Skip to Content

Hoe Kun Je Na Narcistische Mishandeling Van Jezelf Houden? Tips Voor Snelle Een Genezing

Hoe Kun Je Na Narcistische Mishandeling Van Jezelf Houden? Tips Voor Snelle Een Genezing

Het is niet gemakkelijk om de gebroken stukken bij elkaar te rapen die iemand achter na narcistische mishandeling heeft gelaten. Je voelt je verbrijzeld en elke keer dat je dingen probeert te herstellen, word je wond alleen maar dieper.

Het is nooit gemakkelijk om het over die persoon te hebben, maar zelfs als je het niet doet, zit die persoon op de een of andere manier altijd in je achterhoofd. Het lijkt erop dat je de gedachte aan hen nooit helemaal los kunt laten.

Wat jammer is, is dat ze op de een of andere manier je verleden vertegenwoordigen en de persoon die je bent geworden. Genezen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar we weten dat het een must is.

Het voelt alsof niemand echt kan begrijpen hoe je je na narcistisch mishandeling voelt. Ik kan dat gevoel niet eens uitleggen – de staat waarin ik me bevond.

Aan de andere kant is er ook dat gevoel van vrijheid aanwezig. Het zit gewoon ergens diep vanbinnen begraven onder al het trauma dat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt.

Als je onder de druk en controle van een narcist staat, dan kunnen minuten als jaren aanvoelen. Je bent altijd bang voor de volgende keer dat ze hun ware gezicht laten zien en je weer pijn doen.

Tips om na narcistische mishandeling van jezelf te leren houden

Hoe kun je na narcistische mishandeling van jezelf houden Tips voor snelle een genezing

Het heeft me een paar pogingen gekost om uit die post-misbruik gemoedstoestand te komen. Even dacht ik dat ik het Stockholm syndroom had en toen werd ik bang voor mezelf.

Gelukkig ben ik erin geslaagd om uit de kaken van een monster te komen die mijn geest al zo lang in gijzeling hield. En ik kan het me niet veroorloven om daar naar terug te gaan, nooit.

Het trauma heeft me bijna volledig geruïneerd en ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als het weer zou gebeuren. Het focuswoord hier is echter “bijna”. Er is nog steeds een sprankje hoop in mijn achterhoofd dat me aanspoort om vooruit te gaan.

Oh, het aantal emoties dat ik heb gevoeld vanaf het moment dat ik me realiseerde dat ik eindelijk van die ketens verlost was. Het heeft even geduurd voordat ik besefte dat ik eindelijk vrij was.

Tot op dat moment was het leven als geheel een last voor me. Maar nu heb ik het gevoel dat ik de dingen kan laten werken en weer opnieuw kan beginnen.

Je moet na narcistische mishandeling echt leren om van jezelf te houden. Het is niet makkelijk, maar niemand heeft gezegd dat het dat zou zijn. Het is het begin van je persoonlijke weg naar herstel.

1. Accepteer het verleden en omarm de toekomst

Hoe kun je na narcistische mishandeling van jezelf houden Tips voor snelle een genezing

Hoe eerder je vrede sluit met wat er gebeurd is, hoe eerder je jezelf zult vergeven. Ik weet dat het veel moed vergt om dit te doen, maar het is een onvermijdelijke must.

Het is een van de eerste stappen die je op je reis om te helen moet nemen. Het verleden negeren zal je niet helpen te genezen. Op die manier veeg je de dingen alleen maar onder het tapijt.

Dit zal je geen goed doen. Integendeel, je zult met een grote stapel rommel eindigen die er vroeg of laat uit zal moeten komen.

Je zult hoe dan ook gedwongen worden om te erkennen wat er gebeurd is en je zult je alle verschrikkelijke dingen moeten herinneren die je hebt meegemaakt.

Het is daarom een stuk makkelijker als je even een snelle blik werpt op alles wat er de laatste tijd is gebeurd. Als je je er op het juiste moment mee verzoent, dan hoef je het in de toekomst niet allemaal opnieuw te doen.

Nu we het over de toekomst hebben, lijkt het voor jou misschien een beetje hobbelig te zijn na al die narcistische mishandeling. Je bent nieuw in deze wereld die vrij is van het slachtofferschap en vrij van de ketenen van die vreselijke persoon.

Je weet niet goed waar je naar uit moet kijken, naar welke dingen je in het leven moet zoeken. Het is goed, neem eerst de tijd om jezelf te begrijpen.

Wat je ook doet, wees niet bang om in de avonturen te stappen die het leven voor je in petto heeft. Je weet niet wat je te wachten staat als je het nooit probeert.

2. Vertrouw en vertrouw op jezelf

Hoe kun je na narcistische mishandeling van jezelf houden Tips voor snelle een genezing

Dit is iets waar je helemaal niet aan gewend bent. Het is een van de opmerkelijke eigenschappen van de narcist die je zo onzeker maakte over je woorden en daden.

Het heet gaslighting, waarbij een misbruiker het beeld van de realiteit van hun slachtoffer verdraait. Dat doen ze om verwarring en twijfel over zichzelf te zaaien.

Als gevolg daarvan begin je afhankelijk te worden van de narcist voor verdere ondersteuning en goedkeuring. Op deze manier laten ze je uit je dagelijkse leven ontsporen en van de mensen van wie je het meest houdt.

Maar dat is allemaal verleden tijd. Je bent nu hier, veilig en weg van dat narcisme. Het leven na narcistische mishandeling is moeilijk, en het is nog moeilijker als je helemaal opnieuw moet beginnen.

De manier om van jezelf te leren houden is door jezelf te gaan vertrouwen. Er is niemand die je zelfvertrouwen ooit nog kan wegnemen.

Zorg ervoor dat je je bewust bent van het feit dat je de enige bent die je nu volledig kunt vertrouwen. Het is geen gemakkelijke reis, maar het zal je zeker helpen om goed te genezen en weer op de been te komen.

3. Geef jezelf de tijd

Hoe kun je na narcistische mishandeling van jezelf houden Tips voor snelle een genezing

Als iemand sprekend die onlangs narcistische mishandeling heeft meegemaakt, moet je jezelf niet dwingen om dingen te doen. Ik weet dat sommige mensen zeggen dat het de beste strategie is om je op weg te helpen.

Als je echter wat tijd en ruimte nodig hebt voor jezelf en je gedachten, dan is dat prima. Er is niets mis mee om dat te willen en het is niet te veel gevraagd.

Je hebt gewoon tijd nodig om het allemaal in je op te nemen en te verwerken. Zodra het besef je raakt dat je jezelf van narcistische mishandeling hebt bevrijd, dan zal het enige tijd duren om het te accepteren.

Het is gewoon dat je zo gewend bent om constant mishandeld en beledigd te worden dat je tijd nodig hebt om je aan dit nieuwe regime aan te passen.

Je weet wat ze zeggen, tijd heelt alle wonden. Je moet jezelf genoeg tijd gunnen om hiervan te genezen. Als je de dingen probeert te overhaasten, dan zal het je geen goed doen.

Opnieuw leren om van jezelf te houden is als fietsen. Je hebt het al heel lang niet meer gedaan, maar diep van binnen weet je zeker dat je dat kunt. Misschien heb je gewoon een duwtje in de rug nodig en kun je op weg.

PinFlight Image