Skip to Content

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

Ik weet zeker dat je weleens over de vijf liefdestalen hebt gehoord en hun belang voor elke succesvolle en gezonde romantische relatie.

Maar wist je dat niet iedereen ze op dezelfde manier gebruikt en begrijpt?

Op dezelfde manier waarop een narcist en een empaat in bijna alle levensaspecten van elkaar verschillen, hebben ze ook tegengestelde manieren om deze liefdestalen te interpreteren.

Van narcisten is bekend dat ze alleen door hun eigen wezen geobsedeerd zijn en als gevolg daarvan gebruiken ze deze 5 liefdestalen in hun eigen voordeel.

Aan de andere kant plaatsen empaten altijd de behoeften van andere mensen voor die van henzelf, waardoor ze een perfect doelwit zijn voor elke narcist die er is, omdat ze precies hebben wat een narcist nodig heeft om ze te achterna te jagen.

1. Bevestigende woorden

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

De eerste liefdestaal die elk paar in een romantische relatie gebruikt, is die van een bevestiging voor de andere persoon.

Het geeft je de kans om het zelfvertrouwen van je partner een boost te geven en hem te helpen om in te zien dat alles wat hij voor de relatie doet gewaardeerd wordt.

En hier is het eerste grote verschil tussen een narcist en een empaat.

Wanneer een empaat woorden van bevestiging gebruikt, dan doen ze dit omdat ze een zuivere bedoeling hebben om hun geliefde aan te moedigen.

Ze willen echt dat hun partner zich beter over zichzelf voelt en dit is een van hun manieren om hun liefde en toewijding voor de andere persoon te tonen.

Aan de andere kant, wanneer een narcist taal van bevestiging gebruikt, dan doet hij dit met een verborgen doel.

In het begin, wanneer je een narcist voor het eerst ontmoet, lijkt hij vaak te mooi om waar te zijn.

En dat is omdat hij dat is.

Een narcist heeft de gave om je letterlijk in alles te charmeren en ze zijn zelden eerlijk als ze een compliment geven.

Ze weten precies wat je wilt en moet horen om je voor hen te laten vallen en ze gebruiken deze liefdestaal als een van hun manieren om je in hun eindeloze cirkel van emotioneel en verbaal narcistisch misbruik mee te slepen.

2. Geschenken

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

Als we het over geschenken als een belangrijke liefdestaal hebben, dan hebben we het niet per se over dure en materieel waardevolle geschenken.

In plaats daarvan is het met de hand maken of het kopen van cadeautjes voor je wederhelft een manier om hen te vertellen dat je aan hen hebt gedacht en dat je hebt geluisterd toen de ander over zijn of haar wensen sprak.

En dit is precies hoe een empaat naar het ontvangen van geschenken van hun partner kijkt. Hun favoriete cadeaus zijn die met een diepe betekenis en een sentimentele waarde.

Empaten zijn nooit materialistisch en genieten meestal van het krijgen van kleine dingen die met liefde zijn gemaakt of gekocht.

Elke empaat vindt het ook leuk om anderen gelukkig te maken en ze geven er altijd de voorkeur aan om cadeautjes te geven dan om ze te ontvangen.

En een narcist gebruikt dit in zijn voordeel. Een narcist vindt het leuk om dure en mooie cadeaus te krijgen en ze zien het als een uiting van iemands liefde voor hen.

Niet alleen dat, een narcist zal ook erg gul zijn als het om het kopen van cadeaus voor hun partner gaat, vooral in de beginfase van de relatie.

Maar ze doen het niet omwille van het geluk van hun geliefde. Integendeel, dit is de manier waarop een narcist zijn macht en geld toont.

3. Daad van dienstbaarheid

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

Als je iets voor je partner doet, ook al is het maar een kleine boodschap, dan laat je zien dat je om hem geeft.

Het is jouw manier om ze door middel van actie te laten zien hoeveel ze voor je betekenen, in plaats van ze dat alleen maar te vertellen.

