Skip to Content

Ai Ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden: Wat Nu?

Ai Ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden: Wat Nu?

Je beste vriend: je kent hem al jaren en jullie zijn beste maatjes. Jullie delen alles met elkaar, en hebben altijd de grootste lol! Maar er is één, best heel groot probleem… Je bent verliefd op je beste vriend geworden. 

Oei.. Hier heb je natuurlijk helemaal niet om gevraagd. Hoe pak je deze situatie nu aan zonder jullie hechte band te verpesten en je beste vriend kwijt te raken?

En moet je het hem nu vertellen, of is het beter om te zwijgen?

Vriendschappen tussen mannen en vrouwen

Ai ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden Wat nu

We kunnen er niet omheen; vriendschappen zijn een van de mooiste dingen in het leven. Een vriend(in) is iemand met wie we onze vreugdes en verdriet kunnen delen. Het is de person die ons neemt zoals we zijn en bij wie we onszelf kunnen zijn.

Ook wanneer we vriendschappen aangaan met individuen van het andere geslacht, kan dat een enorm geschenk zijn. Er is zoveel te leren over beide geslachten. Maar soms kunnen dit soort vriendschappen tussen twee verschillende geslachten uitdagend zijn. En dan vooral wanneer een van de twee ineens verliefd wordt op de ander. De gevoelens die hiermee gepaard gaan, kunnen beangstigend en intens zijn. 

Verliefd op je beste vriend

Verliefd op je beste vriend zijn, is een uniek gevoel. Je bent gevoelens gaan ontwikkelen voor de persoon die al je geheimen kent, en jouw goede en slechte kanten. Jullie zijn maatjes, door dik en dun!

Je beste vriend is de eerste die jou troost als je verdriet hebt, maar ook degene die als eerste op de hoogte is van goed nieuws. Er is niemand die je liever aan je zijde hebt.

En zo’n vriendschap is niet vanzelfsprekend. Het is eerder een zeldzaamheid in de wereld waarin we nu leven. 

Maar ben je wel echt verliefd?

Het kan zijn dat je er heilig van overtuigd bent dat je verliefd op je beste vriend bent geworden. Maar soms weet je het gewoon niet zeker. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat die gevoelens nu precies betekenen.

Verliefdheid is normaal en kan je ineens overvallen. Je krijgt plotseling intieme gevoelens voor iemand. En laat dat nu net je beste vriend zijn!

Je wil eerst natuurlijk zeker weten dat je daadwerkelijk verliefd bent voordat je stappen gaat ondernemen. Want die verliefde gevoelens kunnen ook zomaar ineens verdwijnen.

Verliefd op je beste vriend zijn is lastig; er staat een hoop op het spel. Je wil absoluut je vriendschappelijke relatie met je beste vriend niet verpesten, en al helemaal als je gevoelens slechts tijdelijk bleken te zijn. 

Probeer daarom eerst te begrijpen wat je voelt en of het te maken heeft met romantiek. Zo is het onder andere belangrijk om te kijken of het gevoel niet voorkomt uit eenzaamheid, of omdat je gewoon heel graag een relatie zou willen.x

Is er sprake van de ‘verboden vrucht’?

Met de ‘verboden vrucht’ wordt bedoeld: dingen die niet mogen, zijn extra aantrekkelijk. In relaties kan deze ‘verboden vrucht’ voor aantrekkingskracht zorgen, niet perse voor romantische gevoelens; maar die twee zaken worden nogal eens met elkaar verward. 

Het is nu essentieel dat je na gaat denken over je gevoelens en over de relatie met je beste vriend. Vraag je bijvoorbeeld af: zou je ook verliefd op je beste vriend zijn geworden als je hem bijvoorbeeld net zou leren kennen, en je verder geen verleden als vrienden hebt? 

Verliefdheid of lust?

