Skip to Content

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom: 7 Tekenen Van De Stille Strijd

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom: 7 Tekenen Van De Stille Strijd

Het aantal mensen dat in de val van narcisten trapt, neemt voortdurend toe. Evenals het aantal mensen dat het narcistisch slachtoffer syndroom ontwikkelt. Maar wat is dit precies en hoe weet je of je er last van hebt?

Wanneer je een narcist ontmoet, dan is de kans groot dat je in eerste instantie geen idee hebt hoe slecht hij voor je is. Mensen met deze stoornis laten hun ware aard niet zien en doen alsof ze aardig, vriendelijk, liefdevol en zelfverzekerd zijn.

In werkelijkheid missen ze empathie, hebben ze een laag zelfbeeld en gedijen ze op het beheersen van anderen. Ze kunnen niet zonder deze voorraad, daarom zijn ze altijd op zoek om iemands vertrouwen te winnen en ze dan langzaam te ruïneren.

Ik weet zeker dat deze uitleg wreed klinkt, maar uiteindelijk is het hoe narcisten je behandelen. Het kan ze niet schelen of ze je zien lijden. Het enige dat voor hen belangrijk is, is het gevoel dat zij de leiding hebben.

Nu kun je je alleen maar voorstellen hoe vreselijk het voelt om een relatie te hebben met iemand die aan deze stoornis lijdt. Zelfs als die persoon erin slaagt om te ontsnappen, dan zal ze nog steeds de langdurige gevolgen voelen van de mishandeling die ze heeft meegemaakt.

Dat brengt ons bij het narcistisch slachtoffer syndroom. Een reeks gevolgen die een slachtoffer van narcistische mishandeling zal ervaren, zelfs nadat ze aan de klauwen van een narcist is ontsnapt.

7 tekenen van narcistisch slachtoffer syndroom

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom: 7 Tekenen Van De Stille Strijd

Al met al vertegenwoordigt het narcistisch slachtoffer syndroom een aantal mentale, emotionele en sociale gevolgen die een persoon na het ervaren van narcistische mishandeling ontwikkelt. Helaas wordt deze aandoening niet algemeen erkend, maar dat betekent niet dat we er niet over moeten praten.

Met een narcist te maken hebben gehad en al deze verschillende soorten manipulatie ervaren, moet een persoon schaden. Als je eenmaal uit de giftige cyclus bent, dan voel je je als een heel nieuw persoon. En vaak weet je niet hoe je je in de echte wereld moet gedragen.

Een narcist laat je in deze kleine bubbel leven die hij voor je heeft gecreëerd. Hij zorgt ervoor dat je op hem vertrouwt, hij controleert je acties en gaslights je tot het punt waarop je het gevoel hebt dat je je verstand verliest.

Als je daaraan ontsnapt, dan ben je helemaal alleen, en niet in staat om aan mensen uit te leggen wat je hebt meegemaakt. En wat nog erger is, je weet niet hoe je verder moet.

Er zijn duidelijke tekenen die erop wijzen dat je het narcistische slachtoffer syndroom ervaart. Als je blijft lezen, dan kun je de signalen herkennen en er dienovereenkomstig op reageren.

1. Je voelt je van de rest van de wereld geïsoleerd

Tijdens je relatie met een narcist heb je volledig op hem vertrouwd. Hij isoleerde je van je vrienden en familie en hij gaf je het gevoel dat je van hem afhankelijk was. Na een tijdje was je eraan gewend geraakt en stopte je met klagen.

Je accepteerde die manier van leven, denkend dat hij zich zo gedroeg omdat hij je wilde beschermen. In werkelijkheid wilde hij gewoon dat je je zo voelde, zodat hij je gemakkelijker onder controle kon houden.

Hij wist dat je vrienden en familie zijn acties zouden doorzien, dus om het hem gemakkelijker te maken, liet hij je denken dat hij de enige is die om je geeft.

Nu je uit de relatie bent, voel je nog steeds de gevolgen van zijn acties. Je voelt je geïsoleerd alsof je niet in deze wereld thuishoort. En eerlijk gezegd weet je niet wat je moet doen om van dit gevoel af te komen.

2. Je hebt issues met vertrouwen

Al je emoties zijn alle kanten opgegaan. Je bent tot het uiterste gemanipuleerd en getest en op de een of andere manier ben je er doorheen gekomen.

