Skip to Content

Hoe Je Over Een Verliefdheid Op Een Vriend Kunt Overwinnen

Hoe Je Over Een Verliefdheid Op Een Vriend Kunt Overwinnen

Au! Het ontwikkelen van een verliefdheid op een vriend is nooit leuk. Het is nogal ongemakkelijk. Vooral als je vriend al een relatie met iemand heeft.

Dit is zeer oneerlijk, omdat mensen zich meestal op hun best voelen als ze net verliefd zijn op iemand. Ze giechelen voortdurend, stellen zich bepaalde situaties voor met hun geliefde, plannen samen met hen de mogelijke toekomst, enzovoort.

Maar een verliefdheid op een vriend kan maar twee dingen betekenen. Ofwel zal je vriend hetzelfde over jou voelen, ofwel niet, en kan er een einde komen aan je vriendschap.

Als je echter voorzichtig genoeg bent, kun je voorkomen dat je een vriend verliest en met succes over je verliefdheid heen komt. En hier leest je hoe je dat kunt bereiken.

1. Wees eerlijk over je gevoelens tegenover jezelf

Hoe Je Over Een Verliefdheid Op Een Vriend Kunt Overwinnen

Voordat je er zelfs maar aan denkt om over je verliefdheid op een vriend heen te komen en verder te gaan, moet je eerst eerlijk tegen jezelf zijn over je gevoelens. Je moet proberen vast te stellen waar ze vandaan komen en of ze oprecht zijn.

Vraag jezelf af: “Waarom heb ik deze verliefdheid op een vriend ontwikkeld? Was het omdat mijn vriendin een nieuwe vriendin kreeg en nu meer tijd met haar doorbrengt?

Ben ik altijd verliefd op hem geweest?”. Of andere soortgelijke vragen en probeer de oorsprong van je verliefdheid te achterhalen.

Als je dat eenmaal doet, heb je een duidelijker beeld van alles wat er gebeurt. Zodra je beseft dat je gevoelens niet zo sterk zijn, en dat je je vriend(in) niet echt op die manier leuk vindt, dan kun je er gewoon om lachen en verder gaan.

Als je gevoelens echter zo diep zijn als de oceaan. Wanneer je beseft dat je je vriend op een romantische manier echt leuk vindt, dan moet je doorgaan naar de volgende stap.

2. Praat met je vriend

Sommige mensen zullen zeggen dat je je gevoelens nooit moet bekennen aan een vriend(in) die een vriendin heeft. Dat je in plaats daarvan moet wachten tot ze uit elkaar gaan.

Maar wat als ze dat nooit doen? Wat als ze bij elkaar blijven en uiteindelijk met elkaar trouwen? Moet je op de bruiloft van je beste vriend je champagne met je tranen verwateren. Terwijl je doet alsof je blij voor hem bent?

Absoluut niet! Hij is je vriend en hij verdient jouw eerlijkheid, wat je ook te zeggen hebt.

En als je erover nadenkt, kan het niet bekennen van je gevoelens aan hem er alleen maar toe leiden dat je langzaam afstand neemt, totdat je hem op een dag volledig afsluit.

Verdient je beste vriend – die je al zoveel jaren kent – het om door jou genegeerd te worden? Ik denk het niet.

Je hoeft hem alleen maar te vertellen hoe je je voelt, en jullie moeten samen tot een oplossing komen.

3. Over je verliefdheid op een vriend komen door enkele grenzen te stellen

Zodra je ‘het gesprek’ hebt gevoerd met je beste vriend, moet je, afhankelijk van zijn antwoord, beslissen wat je vervolgens gaat doen.

Als hij zegt dat hij jou ook leuk vindt, dan bam! Je hebt zojuist de loterij gewonnen!

Als hij echter zegt dat hij zijn vriendin zo leuk vindt, maar toch vrienden met je wil blijven. Bijvoorbeeld omdat jullie vriendschap zoveel voor hem betekent – moet je ervoor zorgen dat de regeling die je afspreekt je gevoelens geenszins schaadt.

