Skip to Content

8 Tips Tegen Een Laag Zelfbeeld

8 Tips Tegen Een Laag Zelfbeeld

Een laag zelfbeeld is iets waar veel mensen last van hebben en dat is niet fijn. Het kan je namelijk behoorlijk in de weg zitten als je weinig vertrouwen hebt in jezelf.

Ieder persoon heeft een beeld van zichzelf, dat omvat alles wat je over jezelf denkt. Hierbij hoort je uiterlijk, je innerlijk en de dingen die je kan.

Ga voor jezelf eens na wat je zelfbeeld is. Stel jezelf eens de vraag wat je van jezelf vindt en hoe je jezelf ziet. Ben je een slim persoon? Ben je knap, aardig, grappig of betrouwbaar?

Mensen met een laag zelfbeeld, kunnen alleen maar negatieve eigenschappen van zichzelf opnoemen. Heb jij dat net gedaan? Dan zal dit artikel heel goed voor je zijn!

Een laag zelfbeeld is namelijk niet goed voor je. Slecht over jezelf denken zal ervoor zorgen dat je in een spiraal van negativiteit terechtkomt, waardoor je als persoon nooit de ruimte zal hebben om te groeien.

We zullen eerst wat verder uitleggen wat een laag zelfbeeld precies is en hoe het ontstaat. Vervolgens vind je hier een aantal tips om een laag zelfbeeld te verminderen, zodat je jezelf niet langer in de weg hoeft te zitten!

Wat is een laag zelfbeeld?

8 Tips Tegen Een Laag Zelfbeeld

Je zelfbeeld is hoe je over jezelf denkt. Hierbij horen de gedachten, meningen en overtuigingen die betrekking hebben op hoe jij denkt dat je als persoon bent.

Er is natuurlijk niemand die jou zo goed kent als jezelf en daarom ben je altijd overtuigd van het beeld dat je van jezelf hebt.

Let op! Het beeld dat je van jezelf hebt, klopt lang niet altijd. Dit geldt niet alleen voor mensen die een laag zelfbeeld hebben, maar ook andersom.

We kennen natuurlijk allemaal wel het voorbeeld van die ene persoon die denkt dat hij geweldig lief, leuk en aardig is, terwijl dat juist helemaal niet zo is!

Een ander punt van aandacht is dat je je vaak ook gaat gedragen naar het beeld dat je van jezelf hebt. Als jij vindt dat je een heel dapper persoon bent, zal je je daar ook naar gedragen.

Dat kan heel positief uitpakken, maar bij een laag zelfbeeld heeft dit een averechts effect. Zo lang jij gelooft dat je geen goede eigenschappen hebt, ga je daar in vastgroeien.

Je zal nooit voor jezelf opkomen als je heel onzeker bent over jezelf en daardoor ga je jezelf in de weg zitten. Een laag zelfbeeld kan er echt voor gaan zorgen dat je een enorme hekel aan jezelf gaat krijgen.

Voor andere mensen is het ook heel moeilijk om wel leuk over jou te denken als je een laag zelfbeeld hebt.

Onbedoeld straal je toch op andere mensen af dat je geen leuk persoon bent. Sommige mensen met een laag zelfbeeld zeggen het zelfs. Zij zeggen dingen als ‘Je wil vast niet met zo’n stom iemand als ik omgaan’.

Het is heel moeilijk om zo’n negatieve spiraal te doorbreken.

Hoe ontstaat een laag zelfbeeld?

Door de jaren heen creëer je een beeld van jezelf. De verschillende dingen die je in het leven meemaakt, de mensen om je heen, je omgeving en de dingen die je doet hebben allemaal invloed op de manier waarop je jezelf ziet.

Iemand die in het leven veel gereisd heeft en altijd onderweg is, zal zichzelf zien als een avontuurlijk persoon. Datzelfde geldt voor iemand die altijd is gepest of is buitengesloten. Die persoon zal altijd een laag zelfbeeld hebben en zichzelf zien als en waardeloos persoon.

De factoren uit het leven van de persoon met een laag zelfbeeld hebben ervoor gezorgd dat diegene niet langer in staat is om de goede eigenschappen van zichzelf te zien. Anderen hebben de persoon altijd gewezen op zijn of haar tekortkomingen en daarom kan die persoon dat zelf ook alleen nog maar.

Er is te veel aandacht voor de negatieve eigenschappen, waardoor de goede eigenschappen helemaal ondersneeuwen en vergeten worden.

Als een laag zelfbeeld te lang wordt aangehouden, bestaat er een kans dat iemand de goede eigenschappen zelfs helemaal zal vergeten.

Een andere bepalende factor is het beeld dat mensen met een laag zelfbeeld van anderen hebben. Doordat ze zo slecht over zichzelf denken, zijn ze geneigd om anderen juist op te hemelen.