Maar nu je aan een narcist bent ontsnapt, weet je niet meer wie je kunt vertrouwen. Je ziet in iedereen die je tegenkomt gevaar. En hoewel je je ervan bewust bent dat je je leven niet zo kunt leiden, weet je niet wat je moet doen om de manier waarop je je voelt te veranderen.

Je hebt ernstige vertrouwensproblemen ontwikkeld en soms heb je het gevoel dat je zelfs je beste vrienden niet kunt vertrouwen. Dat is wat een narcist met je heeft gedaan.

3. Je hebt moeite om beslissingen te nemen

Een narcist heeft alle beslissingen voor je genomen. Je moest hem altijd raadplegen voordat je iets deed, dus je raakte aan dat gevoel gewend dat je iemand hebt waarop je moet vertrouwen.

Nu je vrij bent van zijn boeien, weet je niet hoe je in je eentje moet bestaan. Je hebt moeite om beslissingen te nemen, of het nu met je werk of zelfs met eenvoudige alledaagse dingen te maken heeft. Je merkt dat je moeite hebt om erachter te komen wat je moet doen.

Soms betrap je jezelf erop dat je analyseert wat je als ontbijt moet eten, omdat je zo gewend bent om de mening van een narcist te moeten overwegen. Dat is hoe ver zijn mishandeling je heeft gebracht.

4. Narcistisch slaochtoffer syndroom: je hebt het gevoel dat je jezelf kwijt bent

Je herkent de persoon in de spiegel niet meer. En je wordt elke ochtend met een leeg gevoel wakker en je gaat bijna onbewust door het leven.

Je weet niet wie je bent, wat je gelukkig maakt en wat je verdrietig maakt. Je bestaat gewoon!

Dit is nog een gevolg van de narcistische mishandeling die je hebt meegemaakt. Een narcist heeft je je identiteit laten verliezen, want dat was de enige manier waarop hij volledige controle over je kon krijgen. Hij heeft je zelfvertrouwen afgebroken, omdat hij het nodig had dat jij hem nodig had.

Nu hij weg is, heb je geen idee meer wie je bent. Je hebt je een tijdje als een verlengstuk van hem gevoeld. En het voelt onmogelijk om aan dit gevoel te ontsnappen.

5. Je geeft jezelf altijd van alles de schuld

Wat er ook gebeurt, je hebt altijd het gevoel dat jij de schuldige bent. Je zegt de hele tijd ‘sorry’, omdat je gewend bent de schuldige te zijn. Een narcist zorgt er altijd voor dat hij de schuld op jou schuift. En hoewel hij nu uit je leven is, weet je niet hoe je jezelf uit deze toestand kunt krijgen.

Als je vrienden bijvoorbeeld iets kwetsends tegen je zeggen, dan zorg je ervoor dat je je verontschuldigt, omdat je jezelf ervan zult overtuigen dat jij iets hebt gedaan waardoor ze zich zo hebben gedragen.

Je geeft jezelf de schuld en als je daar niet mee stopt, dan is de kans groot dat je weer in een relatie terechtkomt met iemand die niet goed voor je is.

6. Je hebt moeite met het stellen van grenzen

Toen je iets met een narcist had, heb je onbewust de beslissing genomen om al je grenzen te negeren. Deze man heeft je tot het uiterste gedreven, je loyaliteit getest en je dingen laten doen zoals hij zei ze te doen.

Door hem weet je niet meer wat het betekent om voor jezelf op te komen en te doen wat jou gelukkig maakt. Je weet niet hoe je afstand moet nemen van mensen die niet goed voor je zijn.

Dit is een ernstig gevolg van narcistische mishandeling, een waarvoor veel inzet nodig is om het op te lossen.

7. Het narcistisch slachtoffer syndroom: je ontwikkelt angst of depressie

Dit is wanneer de dingen echt serieus worden. Natuurlijk zijn alle eerdere effecten die een narcist op je heeft achtergelaten ook iets waar over moet worden gesproken. Ze zullen je leven en de manier waarop je jezelf ziet veranderen.

Maar je kunt na narcistische mishandeling ook angst of een depressie ontwikkelen. Beide aandoeningen kunnen van invloed zijn op je dagelijks leven.

Als je merkt dat je ‘s ochtends moeite hebt om uit bed te komen, dat je je gedachten niet kunt beheersen en dat je rusteloos wordt, ga dan naar een professional. Angst en depressie kunnen behandeld worden, maar het is altijd gemakkelijker om ze onder controle te krijgen als je op tijd reageert.

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom: 7 Tekenen Van De Stille Strijd