Skip to Content

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Als je met een narcist uitgaat of als je naaste een narcist is, dan weet ik zeker dat je hebt gemerkt dat ze een unieke manier van ruziemaken hebben. Soms is het gewoon onmogelijk om dingen te decoderen die narcisten tijdens een ruzie zeggen.

Het zijn zulke geweldige manipulators en ze hebben de macht om je alles te laten geloven wat ze zeggen. En het heeft niets met je intelligentie of naïviteit te maken, ze hebben gewoon dat vermogen om zo gemakkelijk controle over mensen te krijgen.

Soms zullen dat directe beledigingen zijn, maar meestal zullen narcisten manipulatieve en gaslightende zinnen gebruiken die je op dat moment niet eens begrijpt.

Om je te helpen hun manipulatie te voorkomen, zal ik je enkele van de meest voorkomende zinnen geven die narcisten tijdens een ruzie zeggen. De eerste keer dat je een van hen uit hun mond hoort komen, moet je ze uit je leven dumpen of gewoon grenzen stellen en ze voor eens en altijd het zwijgen opleggen.

Contents show

Manipulatieve dingen die narcisten tijdens een ruzie zeggen

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Laten we beginnen met de favoriete methode van elke narcist en dat is manipulatie. Ze hebben veelgebruikte manipulatieve zinnen die ze gebruiken om invloed op een andere persoon te krijgen.

1. “Ik ga niets doen dat je van streek kan maken.”

Dit is wat ze zeggen, maar de waarheid is heel anders. Met deze zin proberen ze je echter te manipuleren om ze te vertrouwen, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om je te beheersen.

2. “Ik hou meer van je dan wat dan ook.”

Liefdesbombardementen is ook een van de veel voorkomende narcistische tactieken.

Ze weten hoe je over hen denkt en ze zullen je geven wat je het meest nodig hebt; de bekentenis van hun liefde voor jou. Dan zullen ze je gevoelens gebruiken om je te manipuleren om te doen wat ze willen.

3. “Ik dacht altijd dat je een goed persoon was.”

Dit soort zinnen waarbij je manipulatie in combinatie met schuldverschuiving hebt, is een enorme rode vlag wanneer je met een echte narcist te maken hebt.

4. “Je bent zo gevoelig.”

Ze proberen je zelfrespect te verminderen en je geestelijke gezondheid te schaden. Mensen met een laag zelfbeeld zijn altijd de gemakkelijkste prooi voor narcisten.

5. “Je hebt vertrouwensproblemen.”

Misschien heb je wel vertrouwensproblemen, maar denk niet dat je narcist je dit vertelt, omdat hij om je mentale of emotionele welzijn geeft, omdat alle narcisten veel eigenschappen gemeen hebben en een daarvan een gebrek aan empathie is.

Ze willen je gewoon laten denken dat je vertrouwenskwesties je oordeel vertroebelen.

6. “Anderen denken dat ik een aardige vent/meid ben. Jammer dat jij dat niet denkt.”

Een duidelijke rode vlag van een narcist, toch? Ze denken dat ze perfect zijn, ze denken dat iedereen ze perfect vindt en ze zullen je willen manipuleren om hetzelfde over hen te denken.

7. “Niemand anders denkt dat./Iedereen denkt hetzelfde.”

Met behulp van deze zinnen wil een narcist je laten geloven dat jouw mening tegengesteld is aan die van iedereen en dat het meteen verkeerd is.

8. “We zijn perfect samen.”

Een andere manier van liefdesbombardementen. Denk niet dat ze je dit vertellen, omdat ze echt zo denken. Ze willen je aandacht weer krijgen, omdat ze het voor hun narcistische voorraad nodig hebben.

9. “Ik ben het beste wat je ooit is overkomen.”

Oh, ja, dat zijn ze zeker. Ze hebben een zeer sterk gevoel van recht en een zeer hoge mening over zichzelf. Bovendien willen ze je laten denken dat het echt de waarheid is die je angst om ze te verliezen zou doen ontwaken.

10. “Er is met jou altijd iets.”

