Skip to Content

4 Redenen Waarom Je Door Bij Een Gaslighter/Narcist Te Zijn Bent Getraumatiseerd

4 Redenen Waarom Je Door Bij Een Gaslighter/Narcist Te Zijn Bent Getraumatiseerd

Iedereen zal toegeven dat bij een gaslighter/narcist zijn extreem schadelijk en gevaarlijk is.

Iedereen praat echter over de impact die het op je heeft terwijl je een direct slachtoffer van deze misbruiker bent. De impact die het achterlaat terwijl je nog steeds bij hem bent.

Helaas eindigen deze gevolgen niet met het einde van je giftige relatie. Deze ervaring traumatiseert je zelfs voor het leven en dit is precies hoe dat gaat.

1. Geestelijke moord

4 Redenen Waarom Je Door Bij Een GaslighterNarcist Te Zijn Bent Getraumatiseerd

Een narcist is niet altijd fysiek gewelddadig. Het betekent niet dat hij je daadwerkelijk zal slaan of blauwe plekken op je lichaam zal achterlaten, maar hij zal je zeker emotioneel en mentaal mishandelen.

Wat ik je probeer te vertellen is dat deze man je niet echt zal vermoorden. Je leven zal met alles wat hij je aandoet niet eindigen. Hij zou echter nog iets ergers kunnen doen, hij kan ervoor zorgen dat je zou wensen dat hij het wel had gedaan.

Nadat dit soort man klaar met je is, heb je het gevoel dat je geestelijk bent vermoord en dat is een van de ergste sensaties die je ooit zult ervaren.

Als zo’n man klaar met je is, dan voel je je van binnen dood. Het is alsof je niet leeft, maar slechts van dag tot dag overleeft.

Wat je voelt, lijkt erg op een depressie. Je hebt de wil om te leven verloren en je ziet geen licht aan het einde van de tunnel.

2. Je geloofssysteem

4 Redenen Waarom Je Door Bij Een GaslighterNarcist Te Zijn Bent Getraumatiseerd

Een relatie met een narcist vernietigt je geloof in de innerlijke goedheid van mensen. Het daagt alles uit wat je ooit over het leven en de wereld dacht te weten.

Voordat deze vreselijke man door je leven marcheerde, geloofde je echt dat er in iedereen iets goeds was.

Zelfs als mensen slechte dingen deden, zou je altijd een reden voor hun gedrag hebben gevonden. Je probeerde ze te begrijpen en je zocht altijd naar hun positieve eigenschappen, zelfs als ze niet te zien waren.

Deze giftige romance veranderde dit echter allemaal. Na deze levensechte hel te hebben meegemaakt, verloor je niet alleen het vertrouwen in de liefde, maar ook het vertrouwen in de hele mensheid.

Als de man die zwoer dat hij voor altijd van je zou houden, je zoveel kwaad zou kunnen doen, wat kun je dan van anderen verwachten?

Als iemand met wie je je leven door wilde brengen het vernietigde, hoe kun je dan hopen dat anderen niet hetzelfde zullen doen?

Trouwens, hoe hard je het ook probeert, je kunt in deze man niets goeds vinden.

Het heeft je veel tijd gekost om deze vreselijke waarheid te accepteren, maar het feit is dat hij in wezen een slecht persoon zonder enige empathie of vriendelijkheid is.

Nee, hij verbergt zijn goede kanten niet. Ze zitten niet diep in hem begraven, onder alle lagen die hij aan de wereld laat zien.

Het is vrij eenvoudig, er zit geen goed in hem. Dus ik denk dat het mogelijk is dat er niet in ieder mens innerlijke goedheid zit.

Je bent geen vreselijk persoon – hij is je aan het gaslighten.

3. De schadelijke impact op je andere relaties

4 Redenen Waarom Je Door Bij Een GaslighterNarcist Te Zijn Bent Getraumatiseerd

Wanneer je een aanzienlijke hoeveelheid tijd naast een narcistische persoon hebt doorgebracht, dan slaagt hij er op de een of andere manier in om je van de rest van de wereld af te sluiten.

Als gevolg hiervan lijden al je andere relaties eronder. Deze man doet zijn best om je van al je dierbaren te verwijderen, zodat hij je gemakkelijker kan manipuleren.

Lange tijd zie je hem als de enige persoon in je leven die er toe doet, de enige wiens mening belangrijk is en de enige die weet wat goed voor je is.

Na een tijdje, wanneer je eindelijk je relatie beëindigt, zijn dit de mensen wiens steun je het meest nodig hebt.

Of je het nu wel of niet toe wilt geven, je relaties zijn nu niet meer hetzelfde. Je vertrouwt ze ook niet meer onvoorwaardelijk, ook al hebben ze je nooit kwaad gedaan.

Je bent gewoon veranderd en je bent extra voorzichtig geworden, zodat je niet in het bijzijn van iemand kunt ontspannen.

Dit geldt vooral als het om nieuwe, potentiële romances gaat. Hoe hard je het ook probeert, je kunt van nieuwe mannen die in je leven komen niets goeds verwachten.

Je gaat ervan uit dat alle mannen hetzelfde zijn en dat elke relatie hetzelfde zal eindigen.

4. Zelftwijfel

4 Redenen Waarom Je Door Bij Een GaslighterNarcist Te Zijn Bent Getraumatiseerd

Het punt met gaslighting is, wat bijna altijd een groot deel van narcistische relaties is, is dat het je aan je gezond verstand doet twijfelen.

De andere persoon doet er alles aan om je er als een gek uit te laten zien, zodat hij meer controle over je kan hebben.

Nadat je eindelijk aan dit misbruik bent ontsnapt, weet je dat je niet gek bent. Je bent je daar echter op een bewust niveau van bewust.

Aan de andere kant is er altijd dat kleine stemmetje in je achterhoofd dat je zegt dat je aan jezelf moet twijfelen, dat je elke beweging die je maakt en elk woord dat je zegt in twijfel moet trekken.

Dit zou niet als een verrassing moeten komen aangezien je jarenlang aan deze stem werd blootgesteld.

Je had een man aan je zijde die je bleef vertellen dat niets wat je ooit deed goed genoeg was, dus het is volkomen normaal dat dit wat sporen op je achter heeft gelaten.

De waarheid is dat dit allemaal hard klinkt. Maar geloof me als ik je vertel dat je op geen enkele manier onherstelbaar beschadigd bent.

Ook al geloof je me misschien niet, je zult uiteindelijk genezen. Je gebroken ziel zal zichzelf herstellen en dit alles zal achter je liggen.

Het enige wat je hoeft te doen is deze man voorgoed af te sluiten, als je dat nog niet gedaan hebt. Zet al je kracht in om hem uit je leven, geest en hart te schoppen.

PinFlight Image