En dit is een ander gebied waarin een narcist en een empaat verschillen. Een narcist denkt altijd dat hij boven zijn partner staat.

Ze denken dat hun behoeften en verlangens altijd belangrijker zijn en ze zijn ervan overtuigd dat iedereen, inclusief hun liefdespartner, tot hun dienst moet staan.

Tegelijkertijd vinden ze dat ze niets zouden hoeven te doen om deze koninklijke behandeling te verdienen.

Integendeel, ze zijn ervan verzekerd dat ze er recht op hebben dat iedereen voor hen zorgt door simpelweg zichzelf te zijn.

Aan de andere kant is een van de mooie eigenschappen van een empaat dat ze alles zullen doen wat nodig is om hun wederhelft hun liefde te laten voelen.

Het betekent dat ze vaak de behoeften van hun partner voor die van henzelf stellen, zonder zelfs maar rekening te houden met hun eigen wensen en verlangens.

Natuurlijk plaatst een instelling als deze altijd een empaat in de positie onder hun partner, omdat zij de enige zijn die alles geven en ze er niets voor terugkrijgen.

Als gevolg daarvan zal dit soort regeling vroeg of laat een empaat leegzuigen, terwijl het voor een narcist als brandstof dient.

4. Quality time

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

Een-op-een met tijd met je wederhelft doorbrengen en hen je onverdeelde aandacht geven, is in elke gezonde relatie een must.

Het is een van de dingen die nodig is om elke relatie, ook een romantische, te laten slagen en om ervoor te zorgen dat alle mensen zich geliefd en gewenst voelen.

Maar het concept van quality time is voor een empaat en voor een narcist niet hetzelfde.

Terwijl de belangrijkste focus van de empaat op de andere persoon zal liggen, is een narcist altijd egocentrisch en bezorgd over zichzelf en over niemand anders.

Dat betekent dat het idee van een narcist om tijd met zijn partner door te brengen, alleen om de dingen zal gaan die hij zelf wil, wanneer hij die wil.

Ze zullen nooit hun energie in het vormen van een diepere verbinding met hun wederhelft steken, terwijl een empaat altijd zijn best zal doen om precies dit te bereiken.

5. Fysieke aanraking

5 Liefdestalen Tussen Een Narcist En Een Empaat

Een van de fundamenten van elke romantische relatie is het fysieke aspect ervan.

Maar als ik het fysieke aspect en aanraking noem, heb ik het hier niet alleen over seks.

Ik heb het ook over dingen als elkaars hand vasthouden, zoenen en knuffelen, die allemaal het niveau van intimiteit in elke relatie verhogen.

Maar narcisten gebruiken dit intieme aspect van de relatie zelden zoals het zou moeten worden gebruikt – als een manier om een speciale, diepe band tussen partners te vormen.

In plaats daarvan gebruiken ze seks als een manier om de ander te manipuleren om meteen voor hem te vallen en als een vorm van emotionele chantage.

Ook zal een narcist fysiek contact gebruiken als een manier om hun partner te straffen.

Als ze boos zijn of als dingen niet gaan zoals ze willen, dan zullen ze er geen moeite mee hebben om de ander elke vorm van fysiek contact te ontnemen.

Ze gebruiken dit als wapen om hun partner onder controle te houden, als onderdeel van hun passief-agressieve gedrag en als tactiek voor hun misbruik.

Maar narcisten zullen ook van hun partners verwachten dat ze in hun fysieke behoeften voorzien wanneer en hoe ze willen, wat een empaat vaak zal doen, omdat ze seks en fysieke aanraking als een manier zien om dichter bij hun geliefde te zijn.

Een empaat hunkert naar fysieke aandacht van hun romantische partner en ze zien het als een bewijs van hun liefde en genegenheid, die een narcist altijd tegen hen gebruikt.

PinFlight Image