Vermoed je dat je een posttraumatisch relatiesyndroom hebt, of dat iemand die je kent zich momenteel niet zo goed voelt? Is dit een gevolg van een gewelddadige relatie? Kun je op de een of andere manier helpen?
Ik weet dat mensen tegenwoordig veel aandacht besteden aan de geestelijke gezondheid van mensen om ons heen. Oudere generaties kunnen ons zwak noemen en ons de schuld geven dat we niet in staat zijn om met onze emoties om te gaan. Wees eerlijk, hoe vaak heb je gehoord dat je harder moet worden in plaats van in therapie te gaan?
Ze zijn zich er niet van bewust dat de tijden veranderen en er zijn veel manieren waarop we nu gekwetst kunnen worden. Veel meer dan vroeger toen zij jonger waren.
Het bewijs daarvan ligt ook in de taal. Er worden elk jaar veel woorden aan het woordenboek toegevoegd. Gaslighting, ghosting, textationship, sitautionship, en soortgelijke termen beschrijven allemaal perfect de dingen die we doormaken.
Maar wat kan een posttraumatisch relatiesyndroom beschrijven? Is er iets dat we kunnen gebruiken om uit te leggen wat er met de mensen gebeurt die aan deze aandoening lijden?
We kunnen het proberen. Zet je schrap; dit is misschien niet het meest aangename artikel om te lezen.
Wat is een posttraumatisch relatiesyndroom (of PTRS)?
Het is duidelijk dat elke relatie zijn einde heeft en we kiezen het verhaal dat we willen schrijven. Maar hoe sterk je ook bent, het wordt moeilijk als je van die verwarrende gevoelens af moet komen die je nog steeds voor je partner hebt. Hoe denk je dat te kunnen doen?
Je bent misschien de persoon die blij is dat je relatie voorbij is, omdat je je ervan bewust bent dat het je niet gelukkig heeft gemaakt. Gefeliciteerd daarmee, en het spijt me, maar we hebben het vandaag niet over jou.
Sommige mensen dragen alle bagage van de mislukte relatie met zich mee, zelfs na de breuk. En het enige wat ze kunnen doen is zichzelf de schuld geven. Dit maakt het zeker moeilijk om verder te gaan en verliefd te worden op iemand anders.
Ervaar je een aantal symptomen die je als PTSS kunt definiëren? Als dat zo is, en je hebt deze onverklaarbare haat tegen relaties en koppels in het algemeen, dan heb je waarschijnlijk te kampen met posttraumatisch relatiesyndroom of stress. Dus wat is het precies?
Om dit syndroom te ontwikkelen, moest je een vreselijke relatie doormaken, vol wantrouwen, controle en misbruik die je trauma naar boven heeft gebracht. Een posttraumatisch relatiesyndroom kan optreden als gevolg van fysieke, emotionele of zelfs psychologische mishandeling in romantische relaties. Maar…
Wat zijn de symptomen van PTRS?
Ik weet dat je je afvraagt wat de symptomen zijn, dus ik zal ze meteen met je delen. Hier is de lijst van bepaalde gedragingen die zeker zichtbaar zijn bij iemand die aan PTRS lijdt. Dus zet je schrap.
1. Opkomen van negatieve emoties
Dit is iets dat je niet gemakkelijk aan anderen om je heen kunt uitleggen. Je voelt gewoon negatieve emoties in je opkomen. Ik heb het over boosheid, woede en haat. Al deze zijn ofwel op de ene persoon gericht die je pijn heeft gedaan of op de hele wereld.
2. Flashbacks is een van de tekenen van een posttraumatisch relatiesyndroom
Als je enige vorm van mishandeling hebt meegemaakt, dan is het mogelijk dat je flashbacks hebt. Het ergste aan hen is dat je ze niet echt kunt beheersen, omdat je nooit weet wat je kan triggeren. Het kan een specifiek woord zijn of een simpele aanraking die je laat rillen.
3. Plotselinge verandering van eet- of slaapgewoonten
Wanneer zich plotselinge veranderingen in je eet- of slaapgewoonten voordoen, dan is het mogelijk dat je aan een posttraumatisch relatiesyndroom lijdt. Je kunt beginnen met veel te eten of voedsel helemaal afwijzen en zelfs eetstoornissen ontwikkelen.
Te veel slapen of slapeloosheid kan ook aangeven dat er iets niet klopt. Je kunt ook nachtmerries hebben die zo echt zijn, dat je niet zeker weet of ze gewoon een droom waren.
4. Verhoogde angst bij een posttraumatisch relatiesyndroom
Je angst kan sterker zijn dan normaal en af en toe kunnen er angstaanvallen plaatsvinden. Eenvoudige, dagelijkse taken kunnen te veel worden om aan te kunnen, en het zoeken van hulp kan je ook een ongemakkelijk gevoel geven.
5. Drastische verandering van je fysieke uiterlijk
Het werd een cliché voor vrouwen om van haarkleur te veranderen of naar de sportschool te gaan als ze het met hun vriendjes hadden uitgemaakt. Bij jou, kan beide gebeuren, of je kunt drastisch gewicht verliezen of aankomen. De PTRS kan je lichaam op een manier beïnvloeden die je misschien nog niet begrijpt.
6. Zelfisolatie bij een posttraumatisch relatiesyndroom
Een van de meest voor de hand liggende tekenen van een posttraumatisch relatiesyndroom is dat je mensen volledig vermijdt. Je bent zelfisolerend en je weigert zelfs de uitnodiging van je beste vriendin om iets te gaan doen. Als je het gevoel hebt dat je liever alleen bent, dan het risico te lopen opnieuw gekwetst te worden, dan is dit duidelijk een van de tekenen.
7. Angst voor romantische relaties
Moet ik zeggen dat je bang bent voor romantische relaties? Je opvattingen over hen zijn zo veel veranderd, en als iemand het woord “liefde” zegt, is het enige dat in je opkomt de toxiciteit waar je door omringd bent.
En nou, je wilt zeker niet dat dat nog eens gebeurt, want je weet niet zeker of je het aankunt om je hart nog eens te laten breken.
8. Frequente breakdowns
Kleine dingen irriteren je, en je kunt je extreem gestrest voelen om al die deadlines op de universiteit te halen, of om te werken. Als je je overweldigd voelt door emoties (wat tegenwoordig vrij vaak voorkomt), dan kun je alleen nog maar naar je kamer gaan.
Misschien knuffel je dat kussen en laat je de tranen over je gezicht stromen, of je staart gewoon naar de muur…
9. Je vertrouwt mensen niet meer
Deze is nu vrij duidelijk. Je hebt het echt moeilijk om mensen en hun intenties naar jou toe te vertrouwen. Het probleem is dat je geschokt bent om zelfs maar te geloven wat je beste vrienden en familie tegen je zeggen. Denk je echt dat ze je pijn kunnen doen?
Als je jezelf in deze woorden herkent, laat me je dit vertellen. Ik weet dat het nooit makkelijk is om een traumatische ervaring mee te maken, maar je moet jezelf vertrouwen. Vecht voor dat kleine meisje dat ooit als een dwaas in de liefde geloofde. Je hebt zoveel te beleven, dus laat één slecht ding je leven niet compleet verpesten.