Ze zien iedereen in hun omgeving als perfect, omdat ze alleen op hun goede eigenschappen inzoomen. Het gevolg daarvan is dat het beeld over zichzelf juist nog meer naar beneden wordt gehaald.

Natuurlijk hoef je je niet meteen zorgen te maken op het moment dat je een tijdje een laag zelfbeeld hebt. Na een moeilijke periode, bijvoorbeeld na een ontslag of relatiebreuk, is het heel normaal dat je even wat minder lekker in je vel zit.

Hoe kan je een laag zelfbeeld herkennen?

Een laag zelfbeeld hebben is iets dat iedereen kan overkomen. De optelsom van alle factoren uit je omgeving kunnen er bij iedereen voor zorgen dat je je te veel gaat richten op je negatieve eigenschappen.

Het is belangrijk dat je leert hoe je een laag zelfbeeld bij jezelf en anderen leert herkennen, zodat je weet wanneer je moet ingrijpen.

Veel mensen met een laag zelfbeeld zullen zichzelf vaan terugtrekken. Ze hebben het idee dat andere mensen helemaal niet op ze zitten te wachten, waardoor ze al snel liever thuis blijven.

Daarbij is ook sociale angst een belangrijke factor. Door hun lage zelfbeeld vinden ze interactie met anderen spannend en moeilijk, waardoor ze sociale interacties liever uit de weg gaan.

Ook geen nee kunnen zeggen is een belangrijke eigenschap van iemand met een laag zelfbeeld. In de eerste plaats is dat omdat de mening van anderen heel eng is, maar ook omdat je denkt dat je zelf geen mening behoort te hebben.

Ergens geen zin in hebben is voor jou geen goede reden om iets niet te doen, je mag al lang blij zijn dat ze jou hebben gevraagd!

Daarbij is nee zeggen ook alleen iets voor mensen die voor zichzelf zorgen en mensen met een laag zelfbeeld staan erom bekend dat ze juist niet op die manier voor zichzelf zorgen.

Conflicten vermijden is ook een eigenschap die veel mensen met een laag zelfbeeld hebben. Dit wordt ook gevoed door het feit dat zij het lastig vinden om bij anderen in een negatief licht te staan.

De mening van een ander is zo belangrijk en ze denken altijd dat de ander iets negatiefs zal denken. Alles wat ze doen staat in het teken van vermijden dat een ander redenen heeft om een negatieve mening te vormen.

Meer kenmerken van mensen met een laag zelfbeeld

Weinig vertrouwen in jezelf kan er ook toe leiden dat je het moeilijk vindt om een beslissing te nemen. Twijfelen is echt een kenmerk van iemand die een laag zelfbeeld heeft, omdat het gewoonweg nooit goed genoeg is.

Iedere keer dat iemand denkt de juiste beslissing te maken, zal er altijd weer dat stemmetje opduiken. Als je namelijk zelf denkt dat je niet goed bent, zal je er ook niet op kunnen vertrouwen dat je een goede beslissing kunt maken.

In de meeste gevallen zal iemand met een laag zelfbeeld ervoor kiezen om een ander te volgen.

Ook het vaak sorry zeggen geeft aan dat iemand een laag zelfbeeld heeft. Als je een heel negatief beeld van jezelf hebt, ga je er namelijk altijd vanuit dat iets jouw schuld is.

Zelfs als iemand ergens helemaal niks mee te maken heeft, kan diegene nog sorry zeggen. Zo hoor je bijvoorbeeld vaak iemand met een laag zelfbeeld sorry zeggen voor slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden.

Hiervoor geldt ook dat het tegenovergestelde ook waar is. Als er in het leven van iemand met een laag zelfbeeld iets goed gebeurt, zal diegene dat altijd toeschrijven aan iets of iemand anders.

Een promotie is bijvoorbeeld niet het gevolg van hard werken, maar van het feit dat iemand anders binnen het bedrijf met pensioen is gegaan.

Diegene kan gewoon niet geloven dat ze eindelijk iets gedaan hebben dat een positieve uitkomst kan hebben.

Omgaan met complimenten is hierdoor ook moeilijk. Iemand met een laag zelfbeeld zal een compliment altijd ontwijken, ontkrachten of ontkennen.

Verwar dit niet met bescheidenheid!

Tips om een laag zelfbeeld tegen te gaan

8 Tips Tegen Een Laag Zelfbeeld

Het is inmiddels wel duidelijk dat het heel ongezond is om een laag zelfbeeld te hebben. Jezelf niet waarderen is voor niemand goed. Je moet deze spiraal doorbreken!

Om je daar bij te helpen, hebben we hier een aantal handige tips verzameld. Houd er wel rekening mee dat het heel lang kan duren voordat je van een laag zelfbeeld af bent.

