapt op iets in de trant van “Als ik mooier was, zou hij niet naar andere meisjes kijken als we uit zijn” of “Er is iets mis met mij en daarom voelt hij de behoefte om me zo nu en dan te ghosten?”

Waarom denk je dat je niet goed genoeg bent voor iemand? Dat jij de schuld bent van alles wat er mis is? Misschien ben je constant bekritiseerd terwijl je opgroeide. Misschien ben je uitgegaan met mannen die zijn afgestudeerd aan de universiteit van gaslighting, breadcrumbing en ghosting.

Hoe het ook zij, je moet begrijpen dat doordat je jezelf gaslight, je een schadelijk coping-mechanisme creëert. En de kans is groot dat je geen reden hebt om aan te nemen dat je slechter bent dan je partner. Of op de een of andere manier een slechte behandeling verdient.

4. Je gelooft het als anderen zeggen dat je te gevoelig bent

Hier is het ding, mensen die zelf gaslighten, hebben de neiging om elke schadelijke, nietszeggende sukkel te geloven. Als die hen het gevoel geeft dat ze zich dingen verbeelden en dingen verzinnen. En niet alleen dat, ze hebben de neiging om uren en uren te besteden aan het in twijfel trekken van alles wat ze van tevoren hebben gezegd of gedaan.

Wees niet een van die mensen! Geloof me, je bent niet gevoelig als je de kamer uit stormt omdat je vriend je vertelt dat hij niet meer wil dat je met je vrienden omgaat. En je bent niet gevoelig als je een scène veroorzaakt omdat hij de nacht doorbracht in het appartement van een ander meisje.

5. Je gelooft jezelf (of je ogen) niet en dat is hoe je jezelf gaslight

5 Kleine (Maar Grote) Manieren Waarop Je Jezelf Gaslight

Oh, je besteedt de meeste tijd aan het twijfelen aan jezelf. Aan je afvragen of je voor de gek bent gehouden door dat onderbuikgevoel dat maar niet weg lijkt te gaan. Je vertrouwt jezelf niet om de juiste beslissingen te nemen. Dat betekent dat je je tot je vriend, je vrienden of mensen om je heen wendt om je de weg te wijzen. Je vertrouwt jezelf niet, maar je vertrouwt hen?

Diep van binnen weet je wat goed voor je is. Wanneer je jezelf moet verwijderen uit een situatie die niet aan je behoeften voldoet. Maar je bent bang om jezelf te vertrouwen omdat je geconditioneerd bent om te denken dat je altijd ongelijk hebt.

Hoe vaak heb je iets gehoord in de trant van “Dat is niet wat er is gebeurd, je verzint dingen” of “Dat is niet wat je hebt gehoord, je hebt waarschijnlijk niet opgelet?”. Hoe vaak heb je je teruggetrokken tijdens een ruzie of een discussie? Omdat je jezelf hebt laten denken dat je niet weet waar je het over hebt?

Gaslighten kan je leven zuur maken. Erken dat je een probleem hebt, confronteer je trauma, volg dat gevoel en werk aan jezelf.