Als hij suggereert dat alles hetzelfde blijft, en je doet alsof er nooit iets is gebeurd, dan zul je dat aanbod gewoon vriendelijk moeten afwijzen. In plaats van je gevoelens te negeren, vertel je hem iets in deze zin:

“Bedankt dat je met mij hebt gesproken, dat waardeer ik enorm. Je zult moeten begrijpen dat ik mijn gevoelens niet zomaar kan uitschakelen.

Ik vind je nog steeds leuk en daarom heb ik wat tijd nodig om alles te verwerken en te genezen. We zullen onze vriendschap op afstand moeten houden, in ieder geval voor een tijdje, en niet zoveel tijd met elkaar doorbrengen als vroeger.

Ik neem contact met je op zodra ik over je heen ben. We kunnen dan een biertje gaan drinken zoals vroeger. Ik hoop dat je het begrijpt.”

Dit is een sterke grens die jullie allebei moeten respecteren. Als je dat doet, kun je binnen de kortste keren over je verliefdheid heen komen.

4. Geef jezelf wat tijd om te rouwen

Na dat enge en zenuwslopende gesprek met je beste vrienden, komt nu het moment waarop je jezelf wat tijd moet gunnen om te rouwen.

Ik weet het, verdriet is een groot woord. Het is niet alsof iemand van wie je hield stierf. Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat onbeantwoorde liefde soms net zoveel pijn doet als het verlies.

Laat jezelf daarom alle gevoelens voelen. Wees verdrietig, huil ongecontroleerd, kijk verdrietige romantische films, eet al het ijs op. Doe alle dingen waar je op dat moment zin in hebt.

Door dit te doen, kun je alles verwerken en het liefdesverdriet dat je doormaakt volledig ervaren. En zodra dat is gebeurd, kun je genezen en verder gaan.

5. Over je verliefdheid op een vriend komen met afleiding

Hoe Je Over Een Verliefdheid Op Een Vriend Kunt Overwinnen

Om over een verliefdheid op een vriend heen te komen, moet je na een paar dagen huilen weer op de been komen. Dan doorgaan met alles doen wat je zou moeten doen.

Onbeantwoorde liefde betekent niet dat je de rest van je leven in bed moet doorbrengen. Het kan je een paar stappen terugzetten, maar het mag nooit het einde van je leven zijn zoals je dat kent.

Je moet zo snel mogelijk teruggaan naar je hobby’s en andere vrienden, omdat die dingen je gedachten zullen afleiden en je daardoor zullen helpen genezen.

6. Focus je op andere relaties

Zoals hierboven vermeld, moet je contact opnemen met je andere vrienden en familieleden om goed over je verliefdheid heen te komen.

Als je je energie richt op andere relaties in je leven, word je eraan herinnerd dat het leven zoveel meer is dan een klein liefdesverdriet. Er zijn mensen in je leven die van je houden en voor je zorgen, en die er alles aan zullen doen om je te zien lachen.

7. Zorg voor jezelf en heb geduld met jezelf

In dit proces om over je verliefdheid op een vriend heen te komen, moet je jezelf op de eerste plaats zetten. Je moet je eigen prioriteit worden, dus deze ene kleine tegenslag doet je niet geloven dat je iemands liefde onwaardig bent.

Je moet er voor jezelf zijn. En geduld moet je zeker hebben. Genezing gebeurt niet van de ene op de andere dag. Je moet jezelf alle tijd geven die je nodig hebt voordat je je goed voelt om weer contact op te nemen met je beste vriend.

8. Verliefdheid op een vriend oplossen met professionele hulp

Soms hebben we in het leven gewoon een beetje hulp van een therapeut nodig om over bepaalde dingen in het leven heen te komen. En dat is oké. Als je het gevoel hebt dat je verliefdheid voor eeuwig zal duren, kan praten met iemand die je situatie begrijpt veel voordelen hebben.