Je hebt een lange weg te gaan en onderweg zal je regelmatig tegenslagen tegenkomen. Laat je daar vooral niet door tegenhouden, aan het einde van de rit zal je er sterker uitkomen!

1. Erken je negatieve gedachten en test ze

De eerste stap in het tegengaan van een negatief zelfbeeld is goed op een rijtje krijgen wat je nu allemaal zo slecht vindt aan jezelf.

Vind je jezelf lelijk? Dom? Onaardig? Schrijf dat dan op. De volgende stap is om te testen of dit ook echt zo is. Als je echt zo lelijk bent, hoezo doe je het dan wel zo goed op alle datingapps?

Kunnen domme mensen ook een hoge score behalen bij een IQ-test? Hebben onaardige mensen ook vrienden die ze al vanaf de middelbare school kennen?

Je moet op zoek naar argumenten die het tegendeel van jouw geloof kunnen bewijzen. Dit is heel moeilijk, want feitelijk betekent het dat je in moet gaan tegen dingen die je al jarenlang van jezelf gelooft.

Hiervoor kun je ook de hulp van de mensen uit je omgeving inschakelen. Vraag eens heel eerlijk of zij jouw mening delen.

Dit is natuurlijk heel eng, omdat jij gelooft dat het echt zo is. Je zal er dus ook van staan te kijken als je beste vrienden je vertellen dat je helemaal niet dom of onaardig bent!

2. Versla een laag zelfbeeld door je negatieve eigenschappen te relativeren

Relativeren is de oplossing voor veel problemen. Misschien ben je er door de eerste tip wel achter gekomen dat je niet de knapste bent. Maar hoe erg is dat nou eigenlijk?

Het belangrijkste is dat je je richt op alle dingen die wel goed aan je zijn. Niemand is perfect en niemand heeft alleen maar goede eigenschappen.

Bedenk je dus altijd wat er voor jou tegenover staat. Oké je bent niet knap, maar je bent wel heel slim en lief. Dat zijn ook nog eens eigenschappen waar je in het leven veel verder mee komt!

Daarbij ben je ook altijd nog veel knapper dan sommige andere mensen. Of zijn er andere mensen die niet knap zijn, maar ook nog eens niet zo slim en aardig.

Jezelf vergelijken met anderen kan in dit geval juist heel goed zijn om van een laag zelfbeeld af te komen. Zo lang je anderen er maar niet mee kwetst.

Denk aan de goede dingen die anderen over je hebben gezegd. Dit is de enige manier waarop je zal herinneren dat je ook genoeg goede eigenschappen hebt.

3. Verander het dialoog met jezelf

Zodra je merkt dat je negatieve dingen over jezelf zegt, moet je dit meteen een halt toeroepen. Het maakt daarbij niet uit of je in je eigen hoofd zit of een gesprek met een ander persoon hebt.

Voor jou moeten alle negatieve uitingen over jezelf worden gemarkeerd met een hele grote rode vlag. Zodra je die vlag aan de horizon ziet, moet je als het ware meteen de andere kant op rennen!

Zeg tegen de mensen in je omgeving ook waar je mee bezig bent. Zij kunnen je dan helpen om je erop te wijzen als je negatief over jezelf praat.

In dit geval kan het ook goed zijn om het een beetje te forceren. Plan iedere ochtend in dat je drie aardige dingen over en tegen jezelf zegt.

Natuurlijk voel je je in het begin een beetje suf als je zo voor de spiegel staat, maar na verloop van tijd zal je merken dat het echt werkt!

Zorg ervoor dat er een beetje variatie in je positieve uitingen zit. Probeer je niet te veel te richten op uiterlijke kenmerken. Zeg dus niet alleen tegen jezelf dat je knap bent, maar ook dat je intelligent en sportief bent.

4. Kom van een laag zelfbeeld af door nieuwe mensen

8 Tips Tegen Een Laag Zelfbeeld

In veel gevallen wordt een laag zelfbeeld veroorzaakt door de mensen om je heen. Als jouw moeder je al van kleins af aan vertelt dat je niet goed genoeg bent, is de kans heel groot dat je met een laag zelfbeeld zal opgroeien.

Ook mensen die wat verder van je af staan kunnen ervoor zorgen dat je negatief over jezelf denkt.

Probeer te identificeren wie in je leven zo’n invloed op je heeft en zet dit contact voor een tijdje op een wat lager pitje.

Vul de tijd die hierdoor vrij komt op met mensen die wel een positieve invloed op je leven hebben. Als je die mensen nog niet kent, is het hoog tijd dat je ze eens opzoekt!

Na een tijdje zal je doorhebben dat je je al veel beter voelt over jezelf. Nu is het moment om na te denken of het misschien verstandig is om de negatieve mensen voor altijd uit je leven te verbannen.

