Skip to Content

Hoe Grenzen Te Stellen In Een Vriendschap Wanneer Je Vriendin Niet Stopt Met Over Haar Giftige Relatie Te Praten

Hoe Grenzen Te Stellen In Een Vriendschap Wanneer Je Vriendin Niet Stopt Met Over Haar Giftige Relatie Te Praten

Of je nu bevriend bent met iemand die te maken heeft met een ongezonde relatie of dat je last hebt van iemand die dezelfde fouten blijft maken en op je schouder uit blijft huilen. Misschien is het tijd om een aantal gezonde grenzen te stellen.

Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je iemand bent die te allen tijde probeert om ondersteunend te zijn. Maar wanneer je gezondheid, geluk en vrede in gevaar komen door een vriendin die de ernst van de situatie niet lijkt te begrijpen, dan moet je reageren.

Wat de omstandigheden van de situatie ook mogen zijn, het stellen van gezonde grenzen zou geen moeilijke taak moeten zijn. Wanneer de vriendin die de last van een ongezonde relatie op je legt, begrijpt dat je uitgeput en emotioneel leeg bent vanwege haar relatie, dan zou ze zich terug moeten trekken, toch?

Maar wat doe je als ze niet begrijpt dat je haar therapeut niet bent en dat je niet beschikbaar bent om haar 24/7 te horen klagen?

Hoe grenzen te stellen in een vriendschap

Hoe Grenzen Te Stellen In Een Vriendschap Wanneer Je Vriendin Niet Stopt Met Over Haar Giftige Relatie Te Praten

Voordat je haar begint te verdedigen omdat ‘ze zoveel heeft meegemaakt’, is hier hoe je grenzen kunt stellen wanneer je vriendin niet stopt met over haar giftige relatie te praten. Ze is misschien je vriendin, maar jij bent niet degene die verantwoordelijk is voor haar geluk.

1. Neem een stap terug en denk goed na

Vriendschappen zijn moeilijk, toch? Vriendschappen vereisen voor het grootste deel genegenheid, toewijding en begrip. En ze zijn de tijd en energie waard die je eraan besteedt.

Maar vriendschap kan uitputtend zijn als ze eenzijdig zijn of alleen gericht zijn op de behoeften van de ander. Voordat je je vriendschap in gevaar brengt, doe een stap terug en denk na.

Je vriendin confronteren met iets dat ze heeft gedaan, kan een moeilijke taak zijn. Vooral als ze zich niet eens bewust is van hoe haar acties je hebben beïnvloed. Nu dat uit de weg is, neem een stap terug en vraag jezelf af of zij de schuldige is voor hoe je je de laatste tijd hebt gevoeld.

Vraag jezelf af of je door een eenmalige gebeurtenis bent beïnvloed of door een negatief gedragspatroon dat ze heeft vertoond. Vraag jezelf af of haar gedrag invloed heeft op de manier waarop je jullie vriendschap bekijkt. En of er iets is dat je vriendin kan doen om de situatie te herstellen.

En dat is zowat alles wat je moet doen om de grenzen te stellen die je moet creëren.

2. Leg uit wat je dwarszit en hoe je je voelt

Nu je je op je gemak voelt bij wat je hebt doorgemaakt vanwege haar ongezonde relatie, kun je overwegen om een samenkomst te organiseren om je zorgen te bespreken.

Hoewel dat ‘te serieus’ of ‘te intens’ kan klinken, heb je het volste recht om open en eerlijk te zijn over wat je dwarszit. Het maakt niet uit of je vriendin ontvankelijk is voor kritiek. Je hebt het volste recht om te doen wat het beste voor jou en je geestelijke gezondheid is.

Maar dat betekent niet dat ze het verdient om te worden aangevallen, omdat ze het gewicht van haar ongezonde relatie op jouw schouders laat vallen. De kans is groot dat ze niet eens door heeft wat ze doet, omdat ze niet eens begrijpt dat haar relatie giftig is.