Ai ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden Wat nu

Het is niet altijd even makkelijk om lust en verliefdheid te onderscheiden. Het is normaal om bepaalde behoeften te hebben – die heeft iedereen immers – en daarom is het van belang om te begrijpen of jouw gevoelens enkel seksueel van aard zijn.

In het geval je al een tijdje geen seksuele relatie hebt gehad met iemand, kan het simpelweg zijn dat je lichaam een chemische reactie geeft. Probeer daarom voor jezelf na te gaan of je gevoelens niet alleen fysiek zijn, maar ook emotioneel. 

Als je aan jouw beste vriend denkt, denk je dan vooral aan zijn perfecte looks, of trekt zijn persoonlijkheid jou zo aan? Door over dit soort dingen na te denken, zul je wellicht beter begrijpen of je gevoelens meer zijn dan alleen seksueel van aard.

Dilemma

Oké, je kunt er niet meer omheen: je bent verliefd op je beste vriend geworden. Je bevindt je in een tweestrijd, en dit wordt een ethisch dilemma genoemd. Het gaat hierbij om beslissingen die jou, of de mensen om je heen, beïnvloeden. Wat is goed, en wat is fout? Moet je je beste vriend de waarheid vertellen? 

Dit is moeilijk, omdat – welke keuze je ook maakt – er altijd iemand is die benadeeld zal worden. Geen oplossing zal iedereen tevreden houden. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je beste vriend de waarheid te vertellen, zal hij misschien beledigd zijn. Aan de andere kant; als je jouw gevoelens voor jezelf houdt, zal je dat ook niet erg goed doen en voel je je misschien zelfs schuldig.

Een waarschuwing

Wellicht ben je op dit artikel gestrand omdat je verliefd op je beste vriend bent geworden. Of je probeert er achter te komen of de emoties die je voor hem voelt romantisch van aard zijn. Voordat je verder leest, wil ik je graag twee kleine waarschuwingen geven.

Wanneer je voelt dat je ineens verlangt naar meer dan een gewone vriendschap met jouw beste vriend, en je niet zeker weet wat je moet doen, volg dan de volgende adviezen op. Dit kan red elatie met je beste vriend – en wellicht de liefde tussen jullie – versterken.

  1. Ga niet overhaast een romantische relatie met je beste vriend aan. Het komt namelijk nogal eens voor dat mensen liefde verwarren met de zorgzame liefde die ze voelen voor al hun andere vrienden.
  2. Deel ook niet meteen alles wat je voelt. Mensen maken soms de fout om meteen al hun gedachten en gevoelens met de ander te delen zodra ze iets beginnen te voelen.

Praat met een andere goede vriend of vriendin die je vertrouwt, iemand bij wie je je diepe emoties kunt uiten. 

Het zou zonde zijn om het risico te lopen om iets moois te verpesten. Althans, voor nu.

Oké, maar wat moet ik doen?

Je bent verliefd op een vriend. Ten eerste is het essentieel om te erkennen hoe je je voelt. Neem de tijd om hierover na te denken. 

Je weet nu dat het niet slechts een fase is waar je doorheen gaat. Nee, je voelt meer dan alleen een vriendschap en hebt romantische gevoelens voor je beste vriend gekregen.

Besef dat relaties constant werk en energie vereisen. De band die je nu deelt met je beste vriend, is dat het waard om die te verliezen voor deze nieuwe, verwarrende gevoelens?

Het is misschien moeilijk om jezelf vragen te stellen, maar je wil dit natuurlijk wel op de juiste manier aanpakken. Je beste vriend betekent alles voor je en jullie band is onwijs hecht. Is het iets wat je op het spel wil zetten?

Onthoud echter dat er geen regels zijn over wat je wel of niet moet doen. Alleen jij kunt bepalen wat het beste voor je is. Er zijn geen foute antwoorden. Vertrouw op wat jouw gevoel je vertelt.

5 tekens dat je verliefd op je beste vriend bent

Ai ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden Wat nu

Wanneer de grens tussen vrienden en meer-dan-vrienden begint te vervagen, en je gevoelens begint te krijgen die duidelijk verder gaan dan het platonische, kan het tijd zijn voor een beetje reflectie. 