Eigenlijk weten jullie allebei dat de waarheid is dat het nooit iets met jou te maken heeft. Dit is echter gewoon hun manier om te proberen te voorkomen dat ze over een onderwerp praten dat niet bij hen past.

11. “Je zult nooit iemand vinden die zo goed is als ik.”

Dit is een zeer vergelijkbare zin als hierboven. Narcisten hebben een gevoel van eigenbelang en ze geloven echt dat ze altijd de beste zijn, maar op deze manier proberen ze je ook te laten denken dat ze echt de beste keuze voor jou zijn.

12. “Het is mijn manier en anders niet!”

Nou, dan zou het anders niet voor je moeten zijn. Zo simpel ligt dat. Als je hen toestaat om je op deze manier te chanteren, dan krijgen ze volledige controle over je.

Trouwens, dit kan worden gebruikt als een badass-status voor je social media. Het is echt cool, toch?

13. “Als je dat doet, dan zal ik je niet meer mogen.”

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Dit is ook een andere vorm van chantage en het is de meest vreselijke, de emotionele chantage. Als je een romantische relatie met iemand hebt en ze zich bewust zijn van je gevoelens, en als ze die gevoelens proberen te gebruiken om je te manipuleren, dan wordt dat emotionele chantage genoemd.

14. “Niemand vindt je leuk, ze lachen allemaal achter je rug om.”

Ze willen gewoon je communicatie met andere mensen blokkeren die je kunnen waarschuwen dat je een relatie met een narcist hebt.

Dingen die narcisten tijdens een ruzie zeggen, terwijl ze je proberen te gaslighten

Een narcist zal je ook met deze veel voorkomende zinnen hieronder proberen te gaslighten.

1. “Je zult NOOIT het vertrouwen hebben om me te verlaten!”

Ze weten van je zelfrespect, omdat je waarschijnlijk altijd bevestiging van hen hebt gezocht en nooit het lef hebt gehad om voor jezelf op te komen.

Ik weet zeker dat ze denken dat je het lef niet zult hebben om ze te verlaten, wat ze je ook aandoen, maar dat zullen ze je vertellen, omdat ze je zelfrespect willen schaden en je nog meer pijn willen doen.

2. “Je weet niet waar je het over hebt.”

Probeer je je eigen gezond verstand in twijfel te trekken? Dat is een typische narcist en hun favoriete methode; gaslighting.

3. “Je bent zo jaloers en onzeker.”

Ik betwijfel of je dat bent. Je hebt ze waarschijnlijk met je twijfels of misschien wat bewijsmateriaal over hun mogelijke ontrouw geconfronteerd en ze proberen ermee weg te komen.

Aan de andere kant, als je dat echt bent, dan moet je eraan werken en proberen je jaloezie onder controle te houden.

4. “Ik probeer je niet onder controle te houden. Je denkt aan je ex-man en reageert het op mij af.”

En je hebt het niet eens over je ex-man gehad, toch? Ik denk dat het duidelijk is wat ze proberen te doen. De schuld verschuiven en je een slecht gevoel geven.

5. “Het slaat nergens op wat je zegt.”

Met andere woorden, ze willen je vertellen dat je gek bent.

6. “Je moet harder worden.”

Ze willen je laten denken dat, omdat je overdreven gevoelig bent, je je dingen bent gaan voorstellen en een aantal problemen hebt verzonnen.

7. “Je hebt hulp nodig.”

Laat deze zin je geen pijn doen. De enige die hulp nodig heeft, zijn zij, niet jij.

8. “Geen wonder dat niemand je leuk vindt.”

Laat ze je dit niet laten geloven. Er zijn zoveel mensen die echt van je houden en om je geven, en ze zullen er altijd voor je zijn, wat er ook gebeurt.

9. “Je bent zo kinderachtig/onvolwassen.”

Nogmaals, proberen je een slecht gevoel over jezelf te geven.

10. “Je bent een slecht persoon.”

Nee, lieverd, dat ben je niet. Hun narcistische ouders hebben een slecht persoon gemaakt, de jouwe hebben een naïef persoon gemaakt die verliefd werd op de verkeerde persoon.