Doe het rustig aan met haar, kies je woorden verstandig en kijk hoe ze zich voelt tijdens het gesprek. Anders dan dat, focus op haar gedrag in plaats van haar persoonlijkheid.

“Over je relatieproblemen praten is niet gemakkelijk voor me. En ik zou me graag op andere, positievere dingen concentreren die op dit moment gebeuren”. Dit klinkt beter dan “Je bent geobsedeerd door je manipulatieve vriendje en je zeurt constant tegen me over elk detail met betrekking tot je relatie,” toch?

3. Creëer duidelijke, gemakkelijk te begrijpen en gemakkelijk te volgen grenzen

Hoe Grenzen Te Stellen In Een Vriendschap Wanneer Je Vriendin Niet Stopt Met Over Haar Giftige Relatie Te Praten

Je vriendin confronteren met elke manier waarop ze de afgelopen maanden of zelfs jaren je energie heeft leeggetrokken, klinkt misschien als iets enorms. En je zou kunnen verwachten dat ze meteen verandert. En je begint te behandelen zoals je behandeld wilt worden zonder een weerwoord of een klacht. Maar zo werken de dingen niet echt.

Nu je je hebt opengesteld over alles wat je dwarszit, moet je duidelijke, gemakkelijk te begrijpen en gemakkelijk te volgen grenzen creëren.

Zonder grenzen, zou je vriendin eerder dan je denkt terug kunnen vallen om je de oren van je hoofd te praten over haar relatie. Wanneer je haar met haar gedrag confronteert, dan is er een kans dat ze niet weet hoe ze dingen beter kan maken. Behalve om helemaal te stoppen met over haar relatie te praten.

Hoewel je geen tijdstempel zult plakken op hoeveel minuten ze over haar relatie mag praten, moet je vrij eenvoudig en direct zijn over je grenzen.

4. Beheer je verwachtingen en laat ruimte voor groei

Nu kun je niet verwachten dat je vriendin van 24/7 over haar ongezonde relatie praten naar het helemaal niet benoemen van haar vriend wanneer jullie samenkomen. Ze zal wat tijd nodig hebben om alles wat je haar hebt verteld en alles wat je haar hebt gevraagd te doen, te verwerken.

En ze zal wat geruststelling en aanmoediging van jouw kant nodig hebben. Ze zal waarschijnlijk een paar stadia van verdriet doormaken voordat ze begrijpt dat je er niet op uit bent om haar te vernederen.

En ze gaat fouten maken voordat ze gewend raakt aan de hele “hij die niet mag worden genoemd” vereiste die je haar hebt opgelegd. Ze heeft immers met een ongezonde relatie te maken zonder zelfs maar te begrijpen wat er aan de hand is.

Bovendien zal ze wat steun nodig hebben om uit haar ongezonde gedragspatronen te breken. Dus, doe het rustig aan met haar.

5. Zorg ervoor dat ze weet dat je er nog steeds voor haar bent als het moeilijk wordt

Uiteindelijk is je vriendin degene die nog meer lijdt dan zij jou laat lijden. Het begrijpen van ongezonde gedragspatronen, manipulatief gedrag of wat haar vriend haar ook aandoet, is meestal moeilijk.

In geen geval moet je de behoeften van je vriendin boven die van jezelf stellen. Je moet ook niet bang zijn om te kijken of ze af en toe iets met je wil delen.

Als je je op je gemak voelt bij het ter sprake brengen van haar ongezonde relatie, blijf haar dan in de gaten houden.

Of ze nu begrijpt dat ze wordt gemanipuleerd door iemand die haar geluk niet in gedachten heeft, zorg ervoor dat ze weet dat jij er nog steeds voor haar bent als het moeilijk wordt. Wat je ook doet, onthoud dat ze ook een moeilijke tijd doormaakt.