Ook als je niet helemaal zeker weet wat je voelt, is het misschien handig om het onderstaande lijstje eens door te nemen, om beter te begrijpen of je inderdaad romantische gevoelens voor je beste vriend aan het ontwikkelen bent.

Hieronder lees je de signalen dat je wel eens verliefd aan het worden bent op je beste vriend.

Je wilt zo veel mogelijk bij hem zijn

Je brengt graag tijd door met je vrienden. Maar je verlangt toch het meest naar tijd met die ene persoon. Als de momenten dat je niet samen bent steeds moeilijker worden, kan het zijn dat je verliefd op een vriend aan het worden bent. 

Het is echter wel belangrijk om het verschil te kennen tussen genieten van iemands gezelschap, en aan de andere kant redenen hebben – die verder gaan dan vriendschap- om zoveel mogelijk tijd te willen doorbrengen met die ene persoon.

Een vriend of vriendin missen kan natuurlijk, maar als je sterk verlangt naar iemands aanwezigheid, dan is dat een ander soort gevoel. Als we ons verliefd voelen, willen we ons fysiek dichtbij die ene persoon bevinden en gaat het doorbrengen van tijd met die persoon boven alle andere dingen en mensen in ons leven.

Je doet altijd extra je best voor hem

Als je daadwerkelijk alles voor deze persoon zou doen, en je blij bent als hij je om hulp vraagt, dan kan het zijn dat je diepere gevoelens voor hem aan het creëren bent.

Natuurlijk, het is fijn om je zo goed te voelen over deze persoon. Maar houd wel in de gaten of je er iets voor terug krijgt. Als je het gevoel krijgt dat de ander jou niet net zo graag wil helpen, zorg dan dat je bijvoorbeeld wat meer tijd met andere vrienden doorbrengt, en maak jezelf ook niet zo beschikbaar. 

Lof of complimenten betekenen zoveel meer als ze van hem komen

Een compliment van die ene persoon voelt gewoon anders dan wanneer andere vrienden je complimenteren. Het maakt je dag een stuk beter.

Probeer te begrijpen of de gevoelens van beide kanten komen. Als hij ook erg enthousiast reageert wanneer jij hem een compliment geeft, kan er een wederzijdse aantrekkingskracht ontstaan. 

Echter, als hij niet heel enthousiast of op een speciale manier reageert, kun je het beter wat rustiger aan doen, omdat je niet zeker weet of de gevoelens wederzijds zijn. Blijf alert en houd de signalen in de gaten.

Anderen vragen zich af of er meer is tussen jullie

Ai ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden Wat nu

Als anderen de chemie tussen jullie beginnen op te merken, kan het zijn dat er echte gevoelens in het spel zijn. 

Als er mensen zijn die denken dat jullie een koppel zijn, hebben die al misschien iets door voordat jullie het zelf merken.

Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om je twee dingen af te vragen: hoe voel jij je als mensen dat zeggen? En hoe reageert je beste vriend erop? 

Misschien voel jij je er opgewonden door, of eerder ongemakkelijk? 

Als je beste vriend op een flirterige en vrolijke manier reageert, kan het zijn dat hij misschien ook gevoelens voor jou aan het ontwikkelen is.

Als hij juist stil wordt wanneer er zulke opmerkingen worden gemaakt, kan het zijn dat hij geen romantische gevoelens voor je heeft.

Je wordt jaloers 

Word je jaloers wanneer je vriend van iemand anders de aandacht krijgt? Wellicht krijg je steeds een negatief gevoel wanneer een ander interesse lijkt te tonen in jouw vriend. 

Als jouw beste vriend aan het daten is, wekt dat jaloezie bij je op. Je wil immers dat hij met jou romantische dingen doet.

Dit is een duidelijk teken dat je geïnteresseerd bent in je beste vriend – maar niet perse het meest gezonde teken.