11. “Luister naar jezelf! Je wordt gek.”

Je wordt gek, omdat je eindelijk voor jezelf bent opgekomen? Nee, op dit moment ben je normaler dan ooit.

Verdedigende dingen die narcisten tijdens een ruzie zeggen

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Bekijk deze zinnen die narcisten zullen gebruiken om zichzelf te verdedigen als je ze confronteert met iets wat ze hebben gedaan.

1. “Je overdrijft.”

Ja, jij bent het altijd, zij zijn het nooit. Ja, natuurlijk.

2. “Dat is stom.”

Nee, zij zijn stom. Laat ze je zelfrespect niet beïnvloeden.

3. “Wat heb je eraan om de hele tijd humeurig te zijn? Ik hoop dat het leuk voor je is.”

Als het waar is, als je inderdaad humeurig bent, probeer dan je emoties op een gezonde manier op te schrijven. Ik weet echter zeker dat je niet humeurig bent en je narcist probeert om je te laten geloven dat jouw ‘humeurigheid’ de schuld is van jullie ruzies.

4. “Ik ben slimmer dan jij, dus je moet naar mij luisteren.”

Wie zegt dat? Zij zijn de enigen die dat denken en laat ze je niet geloven dat het echt de waarheid is.

5. “Je verzint altijd shit in je hoofd.”

Dan moet je echt heel creatief en fantasierijk zijn als je de hele tijd zoveel dingen in je hoofd kunt verzinnen.

6. “Je vat het altijd verkeerd op.”

Vertel ze om het je dan uit te leggen als je het niet op de juiste manier begreep. Ik weet zeker dat ze dat niet kunnen, omdat je het prima hebt begrepen.

7. “Waarom gedraag je je als een trut, zet je er overheen, ik ben laat, ik zou er om 12.00 uur zijn, maar het is 14.40 uur. Wil je wel of niet gaan eten?”

Als een man me dit bericht zou sturen, dan zou hij nooit meer iets van me horen. En ik bedoel echt NOOIT meer.

8. “Dat is nooit gebeurd.”

Daarom moet je een narcist nooit ergens van beschuldigen als je niet het legitieme bewijs hebt om het te bewijzen. Op die manier kunnen ze je dit niet vertellen.

Dingen die narcisten tijdens een ruzie zeggen om je te bespotten

Een persoon met NPS zal proberen om je te bespotten en te kleineren, omdat het hen helpt om zich als de grotere persoon te voelen. Dit zijn enkele zinnen die ze zullen gebruiken om je belachelijk te maken en je gevoelens te kwetsen.

1. “Word volwassen!”

Ze willen zeggen dat zij volwassen zijn en jij niet. En dat je waarschijnlijk moet toegeven dat ze daarom gelijk hebben en je de discussie moet beëindigen. Nou, het enige wat ik je te zeggen heb, is dat je gek bent als je dat doet.

2. “Je ziet er stom uit als je dat doet.”

Als je een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde hebt, dan zul je ze waarschijnlijk geloven en stoppen met te doen wat je ook doet. En ze zullen er weer in slagen om je te manipuleren.

3. “Je moet je laten testen op schizofrenie.”

Als ze dit ooit tegen je zeggen, dan moet je de discussie en elk soort gesprek met hen onmiddellijk beëindigen.

4. “Je bent zo gek.”

Je bent waarschijnlijk gek, omdat je eindelijk hun bedoelingen met jou hebt ontdekt en besloten hebt om ze te confronteren.

5. “Je bent gek, mafkees, en een freak.”

Dit zijn zeer duidelijke beledigingen. En in een narcistische woede zijn dit de zinnen en ‘bijvoeglijke naamwoorden’ die je van hen mag verwachten.

6. “Waarom kun je niet meer op hem/haar lijken.”

Als je echt van iemand houdt en eerlijke bedoelingen met die persoon hebt, dan zou je ze in de eerste plaats niet met je ex of iemand anders vergelijken.

7. “Je vindt het leuk om een slachtoffer te zijn.”

