Skip to Content

5 Waarschuwingssignalen Dat Hij Je Emotioneel Manipuleert

5 Waarschuwingssignalen Dat Hij Je Emotioneel Manipuleert

Hoewel het overal om ons heen gebeurt, is emotionele manipulatie moeilijk te herkennen. Dit is vooral het geval bij romantische relaties. Zelfs als je twijfelt of je partner je emotioneel manipuleert, is zoiets moeilijk te accepteren.

Soms zijn manipulators in het begin perfect, maar laten ze hun ware gezicht alleen zien als ze er zeker van zijn dat je er emotioneel in geïnvesteerd zit.

Maar de eerste stap om jezelf tegen manipulatie te beschermen is weten hoe je het kunt herkennen.

Als je denkt dat je vriend je emotioneel manipuleert, dan zijn hier 5 waarschuwingssignalen dat hij dat echt doet.

5 tekenen dat hij je emotioneel manipuleert

1. Hij chanteert je

Emotionele chantage is een van de krachtigste vormen van emotionele manipulatie.

Niet elke manipulator zal dezelfde vorm van chantage gebruiken. Ze zullen je allemaal het gevoel geven dat je in een hoek zit en dat je geen opties hebt.

Je partner weet dat je een sterk geweten hebt en door je emotioneel te chanteren, rekent hij op je angst en schuldgevoel en op je gevoel van verplichting om je te kunnen manipuleren.

Hij dreigt misschien om je te verlaten als je niet iets doet wat hij wil of hij kan zelfs dreigen om iets schadelijks bij zichzelf te doen als je hem in de steek laat. Het punt is hetzelfde – je wordt zijn gijzelaar en hij zet je onder druk om hem te gehoorzamen.

Als je met dit soort manipulators te maken hebt, dan is het belangrijkste dat je niet toegeeft aan zijn eisen. Dat zou hem alleen maar aanmoedigen om met zijn chantage door te gaan.

2. Hij speelt het slachtoffer

Een ander ding dat de meeste manipulators doen, is de rol van het slachtoffer op zich nemen.

Ongeacht de situatie en ongeacht wie het heeft veroorzaakt, een succesvolle manipulator zal altijd op de een of andere manier een manier vinden om zichzelf als slachtoffer te presenteren.

Hij zal zelden verantwoordelijkheid nemen voor zijn woorden en daden. En hij zal altijd proberen om jou de schuld te geven.

Volgens hem gedraagt hij zich perfect en ben jij de slechterik die de relatie tussen jullie twee voortdurend verpest.

Zelfs als hij soms toegeeft dat hij iets verkeerds heeft gezegd of gedaan, dan zal hij proberen om je ervan te overtuigen dat jij degene was die hem ertoe heeft gebracht om zich op die manier te gedragen, dus alles is eigenlijk jouw schuld.

Als je oplet, dan zul je merken dat deze man zich nooit echt verontschuldigt voor iets dat hij heeft gedaan.

In plaats daarvan zal hij constant proberen om zichzelf te rechtvaardigen. En zal hij proberen om jou je schuldig te laten voelen over alles wat er mis is in jullie relatie.

3. Hij is passief-agressief

5 Waarschuwingssignalen Dat Hij Je Emotioneel Manipuleert

Passief-agressief gedrag is nooit direct. Dus als je met een manipulator te maken hebt, dan is het een van de moeilijkste dingen om te herkennen.

Wanneer je met een passief-agressieve partner te maken hebt, zal hij je zelden vertellen wat hem echt dwarszit.

In plaats daarvan, zal hij als hij boos op je is, je doodzwijgen en je opzettelijk negeren. Of hij zal gewoon chagrijnig en koud tegen je worden, in de verwachting dat je op magische wijze weet wat er mis is.

Je denkt misschien dat je partner gewoon niet goed weet hoe hij zijn emoties moet verwoorden, maar hij doet dit eigenlijk om je te straffen voor wat hij denkt dat jij verkeerd hebt gedaan.

Op deze manier manipuleert hij je en word je bang om iets te doen of te zeggen dat hem zou kunnen storen, omdat je zijn potentiële passief-agressieve behandeling wilt vermijden.

4. Hij manipuleert je emotioneel als hij je onzekerheden naar boven haalt

Als je partner manipulatief is, dan is zijn eerste doelwit je zelfrespect.

Je manipulator kan niet toestaan dat je je sterk en zelfverzekerd voelt, want dan zou je niet toestaan dat hij je manipuleert.

Dus hij gebruikt je angsten en onzekerheden om je een geschikt slachtoffer van zijn manipulatie te maken.

Een bekwame emotionele manipulator zal je onzekerheden herkennen. En hij zal ze ter sprake brengen wanneer hij je onderuit moet halen. Hij zal impliceren dat hij boven je staat, door je te betuttelen en te kleineren.

Natuurlijk is dit alles in het begin subtiel. Deze man zal je beledigen en proberen het als een grap te presenteren. Of hij zal je ervan overtuigen dat hij je alleen maar advies geeft voor je eigen bestwil.

Maar voordat je het weet, zal hij je er echt van overtuigen dat je nergens goed voor bent. En dat hij je eigenlijk een plezier doet door bij je te zijn.

Een emotionele manipulator doet dit omdat hij bang is dat je zijn ware bedoelingen zult zien. En hem zult verlaten, dus hij wil je gevoel van eigenwaarde tot het absolute minimum verlagen.

Als gevolg daarvan zul je uiteindelijk denken dat geen enkele andere man je ooit zal willen. En blijf je een relatie hebben met deze manipulator,

5. Hij manipuleert je emotioneel als hij je gaslight

Gaslighting is een van de meest succesvolle vormen van manipulatie die elke bekwame manipulator gebruikt.

Door je te gaslighten, speelt je manipulator met je hoofd en brengt hij je in verwarring, waardoor je aan je eigen gezonde verstand gaat twijfelen.

Als je vriend deze techniek van emotionele manipulatie gebruikt, dan zal hij altijd zijn en jouw woorden verdraaien. En dan zal hij proberen de realiteit anders te presenteren dan hij in werkelijkheid is.

Deze man zal niet altijd direct tegen je liegen, maar hij zal overdrijven en hij zal ontkennen dat hij iets heeft gezegd, in een poging je ervan te overtuigen dat je je dingen verbeeldt.

Met de tijd put dit gedrag van hem je uit, dus begin je aan je perceptie van de realiteit te twijfelen en uiteindelijk geloof je alles wat deze man zegt.

Daardoor word je de perfecte kandidaat voor verdere manipulatie.