Wees voorzichtig. Probeer te bepalen hoe serieus de relatie is tussen jouw beste vriend en de andere persoon. Als jij daadwerkelijk verliefd op je beste vriend bent, moet je dat misschien vertellen voordat hij zich compleet zal focussen op zijn nieuwe relatie. Het is natuurlijk eng om zomaar je romantische gevoelens te uiten, maar het is soms de enige manier om erachter te komen of de andere deze gevoelens deelt.

Vertellen, versieren, of zwijgen?

Oké, je bent dus verliefd op je beste vriend geworden. Maar wat nu?

In feite heb je een aantal opties. Je kunt natuurlijk gewoon het risico nemen en je beste vriend vertellen wat er speelt, en vervolgens zijn reactie afwachten. Als jij geen angsten kent, kun je er voor de volle 100% voor gaan en hem proberen te versieren. Of je neemt liever even wat afstand, om te voorkomen dat de gevoelens zich verder gaan ontwikkelen. Ten slotte kun je er ook nog voor kiezen om te zwijgen, niets te doen en er uiteindelijk aan onderdoor gaan. 

Dit laatste raden we je in ieder geval niet aan.

Het is een lastige situatie, maar je kunt je gevoel moeilijk wegstoppen of negeren. Je beste vriend vertellen dat je verliefd op hem bent, kan het einde van jullie vriendschap betekenen, maar je gevoelens niet uitspreken zal jullie vriendschap ook niet ten goede komen.

Als je verliefd bent geworden op je beste vriend, is het toch belangrijk om niet lang te wachten en snel te handelen. Of je er nu voor kiest om het te vertellen of niet: je zult aan het werk moeten. 

Ga je het vertellen, probeer je hem te verleiden, of kies je voor afstand?

Moet je het vertellen, of niet?

Het vraagt veel moed om romantische gevoelens uit te spreken. Je moet je kwetsbaar opstellen, en tegelijkertijd in je achterhoofd houden dat je een mooie vriendschap ermee kunt kwijtraken.

Onderstaande vragen kunnen je helpen te besluiten of het beter is om het wel te zeggen of niet.

  • Hoe groot schat jij de kans in dat de gevoelens wederzijds zijn? Houd in je achterhoofd dat in iedere relatie de verliefdheid op een gegeven moment vervaagt, en dat een hechte band, vergelijkbaar met vriendschap, dan essentieel is om een fijne relatie te houden.
  • Hoeveel heb je te verliezen als het ‘slecht’ afloopt? Wat als jullie een relatie beginnen, maar deze op een gegeven moment uit gaat? Een vriendschap kan hier natuurlijk flink onder lijden. Soms is daarom (even) afstand nemen nodig om het verdriet te kunnen verwerken. Kun je dat accepteren, en kun je ook aanvaarden dat de vriendschap misschien niet meer hetzelfde zal zijn of – sterker nog – helemaal niet meer terugkomt?
  • Staan je romantische gevoelens jullie vriendschap in de weg? Als je beste vriend jouw gedrag niet begrijpt, is het misschien toch beter om uitleg te geven. Wellicht is het nodig om eventjes afstand te nemen om (hopelijk) over de gevoelens heen te ‘groeien’.  
  • Heb jij genoeg zelfvertrouwen om nog steeds jezelf te waarderen ook al kom je erachter dat de ander geen romantische gevoelens voor je heeft? Kun je een ‘nee’ accepteren? Dat is vooral essentieel om nog vrienden te kunnen blijven.
  • En hoe zit het met de ander? Kan hij eerlijk zijn en ‘nee’ zeggen zonder zich daar heel rot over te voelen?

Verliefd op je beste vriend: Het gesprek aangaan

Ai ai.. Je Bent Verliefd Op Je Beste Vriend Geworden Wat nu

Goed, je hebt besloten dat je het gaat zeggen. Nu is het van belang om je goed voor te bereiden. Wat wil je precies gaan zeggen, en hoe? Zorg ervoor dat je een rustig moment kiest en de ander bovendien de tijd geeft om te reageren, er over na te denken en het te ‘verteren’.