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Dit is een zeer populaire narcistische uitdrukking als ze zich van een ruzie afwenden.

8. “Er is iets mis met je.”

Nee, mijn liefste. Er is iets mis met hen en laat ze je geestelijke gezondheid of zelfrespect niet beïnvloeden.

9. “Je hebt een psychiater nodig.”

Het is geen belediging om een psychiater nodig te hebben of te bezoeken. Als het echter op deze manier wordt gezegd, dan geeft het  meteen een beledigende toon.

Schuldverschuivende dingen die narcisten tijdens een ruzie zeggen

Schuldschuiving is een techniek die narcisten gebruiken om hun slachtoffers een slecht gevoel te geven dat ze ruzie met hen hebben.

1. “Waarom moet je me altijd bekritiseren?”

Ze beschuldigen je ervan dat je te kritisch bent, omdat ze je hun wandaden en dingen waar je eigenlijk over vocht willen laten vergeten.

2. “Ik kan niet geloven dat je dit zegt.”

Dit is een veel voorkomende uitdrukking die narcisten gebruiken om hun slachtoffers een slecht gevoel te geven.

3. “Je zoekt gewoon de hele tijd naar iets om over te klagen.”

Ja, jij bent het altijd, zij zijn het nooit. Maar je moet je bewust zijn van de waarheid en niet toestaan dat ze je gezond verstand beïnvloeden.

4. “Het is niet mijn schuld, jij hebt me het laten doen.”

Geloof me, je kunt een narcist niet beheersen en je kunt hem ook nooit iets laten doen wat hij niet wil doen.

5. “Je moet beter leren communiceren.”

Jouw communicatieve vaardigheden zijn het echte probleem, niet de fouten die zij hebben gemaakt. Ja, natuurlijk.

6. “Jij bent degene met het probleem, niet ik.”

En dat ben je inderdaad. Jij bent degene die met een narcist te maken heeft, wat betekent dat jij het echte probleem hebt, niet de andere kant.

7. “Je bent irrationeel.”

Je bent waarschijnlijk irrationeel omdat je eindelijk de kracht hebt verzameld om ze te confronteren. Als dat het geval is, blijf dan irrationeel.

8. “Als je me niet kwaad zou maken, dan zou ik geen gemene dingen tegen je hoeven te zeggen.”

Hoe vaak hebben ze jou boos gemaakt? Heb je ze ooit beledigd en gekwetst op de manier waarop ze jou beledigen? Ik denk het niet en dat verklaart het allemaal.

9. “Het is jouw schuld dat ik me zo voel.”

Je kunt een persoon zich op een bepaalde manier laten voelen, maar het is weer alleen aan hen hoe ze met die emoties zullen omgaan. Dat deel is iets waar je geen invloed op hebt.

10. “Het is altijd jouw schuld.”

Misschien wel, maar dat is het alleen vanuit hun oogpunt. Als je naar de feiten kijkt, dan zul je begrijpen dat de waarheid daar ver van verwijderd is.

Wat te zeggen om een ruzie met een narcist te beëindigen?

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Als je een verhitte ruzie wilt de-escaleren of een narcist volledig wilt afsluiten, dan zijn hier enkele van de beste en meest voorkomende zinnen voor die klus. Zorg ervoor dat deze zinnen hun werk perfect doen.

• “Ik hoor wat je zegt.”

Dit is iets dat een persoon met een borderline- of narcistische persoonlijkheidsstoornis moet horen om te kalmeren. Je moet ervoor zorgen dat ze zich begrepen en gehoord voelen. Het is wanneer ze waarschijnlijk zullen stoppen en de ruzie zullen beëindigen.

• “We hebben allebei recht op onze eigen mening.”

Je wilt de ruzie gevecht met een narcist niet voortzetten, maar je wilt ook duidelijk maken dat je je mening niet opgeeft? Gebruik deze zin en ze zullen perfect begrijpen wat je wilde zeggen.

• “Ik ben in staat om te doen wat ik wil, ongeacht wat je denkt.”