Een ding wat zeker is, is dat je de mensen met een positieve invloed dicht bij je moet houden. Vertel ze dat je blij bent dat ze in je leven zijn en wat voor goede invloed ze op je hebben. Dat is natuurlijk super leuk om te horen!

5. Neem even rust

Het kan heel vermoeiend zijn om de hele tijd een stroom aan negatieve gedachten over jezelf te hebben. Ieder moment van de dag proberen om perfect te zijn is voor niemand houdbaar.

Ga voor jezelf na op welke momenten je het meeste last hebt van je negatieve zelfbeeld. De ene persoon laadt namelijk op door omringd te worden door mensen, terwijl de ander soms gewoon een dagje alleen nodig heeft.

Doe wat voor jou goed voelt en zoek een comfortabele situatie op. Het geeft daarbij niks als je een keer nee moet zeggen.

Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet gek om een keer een avond uit over te slaan omdat je echt even een avondje op de bank nodig hebt. Een eerste belangrijke stap naar een leven zonder laag zelfbeeld is zorgen voor jezelf.

De sleutel tot succes is hier om niet te streng voor jezelf te zijn. Wees lief voor jezelf en zeker niet te kritisch. Je kunt niet verwachten dat anderen lief voor je zijn als je dat zelf niet bent.

Geef jezelf af en toe een cadeautje in de vorm van rust en je zult zien dat je laag zelfbeeld binnen no-time weer verdwenen is!

6. Kom voor jezelf op

8 Tips Tegen Een Laag Zelfbeeld

Mensen met een laag zelfbeeld vinden het vaak heel moeilijk om voor zichzelf op te komen en nee te zeggen. Ze denken dat ze zo weinig waard zijn, dat ze maar moeten doen wat anderen van ze verwachten.

In de meeste gevallen zal dit ervoor zorgen dat ze helemaal opgebrand raken omdat ze bijvoorbeeld te veel werken, sociale dingen doen en te veel van zichzelf geven in relaties.

Dit zorgt voor veel stress en kan uiteindelijk zelfs tot een burn out of depressie leiden. Het is dus belangrijk dat je leert om voor jezelf op te komen.

In dit geval is het echt fake it till you make it, zo lang je doet alsof je in jezelf gelooft en een goed beeld van jezelf hebt, is de kans groot dat je er ook echt in gaat geloven.

Laat zien dat je assertief bent en bijt van jezelf af. Anderen zullen je vanzelf met meer respect gaan behandelen, waardoor je vanzelf een minder laag zelfbeeld krijgt.

Voor jezelf opkomen geeft je een ontzettend goed gevoel, waardoor je zeker niet meer zomaar over jezelf heen zal laten lopen!

7. Verbeter je fysieke gezondheid

Het is veel gemakkelijker om je goed over jezelf te voelen als je fit en gezond bent. Goed voor jezelf zorgen, zal als gevolg hebben dat je je meteen veel beter over jezelf voelt.

In de eerste plaats omdat je lekker in je vel zit. Het is geen geheim dat een gezond lichaam vaak ook een gezonde geest heeft.

Daarbij geeft goed voor jezelf zorgen ook een gevoel van overwinning. Als jij ‘s ochtends uit je bed komt om naar dat lesje in de sportschool te gaan, voel je je al meteen veel beter dan wanneer je in je bed was blijven liggen.

Hetzelfde effect krijg je als je voor de gezonde optie kiest in plaats van voor een snelle en ongezonde snack. Dit zijn de dagelijkse kleine overwinningen die je de motivatie geven om niet langer een laag zelfbeeld te hebben.

Ook hebben mensen met een laag zelfbeeld vaak het idee dat ze het niet verdienen om verzorgd te zijn of te worden. Mensen die dit denken zitten zo diep in de put dat ze zichzelf helemaal waardeloos vinden.

Pas op het moment dat je wel naar jezelf omkijkt, of op het moment dat iemand anders dat doet, zie je in dat je het zeker wel waard bent!

8. Kom van een laag zelfbeeld af door een tijdje geen social media te gebruiken

Tegenwoordig wordt het lage zelfbeeld van veel mensen veroorzaakt door sociale media. Het is natuurlijk ook heel makkelijk om negatief over jezelf te denken als je ziet dat zo veel andere mensen zo leuk zijn.

Niet iedereen ziet in dat sociale media ook maar een kleine fractie van de waarheid is.

Natuurlijk zit niet iedere influencer er iedere dag bij zoals ze op haar foto’s staat. Iedereen heeft wel eens een vutdag, maar dat zie je op social media natuurlijk niet voorbijkomen.

Het kan helpen om de sociale media eens een tijdje te laten voor wat ze zijn. Veel smartphones hebben tegenwoordig de optie om je toegang tot de app te blokkeren.

Een ander voordeel hiervan is dat je opeens veel meer tijd overhoudt voor dingen die er wel toe doen!

PinFlight Image