Niemand wil een dergelijk gesprek aangaan, maar soms heb je nu eenmaal geen keuze. Het is eng en ongemakkelijk. Maar wat nu als jouw beste vriendin dezelfde gevoelens heeft? Die uitkomst is er natuurlijk ook nog!

Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden, geven we je hieronder een aantal handige tips.

Vertrouw op steun van je beste vriend

Tuurlijk, het is spannend, maar vergeet niet dat jullie beste vrienden zijn. En met je beste vrienden zou je alles moeten kunnen delen. Ga er vanuit dat je vriend het beste met je voor heeft, of hij nu wel of geen romantische gevoelens voor je heeft. Vertrouw erop dat hij je zal steunen om met deze gevoelens om te gaan.

Accepteer ook zijn gevoelens en geef hem tijd

Je beste vriend is er voor jou, maar andersom moet jij er ook voor hem zijn. Dit houdt in dat je ook zijn gevoelens moet erkennen en accepteren. Het kan zijn dat je vriend zich wat ongemakkelijk voelt tijdens het gesprek. Probeer in ieder geval niet kwaad te worden of heel emotioneel. Hij zal ook tijd nodig hebben om hierover na te denken. Wellicht staat hij er voor open om de vriendschap te ‘upgraden’ naar een romantische relatie. Je weet maar nooit!

Weet wat je wil

Tsja, in het beste scenario vertelt je vriend dat hij ook verliefd is op jou en kunnen jullie meteen de liefde voor elkaar verklaren. 

Maar het kan ook goed zijn dat de ander even niet weet wat hij moet doen. Daarom is het essentieel dat je weet wat je het liefste zou willen in verschillende situaties.

Als je beste vriend aangeeft dat hij niet helemaal zeker weet of jullie een romantische relatie kunnen aangaan samen, dan kun je bijvoorbeeld voorstellen om een date te organiseren.

Maar ook als de ander aangeeft dat de gevoelens gewoon niet van twee kanten komen, is het belangrijk om te weten hoe je gaat reageren. Wil je afstand nemen of wil je juist dat de ander je steunt bij het verwerken? Duidelijke communicatie is essentieel, zodat de vriendschap niet zomaar wordt opgegeven.

Besluiten het niet vertellen

Misschien lijkt het je toch beter om het niet te vertellen. Dat kan natuurlijk ook. Maar wees je ervan bewust dat er iets moet gebeuren met die romantische gevoelens. Wellicht vind je het fijn om een beetje afstand te nemen, op een wat subtiele manier, zodat je je gevoelens kunt verwerken. Wie weet zijn je gevoelens na een paar weken wel gewoon weg, en kun je rustig met je vriendschap verder gaan!

Conclusie 

Verliefd op je beste vriend zijn kan erg ingewikkeld zijn. Maar een van de meest geruststellende dingen die we je graag willen meegeven is dat de mooiste liefdesverhalen geboren worden uit een hechte, intieme vriendschap.

De moed verzamelen om je beste vriend te laten weten wat je echt voor hem voelt, is misschien een van de moeilijkste dingen waar je mee te maken zult hebben.

Ten eerste loop je het risico een van de belangrijkste en dierbaarste mensen in je leven te verliezen… En je twijfelt of het de moeite waard is dat enorme risico te nemen. En ten tweede bestaat er natuurlijk de onvermijdelijke angst voor afwijzing.

Als je na het lezen van dit artikel ervoor hebt gekozen om je beste vriend te vertellen dat je verliefd op hem bent geworden, onthoud dan gewoon dat – wat er ook gebeurt – hij van je zal blijven houden. Wellicht heeft hij wel even de tijd nodig om het nieuws te verwerken.

Het belangrijkste is om eerlijk tegen jezelf te zijn.

PinFlight Image