Met deze zin toon je je sterke zelfrespect en weersta je narcistische mishandeling

Je zult ze laten zien dat je sterk bent en dat je geen enkel ander mens toestaat om je leven te beheersen of op enigerlei wijze te verstoren.

• “Nou, dit gaat niet zo goed. Ik weet zeker dat we het beter kunnen. Laten we een “geen schuld, laten we het opnieuw proberen” nemen en het opnieuw proberen.”

Deze zin zal je zeker helpen om een ruzie met je narcist te de-escaleren. Natuurlijk, als ze het met je eens zijn en met het argument stoppen totdat jullie zijn afgekoeld.

• “Het bevalt me niet hoe je tegen me praat, dus ik doe hier niet aan mee.”

Dit is de beste manier om een narcist te stoppen. Je besluit gewoon dat je niet zo’n giftige communicatie met hen zult aangaan en keert hen de rug toe.

• “Laten we het eens zijn om het oneens te zijn.”

Deze zin betekent gewoon dat je het niet met ze eens bent en zult zijn, maar je wilt ook geen verhitte discussie aangaan.

• “Ik kan hiermee werken, maar ik trek de grens om beledigd of tegen geschreeuwd te worden.”

Als je de ruzie met een narcist met grootsheid wilt afhandelen, dan is dit de uitdrukking die je zult gebruiken. Je zult nog steeds proberen om op een gezonde manier met ze in discussie te gaan, maar je zult ook laten weten waar je de grens trekt.

• “Je woede is niet mijn schuld en ik weiger de schuld op me te nemen.”

Een van de narcistische eigenschappen is om hun woede en hun negatieve emoties op hun naasten te botvieren. En het is zeker niet iets dat je ze moet toestaan, hoe veel je ook van ze houdt.

Laat ze je niet de schuld geven van hun woede, want het is gewoon aan hen en hun onvermogen om met negatieve emoties om te gaan.

• “Ik begrijp dat je overstuur en teleurgesteld bent en ik ben bereid om naar je gedachten en gevoelens te luisteren.”

Als het een familielid is of een persoon waar je heel veel van houdt en om geeft, dan praat je op deze manier met hem of haar. Je zult ze laten zien dat je ze begrijpt en je zult proberen om ervoor te zorgen dat ze zich over hun ware gevoelens voor je openstellen.

Hoe gaat een verborgen narcist in discussie?

52 Manipulatieve Dingen Die Narcisten Tijdens Een Ruzie Zeggen

Het eerste wat een verborgen narcist tijdens een ruzie met jou zal gebruiken, is schuldverschuiving. Ze zullen proberen jou de schuld te geven voor elke slechte zaak en ze zullen proberen je ervan te overtuigen dat jij degene moet zijn die zich bij hen verontschuldigt.

Als dat niet werkt, dan zullen ze je proberen te overtuigen dat je je alles verbeeldt. Hun enige doel is om zichzelf onschuldig te laten lijken en ze zullen er absoluut alles aan doen om dit te bereiken.

Verborgen narcisten hebben een kwetsbaar ego en als je het met ze oneens blijft en ze de schuld blijft geven, dan zullen ze naar hun favoriete wapen reiken: doodzwijgen. Als ze weten dat je veel van ze houdt, dan zijn ze zich er ook van bewust dat het de beste manier is om je te ‘straffen’ voor je weerstand tegen hun narcistische methoden.

Kortom

Heb je ooit een van deze zinnen en dingen gehoord die narcisten tijdens een ruzie zeggen? Als dat zo is, dan moet je uit de buurt blijven van de persoon die ze tegen je heeft gezegd, omdat het duidelijk is dat je met een narcist te maken had die je probeerde te manipuleren.

Ze zullen proberen je te beledigen of te kleineren, omdat ze je kwetsbare zelfrespect willen devalueren. Aan de andere kant zal dat hen in staat stellen om controle over je te krijgen.

De volgende keer dat je een ruzie met een narcist begint, gebruik dan een van de hierboven genoemde voorbeelden om je narcist het zwijgen op te leggen. Als je ze niet uit je leven kunt gooien, houd ze dan in ieder geval op een veilige afstand en laat ze je gemoedsrust niet schaden.